Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal nieuwe coronagevallen onder gemiddelde

LIVEBLOG | Aantal nieuwe coronagevallen onder gemiddelde

Milieu en Gezondheid

17 feb 2021, 07:03

Link gekopieerd

Nederland blijft tot zeker begin maart in lockdown, vooral de oprukkende Britse coronavariant baart het kabinet nog steeds kopzorgen. De avondklok staat wel op de tocht, het hof buigt zich vrijdag over de omstreden maatregel. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 3.416, dat zijn er 681 meer dan op dinsdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 1.919, dat zijn er 7 meer dan op dinsdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 520, dat zijn er 6 minder dan op dinsdag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op dinsdag: 89, er zijn tot nu toe 15.017 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er 800.905 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 22:49 - Senaat behandelt spoedwet vrijdag; kan na instemming snel ingaan

Het ziet ernaar uit dat de spoedwet van het kabinet over de avondklok vrijdag - mits het parlement instemt - kan worden ingevoerd. De Eerste Kamer heeft op verzoek van het kabinet besloten vrijdag over het wetsvoorstel te debatteren en daarna meteen te stemmen. De Tweede Kamer zal dat al donderdag doen. Daarna moet het nog in het Staatsblad worden geplaatst. Dat is op internet en kan heel snel als het moet, aldus het ministerie. Het nieuwe wetje moet de avondklok 'redden' mocht het gerechtshof in Den Haag de huidige wet definitief onderuit halen.

Update 22:05 - OMT: AstraZeneca blijven inzetten ondanks Zuid-Afrikaanse variant

De mogelijk mindere werking van het AstraZeneca-vaccin tegen de Zuid-Afrikaanse coronavariant is voor dit moment geen reden om de vaccinatiestrategie te wijzigen. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet.

De Zuid-Afrikaanse variant is momenteel 54 keer in Nederland vastgesteld. Onlangs besloten de autoriteiten in Zuid-Afrika op basis van een nieuwe studie om af te zien van het gebruik van vaccins van AstraZeneca, omdat die daar minder goed zouden werken. Volgens het adviesteam is onvoldoende duidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor Nederland, dat het AstraZeneca-vaccin op grote schaal wil inzetten, als in de toekomst de Zuid-Afrikaanse variant hier vaker voorkomt. "Het ontbreken van deze kennis kan nu geen reden zijn om het vaccin niet in te zetten", aldus het OMT, dat van mening is dat het "niet inzetten van dit vaccin leidt tot een ongewenste en onnodige vertraging in de uitvoering van de vaccinatiestrategie".

Update 21:25 - Nieuwe uitbraak coronavirus in Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is opnieuw getroffen door een uitbraak van het coronavirus. Deze keer gaat het om de afdeling chirurgie, maakte het ziekenhuis bekend. Er zijn daar vijf patiënten en drie medewerkers positief getest.

Maandag werd bekend dat vijf patiënten zijn overleden die de Britse variant van het coronavirus hadden opgelopen. Dat gebeurde op de afdeling cardiothoracale chirurgie. Door de virusuitbraak raakten dertien patiënten besmet.

Bij de nieuwe uitbraak is nog onbekend of het om de Britse variant gaat, dat wordt nog onderzocht. Alle patiënten worden conform de richtlijnen verpleegd. De positief geteste medewerkers en medewerkers met mogelijke coronaklachten zijn thuis in quarantaine. Het ziekenhuis heeft op de betreffende afdeling een opnamestop ingesteld.

Update 17:39 - Wetenschappers dromen van neusspray tegen coronavirus

Wetenschappers, onder wie onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam, hebben een virusremmer ontwikkeld die de overdracht van het coronavirus tussen fretten blokkeert. Gehoopt wordt volgens het medisch centrum dat met de remmer een neusspray kan worden gemaakt waarmee mensen zich tegen het virus kunnen beschermen.

Lees meer

Update 17:05 - Risiconiveau in twee regio's omlaag, voor het eerst sinds december

Doordat het aantal nieuwe coronagevallen daalt, is het risiconiveau in twee regio's aangepast. IJsselland gaat van het vierde en hoogste niveau, 'zeer ernstig', naar het op een na laagste niveau, zorgelijk. In Gelderland-Midden geldt voortaan het derde niveau, 'ernstig'. Het is de eerste aanpassing op de risicokaart sinds 19 december.

Voor de coronamaatregelen in IJsselland en Gelderland-Midden heeft de verandering nog geen gevolgen, want de landelijke lockdown duurt zeker tot begin maart.

Update 16:12 - Ollongren: huren in sociale sector stijgen dit jaar niet

De huren van woningen in sociale huursector gaan dit jaar niet omhoog. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft dat besloten naar aanleiding van een wens van de Tweede Kamer, schrijft ze in een brief aan beide Kamers. De Tweede Kamer steunde onlangs een motie van de SP om de sociale huren dit jaar te bevriezen. De kosten hiervoor schat de minister in op 200 miljoen euro. De Eerste Kamer had vorig jaar al aangedrongen op een bevriezing van de huur in 2020. Ollongren weigerde dat toen.

Update 16:03 - Kabinet neemt avondklok alsnog op in coronawet

Na kritiek van de Raad van State heeft het kabinet er toch voor gekozen om de avondklok in de coronawet op te nemen. Die wet valt weer onder de wet publieke gezondheid. Na de uitspraak van de rechter dinsdag dat de avondklok niet voldoende juridisch onderbouwd is, kwam het ministerie van Justitie met een spoedwetje. De belangrijkste adviseur van het kabinet drong er opnieuw op aan om de maatregel toch in de coronawet op te nemen. Daar is uiteindelijk ook voor gekozen.

Update 15:51 - PO-raad wil investering gebruiken voor herstel en verbetering

De PO-raad wil het extra geld dat het kabinet aan het onderwijs geeft om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen gebruiken voor herstel én verbetering op langer termijn. De aanpak moet volgens de PO-raad ook bijdragen aan het oplossen van problemen die al speelden, zoals het lerarentekort, kansenongelijkheid en teruglopende leesresultaten.

Update 15:44 - Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets gedaald. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) behandelen ziekenhuizen momenteel 1919 coronapatiënten, zeven minder dan op dinsdag.

Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen nam met één af tot 1399. Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten met zes tot 520. Dat aantal schommelt al zo'n twee weken tussen de 500 en 550.

Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal zeventien patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio's, onder wie vijf ic-patiënten.

Het LCPS zegt nog steeds een overwegend dalende trend te zien in de Covid-ziekenhuisbezetting. "We verwachten dat dit deze week aanhoudt. Wel zien we een lichte stijging in het gemiddeld aantal opnames ten opzichte van vorige week. Daarom volgen we de ontwikkelingen ten aanzien van de Britse variant op de voet, omdat de opkomst hiervan in de komende weken kan leiden tot een toename in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames", aldus het centrum in een toelichting.

Update 15:36 - Spoedwet voor avondklok naar de Tweede Kamer gestuurd

Het kabinet heeft de spoedwet waarmee de avondklok moet worden geregeld naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid woensdag weten.

Update 15:22 - Aantal nieuwe coronagevallen onder gemiddelde

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 3416 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er gemiddeld 3628 positieve tests per etmaal binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Op woensdagen zijn er over het algemeen meer positieve tests dan op maandagen en dinsdagen, en dat is nu ook het geval. De afgelopen dagen registreerde het RIVM ongeveer 2800 positieve tests per dag.

Vorige week woensdag telde het RIVM bijna 3200 bevestigde besmettingen en de woensdag ervoor iets meer dan 4000.

Update 15:10 - AOb blij met "serieus bedrag" voor problemen in onderwijs

De Algemene Onderwijsbond AOb is te spreken over de hoogte van het bedrag waarmee het demissionaire kabinet achterstanden in het onderwijs weg wil werken die zijn ontstaan door de coronacrisis. "8,5 miljard euro is een serieus bedrag", zegt de bond. "Daaruit blijkt dat de situatie van het onderwijs serieus genomen wordt."

Basisscholen krijgen gemiddeld 180.000 euro om leerlingen te helpen, terwijl het middelbaar onderwijs gemiddeld 1,3 miljoen euro per school krijgt. Leraren mogen mede bepalen hoe het geld wordt uitgegeven. Verder kunnen er extra vakleerkrachten, onderwijsassistenten en ander ondersteunend personeel worden aangetrokken. De AOb wil gaan bestuderen op welke vlakken het vrijgemaakte bedrag het beste geïnvesteerd kan worden.

Als extra compensatie wordt het collegegeld in het mbo en hoger onderwijs voor volgend jaar gehalveerd. "Een sympathiek gebaar", zegt de onderwijsbond daarover.

Update 14:45 - Den Haag bouwt stemtenten voor Kamerverkiezingen

Bij de komende Kamerverkiezingen staan verspreid over Den Haag zestien tenten waar mensen hun stem kunnen uitbrengen. Die worden onder meer op een basketbalveldje, grasvelden, plantsoenen en parkeerplaatsen neergezet. In zeven verzorgingshuizen zijn stembureaus waar alleen bewoners en medewerkers kunnen stemmen.

Ook krijgt iedere kiezer in Den Haag een eigen rode potlood, medewerkers van de stembureaus dragen chirurgische mondneusmaskers en in de stembureaus hangen kuchschermen. De gemeente Den Haag heeft de maatregelen woensdag bekendgemaakt, precies vier weken voor de verkiezingen van woensdag 17 maart. Mensen die tot een risicogroep behoren, mogen de maandag en dinsdag ervoor al stemmen. Dan zijn 48 stembureaus al open.

Op de verkiezingsdag zelf telt Den Haag 273 stembureaus. Mensen kunnen onder meer hun stem uitbrengen in het Centraal Station en station Hollands Spoor, de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken, het stadhuis, de Tweede Kamer en de Eerste Kamer, de Koninklijke Schouwburg, Madurodam, het Kurhaus en op de Pier van Scheveningen, maar de gemeente roept mensen op zo min mogelijk te reizen.

Update 13:20 - Kabinet trekt de portemonnee tegen onderwijsachterstanden

Het kabinet steekt de komende jaren miljarden in het onderwijs om achterstanden weg te werken die zijn ontstaan door de coronacrisis. Het zou in totaal gaan om 8,5 miljard euro in de komende 2,5 jaar gaan, melden Haagse bronnen na berichtgeving door De Telegraaf.

Een groot deel van het geld (6 miljard) zou naar het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs gaan. Basisscholen krijgen gemiddeld 180.000 euro, voor middelbare scholen is dit 1,3 miljoen, zeggen ingewijden. Verder hoeven studenten maar de helft van hun collegegeld te betalen.

Het 'deltaplan' voor het onderwijs wordt woensdagmiddag om 14.00 uur bekendgemaakt door ministers Ingrid van Engelshoven (Hoger Onderwijs) en Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs).

Update 13:00 - EU wil snellere goedkeuring nieuwe vaccins tegen varianten

De Europese Commissie wil dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) nieuwe vaccins tegen besmettelijkere en gevaarlijkere coronavarianten sneller goed kan keuren. "Nieuwe varianten van het virus zijn snel in opkomst en daar moeten wij nog sneller op reageren", zegt voorzitter Ursula von der Leyen. De EU moet "voor de curve uitblijven."

Daarom stelt de Commissie voor om geld te pompen in het samenbrengen van onderzoekers, de farmaceutische industrie en de autoriteiten om alle middelen in te zetten tegen de nieuwe mutaties en vaccins daartegen zo snel mogelijk voor de EU veilig te stellen.

Update 12:35 - Brussel koopt ook 150 miljoen extra doses Moderna-vaccin

De Europese Commissie koopt ook nog eens 150 miljoen extra doses van het coronavaccin van Moderna. Daarnaast is er de optie om nog eens 150 miljoen doses te bestellen. De nieuwe aankoop komt bovenop de eerdere bestelling van 160 miljoen doses van het middel. 

Eerder op woensdag maakte de Commissie een deal bekend over de aanschaf van 200 miljoen extra doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin. De nieuw gekochte inentingen worden onder de 27 EU-landen verdeeld. Nederland krijgt volgens de huidige planning 19,5 miljoen doses van Pfizer/BioNTech-middel en 6,2 miljoen doses van het Moderna-vaccin. Daarmee kunnen ongeveer 13 miljoen mensen worden ingeënt.

Update 11:10 - Coronasteun voor dierentuinen volgende week beschikbaar

Dierentuinen die door de coronacrisis in moeilijkheden zitten, kunnen vanaf volgende week een beroep doen op financiële noodsteun. Het kabinet had daar eerder al 39 miljoen euro voor opzijgelegd en heeft nu ook toestemming van de Europese Commissie om de parken te hulp te schieten.

Tijdens de eerste lockdown waren de dierentuinen twee maanden dicht. In november moesten ze opnieuw twee weken dicht en inmiddels zijn de poorten al sinds half december gesloten. In de tussenperiodes mochten slechts een beperkt aantal bezoekers naar binnen.

"Dierentuinen hebben het zwaar", zegt minister Carola Schouten van Landbouw. "Ze zijn gesloten, maar tegelijkertijd loopt de zorg voor de dieren door. Het kan niet zo zijn dat het welzijn van de dieren in gevaar komt, bijvoorbeeld doordat er geen budget is voor voedsel."

De subsidieregeling is bedoeld voor kosten die de parken maken voor bijvoorbeeld de verzorging van dieren en voor noodzakelijk onderhoud aan verblijven. Op basis van het omzetverlies wordt bepaald welk deel van die kosten dierentuinen vergoed krijgen.

Het kabinet bekijkt nog of de nu vrijgemaakte 39 miljoen euro voldoende is. In december is al een bedrag van 17 miljoen euro gereserveerd om eventuele nieuwe problemen op te vangen.

'Aangifte als Blijdorp uit geldnood gezonde dieren afmaakt'

'Aangifte als Blijdorp uit geldnood gezonde dieren afmaakt'

Update 10:45 - Europa bestelt nog eens 200 miljoen Pfizer-doses

De Europese Commissie koopt 200 miljoen doses extra van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Die worden waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar geleverd. Daarnaast heeft Brussel een optie om nog honderd miljoen doses te bestellen, meldt de farmaceut.

Volgens een woordvoerder tekent Eurocommissaris Stella Kyriakides van Volksgezondheid de deal later op woensdag. Eerder had de Commissie al 300 miljoen doses van het middel besteld. Voor het einde van het jaar moet de EU genoeg doses hebben gekregen om 250 miljoen mensen in te enten.

Nederland zou voor het einde van 2021 al 19,5 miljoen doses van het vaccin krijgen, genoeg om bijna 10 miljoen mensen te prikken. De inenting wordt voorlopig alleen geprikt bij medewerkers in de acute en langdurige zorg, aan bewoners van verpleeghuizen en aan mensen met een verstandelijke handicap.

Update 10:00 - Scholieren en studenten voeren actie in Den Haag

Scholieren en studenten voeren woensdag actie voor de Tweede Kamer in Den Haag. Ze willen dat middelbare scholen, hogescholen en universiteiten zo snel mogelijk heropenen. Voorzitter Dahran Çoban van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zegt dat het protest moet worden gezien als een noodkreet.

scholen

scholen

Update 08:15 - Half miljoen kijkers voor speciale kinderpersconferentie

De coronapersconferentie voor kinderen van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge is dinsdagavond gemiddeld door 508.000 mensen bekeken. De twee bewindspersonen beantwoorden in een speciale uitzending van het NOS Jeugdjournaal voor het eerst vragen van kinderen over corona en de gevolgen ervan.

In de vertrouwde zaal in het ministerie van Justitie en Veiligheid waren acht kinderen uitgenodigd om hun vragen te stellen. Premier Rutte vertelde over de gevolgen voor kinderen, zoals het gemis van school en het niet kunnen knuffelen van opa's en oma's. Ook bedankte hij de kinderen, omdat ze "een voorbeeld" zijn voor de rest van Nederland.

Minister De Jonge benadrukte dat het voor sommige kinderen een extra moeilijke tijd kan zijn vanwege een vervelende thuissituatie. Vooraf konden kinderen vragen inzenden. Dat waren er uiteindelijk zo'n 10.000, aldus de presentatoren.

kinderpersconferentie

kinderpersconferentie

Update 07:35 - Eerste vaccins aangekomen op Caribische eilanden

Dinsdagmiddag (lokale tijd) zijn de eerste coronavaccins vanuit Nederland aangekomen op Aruba en Bonaire. Curaçao verwacht woensdag de eerste inentingen te krijgen. De zes Caribische eilanden binnen het Koninkrijk kijken er naar uit om met het vaccinatieprogramma te beginnen.

Volgens statistiekbureau CBS is Aruba tot nu toe duidelijk het zwaarst getroffen eiland. Sinds maart zijn daar 7.438 mensen positief getest corona, waaronder 7.062 eilandbewoners. Dat betekent dat ruim zes procent van de bijna 106.000 inwoners besmet is (geweest). 68 Arubanen zijn aan het virus overleden.

Na Aruba kennen Sint Maarten (bijna 2.000) en Curaçao (meer dan 4.600) relatief de meeste coronagevallen. Op de eilanden wordt in de besmettingscijfers geen onderscheid gemaakt tussen inwoners en geen-inwoners. Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba gaat het - ook procentueel gezien - om veel kleinere aantallen.

Update 07:00 - Avondklokwet mogelijk woensdag al naar de Tweede Kamer

De spoedwet die het kabinet maakt over de avondklok wordt waarschijnlijk woensdag al ingediend bij de Tweede Kamer. De nieuwe wet is dinsdagavond al ondertekend door de koning en direct naar de Raad van State gezonden.

De hoogste adviseur van de regering zal een spoedadvies uitbrengen, waarna het wetsvoorstel direct door kan naar de Kamer, meldt een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het is aan het parlement om te bepalen wanneer ze de wet behandelt. De Kamer moet dan terugkomen van reces.

Na de Tweede Kamer moet ook de Eerste Kamer zich nog over de spoedwet voor de avondklok buigen.

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.