Milieu en Gezondheid
19 juni 2021, 08:38
Het einde van de coronacrisis komt in zicht. Vanaf 26 juni gaat Nederland vrijwel weer open zoals voor de crisis. Alleen de anderhalvemeterregel en het testen bij evenementen blijven voorlopig nog van kracht. Het vaccineren gaat ook in hoog tempo verder. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 713, dat zijn er 205 minder dan op vrijdag
Op donderdag 17 juni testte 4,4 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 533, dat zijn er 40 minder dan op donderdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 218, dat zijn er 8 minder dan op donderdag
Op zaterdag zijn 3 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.727 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 13.269.681 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
De kaartverkoop voor diverse grote voorstellingen is flink toegenomen na de aankondiging van de coronaversoepelingen op vrijdag. Theaters mogen binnenkort weer meer bezoekers ontvangen, lieten demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge weten.
Voor meerdere grote musicals zijn sinds de persconferentie "vele duizenden extra kaarten verkocht", zegt een woordvoerder. "We zien vanaf vrijdagmiddag echt een opvallende piek." Het gaat om producties als The Sound of Music (met zangeres Frances van Broekhuizen), Tina Turner: de musical, Zodiac, Titanic en The Rocky Horror Picture Show. Eerder liet producent MediaLane al weten dat de verkoop van kaarten voor de musical Diana & Zonen de 15.000 tickets was gepasseerd.
Theaters, poppodia en bioscopen kunnen zoals verwacht al vanaf 26 juni meer bezoekers ontvangen. Ze mogen dan zoveel mensen ontvangen als mogelijk is binnen de 1,5 meterregel. De heropening van de theaters werd vrijdagavond gevierd met de actie Mooier dan ooit. Diverse artiesten gaven om 20.00 uur een miniconcert op de daken van culturele instellingen door het hele land.
Afgelopen etmaal zijn er 713 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM geregistreerd. Het is de derde keer deze week dat het aantal bevestigde besmettingen onder de duizend duikt.
Het weekgemiddelde ligt nu ook onder de duizend: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 957 positieve tests per dag geregistreerd. Vrijdag lag dit gemiddelde nog op 1032 en vorige week zaterdag op 1493.
Het aantal sterfgevallen als gevolg van corona nam zaterdag toe met drie. Dat wil niet zeggen dat deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Het aantal sterfgevallen dat dagelijks wordt gemeld is voor de elfde dag op rij lager dan tien. Afgelopen zeven dagen werden in totaal negentien nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona geregistreerd.
In Amsterdam hoorden tussen vrijdag- en zaterdagochtend 51 mensen dat ze besmet waren geraakt. In Den Haag kregen 39 inwoners een positieve testuitslag, in Utrecht en Rotterdam waren dat er respectievelijk 21 en 20 en in Amersfoort 18.
Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, komt niet meer elke week bijeen. Dat hoeft niet meer nu het "aanhoudend de goede kant op gaat met het terugdringen van het coronavirus in Nederland", schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) aan de Tweede Kamer.
De Jonge spreekt zijn waardering uit voor de "cruciale adviserende rol" die het OMT heeft vervuld. Hij meldt dat het team van deskundigen zich nu vooral gaat bezighouden met de langere termijn, maar ook met de voorbereiding op mogelijke tegenvallers en een eventuele opleving van het virus.
Boegbeelden van het OMT waren het afgelopen anderhalf jaar RIVM-directeur Jaap van Dissel, ic-arts Diederik Gommers en viroloog Marion Koopmans.
De laatste lichting volwassen Nederlanders kan vanaf zaterdag een afspraak maken voor een prik tegen het coronavirus. Dan zijn ruim 206.000 mensen die in 2003 zijn geboren aan de beurt. Degenen die al 18 zijn, krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. De mensen uit dat jaar die nu nog 17 zijn, mogen ook een prikafspraak maken. Zij krijgen het Pfizer/BioNTech-vaccin.
De vaccinatiecampagne in Nederland begon op 6 januari. Toen kregen de eerste zorgmedewerkers een inenting. In de weken erna werden bewoners en medewerkers van verpleeghuizen, mensen met handicaps in woonvormen en medewerkers van de acute zorg in ziekenhuizen gevaccineerd. Dit zijn de meest kwetsbare mensen en de mensen die voor ze zorgen.
Inmiddels zijn meer dan 13 miljoen eerste en tweede prikken gezet bij ruim 8 miljoen mensen. Het kabinet verwacht dat half juli iedereen die dat wil een eerste prik heeft gehad. Eind deze maand krijgen de eerste kwetsbare kinderen van 12 jaar en ouder een uitnodiging.
Vanwege de verplichte toegangstesten om evenementen te bezoeken, zal in de zomer bij testlocaties waarschijnlijk veel drukte ontstaan, met name in het weekend. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat er daarom meer capaciteit zal worden opgebouwd. Testen zullen ook gebruikt gaan worden bij toegang tot sportwedstrijden, maar ook bij poppodia, theaters, casino's en discotheken.
Eind juni is de testcapaciteit volgens hem gepland op maximaal 350.000 testen per dag, verspreid over tientallen locaties. Er zijn al 243 evenementen aangemeld, met in totaal ruim 3 miljoen verwachte bezoekers. Een deel van de evenementen is pas na de zomer en dan is het nog niet duidelijk of toegangstesten nog nodig zullen zijn, aldus De Jonge.
Vanaf eind juni zijn weer evenementen toegestaan waarbij mensen geen mondkapje hoeven te dragen en ook geen 1,5 meter afstand hoeven aan te houden. Ze moeten recent wel getest zijn, gevaccineerd of een bewijs hebben dat ze al corona hebben gehad.
Covid-19-patiënten die last hebben van ernstige klachten of beperkingen kunnen onder voorwaarden paramedische herstelzorg vergoed krijgen uit het basispakket. De regeling hiervoor zou aflopen op 1 augustus dit jaar, maar wordt, op verzoek van de Tweede Kamer, verlengd tot 1 augustus 2022, schrijft demissionair minister voor Medische Zorg en Sport Tamara van Ark aan de Tweede Kamer.
"Het is belangrijk dat patiënten die in de tweede of derde golf ernstige Covid-19 hebben doorgemaakt ook paramedische herstelzorg kunnen krijgen vanuit het basispakket. Dat maken we mogelijk door de regeling te verlengen," aldus Van Ark.
Sommige mensen die een besmetting met het coronavirus hebben doorgemaakt, ervaren tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen. Paramedische herstelzorg richt zich op het verminderen van deze klachten. Deze zorg bestaat uit fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, diëtetiek en/of ergotherapie. Voor vergoeding van de paramedische herstelzorg is een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig.
Het demissionaire kabinet houdt er serieus rekening mee dat het coronavirus in het najaar weer opvlamt. "Het is een reëel scenario dat oplevingen zullen plaatsvinden", schrijft zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem zal alles worden gedaan om een nieuwe (gedeeltelijke) sluiting van de maatschappij te voorkomen. De ernst van opleving hangt af van de mate waarin vakantiegangers een virus of variant mee terugnemen naar Nederland. Bij veel landen moeten reizigers zich laten testen of gevaccineerd zijn, en nog eventueel in quarantaine gaan. Maar toch is er kans dat mensen het virus onder de leden hebben. Ook de tegen die tijd bereikte vaccinatiegraad onder de bevolking is van invloed op het opnieuw oplaaien van het virus, en de mate waarin vaccins bescherming bieden tegen mogelijk besmettelijker mutanten.
Het kabinet zal daarom het virus en de besmettingshaarden intensief blijven monitoren en de huidige middelen daarvoor veelal in stand houden. Zo zal de basistestcapaciteit tot en met februari 2022 op peil blijven met mogelijkheden om die snel op te schalen als het nodig is, aldus De Jonge.
Vanaf zaterdag 26 juni mogen ouders weer bij diploma-uitreikingen en schoolmusicals aanwezig zijn. Daarbij moet wel 1,5 meter afstand worden aangehouden. Ook mogen scholen weer schoolkampen en excursies organiseren voor hun leerlingen als zij de basisregels en mogelijke richtlijnen van accommodaties volgen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer, mede namens enkele collega's.
In jongerenkampen mogen kinderen vanaf dertien jaar ook weer met een onbeperkt aantal kinderen in een groepsaccommodatie verblijven.
Met de versoepeling van de coronamaatregelen hoeven leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs en kinderen in de kinderopvang niet meer in afgebakende groepen te komen. Scholen krijgen daarmee meer ruimte voor de organisatie van activiteiten, onder meer om het schooljaar af te sluiten. In de kinderopvang hoeven kinderen ook niet meer in 'kleine bubbels' te worden opgevangen en de buitenschoolse opvang kan tijdens de zomervakantie locaties samenvoegen.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.