Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Veiligheidsberaad: handhaven avondklok gaat gewoon door

Milieu en Gezondheid

16 feb 2021, 06:16

Nederland blijft tot zeker begin maart in lockdown, vooral de oprukkende Britse coronavariant baart het kabinet nog steeds kopzorgen. Na een dag van juridisch getouwtrek over de avondklok besloot het gerechtshof in Den Haag dat de maatregel voorlopig nog van kracht blijft. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus en de bijhorende maatregelen in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 2.735, dat zijn er 140 minder dan op maandag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 1.926, dat zijn er 4 meer dan op maandag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 526, dat zijn er 10 minder dan op maandag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op dinsdag: 88, er zijn tot nu toe 14.931 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er 800.905 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 22:46 - Veiligheidsberaad: handhaven avondklok gaat door

Het Veiligheidsberaad zegt dat er gehandhaafd blijft worden op alle maatregelen die gelden tijdens de avondklok. "Dat betekent dat de politie en boa’s waarschuwen en bij duidelijke overtredingen en excessen zullen verbaliseren", aldus een woordvoerder van het Veiligheidsberaad.

Het beraad van de 25 burgemeesters zei eerder dinsdag nog overvallen te zijn door het besluit van de rechtbank om de avondklok per direct op te heffen. Dinsdagavond werd dat vonnis echter opgeschort, totdat de zaak in hoger beroep verder inhoudelijk aan bod is geweest. Dat gebeurt vrijdag.

De 25 veiligheidsregio's zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de kabinetsbeslissingen rondom het coronabeleid. Burgemeesters van de grootste gemeente in zo'n gebied zijn voorzitter van de veiligheidsregio. Zij nemen de regionale beslissingen over de wijze van handhaving, in samenspraak met politie en justitie. In elke regio is de afgelopen tijd gecontroleerd op naleving van de avondklok en er zijn al zeker 26.000 boetes uitgedeeld.

Update 22:22 - PVV en FvD hekelen besluit gerechtshof over avondklok

PVV en Forum voor Democratie hekelen het besluit van het gerechtshof om de avondklok voorlopig toch overeind te houden. Dat gebeurt in ieder geval totdat het hoger beroep is afgerond, dat het kabinet meteen heeft ingesteld. Vrijdag dient het beroep en waarschijnlijk volgt die dag ook de uitspraak.

De verlenging van de maatregel kreeg onlangs geen steun in de Tweede Kamer van onder meer PVV, SGP, FvD, Partij voor de Dieren en DENK. Ze waren dan ook tevreden met het vonnis van de rechter in Den Haag die dinsdagochtend de avondklok ongeldig verklaarde, omdat de juridische grondslag niet op orde zou zijn. SGP en PvdD waarschuwden daar al voor, net als de Raad van State eerder.

Wilders twittert: "Wat krijg je een hekel aan een arrogante man als Rutte op ‘n dag als vandaag. Drammend lukt het hem een glasheldere rechterlijke uitspraak tégen de avondklok in een paar uur tijd opgeschort te krijgen. NL is geen rechtstaat maar een hele enge Ruttestaat."

Forum voor Democratie van Thierry Baudet: "Slachtoffers van de toeslagenaffaire moeten jaren vechten om hun recht te halen. Rutte laat een onwelgevallige uitspraak van de rechter dezelfde dag nog snel doorstrepen. Dat is klassenjustitie. Nederland is een corrupt land", twittert de partij. De avondklok is nog steeds illegaal, vindt de partij.

Update 21:45 - Boa's handhaven iets terughoudender op avondklok na late besluit

De Nederlandse BOA Bond zegt dat boa's iets terughoudender zullen omgaan met mensen die dinsdagavond na het ingaan van de avondklok nog op straat zijn. "We spreken mensen uiteraard aan op de avondklok, maar je kan niet verwachten dat iedereen het nieuws van uur tot uur volgt", vertelt de voorzitter van de Nederlandse Boa Bond Ruud Kuin. Volgens Kuin hielden de boa's al rekening met een scenario waarbij de beslissing over de avondklok vlak voor 21.00 uur zou vallen, het tijdstip waarop de avondklok van kracht is.

De Nederlandse BOA Bond is blij dat er een besluit is gevallen over de avondklok. "Vanuit het oogpunt van handhaving zou het echt beroerd zijn geweest als de avondklok eerst zou zijn opgeheven en daarna weer zou zijn ingevoerd", aldus Kuin.

Hij verwacht dat mensen de komende dagen vaker de discussie aangaan met handhavers over de avondklok. "Dat is niet fijn. De uitspraak van vanmorgen leidde al tot discussies op straat met de handhaving, de besluiten van het kabinet worden niet zomaar meer als werkelijkheid aangenomen."

Update 20:57 - Politie schaalt op vanwege oproepen op sociale media

De politie heeft dinsdagavond in verschillende steden extra agenten ingezet vanwege de vele oproepen op sociale media om de straat op te gaan voor bijvoorbeeld een feestje. "We houden overal rekening mee. Van hopelijk een toch rustige avond tot spontane demonstraties ", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB).

In Den Haag was het bij het Binnenhof na 20.00 uur echter vooral druk met politie. Bij de ingang staan meer politiebusjes dan anders op dinsdagavond. Veel andere aanwezigen zijn er niet. Op het regenachtige Museumplein in Amsterdam laten ook steeds meer politiemensen zich zien in busjes, met de motor en op de fiets. Onder het Rijksmuseum leek omstreeks 20.30 uur een groepje jongens met harde muziek een feestje te willen bouwen, maar ze vertrokken toen de politie zich liet zien.

Op Twitter gaf politiebond ACP eerder op de avond al aan dat er veel wordt gevraagd van de politiemensen. "Wat de uitkomst ook zal zijn, deze situatie maakt dat veel politiemensen een hele lange dienst zullen hebben en veel extra politiemensen in dienst geroepen zijn." Struijs verwacht dat de "discussies niet van de lucht zullen zijn". "Handhaven is gebaat bij duidelijkheid. Wij voeren uit en zijn nu het eerste aanspreekpunt van mensen."

Update 20:55 - Rutte: goed nieuws dat avondklok van kracht blijft

Premier Mark Rutte vindt het goed nieuws dat de avondklok voorlopig van kracht blijft, in ieder geval zolang het hoger beroep nog niet is afgerond. In een korte persverklaring vlak na de uitspraak van het hof riep Rutte iedereen nogmaals op zich aan de avondklok te houden.

De avondklok is volgens Rutte van belang omdat we te maken hebben met de opkomende Britse virusvariant.

Rutte: goed nieuws dat avondklok van kracht blijft
0:38
Rutte: goed nieuws dat avondklok van kracht blijft

Justitieminister Ferd Grapperhaus benadrukte ook dat de avondklok echt weer van kracht is vanaf 21.00 uur. Hij vraagt iedereen "respect te tonen voor onze handhavers, die al een zware taak hebben".

Update 20:31 - Avondklok blijft van kracht, in ieder geval tot hoger beroep vrijdag

De avondklok blijft voorlopig van kracht. Het gerechtshof in Den Haag heeft het vonnis van de rechter in kort geding over het opheffen ervan voorlopig opgeschort. Het hof deed dat op verzoek van de Staat, die hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis.

Dinsdagochtend bepaalde de rechter in een door actiegroep Viruswaarheid aangespannen zaak dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De Staat tekende hoger beroep aan en heeft het hof daarnaast in een speciale spoedprocedure gevraagd de werking van dat vonnis uit te stellen.

De Staat wil dat de avondklok van kracht blijft, in elk geval totdat de zaak in hoger beroep inhoudelijk aan bod is geweest. Die zitting staat vrijdag op het programma bij het Haagse hof. Een uitspraak zal een paar dagen later volgen.

Update 20:21 - Zitting over avondklok ten einde, hof beraadt zich

Het gerechtshof in Den Haag heeft de zitting over het opheffen van de avondklok dinsdagavond kort na 20.00 uur beëindigd en zich teruggetrokken voor beraad. Het hof doet zo snel mogelijk uitspraak.

De zitting is dinsdag belegd op verzoek van de Staat, die hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis van de rechter waarin staat dat de avondklok - tussen 21.00 uur en 4.30 uur - per direct moet worden opgeheven. De Staat wil dat het hof het opheffen opschort, in elk geval totdat de zaak in hoger beroep is behandeld en er een uitspraak van het hof ligt.

De zaak over de avondklok is aangespannen door actiegroep Viruswaarheid.

Update 20:14 - Nationale Politie vindt feliciteren Engel niet op zijn plaats

De Nationale Politie vindt de felicitaties die eenheden van de politie Rotterdam, Den Haag en Amsterdam hebben gedaan aan Willem Engel van de actiegroep Viruswaarheid na de rechtszaak over de avondklok dinsdagochtend niet op zijn plaats. "Er is nog steeds sprake van een gezondheidscrisis en wij blijven ons inzetten om verspreiding van het virus tegen te gaan", aldus een woordvoerder van de Nationale Politie.

De politie-eenheden van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam hebben Engel dinsdagochtend een felicitatiebericht gestuurd, nadat zijn groep dinsdagochtend door de rechtbank in Den Haag in het gelijk werd gesteld over de avondklok. "Het gaat om een neutrale felicitatie, waarbij we niet zeggen dat we het met hem eens zijn of blij voor hem zijn", aldus een woordvoerder van de politie Rotterdam.

Update 19:31 - Rutte bedankt kinderen na speciale kinderpersconferentie: jullie zijn voorbeeld voor volwassenen

Demissionair premier Mark Rutte heeft dinsdagavond alle kinderen van Nederland bedankt omdat zij volhouden in deze moeilijke coronaperiode. Hij deed dit tijdens een speciale coronapersconferentie van het Jeugdjournaal.

"Ik realiseer mij dat corona jullie leven volledig op de kop heeft gezet, alles is anders dan normaal", aldus Rutte. "Je kon heel lang niet naar school, veel leuke dingen gingen niet door. Je kan niet sporten, misschien moest je in quarantaine of is er iemand in je familie of die je kende ziek geworden of zelfs overleden."

Het valt de premier op dat de meeste kinderen erg zoeken naar wat er nog wel kan, in plaats van te focussen op wat er niet kan. "Jullie zijn een voorbeeld voor de volwassenen in Nederland. Recht uit mijn hart zeg ik: dank jullie wel. Het is niet gemakkelijk, maar jullie houden vol."

Update 19:08 - Politiekorpsen feliciteren Willem Engel met uitspraak

Meerdere politiekorpsen hebben de voorman van Viruswaarheid, Willem Engel gefeliciteerd met de uitspraak van de Haagse rechtbank over het opheffen van de avondklok. Dat vertelde Engel tijdens het spoedappèl voor het gerechtshof in Den Haag, dat door de Staat is aangespannen.

Hij zou al gefeliciteerd zijn door de politie in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In een reactie aan Rijnmond laat de politie weten dat Engel inderdaad is gefeliciteerd met het gelijk krijgen in de uitspraak over de avondklok. Volgens hen was de felicitatie "neutraal en puur vanuit de verbinding".

Update 19:02 - Wrakingsverzoek proces avondklok afgewezen, zaak wordt hervat

De wrakingskamer heeft het verzoek tot wraking van het gerechtshof in Den Haag in de zaak rond het opheffen van de avondklok afgewezen. De zitting kan daarom dinsdagavond worden hervat.

Actiegroep Viruswaarheid had het hof gewraakt, aan het begin van een zitting over het dinsdag gewezen vonnis over het per direct opheffen van de avondklok.

Volgens Viruswaarheid was het hof vooringenomen. De voorzitter van het hof heeft dat betwist. De wrakingskamer vindt niet dat er van enige vooringenomenheid is gebleken.

De Staat heeft hoger beroep aangetekend tegen het avondklokvonnis. Omdat daarin is bepaald dat de avondklok direct moet worden opgeheven, heeft de Staat het hof als voorschot gevraagd het vonnis in de ijskast te zetten totdat het hoger beroep inhoudelijk is behandeld. Het Haagse hof heeft de zaak inhoudelijk voor vrijdag op de planning staan.

Update 17:56 - Wrakingskamer hoopt rond 18.30 uur uitspraak te doen over doorgaan proces avondklok

De opgeroepen wrakingskamer buigt zich over het verzoek van actiegroep Viruswaarheid. Ze bestaat uit drie raadsheren van de strafkamer van het Haagse gerechtshof. Ze denken dat ze tot omstreeks 18.30 uur nodig hebben om tot een besluit te komen.

Voordat de kamer zich terugtrok, kreeg Viruswaarheid gelegenheid het wrakingsverzoek toe te lichten en mocht voorzitter van het gerechtshof Tan-de Sonnaville zeggen wat zij ervan vindt. "Ik ben niet vooringenomen. Ik probeer zo zorgvuldig mogelijk naar elke zaak te kijken", zei ze en gaf vervolgens punt voor punt haar reactie op de argumenten die Viruswaarheid naar voren bracht.

De advocaat die de Staat vertegenwoordigt, benadrukte nogmaals dat het een zaak is van grote spoed. "Het wrakingsverzoek frustreert de rechtsgang in hoger beroep", zei hij.

Update 17:54 - Vierhonderd mensen ingeënt bij 'goed verlopen' dag op Ameland

Op Ameland zijn dinsdag vierhonderd mensen ingeënt tegen het coronavirus. Mensen van 75 jaar of ouder en zorgpersoneel werden tussen 08.00 uur en 17.00 uur gevaccineerd in een sporthal in het meest westelijke dorp Hollum. Volgens een woordvoerder van GGD Fryslân is de dag goed verlopen.

De GGD Fryslân had 419 mensen uitgenodigd, daarvan kwamen er dus vierhonderd opdagen. "De vaccinatiebereidheid is groot. Dat is fijn, dan doen we het ergens voor", aldus de woordvoerder. De inentingen werden gedaan door de huisartsen van Ameland. Over vijf weken wordt de tweede prik gezet.

Het is volgens de woordvoerder goed dat de mensen niet naar het vasteland moesten gaan voor een prik. Of dit ook mogelijk wordt voor andere groepen mensen op het eiland, is volgens de GGD nog niet bekend.

Update 17:47 - Proef met sneltest op basisscholen en kinderopvang in Waddinxveen

Leraren van twee basisscholen in Waddinxveen en de medewerkers van een naastgelegen kinderdagverblijf kunnen de komende tijd sneltests gebruiken. Aan het begin van hun werkdag kunnen ze controleren of ze het coronavirus onder de leden hebben. Binnen 15 minuten horen ze de uitslag. Ze hoeven dan niet thuis in quarantaine te wachten tot ze een reguliere test hebben gedaan en de uitslag daarvan binnen hebben.

Het is een proef van GGD Hollands Midden, die dinsdag is gestart. Als de leraren en leiders niet in quarantaine hoeven te wachten op de uitslag, hoeven de kinderen in hun groep ook niet onnodig thuis te blijven. De GGD hoopt daarmee "rust te brengen bij ouders".

De test wordt gehouden bij de rooms-katholieke basisschool De Regenboog, de protestantse Koning Willem-Alexanderschool en bij het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal en de buitenschoolse opvang van Quadrant Kindercentra.

Update 16:52 - Dinsdag nog wrakingskamer in proces over avondklok

Het gerechtshof Den Haag laat dinsdag nog een wrakingskamer samenstellen in het proces over de avondklok. Dat zal "binnen afzienbare tijd" gebeuren, maar wanneer en hoe laat is niet duidelijk.

Viruswaarheid wraakte het gerechtshof kort na aanvang van het proces over de avondklok. De landsadvocaat vroeg de voorzitter wel of een en ander nog voor 21.00 uur kon gebeuren, het moment dat de avondklok in moet gaan.

Update 16:26 - Leidse farmaceut Janssen vraagt om goedkeuring coronavaccin

Het farmaceutische bedrijf Janssen uit Leiden wil zijn coronavaccin op de markt brengen. Het heeft een voorwaardelijke toelating aangevraagd. Dat laat de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) weten.

Als dat bureau een positief oordeel geeft, is het aan de Europese Commissie om het middel toe te laten. Dat oordeel komt waarschijnlijk half maart, laat het EMA weten.

Update 16:19 - Protestgroep Viruswaarheid wraakt hof Den Haag in proces over avondklok, rechter schorst zitting

Viruswaarheid heeft het gerechtshof in Den Haag gewraakt in het proces over de avondklok. Jurist Jeroen Pols van de protestgroep noemde de rechter vooringenomen omdat hij niet het woord kreeg van haar. De voorzitter was onverbiddelijk en dreigde Pols uit de zaal te laten zetten toen hij bleef protesteren tegen de gang van zaken.

Protestgroep Viruswaarheid wraakt hof Den Haag in proces over...
0:34
Protestgroep Viruswaarheid wraakt hof Den Haag in proces over...

De zaak over het al dan niet handhaven van de avondklok was dinsdagmiddag kort na 16.00 uur begonnen, maar kon vrijwel direct weer geschorst worden. Hoe het nu verder gaat, is onduidelijk. De rechter besloot eerder dinsdag in kort geding dat de avondklok van tafel moet, de overheid ging daar direct tegen in het verweer. In een zogeheten schorsingsincident vraagt de overheid aan de rechter de avondklok te handhaven tot er een hoger beroep in de zaak is geweest. Dat zou volgens de planning aanstaande vrijdag dienen. Het is de vraag of de wraking die planning op losse schroeven zet. Het hof had de bedoeling dinsdag nog te beslissen of het vonnis van de rechter wordt opgeschort of niet.

Update 16:15 - Bijna 630.000 mensen zijn gevaccineerd tegen corona

Het aantal Nederlanders dat is gevaccineerd tegen het coronavirus, is gestegen naar 628.993. Dat zijn er 124.257 meer dan vorige week, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Van de gevaccineerden hebben 154.445 een tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het virus. Dat is een toename van 88.036 ten opzichte van vorige week.

De grootste groep die tot nu toe is gevaccineerd, bestaat uit verpleeghuismedewerkers en thuiswonende 80-plussers. Van deze groep zijn 414.776 mensen gevaccineerd. In verpleeghuizen en zorginstellingen zijn bijna 160.000 bewoners gevaccineerd, van wie bijna 17.000 ook al een tweede prik hebben gehad.

Update 16:08 - Viruswaarheid: avondklok in stand houden leidt tot onzekerheid

Als het gerechtshof in Den Haag besluit om de avondklok toch voorlopig in stand te houden, leidt dat tot "onzekerheid en onduidelijkheid" voor mensen. Dat zei Willem Engel van Viruswaarheid dinsdagmiddag vlak voordat het hof de zaak behandelt.

Voor het Paleis van Justitie in Den Haag was politie zichtbaar aanwezig. Een enkele demonstrant was erheen gekomen.

Of Viruswaarheid ook naar de rechter zal stappen over de noodwet die minister van Justitie Ferd Grapperhaus aankondigde, kon Engel nog niet zeggen. "Maar we zijn tegen de avondklok, dus ook tegen die wet. Maar hoe we daar mee om zullen gaan, moeten we zien als die wet er is."

Update 16:04 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt iets

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal een fractie toegenomen. Maar het aantal nieuwe opnames steeg flink.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) behandelen ziekenhuizen momenteel 1926 coronapatiënten. Dat zijn er vier meer dan op maandag. Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen steeg van 1386 naar 1400. Op de intensive cares was een daling te zien, van 536 naar 526. Dat aantal schommelt al bijna twee weken tussen de 500 en 550.

Ziekenhuizen namen afgelopen etmaal 241 nieuwe patiënten op, het hoogste aantal in twee weken. In de afgelopen zeven dagen belandden per dag gemiddeld iets meer dan 200 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis.

De lijn van het aantal opgenomen coronapatiënten gaat nog omlaag, zegt het LCPS, maar dit kan in de komende weken veranderen door toedoen van de Britse variant. Als die zich meer verspreidt, kan dat ook leiden tot meer ziekenhuisopnames.

Update 15:50 - RIVM: zorgelijke mutatie van Britse variant duikt in Nederland op

De Britse variant van het coronavirus is zich opnieuw gaan muteren. Die "zorgelijke" verandering is nu voor het eerst in Nederland vastgesteld. Het gaat om iemand die in de provincie Utrecht positief is getest. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De mutatie kan ervoor zorgen dat de bestaande coronavaccins minder goed werken tegen het virus. Ook de afweer van mensen die genezen zijn werkt misschien minder goed tegen de nieuwe versie. Dezelfde verandering is eerder gezien bij de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten.

In Groot-Brittannië is de mutatie bij zeker 23 mensen vastgesteld. De verandering zit in de uitsteeksels van het coronavirus. Dankzij de mutatie kunnen die 'spikes' zich beter vasthechten aan een lichaamscel. Zo wordt het virus nog beter in het binnendringen van het lichaam.

Update 15:16 - Twee nieuwe arrestaties voor in brand steken GGD-teststraat Urk

Een 16-jarige jongen uit Emmeloord en een man van 20 jaar uit Urk zijn dinsdagmorgen opgepakt op verdenking van brandstichting in een GGD-teststraat in Urk. Eerder is daarvoor al een 21-jarige man uit Emmeloord aangehouden, die inmiddels weer op vrije voeten is. Het onderzoek naar de brandstichting gaat nog door, aldus de politie dinsdag.

De politie kwam op het spoor van de verdachten door tips na uitzendingen van Opsporing Verzocht en Bureau Flevoland en het eigen recherchewerk. De jongen van 16 jaar en de 20-jarige man zitten vast voor verhoor.

De teststraat ging in vlammen op tijdens rellen vanwege de komst van de avondklok op 23 januari. De gemeente, justitie, politie en de GGD spraken schande van de brandstichting. De politie toonde al snel beelden van de relschoppers op televisie.

Update 15:06 - Rutte: kabinet doet er alles aan om avondklok te behouden

Het kabinet houdt vast aan de avondklok, ondanks het vonnis van de rechtbank in Den Haag. Het kabinet heeft "geen moment" overwogen de ingrijpende maatregel toch in de prullenbak te gooien. "We doen er alles aan om die avondklok te behouden", zei premier Mark Rutte. Het verdwijnen van de spertijd zal "direct ernstige" en "onomkeerbare gevolgen" hebben, vreest het kabinet.

Via een spoedappel hoopt het kabinet de rechtbank er dan ook van te overtuigen in elk geval tot het hoger beroep de avondklok in stand te houden. Eerst zei de rechtbank dat er tot die tijd geen avondklok geldt, maar dinsdagmiddag zal hier een besluit over genomen worden. Ook als de avondklok wordt afgeschaft tot het hoger beroep, zouden Nederlanders zoveel mogelijk thuis moeten blijven, aldus Rutte. Hij deed een klemmende oproep daartoe tijdens een persconferentie met justitieminister Ferd Grapperhaus.

Rutte onderstreepte in zijn persconferentie meerdere keren het belang van de avondklok. "We doen dit met zijn allen om de pandemie te bestrijden", zei de premier. "Mijn taak is om het land veilig te houden. We hebben te maken met een ernstige crisis, een pandemie die veel levens kost en druk legt op de zorg." De avondklok werd eerder als een noodzakelijk kwaad gezien, en het kabinet wil er nog steeds zo snel mogelijk vanaf, maar "op dit moment is dat echt heel onverstandig".

Het kabinet gaat ervan uit dat het het beroep zal winnen. Rutte wilde niet ingaan op mogelijke gevolgen van de uitspraak. Die hebben volgens hem pas zin als de Staat ook in het hoger beroep ongelijk krijgt. "Voorlopig geldt nu natuurlijk het hoger beroep en verwachten wij ook dat we een sterke case hebben", zei hij. Dat er toch een spoedwet wordt geregeld om de avondklok in vast te leggen, is "ten overvloede", benadrukten Rutte en Grapperhaus.

Het invoeren van die spoedwet is snel te regelen, verwacht Rutte, hoewel hij daarbij hulp van de Tweede en Eerste Kamer nodig zal hebben.

Update 14:17 - Kabinet komt toch met spoedwet voor avondklok

Het kabinet komt toch met een spoedwet om de avondklok in vast te leggen. Dat zegt justitieminister Ferd Grapperhaus in een reactie op de uitspraak van de rechter dat de avondklok moet worden opgeheven. Het kabinet houdt vol dat een juridische basis voor de spertijd er wel degelijk is. De nieuwe wet zou dus "ten overvloede" zijn, benadrukt Grapperhaus.

Update 13:55 - Rutte en Grapperhaus reageren op vonnis over avondklok

Premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid houden rond dit moment een persconferentie over het vonnis van de rechtbank in Den Haag over de avondklok. De bewindslieden geven een reactie op de uitspraak en zullen naar verwachting ook ingaan op het hoger beroep dat het kabinet heeft aangespannen.

Update 13:38 - Hoogleraar: opheffen avondklok houdt in hoger beroep geen stand

Het vonnis om de avondklok per direct op te heffen houdt in hoger beroep geen stand. Dit verwacht hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen. "Ik kan het me niet anders voorstellen." Hij noemt het een onverstandige en gedurfde uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

Voor het invoeren van de avondklok is gebruikgemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Die wet biedt het kabinet de mogelijkheid om in zeer spoedeisende en buitengewone omstandigheden te handelen. Brouwer oordeelt - anders dan de rechter - dat er met de besmettingscijfers en de dreiging van de Britse variant van het coronavirus sprake was van zo'n bijzondere situatie.

"Premier Rutte heeft zich altijd verzet tegen de avondklok. Alleen in zeer bijzondere omstandigheden wilde hij er gebruik van maken. Met het risico van de Britse variant van het virus was de invoering van de avondklok heel zinvol. Nu zegt de rechter dat het wel meevalt en dat van een echte noodsituatie geen sprake was. Ze maakt dan de vergelijking met een dijkdoorbraak. Toch is de coronacrisis wel een hele bijzondere crisis waarbij we de wet, die stamt van vlak na de Tweede Wereldoorlog, wel met een zekere flexibiliteit moeten toepassen."

Volgens Brouwer is de invoering van de avondklok met extra zorgvuldigheid en democratisch ingevoerd door de Tweede Kamer bij de besluitvorming te betrekken. "Wat ik nogal vreemd vind, is dat de rechter zegt dat er geen acute situatie was omdat het kabinet nog de tijd heeft genomen de Tweede Kamer te informeren. Dat vind ik toch wel heel vreemd dat een rechter dat durft. Zo lust ik er nog wel een paar, dan had het kabinet ook niet het OMT-advies hoeven af te wachten."

Brouwer noemt de uitspraak van de voorzieningenrechter "op zijn zachtst gezegd niet verstandig", want: "wat halen we ons op de hals, Moeten nu alle avondklokboetes worden ingetrokken? Sommige van mijn collega's zeggen dat de boetes moeten worden doorgehaald. Ik twijfel daarover. De avondklok is door de rechter per direct buiten werking gesteld, maar is het dan ook zo dat de maatregel hiervoor geen rechtsgeldigheid heeft gehad? Ik ben van mening dat het in het crisisrecht toch anders ligt. We vonden de invoering van de avondklok noodzakelijk."

Om 16.00 uur dient bij het gerechtshof een procedure waarin de Nederlandse staat het hof zal vragen de avondklok te handhaven tot er een hoger beroep over de zaak is geweest.

Update 13:27 - Eerste vaccins onderweg naar Aruba en Bonaire

Vanaf Schiphol is dinsdag de eerste vlucht met coronavaccins voor het Caribisch deel van het Koninkrijk vertrokken. De eerste partij inentingen is bestemd voor Aruba en Bonaire, de komende weken volgen de andere eilanden.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid was bij het vertrek aanwezig. "De eerste vaccins die alle eilanden deze week ontvangen zijn een hoopvol keerpunt op weg naar het einde van de crisis."

Ook president-directeur Pieter Elbers van KLM zag het vliegtuig opstijgen. "Het transport van vandaag is bijzonder, want dit is de eerste KLM-vlucht in een reeks van vluchten naar Bonaire, Aruba, Curaçao en Sint Maarten met aan boord vaccins."

Update 13:00 - Kabinet gaat in beroep tegen afschaffen avondklok

De overheid wil dat de avondklok blijft gelden totdat er een hoger beroep over de zaak is geweest. De Staat heeft daarom aan het gerechtshof in Den Haag gevraagd om de eerdere uitspraak over het opheffen van de spertijd voorlopig te schorsen.

Update 12:33 - Honderden mensen claimen avondklokboete terug

Honderden mensen die een boete hebben gekregen voor het overtreden van de avondklok claimen het bedrag van 95 euro terug of willen dat hun prent wordt kwijtgescholden. Advocaat Michael Ruperti zegt dat hij hun verzoeken rechtstreeks bij minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal indienen.

De rechtbank in Den Haag zette dinsdagochtend een streep door de avondklok omdat de invoering van de coronamaatregel juridisch onrechtmatig was. Met het vonnis zijn de opgelegde avondklokboetes onrechtmatig, stelt Ruperti.

Als Grapperhaus de verzoeken tot terugbetaling of kwijtschelding niet inwilligt, zal de groep naar de rechter stappen. Volgens hun advocaat is er voor de minister ook "een makkelijke weg: alle boetes in één keer van tafel halen".

Update 12:01 - Lareb: 35 meldingen van overlijden na coronavaccin

Bij bijwerkingencentrum Lareb zijn tot nu toe 35 meldingen binnengekomen van mensen die zijn overleden na vaccinatie met coronavaccins. Het gaat om 31 mensen van 80 jaar of ouder en vieren ouderen tussen de 65 tot 79.

"Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege uiteenlopende ernstige onderliggende ziekten en/of hoge leeftijd", zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb. "Zij overleden binnen één tot veertien dagen na de vaccinatie."

Volgens haar zijn bij een groot deel van hen de onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden. "Een aantal kreeg in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen."

Deze klachten zijn niet de oorzaak van overlijden, benadrukt de epidemioloog, "maar kunnen bij kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand".

Kant onderstreept dat overlijden na vaccinatie niet wil zeggen dat het overlijden is veroorzaakt door de vaccinatie. "Bij een deel is de doodsoorzaak niet direct verklaarbaar. Om nog beter inzicht te krijgen in de oorzaak van overlijden, de opgetreden bijwerkingen en de rol van mogelijke andere onderliggende gezondheidsproblemen heeft Lareb meer informatie opgevraagd over de meldingen."

Update 11:49 - Veiligheidsberaad overvallen door vonnis over avondklok

De uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat de avondklok opgeheven moet worden, is voor het Veiligheidsberaad een "onverwachte ontwikkeling". De burgemeesters kunnen pas meer zeggen over wat de uitspraak praktisch betekent als het kabinet er inhoudelijk op heeft gereageerd.

De 25 veiligheidsregio's zijn verantwoordelijk voor het handhaven van coronamaatregelen. Burgemeesters van de grootste gemeente zijn voorzitter van de veiligheidsregio. Zij nemen de regionale beslissingen over de manier van handhaving, in overleg met politie en justitie.

Lang niet alle burgemeesters warenvoorstander van de invoering van de avondklok. Sommigen maakten zich zorgen over de uitvoerbaarheid van de spertijd, anderen vonden dat de omstreden maatregel moeilijk uit te leggen was aan de inwoners.

Update 11:38 - Coronatestservice mag geen sneltesten meer afnemen

Coronatestservice mag van de gezondheidsinspectie voorlopig geen (antigeen)sneltesten op Covid-19 afnemen, uitvoeren en analyseren in Almere, Badhoevedorp en Utrecht. De inspectie ziet risico’s op het gebied van veiligheid en kwaliteit.

De inspectie waarschuwde de organisatie (Q-COMED bv) al eerder, maar dat ging toen niet over sneltesten. Die werden er toen nog niet afgenomen. Inmiddels is dat dus wel het geval, maar het bedrijf kon niet goed aantonen hoe het kwaliteit en veiligheid bij sneltesten waarborgt.

"Pas als de bestuurder een aantal maatregelen heeft genomen om de kwaliteit en veiligheid van de zorg te verbeteren én de inspectie dat heeft beoordeeld, mag Coronatestservice weer antigeensneltesten afnemen, uitvoeren en analyseren", aldus de inspectie nu.

Coronatestservice mag wel doorgaan met de PCR-testen en antistoftesten. Wel moeten daarbij eveneens verbeteringen worden doorgevoerd, waartoe de inspectie al eerder had opgedragen.

Update 11:23 - CBR: Aantal in te halen examens loopt op tot ruim 600.000

Vanwege de coronamaatregelen is het aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) opgelopen tot meer dan 600.000. Dat staat in een brief die verkeersminister Cora Van Nieuwenhuizen dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Jaarlijks neemt het bureau in totaal 1,5 miljoen van zulke testen af.

Algemeen directeur Alexander Pechtold geeft later op de dag aan enkele uitgenodigde media een toelichting over de cijfers en hoe het CBR de achterstand gaat aanpakken.

Update 11:13 - 'Student krijgt weer wat vrijheid terug met opheffen avondklok'

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij met het besluit van de rechter om de avondklok per direct op te heffen. "Goed nieuws voor jongeren. Er komt weer wat vrijheid terug die jongeren nu goed kunnen gebruiken", reageert LSVb-voorzitter Lyle Muns.

Volgens hem kwamen jongeren in de knel met hun welzijn. "Door de avondklok konden jongeren geen vrienden of vriendinnen meer bezoeken of een blokje om doen, even weg uit die kleine studentenkamer", zegt Muns. "Het is wel opvallend, het is voor het eerst dat de rechter een stop heeft gezet op het coronabeleid", vervolgt hij.

Studentenorganisaties waren tegen de invoering van de avondklok. Ze noemden de maatregel disproportioneel en moeilijk handhaafbaar. Volgens de LSVb kampen veel studenten met klachten variërend van lusteloosheid tot sombere gevoelens.

Update 11:12 - PVV wil spoeddebat na vonnis rechter om avondklok op te heffen

De PVV wil het reces onderbreken voor een spoeddebat met het kabinet nu de rechter een streep heeft gezet door de avondklok. Dat twitterde PVV-voorman Geert Wilders dinsdag.

De grootste oppositiepartij was tegen de avondklok omdat die disproportioneel zou zijn. Ook onder meer SGP, DENK, FVD en Partij voor de Dieren keerden zich vorige week tegen verlenging van de avondklok.

De Partij voor de Dieren heeft gewaarschuwd voor de juridische kant van de avondklok, zegt Tweede Kamerlid Eva van Esch. Dat was ook voor Kees van der Staaij (SGP) een van de redenen om tegen de verlenging te stemmen.

"@DenkNL⁩ vond de avondklok altijd al een maatregel die te weinig oplevert en de vrijheid van ons teveel inperkt", reageert fractievoorzitter Farid Azarkan van DENK op Twitter, op het besluit van de rechtbank.

Update 11:00 - Rechtbank: avondklok moet per direct worden opgeheven

De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door protestgroep Viruswaarheid.

De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en de Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen maatregel waarmee niet kan worden gewacht "zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak". De overheid en het adviserende Outbreak Management Team (OMT) dachten namelijk al een tijdje na over de avondklok. Ook het feit dat er tijd was voor een spoeddebat in de Tweede Kamer "maakt duidelijk dat van een daadwerkelijke spoedsituatie in dit geval geen sprake was".

Update 09:32 - Economie kromp 3,8 procent in 2020, sterkste achteruitgang ooit

De Nederlandse economie is in coronajaar 2020 met 3,8 procent gekrompen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is daarmee sprake van de sterkste krimp ooit gemeten. Zo was de achteruitgang in crisisjaar 2009 nog 3,7 procent.

Update 07:00 - Rutte beantwoordt vragen over corona van Jeugdjournaalkijkers

Kinderen die vragen hebben over het coronavirus en de gevolgen ervan kunnen die dinsdag stellen aan premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Speciaal daarvoor heeft het NOS Jeugdjournaal een persconferentie georganiseerd, die live zal worden uitgezonden. In de zaal waar ook alle andere persconferenties worden gegeven, zijn ook acht kinderen uitgenodigd.

"Kinderen geven aan dat ze benieuwd zijn hoe er in de besluiten rekening wordt gehouden met kinderen, en bijvoorbeeld wanneer ze weer een kinderfeestje kunnen geven", aldus een woordvoerder van de NOS. "Dat zijn veel vragen die betrekking hebben op hun eigen leven, zoals wanneer ze weer sportwedstrijden kunnen spelen, een verjaardagsfeestje vieren of wanneer ze echt weer normaal naar school kunnen."

Andere kinderen konden de afgelopen dagen en kunnen dinsdag overdag nog vragen insturen, die tijdens de live-uitzending door twee Jeugdjournaal-presentatoren gesteld worden. "Een vraag die al veel is binnengekomen is wat voor impact de coronacrisis heeft op de bewindslieden zelf, hoe Rutte en De Jonge de druk ervaren", aldus de woordvoerder.

Hoewel de coronacrisis al bijna een jaar aan de gang is en de NOS het belangrijk vindt dat kinderen op hun eigen niveau geïnformeerd worden over corona. Het was eerder nog niet gelukt om met het ministerie van Algemene Zaken een aparte persconferentie voor kinderen te organiseren. De antwoorden van de minister-president en viceminister-president zijn dinsdag vanaf 18.45 uur via NPO 3, de Jeugdjournaal-app en het YouTube-kanaal van het programma te bekijken.

Update 03:30 - Coronavaccinatie op Friese Waddeneilanden begint

De eerste inwoners van de vier Friese Waddeneilanden worden vanaf dinsdag gevaccineerd tegen het coronavirus. Een speciale inentingsploeg gaat van het vasteland naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, zodat de bewoners niet de oversteek hoeven te maken. Over vijf weken krijgen de eilanders de tweede prik en zouden ze beschermd moeten zijn tegen het coronavirus.

In totaal komen ongeveer 1700 mensen in aanmerking voor de vaccinatie. Het inenten begint dinsdag op Ameland. Daar kunnen alle inwoners van 75 jaar en ouder worden gevaccineerd, evenals alle zorgmedewerkers die ingeënt willen worden. Op woensdag gaat de prikploeg naar Vlieland en Schiermonnikoog. Daar wonen minder mensen en dus kunnen daar alle 60-plussers en zorgmedewerkers gevaccineerd worden. Donderdag en vrijdag worden 75-plussers en zorgmedewerkers gevaccineerd op Terschelling, het grootste van de vier eilanden.

De eilanders krijgen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Dat wordt met een ambulancehelikopter van, naar en tussen de eilanden vervoerd.

De vier eilanden zijn door hun ligging redelijk gespaard gebleven tijdens de corona-uitbraak. Ze hebben de laagste besmettingscijfers van het land. Schiermonnikoog was in oktober de laatste gemeente in Nederland waar het virus werd vastgesteld.

Later moeten ook de bewoners van het grootste waddeneiland, Texel, op hun eiland worden gevaccineerd. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt. Texel ligt in Noord-Holland.

Update 03:30 - Weekcijfers RIVM: aantal coronagevallen blijft ongeveer gelijk

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag weer hoeveel nieuwe coronagevallen in de afgelopen week zijn geregistreerd. Dat aantal blijft ongeveer gelijk, maar dat beeld kan vertekend zijn door het winterweer.

Ruim een week geleden moesten de GGD'en alle teststraten sluiten vanwege kou, sneeuw, snijdende wind en gladheid. Tienduizenden afspraken gingen niet door. Die mensen konden in de dagen erna alsnog worden getest, maar die uitslagen tellen dan waarschijnlijk mee voor de nieuwe week, waarvan het overzicht dinsdag komt. Op maandagochtend waren de teststraten ook enkele uren dicht vanwege ijzel, maar het is niet duidelijk hoe groot het effect daarvan is. En als er een effect is, zal dit vooral te zien zijn in de cijfers van komende week.

Het aantal positieve tests is zeven weken op rij gedaald. Eind december kreeg het RIVM in zeven dagen tijd 82.340 meldingen van positieve tests, vorige week waren het er 24.668. Dat komt neer op gemiddeld 3524 per dag. In de zes dagen daarna zijn 22.520 nieuwe gevallen geregistreerd, gemiddeld 3753 per dag.

In de weekcijfers meldt het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen (vorige week 1096, van wie 172 op de intensive care) en hoeveel sterfgevallen zijn gemeld (vorige week 408). Het reproductiegetal zakte vorige week naar 0,91. Dat getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. De Britse variant van het coronavirus verspreidt zich sneller dan de oude versies, maar dat gaat wel steeds langzamer.

Update 00:02 - Al 63.000 aanmeldingen voor proeffestivals

Festivalgangers hebben zich massaal aangemeld voor de proeffestivals van Fieldlab Evenementen. De teller stond maandagavond om 19.00 uur al op 63.000, vertelde programmamanager Pieter Lubberts in het televisieprogramma Jinek.

De data voor de eerder al aangekondigde festivals werden maandagmiddag bekend. 13 maart vindt er een dancefestival plaats en op 14 maart wordt een popfestival georganiseerd, allebei op het terrein in Biddinghuizen waar onder meer Lowlands wordt gehouden. "Het is echt ontploft. We wisten niet wat we meemaakten", zei Lubberts over het aantal aanmeldingen. "Dat geeft wel aan dat mensen er echt behoefte aan hebben."

Bij de proeffestivals kunnen op beide dagen 1500 mensen zijn, verdeeld in groepen van 500 personen. Veel festivalgangers die zich ervoor hebben aangemeld, zullen dus worden teleurgesteld. "We moeten kiezen", aldus Lubberts.

De eerste proef van Fieldlab, een initiatief vanuit de cultuursector, vond maandag plaats tijdens een congres in het Beatrix Theater in Utrecht. Ook wordt nog getest met een cabaretvoorstelling van Guido Weijers en voetbalwedstrijden. Maandag werd ook bekend dat op 6 en 7 maart concerten plaatsvinden in de Ziggo Dome.

Bij alle proefevenementen moeten bezoekers een negatieve uitslag van een coronatest tonen en aan de deur vinden temperatuurmetingen plaats en, steekproefsgewijs, een sneltest. Iedere festivalganger krijgt ook een zogenoemde tag aan een keycord waarmee contactmomenten en de contactduur met andere bezoekers worden geregistreerd.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.