Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Bijna miljoen coronavaccinaties in Nederland

LIVEBLOG | Bijna miljoen coronavaccinaties in Nederland

Milieu en Gezondheid

19 feb 2021, 07:38

Nederland blijft tot zeker begin maart in lockdown, vooral de oprukkende Britse coronavariant baart het kabinet nog steeds kopzorgen. De avondklok staat wel op de tocht, het hof buigt zich vandaag over de omstreden maatregel. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 4.761, dat zijn er 143 meer dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 1.931, dat zijn er 12 meer dan op woensdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 523, dat zijn er 3 meer dan op woensdag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op vrijdag: 50, er zijn tot nu toe 15.141 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar verwachting 874.959 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 22:51 - 'Testen niet alleen voor opsporen corona, ook voor meer vrijheid'

Over enkele maanden moeten er dagelijks 400.000 tests beschikbaar zijn om mensen een testbewijs te geven op de app ’CoronaCheck’, dat schrijft De Telegraaf, die een interview heeft gehad met coronaminister Hugo de Jonge.

"De app is zo goed als klaar. Het is helemaal nieuw. Daar is al een tijdje aan gewerkt", zo zegt hij. "We willen testen niet meer alleen gebruiken voor het opsporen en traceren van corona, maar juist ook voor het weer veiliger mogelijk maken van het sociale leven, van werk en het onderwijs", citeert de krant de minister.

"Het Outbreak Management Team (OMT) heeft ons erover geadviseerd. Die zeggen dat het eigenlijk maar 24 uur geldig zou moeten zijn. Dat is een beetje onpraktisch natuurlijk. Puur epidemiologisch snap ik het wel, maar 48 uur is praktisch beter hanteerbaar."

Update 22:15 - Kuipers ziet 'vreemde situatie' vol onzekerheden rond coronavirus

Dat het aantal coronabesmettingen de laatste dagen toch weer toeneemt, is wat Ernst Kuipers betreft nog niet direct reden om de maatregelen verder aan te scherpen. "We zitten in een onzekere periode", zegt de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Hij vindt de huidige situatie "vreemd". Ook zet hij vraagtekens bij de inschatting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de Britse variant van het virus nu al goed zou zijn voor twee derde van alle besmettingen.

"Als de Britse variant inderdaad ruim boven de 50 procent zit en het reproductiegetal dik boven de 1 staat, dan is dit het begin van een stijging", zegt Kuipers. "Maar ik denk dat het nog net iets te vroeg is om dat te concluderen."

Update 22:04 - Avondklok blijft: ook Eerste Kamer akkoord met spoedwet

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer steunt de spoedwet over de avondklok, die het kabinet deze week snel in elkaar heeft gezet. De Tweede Kamer keurde de spoedwet donderdag ook al goed.

Nadat de wet in het Staatsblad is gepubliceerd, wordt die van kracht. "Dat kan zo snel mogelijk, wat mij betreft morgen", zei justitieminister Ferd Grapperhaus vrijdagavond aan het eind van het debat. Lees hier meer.

Update 20:19 - 'Verlenging avondklok voorwaarde voor 'kleine' versoepelingen'

Het ziet ernaar uit dat de avondklok nog enkele weken langer van kracht blijft. Dat lijkt een voorwaarde voor een aantal versoepelingen die het kabinet overweegt, zeggen bronnen tegen de NOS. De versoepelingen betreffen niet alleen middelbare scholieren maar ook studenten en kappers. Het gaat dan wel om "hele kleine" versoepelingen.

De lockdown en ook de avondklok gelden in eerste instantie tot 2 maart.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is inmiddels groot voorstander van de avondklok. In de pauze van het debat in de Eerste Kamer over een betere juridische onderbouwing van de avondklok-wet benadrukte de CDA-minister dat de avondklok goed werkt en dat circa 94 procent van de bevolking 's avonds en 's nachts niet de straat op gaat.

Update 18:09 - Honderd mensen onterecht positief getest op corona

Ongeveer honderd mensen uit de regio Amsterdam hebben donderdag ten onrechte een positieve uitslag gekregen, na een test op het coronavirus. Dat bevestigt de GGD Amsterdam aan het Parool.

Het gaat om pcr-tests, die met wattenstaafjes in de neus en keel worden uitgevoerd. Door een fout in het laboratorium is een hele batch van ongeveer honderd coronatests met een positieve testuitslag teruggekomen. "Het gaat om een verontreiniging bij de voorbehandeling van de monsters", zegt een woordvoerder van de GGD. "Dat is een menselijke fout."

Update 17:33 - PKN: overweeg kerk open te stellen voor middelbare scholen

Protestantse kerken kunnen mogelijk worden gebruikt als tijdelijke lokalen voor middelbare scholen. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) roept de aangesloten gemeenten op "serieus te overwegen de gebouwen open te stellen voor het voortgezet onderwijs. Wij vinden dat een mooie beweging, we willen een kerk zijn te midden van 17 miljoen Nederlanders", laat het bestuur van de landelijke kerkorganisatie weten. De uiteindelijke beslissing is aan de kerkenraden zelf, benadrukt de PKN. De organisatie bezit 2149 kerkgebouwen verspreid over Nederland. Scholen zouden niet alleen vergaderruimten kunnen gebruiken maar ook de kerkzalen. Daar heeft de PKN geen bezwaar tegen.

Update 17:14 - Aantal coronavaccinaties nadert het miljoen

Het aantal vaccinaties gaat richting de 1 miljoen. In Nederland zijn volgens berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nu 915.713 prikken met coronavaccins toegediend. Dit aantal is een benadering, want voor langdurige zorginstellingen en huisartsen is het gebaseerd op het aantal doses vaccin dat het RIVM heeft afgeleverd.

De "rekenkundige aanname" die het RIVM doet, is dat geleverde vaccins binnen vier dagen worden toegediend. Per dag gaat het instituut uit van 25 procent van de totale partij.

Update 16:45 - Uitbraak corona in Máxima Medisch Centrum Eindhoven

In het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven is er sprake geweest van een corona-uitbraak, meldt het ziekenhuis vrijdag. Wegens de recente uitbraak let het ziekenhuis er extra scherp op dat iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt.

Vorige week vrijdag is op een verpleegafdeling oncologie bij een aantal patiënten en medewerkers corona geconstateerd. Hoeveel dat er precies zijn, kon een woordvoerster niet zeggen. Van de patiënten of medewerkers is niemand aan corona overleden. Ook kon de gewone zorg doorgaan.

Update 15:55 - Kleine toename aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal licht gestegen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 1943 mensen met Covid-19 opgenomen, twaalf meer dan donderdag.

Van deze patiënten zijn er 510 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn er dertien minder dan een dag eerder. Op de ic's schommelt het aantal coronapatiënten al zo'n twee weken tussen de 500 en 550.

Update 15:22 - Aantal coronabesmettingen opnieuw fors boven gemiddelde

Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn 4761 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er opnieuw meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3705 per etmaal ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM noteerde donderdag ook meer besmettingen dan gemiddeld. Volgens gecorrigeerde cijfers waren het er toen 4594. Een deel van de stijging is te danken aan de inhaalslag van de GGD, dit nadat door het winterweer alle testlocaties gesloten waren.

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 50. Donderdag werden 74 overlijdens geregistreerd, woensdag 89 en dinsdag 88. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in die periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven.

Update 15:20 - Gemeente Den Haag treft maatregelen vanwege verwacht lenteweer

De gemeente Den Haag roept mensen op om met het verwachte mooie lenteweer dit weekend niet naar drukke plekken te komen. "Als het te druk is, ga dan weg. Houd altijd 1,5 meter afstand, dus ook met mooi weer. Ga niet met meer dan één persoon uit een ander huishouden op pad", aldus de gemeente.

Uit voorzorg worden verschillende maatregelen genomen. Zo wordt langs de kust extra personeel ingezet en er komt meer inzet van politie en handhavers, onder wie boswachters. Zij zullen regelmatig aan de gemeente doorgeven hoe druk het op verschillende plekken is, zodat waar nodig extra maatregelen kunnen worden genomen.

Ook wordt meer gelet op mogelijke parkeeroverlast en worden verkeersbegeleiders ingezet. Daarnaast worden extra mobiele openbare toiletten geplaatst. De kade bij de Eerste Haven op Scheveningen gaat helemaal dicht voor verkeer.

Update 14:29 - Voorzitter Veiligheidsberaad: geniet (verantwoord) van het lekkere lenteweer dit weekend

Vorige week met de sneeuw- en schaatspret hebben de meeste mensen laten zien dat we verantwoord met veel personen buiten kunnen zijn. "Daar vertrouw ik voor dit weekend met het verwachte lenteweer ook weer op. Geniet van het lekkere weer en blijf alert", zegt burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters.

De burgemeesters verwachten drukte in natuur- en recreatiegebieden nu er mooi weer wordt voorspeld. "Dat kan, maar wel verantwoord. Wordt het te druk, ga dan ergens anders naar toe of ga naar huis. Ontspan zoveel mogelijk in de eigen omgeving", aldus Bruls. Hij waarschuwt dat gemeenten maatregelen zullen nemen om drukte te voorkomen en dat handhavers bekeuren als het nodig is.

De natuurbeheerders benadrukken ook dat mensen in hun eigen omgeving van de zon moeten genieten. "Dit voorspelde weer is prettig om te fietsen. Dat is weer eens wat anders dan het ommetje te voet", aldus Staatsbosbeheer. Recreanten moeten niet met de auto naar een natuurgebied rijden. Onnodig reizen wordt in de coronamaatregelen afgeraden en bovendien zijn de parkeerplaatsen bij populaire gebieden zoals de Posbank bij Rheden al snel vol. Parkeren in kwetsbare bermen levert overal een bekeuring op.

Update 14:18 - 'Enorme zoektocht naar stemlocaties in Rotterdam'

De zoektocht naar geschikte stemlocaties was een behoorlijke klus in de gemeente Rotterdam. Dat zegt Irmeline Klip, relatiebeheerder stembureaus.

"Het was dit jaar goed speuren en veel bellen", aldus Klip, die met vier collega's op zoek ging. "We hebben buiten coronatijd een hele lijst met vaste, goed toegankelijke stemlocaties, zoals scholen en zorginstellingen. Vanwege corona moesten we veel van die locaties schrappen. Sommige plekken, zoals zorginstellingen, vanwege besmettingsgevaar. Andere, zoals gymzalen, omdat ze nu door de GGD worden gebruikt. Daardoor kwamen mijn collega’s en ik voor een enorme zoektocht te staan", zegt Klip.

Rotterdam heeft dit jaar ruim 400 stemlocaties nodig, tegenover 375 stembureaus tijdens de verkiezingen in 2017. Stemlocaties moeten volgens de organisatie goed verspreid zijn over de stad, zodat kiezers er altijd één in de buurt hebben. En zodat ze bij drukte makkelijk kunnen uitwijken naar een andere locatie. "Gelukkig had ik na de vorige verkiezingen al gezocht naar een betere verdeling in sommige gebieden, en naar meer plekken waar mensen toch al komen. Zo kun je nu naar meer sport- en speeltuinverenigingen en buurthuizen."

Update 14:04 - Sauna's: wij kunnen veilig open met maatregelen en sneltesten

De saunabranche pleit er bij de politiek en het Outbreak Management Team (OMT) voor om weer open te mogen, in eerste instantie gedeeltelijk. Volgens de Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven (VNSWB) is saunabezoek veilig als voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Zo moet voor iedere bezoeker minimaal tien vierkante meter beschikbaar zijn.

Sneltesten op locatie kunnen de veiligheid verder verhogen, aldus de brancheorganisatie in een brief die ze naar het OMT, de betrokken ministeries en alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Volgens de branche hebben sauna's als voordeel dat het coronavirus niet goed bestand is tegen hoge temperaturen. Daar staat tegenover dat saunabezoekers elkaar ook buiten de sauna zelf kunnen besmetten. De branche wil dat voorkomen door strenge hygiëneregels te handhaven en ervoor te zorgen dat mensen altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden.

De VNSWB wijst erop dat het eigen protocol dat in het voorjaar werd uitgewerkt "uitstekend functioneert". "Er zijn geen besmettingen op onze locaties gemeld." Sauna's moesten tijdens de eerste lockdown de deuren sluiten. In juli mochten ze weer open, zij het voor een kleiner aantal bezoekers dan normaal. Toen het kabinet in december besloot tot een harde lockdown vanwege de snelle toename van het aantal coronabesmettingen, moesten saunabedrijven opnieuw dicht.

Update 11:39 - Van 't Wout nog somber over heropenen kapperszaken

Het kabinet kijkt de komende dagen wanneer kappers hun zaak weer kunnen openen, maar "het ziet er nog niet goed uit", zegt demissionair minister Bas van 't Wout (Economische Zaken). Hij denkt dat het kabinet er dinsdag meer over kan zeggen, maar hij durft nog niet te zeggen of hij dan met goed nieuws komt.

"Ik snap de noodkreet van de kappers heel goed", zegt hij. "Maar je bent beperkt door de ruimte die het virus biedt." De minister zegt dat ook andere sectoren weer open willen. Mogelijk kan er meer als mensen zich vooraf laten testen. Ook onderzoekt het kabinet of bij versoepelingen een sector helemaal opengaat, of alle sectoren een klein beetje.

Ook minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) denkt dat er pas volgende week uitsluitsel komt. Koolmees zegt kappers te blijven "stutten en steunen" met steunpakketten, die onlangs weer werden uitgebreid.

Update 11:25 - NOC*NSF-baas wil nu actie tegen geringe sportdeelname door corona

Het wordt tijd om met de minister van Sport na te denken over hoe de deelname aan sport weer op het peil van voor de crisis kan worden gebracht. Want die deelname is nu, tijdens de coronacrisis, veel te laag. Dat zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. "Ik hoop dat de overheid zich er van bewust is dat het niet alleen belangrijk is om leerachterstanden in te halen, maar dat ook het lichaam nogal wat in te halen heeft."

"Het lijkt er op dat Nederland helemaal tot stilstand is gekomen. Het is maar de vraag of iedereen in staat is om de opgelopen bewegingsachterstand in te lopen, of dat we met zijn allen in de komende decennia de prijs van de nu al maanden durende te grote inactiviteit moeten betalen", zegt hij.

Ook in januari, toch de maand van de goede voornemens, bleek dat net als in december minder dan de helft van de Nederlandse bevolking één keer per week aan sport heeft gedaan. Een grote groep kinderen en jongeren sport zelfs helemaal niet meer, aldus NOC*NSF.

Vaste trainingsgroepen, begeleiding door trainers en de sociale structuren van sportclubs zijn voor de meeste Nederlanders cruciaal om regelmatig te blijven sporten en bewegen. En daar schort het nu door de coronamaatregelen aan. Ook de sluiting van binnensportaccomodaties is een oorzaak.

Update 10:57 - Advocaat wil proefproces over avondklokboete

De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne stuurt aan op een proefproces over de boete van 95 euro voor het overtreden van de avondklok. Namens een cliënt, "een twintiger uit de gemeente Haarlemmermeer", vraagt hij of het Openbaar Ministerie Noord-Holland hier werk van wil maken.

Aanleiding is de gang van zaken rond de juridische basis onder de avondklok. "De Raad van State heeft de wet bekritiseerd, daarna kwam de rechter met haar uitspraak, en nu komt het kabinet ineens met een nieuwe spoedwet. Deze drietrapsraket biedt voldoende bouwstenen om aan te tonen dat de legitieme basis onder de avondklok niet deugt. Dus moet de strafrechter er nog eens goed naar kijken."

Dinsdag besloot de rechtbank de avondklok per direct op te heffen. Dezelfde avond werd dat vonnis opgeschort, totdat de kwestie in hoger beroep verder inhoudelijk is behandeld. Dat is momenteel aan de gang. Donderdag ging de Tweede Kamer al akkoord met de nieuwe spoedwet, de Eerste Kamer volgt waarschijnlijk vrijdag.

De politie heeft intussen tienduizenden boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok.

Update 10:24 - Kabinet mag briefstemmen beperkt houden tot 70-plussers

Het kabinet mag de mogelijkheid om bij de Tweede Kamerverkiezingen per post te stemmen beperkt houden tot alleen 70-plussers. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

De Partij voor de Dieren was naar de rechter gestapt om af te dwingen dat ook andere kiezers die extra gevaar lopen bij een coronabesmetting per post mogen stemmen. Maar die vordering wijst de voorzieningenrechter af.

Update 09:27 - Vaccininstituut Intravacc wil binnen 2,5 jaar fabriek bouwen

Intravacc, het Nederlandse overheidsinstituut voor vaccinonderzoek, wil binnen 2,5 jaar een nieuwe vaccinfabriek bouwen in Bilthoven. Die moet een 'waakvlamfunctie' krijgen om in geval van een pandemie te kunnen worden ingezet. De nieuwe fabriek moet tussen de 40 miljoen en 200 miljoen doses per jaar kunnen produceren.

De fabriek moet "Nederland in de toekomst veel minder afhankelijk maken van het buitenland in geval van een pandemie", zegt topman van het bedrijf, Jan Groen. Buiten crisistijden is de fabriek beschikbaar voor de productie van vaccins van Intravacc en andere ondernemingen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus klinken er geluiden dat Nederland minder afhankelijk moet zijn van het buitenland voor onder meer de productie van medicijnen en mondkapjes. Ook om de levering van bestelde coronavaccins is veel te doen.

Update 08:59 - 'Verkiezingscampagnes gaan te veel over corona'

De verkiezingscampagnes van politieke partijen gaan te weinig over andere thema’s dan corona. Dat vinden zeven op de tien kiezers van het EenVandaag-panel. Corona domineert het nieuws, maar de meeste kiezers bepalen hun stem aan de hand van andere thema’s, aldus het programma.

Het onderzoek vond plaats onder ruim 35.000 kiesgerechtigde leden van het Opiniepanel van het programma. Van hen hoort, ziet en leest 69 procent te weinig over ideeën voor Nederland zodra de coronacrisis voorbij is.

Acht andere thema’s dan corona zijn voor de gemiddelde kiezer belangrijker voor het bepalen van zijn of haar stem, zo wijst het onderzoek uit. Het gaat daarbij om zorg, klimaat, normen en waarden, ongelijkheid, veiligheid, immigratie, woningmarkt en onderwijs.

Per achterban zijn er ook interessante verschillen: bij FVD-kiezers is de corona-aanpak bijvoorbeeld het meest bepalend voor hun stem. Ook VVD- en CDA-kiezers vinden de aanpak belangrijk, maar voor hen zijn andere thema's toch belangrijker. Voor VVD-kiezers gaat het dan om economische groei, veiligheid en de zorg. CDA'ers zijn meer geïnteresseerd in zorg, normen en waarden en de woningmarkt. Voor kiezers van GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren vormen klimaat en duurzaamheid het belangrijkste thema.

Update 08:02 - CNV: rouwende werknemer verdient meer aandacht

Werknemers die een dierbare verliezen moeten meer aandacht van de werkgever krijgen. Zeker nu mensen vaker te maken hebben gehad met overlijdens van naasten door coronasterfte. Dat zegt vakbond CNV.

Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin hadden en hebben rouwende werknemers het ook extra zwaar door de geldende coronamaatregelen, waardoor ze al weken thuis zitten en beperkt worden in contacten met onder andere collega's. Daarnaast moeten ook begrafenissen in aangepaste vorm plaatsvinden.

Volgens CNV krijgt 1 op de 10 werkenden een burn-out na het verlies van een dierbare. Ruim een vijfde van de werknemers krijgt volgens CNV te weinig steun van zijn werkgever om goed te kunnen functioneren. Een kwart van de werknemers zou door het verlies niet in staat zijn om goed te functioneren. Volgens Fortuin liggen de werkelijke cijfers nu hoger. "Er is immers weinig contact en hierdoor veel stil verdriet. We lopen hierdoor het hoge risico dat mensen langer uitvallen door rouw."

Update 07:27 - Minister Hoekstra zorgt voor boze reacties na tweeten schaatsfoto

Een tweet van een schaatsende Wopke Hoekstra in Thialf heeft voor veel boze en verbaasde reacties gezorgd op social media. Terwijl het voor burgers sinds december verboden is om binnen te sporten, is op een foto te zien hoe de minister en CDA-lijstrekker een rondje schaatst met schaatser Sven Kramer.

In De Heerenveense Courant legt Thialf-directeur Marc Winters uit dat het om een 'bedrijfsbezoek' gaat.  "De ontvangst van de minister moet worden gezien als een toegestaan bedrijfsbezoek, waarbij hem in plaats van een rondleiding een paar ronden schaatsen is aangeboden''

Op social media wordt er vooral boos gereageerd op de tweet. "Wat zou ik graag weer willen voetballen, mijn zoon duiken, mijn dochter dansen. Mag allemaal niet. Ongelooflijk wat een misser. Niet alleen deze tweet, deze hele actie deugt niet", reageert een burger op het platform.

Update 06:04 - Oproep van 50 organisaties: heropen per direct middelbare scholen

Zeker vijftig organisaties doen een dringende oproep aan het kabinet om de middelbare scholen per direct te heropenen. De organisaties maken zich grote zorgen om de mentale gezondheid en sociale ontwikkeling van scholieren.

De organisaties, waaronder UNICEF Nederland, de Nederlandse ggz en Jeugdzorg Nederland, vinden dat jongeren een te hoge prijs betalen voor de coronacrisis. "De helft van de jongeren geeft aan zich eenzaam te voelen. Ook is er een toename in eetstoornissen, depressieve gevoelens en angst onder tieners."

Op dit moment krijgen de meeste leerlingen op het voorgezet onderwijs nog altijd geen fysiek les. "De huidige stilstand betekent letterlijk een achteruitgang van onze jongeren. Laat hen niet de onzichtbare slachtoffers worden van de coronapandemie." Het kabinet moet volgens de organisaties op zoek naar alternatieven, zodat scholieren minstens één dag per week naar school kunnen.

Update 06:01 - Amsterdam in actie tegen armoede en schulden door coronacrisis

Veel inwoners van Amsterdam zijn door de coronacrisis hun baan, bedrijf of huis kwijtgeraakt of hebben hun inkomen zien wegvallen. Om de negatieve effecten daarvan op te vangen, begint het stadsbestuur een 'corona-offensief' met een bedrag van 11,8 miljoen euro.

"Uitgangspunt is dat we alle Amsterdammers perspectief bieden op een betere toekomst", schrijft wethouder Marjolein Moorman (armoede en schuldhulpverlening) vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

Het geld is bedoeld voor een aantal maatregelen om armoede te bestrijden en schulden te voorkomen. Zo komen er meer sociale raadslieden, die kunnen helpen bij beginnende geldproblemen. Ook komt er hulp voor de naar schatting 2200 tot 3000 'economisch daklozen', zelfredzame mensen die tijdens de coronacrisis hun huis zijn kwijtgeraakt en geen nieuw onderkomen kunnen betalen.

Verder kan de gemeente internet of een computer betalen voor kinderen die onderwijs op afstand moeten volgen en er wordt ook geld gestoken in een extra voedselplan naast de voedselbanken. Ook voor getroffen ondernemers komt er hulp. Van het bedrag is 5,45 miljoen afkomstig van het Rijk, de rest komt uit het gemeentelijke corona-steunpakket

Update 03:38 - Rechter oordeelt over 'discriminatie' bij briefstemmen

De rechtbank in Den Haag doet vrijdag uitspraak in een door de Partij voor de Dieren aangespannen kort geding over briefstemmen. Volgens de politieke partij is er sprake van discriminatie door bij de aankomende verkiezingen voor de Tweede Kamer alleen 70-plussers de mogelijkheid te geven per brief te stemmen. "Voor het eerst in onze geschiedenis is de integriteit van onze verkiezingen aan het wankelen gebracht", zei de advocaat van de PvdD.

Volgens de PvdD is er sprake van discriminatie nu de overheid in verband met de coronacrisis alleen ouderen per brief laat stemmen. Er zijn volgens de partij nog veel meer groepen die kwetsbaar zijn en door de huidige pandemie volgende maand niet willen of durven te gaan stemmen.

Mensen boven de 70 jaar mogen per brief stemmen, omdat ze in de regel kwetsbaarder zijn voor corona dan jongere mensen. Van een ongeoorloofd onderscheid op grond van leeftijd is geen sprake, reageerde de landsadvocaat tijdens de zitting vorige week. "In de Tweede en Eerste Kamer is hier uitvoerig over gedebatteerd." Volgens haar is meermaals de vraag gekomen of de groep kwetsbaren uitgebreid moet worden, maar "daar is niet voor gekozen".

Update 03:31 - Hof behandelt opheffen avondklok in spoedzitting

Bij het gerechtshof in Den Haag dient vrijdag in hoger beroep het kort geding tussen actiegroep Viruswaarheid en de Staat, over het opheffen van de avondklok. De rechtbank bepaalde dinsdag dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, omdat de juiste wettelijke basis ervoor ontbreekt. De Staat tekende per kerende post hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten.

Dat deed het hof, na een chaotisch verlopen zitting. De avondklok bleef daardoor in elk geval voorlopig gehandhaafd. Vrijdag moet het hof in een spoedzitting inhoudelijk met de zaak aan de slag. De uitspraak zal volgens het hof op dezelfde dag "of kort daarna" volgen.

Update 02:02 - Commotie over inentingen op Curaçao

Curaçao wil woensdag 24 februari beginnen met het vaccineren van de bevolking tegen corona. Dat heeft de regering donderdag bekendgemaakt. Tegelijkertijd is er bij de autoriteiten angst over het aantal mensen dat zich daadwerkelijk wil laten inenten.

Amparo dos Santos, leider van oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur ('Curaçao is van ons allemaal') met twee zetels in het parlement, raadde deze week de bevolking aan om zich niet te laten vaccineren. Volgens de partijleider is het beter om water met citroen te drinken en aspirine te slikken.

Minister van Gezondheid Zita Jesus-Leito noemde die oproep donderdag "erg onverantwoord". Curaçao wil juist een zo groot mogelijk aantal burgers vaccineren. Er wordt begonnen met 60-plussers en mensen die werkzaam zijn in de zorgsector.

Op het eiland heerst volgens de minister veel angst voor de vaccinatie. Zo is er een groep mensen die vindt dat de vaccinatie wel erg snel op de markt is gebracht; ze wantrouwen het wetenschappelijke onderzoek.

Update 01:38 - Miljoenenaanbesteding door de GGD van coronalijnen rammelt

De aanbestedingsdocumenten, waarin de GGD de coronatestlijn en de vaccinatielijn aan callcenter Teleperformance gunt, zijn slecht onderbouwd. Sommige documenten ontbreken zelfs, meldt Trouw.

De landelijke gezondheidsdienst GGD GHOR heeft de coronatestlijn - waar medewerkers testafspraken inplannen en negatieve testuitslagen doorbellen - en de vaccinatielijn voor het regelen van prikafspraken volledig uitbesteed aan het internationaal opererende callcenter Teleperformance. In beide gevallen gaat het om een onderhandse aanbesteding. Dat wil zeggen dat de klus nooit openbaar is aangeboden en dat andere bedrijven die interesse hadden geen kans kregen.

"Bij een onderhandse aanbesteding wordt vooraf geen en achteraf slechts summiere informatie gegeven", zegt hoogleraar Europees aanbestedingsrecht Elisabetta Manunza. "Burgers kunnen zo niet controleren of er juiste en doelmatige beslissingen zijn genomen. Het is dus maar de vraag of de overheid hier heeft gekozen voor de partij die de samenleving het beste dient."

De GGD gaf in de aanbestedingsdocumenten van de coronatestlijn aan dat het snel moest gebeuren, waardoor er geen tijd was voor een openbare aanbesteding.

Update 01:03 - Helft van MBO'ers heeft studievertraging opgelopen

De helft van de mbo’ers heeft door de coronacrisis studievertraging opgelopen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van JOB MBO, de jongerenorganisatie voor mbo-studenten, ingezien door De Telegraaf.

Bij een op de drie MBO'ers gaat het om een vertraging van meer dan vier maanden. Ook hebben vier op tien mbo’ers door de aangepaste onderwijsvormen honderden euro’s extra aan school uitgegeven, bijvoorbeeld voor een geschikte laptop.

"De resultaten zijn zeer zorgelijk", zegt Noah Hajji, voorzitter van JOB MBO. "Doordat het praktijkonderwijs tot stilstand is gekomen en stages zijn stopgezet, komen mbo’ers in grote problemen."

De dinsdag aangekondigde miljardeninvestering in het onderwijs geeft het mbo ruimte om achterstanden weg te werken, maar Hajji ziet daarmee niet alle problemen de wereld uit. "De leer-werkplekken voor studenten die werken en leren zullen extra profiteren van deze financiële steun. Maar juist de mbo’er die grotendeels in de klas zit, kan alsnog moeilijk aan een plek komen."

Update 00:46 - Rotterdamse raad komt op voor personeel en dieren Blijdorp

De Rotterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met een noodsteunlening aan de noodlijdende dierentuin Blijdorp vanwege het coronavirus. Daarvoor moet er wel een sociaal plan komen voor het personeel en mogen er geen dieren worden afgemaakt uit geldnood.

Op 15 oktober besloot de raad de noodsteunlening van 10 miljoen euro al voor een deel als voorschot uit te keren. Omdat er zakelijke voorwaarden aan de lening zitten, aldus de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga, moet de diergaarde wel weerbaar zijn voor de toekomst en een gezonde bedrijfsvoering krijgen. Daarvoor is een 3,75 miljoen euro besparende reorganisatie nodig.

De ondernemingsraad van Blijdorp is akkoord gegaan met het reorganisatieplan van de directie, dat volgens vakbond FNV leidt tot banenverlies en slechtere arbeidsvoorwaarden. De raad ziet nu graag dat alle partijen weer met elkaar in gesprek gaan. Ook doet de raad een moreel appel op de directieleden om het goede voorbeeld te geven bij de reorganisatie en een evenredig deel van hun salaris inleveren, aangezien het personeel dat ook moet.

In november ontving Blijdorp al 4 miljoen van de 10 miljoen euro, maar de raad heeft in een aangenomen motie laten blijken dat als voorwaarde om de overige noodsteun van 6 miljoen euro te ontvangen er geen dieren worden afgemaakt vanwege financiële nood.

Update 00:02 - CBS: aantal sterfgevallen gedaald tot normaal niveau

Het aantal sterfgevallen in Nederland is vorige week gedaald tot een normaal niveau. Voor het eerst sinds september 2020 zijn niet meer mensen overleden dan normaal te verwachten valt in deze tijd van het jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Het CBS schat dat in week 6, die duurde van 8 tot en met 14 februari, zo'n 3400 Nederlanders zijn gestorven. Dat sterftecijfer ligt een fractie lager dan de prognose, waarin de gevolgen van het coronavirus buiten beschouwing worden gelaten. De schattingen van het CBS liggen doorgaans niet ver van de definitieve cijfers af.

"Dit betekent niet dat er geen mensen meer overlijden aan Covid-19", vermeldt het statistiekbureau er voor de duidelijkheid bij. Tot nog toe heeft het RIVM 293 aan corona gerelateerde sterfgevallen geregistreerd in de afgelopen week. Er zijn dus minder mensen overleden aan andere oorzaken.

In week 5 van dit jaar overleden in totaal 3619 mensen in ons land. Daarmee lag de sterfte nog bijna 5 procent boven normaal.

Sinds week 39 (21 tot 27 september) stierven iedere week meer mensen dan normaal gesproken te verwachten zou zijn. In heel 2020 bedroeg de zogeheten oversterfte ruim 15.000 mensen, op een totaal van bijna 169.000 overledenen. Dat aantal is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo hoog geweest. Covid-19 is de hoofdoorzaak. Daarnaast stierven vorige zomer relatief veel mensen tijdens een hittegolf.

Volgens het CBS zijn in de laatste week vooral minder 80-plussers overleden dan in de weken daarvoor. Bij mensen onder de 80 jaar bleef de sterfte ongeveer gelijk.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.