Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Meer besmettingen dan gisteren, storing beïnvloedt cijfers

LIVEBLOG | Meer besmettingen dan gisteren, storing beïnvloedt cijfers

Milieu en Gezondheid

18 mei 2021, 09:43

Deze week gaat het land weer een beetje van het slot. Zo kunnen we vanaf woensdag langer op het terras zitten, kunnen we de coronakilo's eraf sporten in de sportschool en het zwembad. Ook kunnen mensen weer naar pretparken en dierentuinen. Ondertussen blijven besmettingscijfers en de cijfers in de ziekenhuizen dalen. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 5.396, dat zijn er 2.492 meer dan op maandag

  • Tussen zaterdag 8 mei en vrijdag 14 mei testte 11,4 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 2.183, dat zijn er 31 meer dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 646 dat zijn er 35 minder dan op maandag

  • Op dinsdag zijn 17 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.473 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 7.600.984 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 19:22 - Veel attractieparken gaan open, maar nog niet allemaal

Eindelijk mag het weer. Vanaf woensdag openen voorzichtig de pretparken, dierentuinen, speeltuinen en zwembaden hun deuren. De Efteling is er klaar voor en ontvangt morgen weer hun eerste gasten. Maar niet alle attractieparken kunnen van start.

Lees hier meer.

Update 17:53 - 'PCR-tests voor vakantiegangers gaan in prijs dalen'

De PCR-coronatest die ongevaccineerde vakantiegangers moeten afnemen bij een commerciële testaanbieder worden goedkoper. Dat zeggen drie testbedrijven tegen het ANP. Doordat steeds meer vakantiegangers een testafspraak inplannen, gaan de kosten per test omlaag. Vanuit het Europees Parlement kwam de oproep om de PCR-tests voor een Europees reiscertificaat gratis te maken. Ook de reisbranche wil dat, maar coronaminister Hugo de Jonge wil niet aan de oproep toegeven. Hij vindt het onwenselijk dat de belastingbetaler aan iemands vakantie meebetaalt en wil het verdienmodel van commerciële testbedrijven beschermen. Bovendien, zei hij maandag, gaan PCR-tests in prijs dalen. Nu variëren de kosten van een coronatest bij een commercieel bedrijf tussen de 140 euro en 89 euro. Commerciële aanbieders maken de meeste kosten bij de laboratoria waar de monsters worden getest, maar zijn ook geld kwijt aan de testafname, het vervoer van de tests en marketing.

Update 16:14 - Afgelopen week recordaantal prikken gezet

 Bijna een miljoen mensen zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Van maandag 10 tot en met zondag 16 mei zijn 986.433 prikken gezet, blijkt uit de wekelijkse update van het RIVM. Niet eerder waren er in één week zo veel vaccinaties. In de week van 5 tot en met 11 april waren 919.926 mensen gevaccineerd.

Update 15:26 - Meer besmettingen dan gisteren, mede door storing

Bij het RIVM zijn vandaag 5396 besmettingen gemeld. Dat zijn er veel meer dan de 2904 van gisteren. Echter was er toen sprake van een storing bij het RIVM, waardoor de cijfers later binnenkwamen dan normaal. Verder werden er 17 sterfgevallen gemeld en liggen er 2183 mensen op de verpleegafdeling en de IC.

Het RIVM meldt 35.142 nieuwe besmettingen tussen vorige week dinsdagochtend en deze dinsdagochtend. Ook het reproductiegetal is flink gedaald, naar 0,89. Het zogenoemde r-getal stond op 21 januari voor het laatst zo laag.

Update 14:47 - Voordringen bij coronaprik was mogelijk, uitnodiging stond online

De brief waarmee zorgmedewerkers worden uitgenodigd voor vaccinatie tegen het coronavirus, was lange tijd eenvoudig online te vinden. Daarmee konden anderen zich voordoen als zorgmedewerker en een afspraak maken voor een prik, zonder dat ze daar recht op hadden, ontdekte RTL Nieuws.

Zorgmedewerkers waren begin januari als eersten in Nederland aan de beurt om gevaccineerd te worden. Sommige zorginstellingen hadden de uitnodigingsbrief online gezet voor hun medewerkers. RTL-verslaggever Daniël Verlaan werd daarop gewezen en zette zo'n brief op zijn eigen naam. De GGD controleerde wel of zijn naam op de brief overeenkwam met de naam op zijn identiteitsbewijs, maar niemand controleerde of hij in de zorg werkte. Ook op de vaccinatielocatie zelf werd hij doorgelaten. Toen hij op het punt stond de prik te krijgen, zei hij dat hij journalist was en dat een ander het vaccin kon krijgen.

Update 14:35 - Jongeren uit medische risicogroepen aan de beurt voor coronaprik

Jongeren met hoge medische risico's die thuis wonen krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging voor coronavaccinatie, maakte het RIVM bekend. Het gaat om jongeren geboren in 2003, 2004 en 2005.

Met de uitnodiging kunnen zij een afspraak maken bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Jongeren met een neurologische aandoening die niet naar de GGD kunnen komen, krijgen thuis een vaccinatie via een mobiel vaccinatieteam.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat het in totaal om ongeveer 2500 jongeren. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer. Jongeren uit deze groep die in een instelling wonen hebben afgelopen weken al een eerste vaccinatie gehad.

De jongeren die het betreft hebben een extra hoog risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Het gaat om thuiswonende jongeren met een ernstig aangetast immuunsysteem en jongeren met een neurologische aandoening waardoor de ademhaling is aangetast.

Update 14:32 - Drukte bij commerciële teststraten sinds reisversoepelingen

Commerciële coronateststraten zien een toename van afspraken voor een PCR-test sinds het demissionair kabinet heeft aangekondigd dat het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk is. Voor zo’n reis hebben vakantiegangers een testbewijs en reisdocument nodig, die alleen te verkrijgen is bij een commercieel lab.

Die test mag niet ouder zijn dan 48 tot 72 uur. Het lijkt erop dat reizigers alvast een plekje bij de teststraten boeken voor de zomervakantie, zodat ze gegarandeerd zijn van hun trip, zegt Rasmus Emmelkamp, mede-oprichter van Spoedtest.nl.

Bij Spoedtest.nl werden maandag bijna 9000 afspraken geboekt. "Vanaf 1 juli wordt het echt druk," zegt Emmelkamp. "Dan begint ongeveer de vakantieperiode." De afgelopen tijd was het relatief rustig, vertelt Emmelkamp. "De laatste piek in afspraken was rond rond kerstmis. Ik denk dat veel expats toen naar huis gingen. Ook waren er vast mensen die familie bezochten en uit voorzorg een test deden."

Update 14:29 - Aantal coronapatiënten op ic's neemt snel af: 35 patiënten minder

Het totale aantal ernstig zieke coronapatiënten op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen is in 24 uur tijd met 35 afgenomen, van 681 tot 646. Dat is de grootste daling sinds juni vorig jaar. Op verpleegafdelingen maakte het aantal coronapatiënten een pas op de plaats. Het zijn er nu 1503, één meer dan maandag, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De vorige keer dat de druk op de ic's in één dag zo fors verminderde was vorig jaar op 3 juni, in de nasleep van de eerste golf van de coronapandemie.

Update 13:36 - 'Eén prik straks genoeg voor corona-reispas EU'

Eén prik met een coronavaccin is straks genoeg om de coronapas te krijgen die het reizen in de Europese Unie gemakkelijker moet maken. Daarover zijn de EU-landen en het Europees Parlement het eens, zeggen EU-bronnen.

Een reiziger is daarmee nog niet verzekerd van vrije toegang tot alle EU-lidstaten. Een land kan bijvoorbeeld mensen die pas een van hun twee prikken hebben gekregen vragen om een coronatest te ondergaan of in quarantaine te gaan. Het is nog onduidelijk of een lidstaat dat van plan is. De meeste vakantielanden willen juist zo min mogelijk obstakels opwerpen.

Van drie van de vier vaccins die vooralsnog in de EU zijn goedgekeurd, wordt na een paar weken een herhalingsprik toegediend. De gevaccineerde is dan nog aanzienlijk beter beschermd tegen het virus. Maar een groot deel van de EU-burgers krijgt nog geen tweede dosis voor de zomer aanbreekt. En er is de EU juist veel aan gelegen om reizen in de zomervakantie al mogelijk te maken.

Update 13:34 - Tijdelijke testlocatie bij stadion FC Utrecht voor play-offduel

Bij FC Utrecht-stadion De Galgenwaard staat dinsdag en woensdag een sneltestlocatie. Daar kunnen de maximaal 3000 Utrecht-fans die het play-offduel om Europees voetbal tegen FC Groningen mogen bijwonen zich gratis laten testen. Stichting Open Nederland (SON) heeft momenteel geen testlocaties in Utrecht en wil de reistijd van postcodegebied naar testlocatie onder de twintig minuten houden.

Zonder de tijdelijke testlocatie moesten voetbalfans zich laten testen in Breukelen of Amersfoort. De testlocatie wordt verzorgd door Spoedtestcorona, dat eigenlijk niet verantwoordelijk is voor gratis sneltests in Utrecht. Daarvoor heeft SON het Duitse Ecolog aangewezen. Als tijdelijke oplossing viel de keuze op Spoedtestcorona, dat mobiele testlocaties heeft met ruimte voor gemiddeld 1600 sneltests per dag.

Voor het play-offduel tussen Feyenoord en Sparta woensdag, waar 6000 supporters welkom zijn, is ook tijdelijk extra plaatselijke testcapaciteit gecreëerd. De testcapaciteit in het nabijgelegen Ridderkerk wordt daar tijdelijk verdubbeld naar 4000 sneltests per dag.

Update 11:28 - Verplichte coronatest voor reizigers blijft gelden

Iedereen die vanuit een risicogebied naar Nederland wil reizen, moet voor vertrek een negatieve uitslag van een coronatest en een sneltest laten zien. Die verplichting blijft gelden, heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Actiegroep Viruswaarheid eiste in een kort geding dat de verplichting zou worden verboden, maar het gerechtshof wees dat af, net als de rechtbank eerder.

Viruswaarheid wilde ook dat het gerechtshof de Staat zou verbieden om het coronabeleid te baseren op de uitkomsten van zogeheten PCR-testen, maar ook die eis werd afgewezen. De dagelijkse cijfers met het aantal nieuwe coronagevallen komen vooral van die veelgebruikte manier van testen. Bij een PCR-test krijgen mensen een teststaafje in neus en keel om een monster af te nemen en vast te stellen of ze het coronavirus onder de leden hebben.

Het gerechtshof ging ook niet in op de eis van Viruswaarheid dat de overheid verplicht zou worden om de communicatie over het coronavirus aan te passen.

Update 09:32 - Nederlandse economie in een recessie beland

De Nederlandse economie is in een recessie beland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kromp de Nederlandse economie het eerste kwartaal van 2021 met 0,5 procent, na ook al een minieme krimp in het slotkwartaal van 2020. Als er twee kwartalen op rij sprake is van economische neergang is technisch sprake van een recessie. In het eerste kwartaal lag het bruto binnenlands product 3,4 procent onder het niveau van voor de crisis.

Het CBS merkt op dat de consumptie door huishoudens daalde. Door de coronamaatregelen bleven cafés en restaurants gesloten. Ook golden er veel beperkingen voor onder andere winkels, bioscopen en musea. Consumenten gaven ook minder uit aan vervoer, kleding, schoenen, woninginrichting, auto’s en motorbrandstoffen. Daartegenover stonden extra uitgaven aan voedingsmiddelen, drank, tabak en energie.

Alles bij elkaar werd er door huishoudens 3,5 procent minder uitgegeven in vergelijking met een kwartaal eerder. Op jaarbasis ging het zelfs om 8,5 procent wat huishoudens minder besteedden. Verder daalden de overheidsuitgaven op kwartaalbasis met 1,5 procent.

Update 09:06 - 'Vijftigers al geprikt voordat nieuw advies over AstraZeneca-vaccin komt'

Mocht de Gezondheidsraad adviseren het coronavaccin van AstraZeneca ook weer aan vijftigers toe te dienen, dan zou dat advies weleens te laat kunnen komen om er gebruik van te maken. Zowat alle vijftigers zijn namelijk al gevaccineerd tegen de tijd dat het advies verschijnt. Dat schrijft de Volkskrant.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vroeg op 26 april om een nieuw leeftijdsadvies voor het vaccin. De raad verwacht dat eind mei te presenteren.

Vanwege zeer zeldzame, maar ernstige bijwerkingen had de Gezondheidsraad eerder geadviseerd het vaccin van AstraZeneca alleen nog toe te dienen aan personen boven de 60 jaar. Mensen onder de 60 jaar krijgen nu in de GGD-vaccinatiestraten het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna toegediend.

Update 08:27 - Aantal burenruzies bereikt record in coronajaar 2020

Bij buurtbemiddelingsorganisaties zijn vorig jaar zo'n 20.000 conflicten tussen buren gemeld, circa 2500 meer dan in 2019. Geluidsoverlast was het grootste probleem. Er kwamen vooral klachten binnen over luidruchtig spelende kinderen, harde muziek en lawaai door verbouwingen.

Uit de jaarcijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) blijkt verder dat vooral in grotere steden waar mensen dichter op elkaar wonen, buren last van elkaar hadden. "We zien dat de coronacrisis grote impact heeft op de leefbaarheid", aldus een woordvoerster.

Update 06:11 - Weekcijfers RIVM: aantal coronagevallen daalt tot onder de 40.000

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland daalt snel. In de afgelopen zeven dagen zijn waarschijnlijk minder dan 40.000 positieve tests geregistreerd. Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM meldde vorige week 47.108 positieve coronatests. Het was voor het eerst in meer dan een maand dat het weekcijfer onder de 50.000 uitkwam. In de zes dagen erna zijn 29.796 nieuwe gevallen gemeld bij het instituut. Dat komt neer op gemiddeld 4966 gevallen per dag. Dat beeld is wel vertekend door een storing, waardoor het dagcijfer van maandag lager uitviel dan gebruikelijk. Die meldingen worden in de komende dagen alsnog doorgevoerd, maar ook voor die storing ging de lijn van het aantal nieuwe gevallen naar beneden.

In de wekelijkse update becijfert het RIVM ook hoeveel mensen in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Vorige week ging het om 1379 nieuwe ziekenhuisopnames, van wie 304 op een intensive care kwamen te liggen. Dat was fors minder dan in de week ervoor, en die daling lijkt zich door te zetten.

ANP/redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.