Milieu en Gezondheid
16 aug 2021, 07:17
Na een enorme piek in besmettingen gaat het weer de goede kant op met de coronacijfers. Het aantal positieve tests daalt, het R-getal is ruim onder de 1 en ook kleuren de eerste regio's weer oranje. Ondertussen blijven ziekenhuizen wel druk met coronapatiënten. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 2.275, dat is iets lager dan het weekgemiddelde (2.345)
Op zaterdag testte 13,2 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 703, dat zijn er 32 meer dan op zaterdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 199, dat is er 1 minder dan op zondag
Op zondag zijn 3 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.909 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 21.955.422 coronavaccins toegediend in Nederland
De problemen met de website waar mensen gratis zelftesten voor het coronavirus kunnen bestellen, zijn nog altijd niet verholpen. De oorzaak is wel achterhaald, laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. De systemen konden de drukte niet aan. Aan een oplossing wordt gewerkt.
Waarom de systemen de drukte van maandag niet aankonden, kan het ministerie niet zeggen. Vandaag zouden er geen nieuwe brieven met bestelcodes bezorgd moeten zijn, dus daar kan het niet aan liggen. Misschien is er verwarring ontstaan bij mensen die eerder al hun brief kregen. Ze konden volgens het ministerie op dat moment al zelftesten bestellen, maar hebben dat misschien vandaag massaal gedaan.
Hoe lang het duurt voor de website weer stabiel draait, kan een woordvoerster niet zeggen. Aan een oplossing wordt wel "heel hard" gewerkt. Voor zover bekend zijn in de rest van de bestelketen, bijvoorbeeld in de centra waar de pakketten verzonden worden, door de drukte van maandag geen problemen ontstaan.
De Rijksoverheid stuurt deze weken alle huishoudens een brief met daarin een code waarmee ze twee zelftesten kunnen bestellen. Demissionair minister-president Mark Rutte benadrukte eerder dat het vooral gezien moet worden als een bewustwordingscampagne. De hoop is dat mensen zonder coronaklachten vaker een test afnemen voordat ze bijvoorbeeld op hun werk of in hun vrije tijd contact hebben met grotere groepen anderen.
Het is de bedoeling dat begin september alle huishoudens hun bestelcode ontvangen hebben. De tests worden binnen tien dagen na bestelling verzonden.
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet meer. Voor de elfde achtereenvolgende dag lag het aantal positieve tests tussen de 2000 en de 3000. Het gemiddelde steeg iets.
Tussen zondagochtend en maandagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2275 meldingen van positieve tests. Dat is vrijwel gelijk aan zondag. Precies een week geleden meldde het RIVM iets meer dan 2000 positieve tests, de maandag ervoor zo'n 2100.
In de afgelopen zeven dagen zijn 16.418 nieuwe gevallen geregistreerd, wat neerkomt op gemiddeld 2345 positieve tests per dag. Dat weekcijfer is nu voor de vijfde dag op rij nauwelijks veranderd.
Het aantal opgenomen coronapatiënten is vandaag voor de derde dag op rij toegenomen. Er liggen nu in totaal 703 mensen met corona in de ziekenhuizen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 32 meer dan gisteren. Op de intensive cares liggen nu 199 coronapatiënten, één minder dan een dag eerder.
De website voor het bestellen van coronazelftesten is slecht bereikbaar, laat het ministerie van Volksgezondheid vanmiddag weten. Op Twitter noemt het departement de situatie "heel vervelend". "We werken hard om de problemen te verhelpen. Probeer het op een later moment nog eens", staat in het bericht.
Meerdere mensen melden op Twitter een zogenoemde '504 Gateway Time-out'-fout, wat wil zeggen dat de site er te lang over doet om te laden. De oorzaak van de problemen is op dit moment nog niet duidelijk, aldus een woordvoerster van het ministerie.
Alle huishoudens kunnen tot september een brief verwachten met daarin een code waarmee ze twee zelftesten kunnen worden besteld. Die worden vervolgens binnen tien dagen verzonden. Met de zelftesten kunnen mensen zich bijvoorbeeld na terugkomst van hun vakantie controleren op corona, voor ze zich weer mengen in het dagelijks leven.
Het kabinet trekt dit jaar honderd miljoen euro extra uit voor verbetering van de ventilatie op scholen. Het geld komt uit een potje dat daar pas in 2023 voor beschikbaar zou komen, meldt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs.
In totaal wordt er 360 miljoen euro uitgetrokken om de komende drie jaar het binnenklimaat op scholen te verbeteren. De belangstelling voor de regeling is door de corona-uitbraak echter zo groot dat het budget van honderd miljoen euro voor dit jaar al voor de zomer zo goed als op was.
GroenLinks en PvdA hadden daarom gevraagd om een deel van het resterende geld eerder vrij te geven. Een Kamermeerderheid steunde dat voorstel. Met het extra bedrag voor 2021 kunnen volgens Slob alle aanvragen die zijn ingediend in de eerste helft van het jaar worden gehonoreerd. Daarna blijft er "ruim voldoende" over voor de tweede ronde, aldus de minister.
Zeker Zeven Nederlandse militairen hebben een coronaprik geweigerd. Daardoor konden twee van hen niet mee op buitenlandse missies. Dat laat het ministerie van Defensie weten aan de Volkskrant.
Twee bezwaren, beide op grond van godsdienstovertuiging, werden gegrond verklaard door een speciale commissie. Deze militairen hebben andere werkzaamheden gekregen. In drie andere gevallen werd het bezwaar ongegrond verklaard, omdat de weigering niet gebaseerd was op religieuze, medische of levensbeschouwelijke gronden. Eén bezwaar werd later ingetrokken en een ander bezwaar moet nog worden beoordeeld.
Militairen die zich niet willen laten inenten tegen corona, kunnen bezwaar indienen bij de Commissie Gewetensbezwaren Immunisatie Militairen. Als het bezwaar gegrond wordt verklaard, krijgen leidinggevenden niet te horen waarom de militair niet op uitzending kan.
Bij herhaaldelijke negatieve adviezen kan wel worden gekeken of de militair nog wel geschikt is voor zijn functie of dat hij beter een burgerfunctie zonder uitzending kan bekleden. Ontzetting uit de functie van militair wegens het weigeren van een vaccin is tot nu toe nog niet gebeurd, laat Defensie weten. Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.