Milieu en Gezondheid
17 juni 2021, 11:44
Het einde van de coronacrisis lijkt langzaam in zicht te komen. Ondertussen worden er in hoog tempo coronaprikken in armen gezet en de volgende ronde van versoepelingen staat ook voor de deur. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 1.086, dat zijn er 50 meer dan op woensdag
Op dinsdag 15 juni testte 4,4 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 573, dat zijn er 32 minder dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 226, dat zijn er 13 minder dan op woensdag
Op donderdag zijn 3 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.722 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 13.067.373 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Nederland is volgens de ECDC, de Europese evenknie van het RIVM, een van de laatste gebieden in Europa met een hoog risico op een coronabesmetting. Op de nieuwste 'coronakaart' van het instituut is het roodgekleurde Nederland omringd door haast alleen maar oranje gebieden.
Het coronavirus is in heel Europa zo op zijn retour dat het ECDC tal van gebieden sinds donderdag niet langer rood kleurt. Het instituut merkt onder meer België nu als oranje aan. Dat betekent dat het gevaar er het virus op te lopen 'gemiddeld' is. Behalve Nederland zijn ook Parijs en omstreken en delen van Spanje, Zweden en de Baltische landen nog rood.
Nederland hoeft niet meteen te vrezen dat de andere EU-landen veel strenger zullen blijven voor reizigers uit of naar ons land. De ECDC-kaart, die wekelijks wordt bijgewerkt op grond van de laatste coronacijfers, was bedoeld als wegwijzer voor de EU-lidstaten. Maar die stellen zelf reisadviezen vast en volgen het ECDC vaak niet.
Van de 29.875 bezoekers die de negen shows van het Eurovisie Songfestival hebben bezocht, hebben in totaal 48 mensen positief getest op de coronatest die vijf dagen na het evenement werd afgenomen. Zij zijn dus besmet geraakt op de dag van of rond de show, al kunnen ze het virus natuurlijk ook buiten het festival om hebben opgelopen.
Daarnaast is van in totaal dertien andere mensen vastgesteld dat zij besmet waren tijdens de 'after tests' die werden afgenomen voordat de periode van vijf dagen was afgelopen. Deze personen hebben zichzelf met klachten bij de GGD gemeld en werden daarom al eerder getest en positief bevonden.
Op het moment van de verplichte toegangstest voorafgaand aan het Songfestival waren deze mensen dus wel al besmettelijk, maar werd het virus nog niet gedetecteerd door de sneltest. Deze besmettingen vonden dus zeker plaats voor het liedjesfestijn en staan dus los van het grote evenement.
De cijfers gaan alleen over bezoekers van het Eurovisie Songfestival. Cijfers over crew, vrijwilligers, pers en delegatieleden worden naar verwachting later deze maand door de organisatie zelf bekendgemaakt, maakte Fieldlab vandaag bekend.
Alle vier de coronavaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd in de EU lijken goed te beschermen tegen de virusvarianten die het meest voorkomen in Europa. "Wel is het belangrijk om waakzaam te blijven", aldus bestuurder Noël Wathion van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
De belangrijkste variant die nu in Europa rondgaat, is de Indiase (delta) mutatie. In Groot-Brittannië is deze 'coronaversie' al bij tienduizenden mensen vastgesteld. In Nederland zijn 27 gevallen bekend, maar omdat dit met steekproeven wordt onderzocht, kan het werkelijke aantal hoger liggen.
In India gaat inmiddels ook een mutatie van de mutatie rond, die nog krachtiger is. Andere veelvoorkomende mutaties zijn de Britse (alpha), Zuid-Afrikaanse (beta) en Braziliaanse (gamma) variant). In India gaat inmiddels overigens ook een mutatie van de mutatie rond, die nog krachtiger is. Deze variant wordt delta-plus genoemd.
Meer dan een miljoen gezette coronaprikken staan nog niet in de centrale administratie. De GGD'en hebben die inentingen geregistreerd, maar het is nog niet gelukt om dit ook door te geven aan gezondheidsdienst RIVM. Door een technisch probleem is er vertraging ontstaan.
Het gaat volgens de GGD'en om de prikken van 1,1 miljoen mensen die in de afgelopen weken zijn gevaccineerd. Daarnaast ontbreken in de registratie ook zo'n 700.000 andere prikken. Dit zijn de vaccinaties van mensen die geen toestemming hebben gegeven om de informatie te delen met het RIVM.
De koepelorganisatie van GGD'en zegt dat er hard wordt gewerkt om de file op te lossen en de gegevens alsnog te delen. De registraties gaan niet verloren, benadrukt de koepel. Ook heeft de vertraging geen gevolgen voor een groen vinkje in de CoronaCheck-app, omdat het bewijs dat iemand is gevaccineerd uit de GGD-database komt.
De mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes wordt niet per direct opgeheven. De rechter in Den Haag heeft dat vanmiddag in een kort geding bepaald. De spoedprocedure voor het afschaffen van de coronamaatregel was aangespannen door de stichting Bewust Nederland.
De advocaat van Bewust Nederland had bij de voorzieningenrechter betoogd dat met de draagplicht van het masker "grondrechten van burgers worden geschonden". Hij vergeleek de mondkapjesplicht met "een klamboe van kippengaas tegen muggen", een maatregel die niet werkt.
De stichting meent dat mensen door deze "schijnveiligheid" belangrijkere maatregelen zoals de verplichte anderhalve meter afstand negeren, wat veel gevaarlijker zou zijn. De rechter stelde echter dat de Staat een grote mate van beleidsvrijheid heeft bij de keuze voor de te nemen maatregelen.
Sint-Maarten krijgt na maanden van politieke strijd alsnog de eerder toegezegde coronasteun van Nederland. Dat schrijft staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat omgerekend om zo'n 19 miljoen euro aan hulp.
Het Caribische eiland, dat een onafhankelijk land is binnen het Koninkrijk, zou al twee keer eerder het geld ontvangen. Eerst ging dat niet door vanwege een racisme-aanklacht tegen Nederland bij de Verenigde Naties. Nadat dit was uitgepraat ging de steun niet opnieuw door, deze keer vanwege wanbestuur op het vliegveld van Sint-Maarten.
Het kabinet vindt nu dat de eilandregering inmiddels voldoende actie heeft ondernomen om het bestuur op de luchthaven te herstellen en is er voldoende vertrouwen om de miljoenensteun alsnog uit te keren aan Sint-Maarten.
sint-maarten
Meerdere GGD-testlocaties in de provincie Utrecht zijn vanmiddag en morgenmiddag dicht vanwege de tropische temperaturen. De teststraten in Amersfoort, Woerden, Veenendaal en Vianen sluiten daarom om 13.00 uur. De andere twee locaties in de provincie, beide in de stad Utrecht, zijn wel open.
De regionale GGD heeft met iedereen die een testafspraak had om staan contact opgenomen om de afspraak te verplaatsen naar een andere dag of een andere locatie. Het vaccineren gaat overigens wel door. In Veenendaal heeft de brandweer de daken van de priklocatie gekoeld om de temperatuur binnen te laten dalen.
Ook bij een GGD-locatie in Zwolle hanteren ze een tropenrooster vanwege de zomerse hitte
In de afgelopen dag zijn er 1.086 positieve tests geregistreerd bij gezondheidsdienst RIVM. Dat zijn er vijftig meer dan gisteren, maar wel 494 minder dan vorige week donderdag. Ook is het laatste besmettingscijfer lager dan het gemiddelde van de laatste zeven dagen (1.106). Dat is weer het laagste weekgemiddelde sinds sinds 13 september.
In Amsterdam kregen de meeste inwoners het afgelopen etmaal een positieve testuitslag: 59 mensen in totaal. Rotterdam telde 46 nieuwe gevallen en in Den Haag bleken 43 personen het virus onder de leden te hebben. Daarna volgen Utrecht (32) en Enschede (27).
Het aantal officieel vastgestelde coronadoden in ons land steeg de afgelopen dag met drie. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de laatste 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Gisteren werden vier sterfgevallen geregistreerd.
coronabesmettingen
Nederlandse ziekenhuizen behandelen nog 573 coronapatiënten. Dat zijn 32 patiënten minder dan woensdag, een afname van ruim 5 procent in één dag. Een week geleden lagen nog bijna 800 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen.
Op de intensive cares liggen nu 226 coronapatiënten, 13 minder dan een etmaal eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De overige 347 patiënten liggen op verpleegafdelingen.
Het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten blijft laag. Op de ic's waren het er het afgelopen etmaal slechts 5. Op verpleegafdelingen kwamen 32 mensen binnen die ziek zijn geworden door het virus, net zoveel als de dag ervoor.
De intensive cares behandelen momenteel 580 patiënten om andere redenen dan Covid-19. Doordat steeds minder coronapatiënten op de intensive cares liggen, komt er meer ruimte en personeel vrij voor het verlenen van andere zorg. Mensen die bepaalde zware operaties achter de rug hebben, worden daarna weleens een of twee dagen op een ic opgenomen.
Ziekenhuizen krijgen steeds meer ruimte om patiënten met andere aandoeningen dan Covid-19 te behandelen. Ze kunnen vaker de kritieke zorg leveren die binnen zes weken moet gebeuren. Ook zijn steeds meer operatiekamers in gebruik. Dat kan door de aanhoudende en snelle daling van het aantal opgenomen patiënten met de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
De Nationale Zorgautoriteit (NZa) komt wekelijks met een update over de capaciteit in de zorg. Negen ziekenhuizen kunnen de zogeheten kritieke planbare zorg niet volledig leveren. Dat zijn de ingrepen die binnen zes weken moeten worden gedaan om gezondheidsschade te voorkomen. Vorige week konden vijftien ziekenhuizen niet al die ingrepen op tijd doen. De week daarvoor waren het er twintig en nog een week eerder 25.
Van de operatiekamers is 83 procent in gebruik. Vorige week maandag was dat 79 procent en de week daarvoor 76 procent. Huisartsen verwijzen 97 procent van het verwachte aantal mensen door naar ziekenhuizen.
Ziekenhuizen moeten de komende tijd de gemiste behandelingen inhalen. Dat zijn bijvoorbeeld operaties die niet konden doorgaan door de coronadruk. Bovendien zijn er mensen die niet met hun klachten naar de huisarts zijn gegaan, en dus ook geen diagnose hebben gekregen. Huisartsen hebben bijna 1,5 miljoen minder doorverwijzingen gedaan dan verwacht kon worden als er geen corona-uitbraak was geweest. Bij sommige mensen zullen de klachten vanzelf zijn verdwenen, die hebben geen zorg meer nodig. Maar er is ook een onbekend aantal mensen dat rondloopt met ziektes die nog niet zijn ontdekt.
Omdat de druk op de ziekenhuizen minder wordt komt de NZa voortaan niet meer elke week, maar om de week met de cijfers.
De Koninklijke Marechaussee ziet een stijging in het aantal Britten dat aan de Nederlandse grens geweigerd wordt. In mei ging het om 81 Britse reizigers. Dit terwijl het in maart en april zo'n veertig Britten per maand betrof.
Vanaf 1 januari vallen inwoners van het Verenigd Koninkrijk door de brexit niet meer onder EU-regels en mogen zij vanwege de coronabeperkingen alleen als dat strikt noodzakelijk is Nederland nog in. Sinds 15 juni geldt Groot-Brittannië als een hoogrisicogebied vanwege de snelle verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus.
De meeste Britten (62) werden geweigerd op de luchthaven Schiphol. Daarna volgen de Rotterdamse havens Europoort (9) en Hoek van Holland (8). In de haven van IJmuiden werden in mei twee Britten geweigerd. In totaal heeft de Koninklijke Marechaussee dit jaar 394 Britse reizigers naar huis teruggestuurd.
Mensen die geboren zijn in 1999 en 2000 kunnen met ingang van donderdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie, maakte Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.
Wie zich wil laten inenten kan daarvoor een afspraak maken via de site coronavaccinatie-afspraak.nl. Telefonisch een afspraak maken is ook mogelijk. Ze kunnen vervolgens terecht bij rond de 140 vaccinatielocaties van de GGD.
Mensen uit 1999 ontvangen vanaf zaterdag de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 223.000 mensen geboren in 1999.
Als mensen een vaccinatie hebben gekregen worden zij volgens het RIVM zo snel mogelijk van de verzendlijsten gehaald. Dit kan soms langer duren omdat de vaccinatiegegevens nog niet door het instituut zijn ontvangen. Mensen kunnen daardoor meerdere uitnodigingen ontvangen. Wie al een vaccinatie heeft, bijvoorbeeld als zorgmedewerker, mag de dubbele uitnodiging weggooien, aldus de gezondheidsorganisatie.
Mensen met een ernstige angststoornis lopen hun coronavaccinatie vaak mis, meldt de stichting Angst Dwang en Fobie (ADF). Ze durven niet naar een GGD-priklocatie, hebben prikangst, zijn vanwege smetvrees bang om besmet te raken met corona, durven hun huis niet uit vanwege paniekaanvallen of zijn bang voor bijwerkingen. Volgens de patiëntenorganisatie gaat het om honderdduizenden mensen.
De stichting roept demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op om mee te denken over het probleem. "Onze telefonische hulplijnen staan roodgloeiend met verontruste telefoontjes van mensen met angst- en dwangklachten. Ze willen wel beschermd worden tegen het coronavirus, maar zijn bang om naar de GGD-priklocatie te gaan", zegt een woordvoerster van de stichting.
Volgens de organisatie kampen ruim 1 miljoen Nederlanders met een angststoornis die hun dagelijks leven in ernstige mate negatief beïnvloedt. "Van deze groep durft naar schatting een op de drie niet naar een priklocatie", aldus de zegsvrouw. Zij wijst erop dat mensen met angstklachten niet altijd even zelfverzekerd zijn en niet snel van zich laten horen. "De mensen die naar ons bellen vormen dus nog maar het topje van de ijsberg."
Volgens de organisatie zou een oplossing kunnen zijn dat deze groep mensen met 'prikbusjes 'thuis worden bezocht en gevaccineerd. Dat gebeurt nu ook bij mensen in achterstandswijken, waar de vaccinatiegraad laag is.
Meer dan een miljoen gezette prikken tegen het coronavirus staan nog niet in de centrale administratie. De GGD'en vaccineren de mensen en geven dit door aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar bij die doorgifte is vertraging ontstaan. De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland zegt dat er hard wordt gewerkt om de file op te lossen en de gegevens alsnog te delen.
Het gaat volgens de GGD om de prikken van 1,1 miljoen mensen die in de afgelopen weken zijn gevaccineerd.
De registraties gaan niet verloren, benadrukt de GGD-koepel. Ook heeft de vertraging geen gevolgen voor een groen vinkje in de app CoronaCheck, omdat het bewijs dat iemand is gevaccineerd uit de database van de GGD'en komt.
Twee derde van de Nederlanders vindt het niet duidelijk welke corona-documenten nodig zijn voor een vakantie binnen Europa. Voor een groot deel is dat reden genoeg om deze zomer in Nederland te blijven. Dat meldt Hart van Nederland op basis van onderzoek onder ruim 2600 respondenten van het eigen onderzoekspanel.
Met een negatieve test, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs kun je per 1 juli een land binnenkomen. Toch is dit niet voor iedereen duidelijk. "De voorlichting is al meer dan een jaar wisselend, dat geeft verwarring", zegt een panellid.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontvangt talloze vragen over reizen naar het buitenland, reisadviezen en testen voor vakantie. Sinds er vorige week meer vakantielanden op 'geel' sprongen, merkte het ministerie een enorme toename in vragen. Waar ze normaal gesproken ongeveer 10.000 telefoontjes per week ontvangen, krijgen ze er sinds vorige week zo'n 25.000.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.