Milieu en Gezondheid
18 feb 2021, 07:47
Nederland blijft tot zeker begin maart in lockdown, vooral de oprukkende Britse coronavariant baart het kabinet nog steeds kopzorgen. De avondklok staat wel op de tocht, het hof buigt zich vrijdag over de omstreden maatregel. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 4.618, dat zijn er 1.222 meer dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 1.931, dat zijn er 12 meer dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 523, dat zijn er 3 meer dan op woensdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op donderdag: 74, er zijn tot nu toe 15.091 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar verwachting 835.929 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Een groep van 5700 kapsalons, met samen 23.000 werknemers, doet via een YouTube-filmpje een oproep aan de politiek. Ze zeggen dat ze door de coronacrisis op punt van omvallen staan en dat de steunregelingen niet voldoende zijn.
"De lockdowns hebben ons keihard getroffen. We zijn nu al bijna 16 weken dicht en dat zonder alternatieve inkomsten, terwijl onze forse loonkosten, huur of hypotheek en andere vaste lasten blijven doorlopen. Om onze medewerkers te kunnen doorbetalen, hebben we onze financiële reserves aangesproken. We hebben betalingen als huur en belastingen uitgesteld, sommigen hebben leningen afgesloten. Het gaat ons jaren kosten om deze schulden af te betalen. De steunmaatregelen zijn voor ons minder geschikt en niet toereikend", luidt de noodkreet van de kappers.
De avondklok kan gewoon van kracht blijven, ook als het demissionaire kabinet het hoger beroep vrijdag over de omstreden maatregel verliest. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging donderdag tijdens een ingelast debat akkoord met de spoedwet voor de avondklok. De Eerste Kamer stemt zo goed als zeker vrijdag ook in.
De evenementenbranche reageert met voorzichtig enthousiasme op het mogelijk invoeren van een coronatestbewijs. Dat bewijs moet mensen bij een negatieve coronatest de vrijheid geven een bezoek aan theater, bioscoop of evenement te brengen. Voor de branche de mogelijkheid om de deuren weer te openen dus.
Maar er zijn ook zorgen over bijvoorbeeld de privacy en de snelheid waarmee een mogelijke app wordt ontwikkeld. "Het moet terug te herleiden zijn naar een individu, het moet controleerbaar zijn", zegt Berend Schans, directeur Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). En daar ligt het schenden van privacy op de loer, aldus Schans.
De VNPF-directeur denkt daarnaast dat het ontwikkelen van de app, zeker met de verkiezingen ook nog in aantocht, lang kan duren.
Demissionair premier Mark Rutte ziet nog "weinig ruimte" voor versoepelingen na het einde van de huidige lockdown op 2 maart. "Het ziet er niet hoopvol uit", zei hij donderdag in de Tweede Kamer.
De bioscopen van Pathé werken graag samen met de VO-raad om zalen te gebruiken als extra veilige ruimtes voor het voortgezet onderwijs. Scholieren of studenten zijn daarnaast ook welkom in het TheaterHangaar Events in Katwijk.
"Wij denken graag mee in het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken", zegt een woordvoerster van Pathé.
In het TheaterHangaar was vele jaren de musical Soldaat van Oranje te zien, tot corona vorig jaar een einde maakte aan de voorstellingen. "We zitten op hooguit tien minuten rijden van veel scholen en universiteitsgebouwen en staan zeker open voor het beschikbaar stellen van onze locaties", zegt directeur Harry de Bruin.
Sportkoepel NOC*NSF ziet de invoering van een coronatestbewijs best zitten als daardoor de mogelijkheden om te sporten verruimd worden. "We staan in zijn algemeenheid achter alle maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat meer mensen mogen sporten", zegt een woordvoerder van NOC*NSF. "We wachten nu vooral de resultaten af van de Fieldlab-onderzoeken, zowel in als buiten de sport."
Het kabinet onderzoekt de komst van een app met een testbewijs. Eventuele versoepelingen zouden daarmee sneller doorgevoerd kunnen worden zonder dat het aantal besmettingen weer snel groeit. Voor festivals en (sport-)evenementen zou zo'n app uitkomst bieden.
"Wij hebben daar al ervaring mee", zegt de sportkoepel. "Alle topsporters worden voortdurend getest voordat ze ergens in actie komen." Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF bezoekt zondag de voetbalwedstrijd NEC - De Graafschap, waarbij voor het eerst in maanden weer fans welkom zijn. Ze worden zowel voor als na de wedstrijd getest.
De Koninklijke Boekverkopersbond wil snel met premier Mark Rutte in gesprek over een wijze waarop de boekwinkels weer open kunnen, eventueel gefaseerd. Persoonlijk bezorgen en afhaalloketten zetten geen zoden aan de dijk en de financiële nood wordt steeds groter, zegt de organisatie.
"De gemiddelde omzetstijging na opening van het loket is vrijwel nihil, terwijl de administratieve druk toeneemt. Uit een peiling van vandaag blijkt dat 60 procent van de boekverkopers in Nederland binnen drie maanden ernstige liquiditeitsproblemen verwacht", schrijft directeur Anne Schroën donderdag aan de minister-president.
De Tweede Kamer steunt de spoedwet die de avondklok een nieuwe juridische basis moet geven. Een ruime meerderheid schaart zich achter het demissionaire kabinet, werd duidelijk tijdens een ingelast debat donderdag.
De voorzieningenrechter zette dinsdag een streep door wet die het kabinet gebruikt voor de instelling van de avondklok. Na het vonnis kwam minister Ferd Grapperhaus (Justitie) met een spoedwet. Daarmee wordt de avondklok ingebouwd in de al bestaande coronawetgeving.
De ademtest die detecteert of je het coronavirus onder de leden hebt of niet wordt binnenkort weer in gebruik genomen, laat de GGD Amsterdam weten. De testen waren stilgelegd toen mensen na een negatieve ademtest kort daarop na een PCR-test toch een positieve uitslag kregen. Dat zou komen doordat de ademtest verkeerd was afgenomen.
De GGD Amsterdam zegt nu dat uit nader onderzoek blijkt dat de ademtest zeer betrouwbaar is. "Wel blijkt dat bij het registreren en verwerken van uitslagen de kans bestaat op verkeerde interpretaties. Uit het onderzoek blijkt ook dat de automatisering van het testproces nog aandacht vraagt, net zoals training van personeel. De analyse heeft zichtbaar gemaakt dat hier ruimte is voor verbetering."
De ademtest is een alternatief voor het wattenstaafje diep in de neus. Je moet in een apparaat blazen en krijgt direct een uitslag. Na een proefperiode werd de ademtest sinds 29 januari officieel gebruikt op twee testlocaties in Amsterdam: het Buikslotermeerplein en de RAI.
De kappersbranche weet niet of een coronatestbewijs veel voor de sector zal uithalen. Een woordvoerder van kappersbranchevereniging ANKO laat weten dat ze willen vasthouden aan de bestaande hygiëneprotocollen.
Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat volgende week een knoop kan worden doorgehakt over het testbewijs. Hiermee zou het kabinet versneld versoepelingen kunnen doorvoeren. Maar de woordvoerder van ANKO zegt dat ze ook veilig kunnen werken zonder coronatestbewijs. "De vraag is wat je ermee oplost. Het hygiëneprotocol blijft met of zonder testbewijs overeind", aldus de woordvoerster.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt dat een coronatestbewijs een hulpmiddel kan zijn voor evenementen, clubs en het nachtleven, maar dat het geen doel op zich moet zijn. Met een digitaal testbewijs, waar het kabinet op korte termijn een beslissing over wil nemen, kunnen bezoekers dan aan de deur laten zien dat ze negatief zijn getest op corona.
Verder wil de branchevereniging dat de eigen alternatieve routekaart, die ze hebben gemaakt als alternatief op die van de overheid, leidend is. "Testen, vaccineren en concrete stappen vanuit de overheid kunnen een aanvullende bijdrage leveren in het versneld opstarten van de economie", aldus KHN.
De branchevereniging noemt het wel positief dat er beweging komt in de rol van sneltesten en ventilatieoplossingen. Daartoe riep de organisatie de overheid al eerder op om meer regie te nemen in het licht van versoepelingen van maatregelen.
Herstel-NL, het initiatief om met een ander coronabeleid de lockdown te beëindigen, heeft via een crowdfundactie in korte tijd al meer dan 100.000 euro opgehaald. Met dat geld financieren de initiatiefnemers, onder wie artsen, economen en wetenschappers, hun woensdag opgezette campagne met reclame op billboards en spotjes op radio en tv.
Volgens de plannen van Herstel-NL zou Nederland vanaf 1 maart weer 'open' kunnen. In totaal zijn er al meer dan 2.700 donateurs. Vooral sinds de grote media-aandacht voor het initiatief op woensdag besluiten veel mensen iets te geven. Voordat de campagne werd afgetrapt stond de teller nog op zo'n 20.000 euro.
Sietse Bakker, uitvoerend producent van het Eurovisie Songfestival, noemt het "een goede ontwikkeling" dat er mogelijk een app komt waarmee mensen een negatieve testuitslag kunnen tonen. De samenleving kan daarmee voorzichtig van het slot, twittert hij.
Het kabinet praat momenteel over de komst van een digitaal 'testbewijs'. Voor festivals en evenementen als het Songfestival zou zo'n app uitkomst bieden. Bezoekers kunnen zo aan deur aantonen dat recent negatief getest zijn op corona.
Het Eurovisie Songfestival wordt van 18 tot 22 mei gehouden in Ahoy Rotterdam. De organisatie mikt op een editie op anderhalve meter. Op die manier kunnen alle deelnemers, delegaties en een deel van de pers onder strikte maatregelen naar Rotterdam komen. Ook is in dat scenario nog niet uitgesloten dat publiek aanwezig is.
coronavirus
Het kabinet wil op zeer korte termijn een besluit nemen over een digitaal 'testbewijs'. Werknemers zouden bijvoorbeeld met een app een negatieve testuitslag kunnen laten zien, waardoor ze naar kantoor kunnen komen. Maar ook voor festivals en andere evenementen zou het mogelijk een uitkomst bieden.
Het ministerie van Volksgezondheid verwacht zelfs dat volgende week mogelijk al een knoop wordt doorgehakt. Met het testbewijs zou het kabinet sneller versoepelingen willen doorvoeren, zonder dat het aantal coronabesmettingen weer snel groeit.
De regering heeft de Gezondheidsraad eerder om advies gevraagd over de kwestie. Die kwam daarop met een aantal voorwaarden en voor het invoeren van testbewijzen. Naar die aanbevelingen wordt nog gekeken, maar het kabinet is erop gebrand het sociale en economische leven weer een beetje te openen, zegt een woordvoerder van het ministerie.
Winkeliers juichen het idee om een zogenoemd coronatestbewijs in te stellen voor het gedeeltelijk heropenen van de economie toe, laat branchevereniging INretail weten. "Alles dat kan helpen om de winkels weer te openen is goed", reageert een woordvoerder.
VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen bevestigt aan De Telegraaf dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. Het idee is dat mensen met een negatieve testuitslag 48 uur lang meer vrijheden kunnen krijgen, zodat ze bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het theater kunnen gaan.
INretail denkt dat de uitvoering van en de controle op de testbewijzen ook goed te regelen is voor winkels. "We zijn gewend om voortdurend te manoeuvreren tussen maatregelen. Alles is te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan zoals het nu gaat bij de bioscoop, dat je je QR-code kunt laten scannen bij een zuil", aldus de woordvoerder.
Gesloten winkel
Het debat in de Tweede Kamer over de spoedwet voor de avondklok is verplaatst van 11.00 uur naar 12.30 uur. Dat is besloten tijdens de technische briefing voorafgaand aan het debat, waarin Kamerleden door deskundigen werden bijgepraat over de juridische aspecten van het wetsvoorstel.
De antwoorden op de Kamervragen over de spertijd kwamen pas vlak voor het begin van het debat binnen. De Kamerleden willen meer tijd om de antwoorden te bestuderen. De Tweede Kamer is donderdag van reces teruggekomen om de avondklokwet van het kabinet te bespreken.
Een van de telefoonlijnen die tachtigplussers kunnen bellen om een afspraak te maken voor een coronavaccinatie was donderdagochtend door een technische storing enige tijd niet bereikbaar. Inmiddels kunnen ouderen weer telefonisch een afspraak maken voor een prik.
Het hoger beroep over het opheffen van de avondklok dient vrijdagochtend vanaf 10.00 uur en is live op internet te volgen. Het gerechtshof buigt zich over de zaak nadat de rechtbank in Den Haag dinsdag oordeelde dat de spertijd direct van tafel moet omdat de juridische onderbouwing voor de coronamaatregel niet deugt. Het kabinet ging daartegen in beroep.
Het hoger beroep is vrijdag live te volgen op hartvannederland.nl en in de Hart van Nederland-app
Air France-KLM heeft door de coronacrisis in 2020 een recordverlies van 7,1 miljard euro geleden. De Frans-Nederlandse vliegmaatschappij zag in het afgelopen rampjaar het aantal passagiers met twee derde opdrogen tot ruim 34 miljoen reizigers. Het bedrijf zag de omzet hierdoor met 59 procent inzakken tot 11,1 miljard euro.
Om de kosten te drukken zette Air France-KLM onder andere het mes in het personeelsbestand. Die kosten daalden met een derde doordat 8.700 mensen het bedrijf verlieten. Daarnaast hield de vliegmaatschappij zijn hand op in Parijs en Den Haag, wat resulteerde in ruim tien miljard euro aan overheidssteun. Topman Ben Smith spreekt van de zwaarste crisis waar de luchtvaartindustrie ooit mee te maken heeft gehad. Air France-KLM rekent ook op een moeizaam eerste kwartaal van dit jaar, nu de pandemie en bijbehorende beperkingen reizen nog steeds lastig maakt. Tegen de zomer verwacht het bedrijf weer meer te kunnen vliegen.
Air France-KLM lijdt recordverlies van 7,1 miljard euro door coronacrisis
Studenten die nu een opleiding volgen in zorg of welzijn worden opgeroepen om te komen helpen in de zorg. Volgens de initiatiefnemers van 'Extra handen voor de zorg' kunnen ze per direct betaalde werkervaring opdoen en de sector vooruithelpen in de coronacrisis.
Het landelijk plan werd al eerder opgezet om mensen die zich tijdens de coronacrisis willen inzetten te verbinden aan zorgorganisaties, die hard hulp kunnen gebruiken. Hoewel er inmiddels een groot bestand van mensen is, hebben ze niet allemaal zorgervaring.
Hierdoor blijft de vraag naar meer zorgprofessionals groot en komt 'Extra handen voor de zorg' nu met een landelijke campagne om medische studenten te werven. Studenten die een mbo, hbo of universitaire opleiding volgen in zorg of welzijn, worden opgeroepen om hun opgedane kennis in te zetten.
Na aanmelding worden de studenten gekoppeld op basis van kennis en beschikbaarheid, afhankelijk van het aantal aanvragen van zorgorganisaties in de regio. Sinds vorig jaar maart hebben zich ruim 13.000 mensen aangemeld bij 'Extra handen voor de zorg'.
Ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk is begonnen met het vaccinatieprogramma. Op Aruba zijn woensdag de eerste prikken gezet. Een groep verpleegkundigen en mensen uit een risicogroep kreeg als eerste hun prik.
Dinsdag landde een KLM-vliegtuig met vaccins van Pfizer/BioNTech op Bonaire en Aruba. Over drie weken moet een volgende lading komen. In eerste instantie worden op Aruba ouderen en zorgmedewerkers ingeënt.
Op Curaçao kwamen woensdag de eerste coronavaccins aan. Donderdag zal het eilandbestuur meer duidelijkheid geven over wanneer het inenten daar zal beginnen. Bonaire wil ook binnenkort beginnen met prikken.
Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba krijgen vrijdag de eerste lading vaccins. Saba hoopt maandag te kunnen beginnen en binnen een week alle volwassenen die gevaccineerd willen worden een injectie te kunnen geven.
Middelbare scholen willen hun leerlingen vanaf 1 maart weer minstens één keer per week in de klas hebben, meldt het AD. De tieners staan mentaal zó onder druk dat de scholen ervoor pleiten met sneltesten of gehuurde ruimtes, zoals theaterzalen of hotels, hun leerlingen tóch fysiek les te geven.
Scholieren zitten al twee maanden thuis en volgen al die tijd online lessen. Alleen examenkandidaten, kwetsbare leerlingen en scholieren met praktijkvakken mogen nu naar school. Schoolleiders zien hun leerlingen afglijden.
"Ze zitten straks al tien weken thuis. Ze zijn er klaar mee, er zijn veel zorgen over het mentale welbevinden", zegt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad, die schoolbesturen vertegenwoordigt, tegen de krant. "Het kabinet kijkt nu naar wat er nog kan op school. Wij vinden dat er een andere vraag gesteld moet worden: Wat is ervoor nodig om de scholen te openen?"
Vrijdag komt het Outbreak Management Team (OMT) weer samen om te praten over hoe het verder moet in het voortgezet onderwijs. Dinsdag beslist het kabinet over een eventuele heropening van middelbare scholen.
De Tweede Kamer komt donderdag terug van reces om over de nieuwe spoedwet voor de avondklok te debatteren. Het kabinet heeft het wetsvoorstel binnen een dag in elkaar gedraaid, nadat de rechtbank in Den Haag dinsdag de avondklok ongeldig verklaarde. De huidige spertijd tussen 21.00 en 04.30 uur kreeg eerder ruime steun in de Kamer. Desondanks zullen verschillende partijen minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de tand voelen over het juridische getouwtrek, dat het draagvlak voor het coronabeleid zou kunnen ondermijnen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.