Milieu en Gezondheid
16 mei 2021, 08:04
Nederland gaat volgende week mogelijk nog een beetje van het slot. Het kabinet hakt maandag de knoop door. Er is wel één belangrijke voorwaarde: de druk op de ziekenhuizen moet genoeg blijven afnemen, en dat lijkt het geval. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 4494, dat zijn er 8 minder dan op zaterdag
Tussen donderdag 6 mei en woensdag 12 mei testte 12,9 procent van de geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 2.152, dat zijn er 31 minder dan op zaterdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 686 dat zijn er 24 minder dan op zaterdag
Op zondag zijn 13 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.449 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 7.161.926 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Defensie is er helemaal klaar voor om te helpen bij het vaccineren tegen het coronavirus. Alle benodigde trainingen zijn afgerond, dus militairen kunnen snel worden ingezet voor verschillende werkzaamheden.
Dat hebben het ministerie van Volksgezondheid en de GGD bevestigd aan BNR. Volgens de GGD zal de hulp van militairen vrijwel zeker hard nodig zijn. Het streven van het ministerie is nog steeds dat iedere volwassene die dat wil begin juli een eerste coronaprik heeft gekregen.
De militairen zullen verschillende taken uitvoeren om te helpen bij de vaccinatiecampagne. "We hebben militairen die medisch zijn opgeleid, maar het is een breed palet aan mogelijkheden", zegt Jean Debie, voorzitter van militaire vakbond VBM. "Logistieke ondersteuning en ook bewakingsondersteuning kan plaatsvinden."
Het kabinet besluit maandag vrijwel zeker dat de versoepelingen die voor woensdag zijn aangekondigd, zullen doorgaan. De daling van het aantal opnamen van coronapatiënten in ziekenhuizen en op intensive care-afdelingen zet al dagen door. Het ziet er positief uit, zeggen ingewijden.
Als het kabinet maandag daadwerkelijk besluit dat de versoepelingen door kunnen gaan, mogen onder meer terrassen langer open. Ook bij zogenaamde doorstroomlocaties is meer mogelijk en de sportscholen gaan weer open.
Het Plein in Den Haag is zondagavond afgesloten door de politie. Er vindt een demonstratie plaats en het maximum aantal deelnemers is bereikt.
De betogers zijn tegen de 'testsamenleving'. Ze dragen zwarte kleding en hebben paraplu's bij zich.
De sfeer bij het hardloopevenement van Fieldlab in Enschede zat er zondagmiddag goed in. Zo'n 1850 hardlopers kwamen over de finish op het terrein van de oude vliegbasis Twente. "Het evenement is naar grote tevredenheid verlopen. We zagen veel blije en vrolijke mensen", zegt directeur Sandra Melief van stichting Marathon Enschede.
De deelnemers hoefden zich binnen de hekken niet aan de anderhalve meter afstand te houden en ook een mondkapje was niet aan de orde. Wel moesten deelnemers zich maximaal 24 uur van tevoren laten testen op corona en is ze gevraagd over vijf dagen nog eens een test te doen.
Het evenement is de eerste hardloopactiviteit met plek voor duizenden deelnemers sinds het begin van de corona-uitbraak. Behalve een wedstrijdloop was er ook ruimte voor recreatieve lopers, die mee konden doen aan een race van 10 of 5 kilometer. Alle deelnemers kregen een polsbandje waarmee data werd verzameld, bijvoorbeeld hoeveel afstand mensen van elkaar hielden en hoe lang de contacten duurden.
Nu er coronabesmettingen zijn binnen de songfestivaldelegaties van Polen en IJsland komen ook de afgevaardigden van Malta en Roemenië niet naar de openingsceremonie zondagavond. Beide landen zitten in hetzelfde hotel als de delegaties van Polen en IJsland, waar eerder dit weekend coronabesmettingen werden geconstateerd. Vermoedelijk is het hotel de bron van de besmetting.
In totaal zijn nu vijf landen afwezig tijdens de openingsceremonie. Australië is er niet bij omdat zangeres Montaigne niet naar Rotterdam is gekomen. Alle deelnemers die wel bij de ceremonie aanwezig zijn, arriveren uit veiligheidsoverwegingen nu met eigen vervoer. Het is niet duidelijk of dat per boot, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, of per bus is.
Na Polen is ook iemand binnen de IJslandse songfestivaldelegatie positief getest op het coronavirus. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU) zondag bekendgemaakt. De groep Daði og Gagnamagnið kan daardoor zondag niet bij de openingsceremonie zijn. De EBU meldt niet of het om een van de artiesten gaat. Uit voorzorg moet de hele delegatie voorlopig in quarantaine. Ze mogen daar pas uit na een negatieve PCR-test.
Zaterdag gebeurde hetzelfde al binnen de Poolse bubbel. Ook de Polen zitten nog altijd in quarantaine in afwachting van een negatieve test. Het Eurovisie Songfestival begint zondagavond officieel bij de Cruise Terminal Rotterdam. Alle artiesten gaan daar over een voor de gelegenheid turquoise gekleurde loper, die volledig overdekt is. Naast Polen en IJsland is ook Australië er niet bij. Zangeres Montaigne mocht niet naar Rotterdam reizen vanwege de in Australië geldende restricties.
Het RIVM meldt dat tussen zaterdag- en zondagochtend 4494 nieuwe coronagevallen aan het licht zijn gekomen. Dat zijn er voor de achtste dag op rij minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5479 nieuwe coronagevallen per dag gemeld.
Zaterdag kreeg het RIVM 4493 nieuwe gevallen binnen. Aanvankelijk sprak het instituut van 4520 positieve tests tussen vrijdag- en zaterdagochtend. In Rotterdam hoorden tussen zaterdag- en zondagochtend de meeste mensen dat ze positief zijn getest op corona. Dat zijn er 242. In Amsterdam waren het er 166. Ook in Den Haag (120), Utrecht (81) en Venlo (79) kwamen relatief veel besmettingen aan het licht.
Het RIVM noteerde 13 sterfgevallen door Covid-19 tussen zaterdag en zondag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. In totaal stierven tot dusver meer dan 17.400 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Sinds het begin van de uitbraak werden landelijk al meer dan 1,59 miljoen mensen positief getest. Waarschijnlijk komt dat aantal maandag boven de 1,6 miljoen uit.
Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is weer lager dan een dag eerder. Er liggen op de ic's nu 686 coronapatiënten. Zaterdag waren dat er 24 meer: 710. Het is de elfde achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt.
Het aantal opgenomen coronapatiënten op de verpleegafdelingen is 1466, 7 minder dan zaterdag (1473), volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Ziekenhuizen behandelen nu 2152 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Zaterdag was dat totaal 2183.
Mensen die zijn geboren in 1963 en 1964 zijn aan de beurt voor een coronavaccinatie. Het gaat om ongeveer 450.000 mensen. Zij krijgen het BioNTech/Pfizer- of Moderna-vaccin. Vanaf dinsdag krijgen zij de uitnodigingsbrief voor een coronavaccinatie op de mat, maar vanaf zondag kan al online een afspraak worden gemaakt via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.
Volgens het RIVM kunnen mensen een dubbele uitnodiging ontvangen. Zij worden nu op basis van hun geboortejaar uitgenodigd, maar zijn soms al eerder via een andere route uitgenodigd. Bijvoorbeeld omdat ze werken in de zorg. Wie al gevaccineerd is, kan de tweede uitnodiging als niet verzonden beschouwen, stelt het RIVM.
Dat de nasleep van een coronabesmetting vele malen erger is dan die van een gewone griep blijkt wel uit de drukte bij fysiotherapeuten. Die is sinds de jaarwisseling ruim verdubbeld. Dat bevestigt voorzitter Guido van Woerkom van beroepsvereniging Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.
Zondagmiddag sluit de vaccinatielocatie van de GGD bij het stadion van ADO Den Haag. Reden is dat er veel fans worden verwacht, zegt een GGD-woordvoerder.
Zondag speelt het al gedegradeerde ADO de laatste wedstrijd uit tegen FC Twente. De priklocatie sluit vanaf 13.00 uur tot het einde van de dag. Mensen die er een afspraak hadden zijn geïnformeerd, hun prik wordt nu in Rijswijk gezet.
Ongeveer 1850 hardlopers nemen zondag deel aan een hardloopevenement in Enschede. Het is een Fieldlab-evenement en vindt plaats op de oude vliegbasis Twente. Het is de eerste hardloopactiviteit met plek voor duizenden deelnemers sinds het begin van de corona-uitbraak.
Het evenement heeft vier starttijden, waarvan de eerste om 10.00 uur. De organisatie laat weten dat "alles kan zoals de mensen gewend zijn". "Het enige dat ontbreekt, is publiek". Verder is er muziek, een horecaplein, hoeven mensen niet op de 1,5-meterregel te letten en is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Na het evenement kunnen deelnemers een drankje krijgen en hun medaille laten graveren.
De organisatie liet vrijdag weten dat zich op dat moment minder mensen hadden ingeschreven dan verwacht. Er was namelijk plek voor 5000 deelnemers. De organisatie vermoedt dat dit komt door de verplichting om een negatieve coronatest in te leveren, wat mensen mogelijk weerhoudt zich aan te melden.
Redactie/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.