Milieu en Gezondheid
15 sep 2021, 07:44
Na anderhalf jaar heeft de anderhalvemeterregel zijn langste tijd gehad, want vanaf 25 september loopt de regel officieel ten einde. Dat is voor het demissionaire kabinet het belangrijkste besluit dat tijdens de laatste persconferentie is genomen. Maar er zijn meer versoepelingen en nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuw bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 2.402, dat is lager dan het weekgemiddelde (2.220)
Op maandag 13 september testte 7,4 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 600, dat zijn er 32 minder dan op dinsdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 200, dat zijn er 3 minder dan op dinsdag
Op woensdag zijn 7 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 18.090 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 23.258.885 coronavaccins toegediend in Nederland
De versoepelingen van de coronamaatregelen leiden waarschijnlijk in de loop van het najaar tot een aanzienlijk hogere bezetting op de intensive cares. Hoe hoog die piek zal zijn en wanneer die bereikt zal worden is nog zeer onzeker, maar de druk op de intensive cares zal oplopen. Dat heeft Jaap van Dissel van het RIVM gezegd tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.
Het RIVM heeft uitgerekend dat er vermoedelijk tegen het eind van het jaar zo'n vijftien nieuwe IC-opnames per dag zullen volgen. Daardoor wordt volgens de berekening rond het begin van het nieuwe jaar een piek bereikt van zo'n 250 bezette bedden. Dat zijn er meer dan de afgelopen zomer. Als er niet wordt versoepeld, zou de ic-bezetting onder de honderd patiënten blijven.
De Europese Unie mag best trots zijn op haar aanpak van de coronacrisis, vindt Frans Timmermans. "We hebben boven verwachting gepresteerd. Het begon een beetje haperend maar de EU is er - als je het vergelijkt met andere delen van de wereld - goed uitgekomen", zegt de vicevoorzitter van de Europese Commissie.
"Wie had ooit gedacht dat we zo snel een herstelprogramma in elkaar konden schroeven en ook landen als Nederland konden instemmen met het tijdelijk terzijde zetten van begrotingsregels omdat we nu eenmaal moesten investeren", vertelt hij in Straatsburg. "En ook mag vermeld worden dat de EU meer dan wie ook vaccins heeft geëxporteerd naar de rest van de wereld. Maar er valt nog een hoop te doen", waarschuwt hij.
De commissie maakte eerder woensdag bekend nog eens 200 miljoen coronavaccins aan landen te schenken die zelf moeilijk aan vaccins kunnen komen, een miljard euro te investeren in productiecapaciteit in Afrika en 50 miljard euro te willen steken in de oprichting van een nieuwe Europese gezondheidsautoriteit, HERA. Dat agentschap moet zorgen dat de EU beter voorbereid is op een mogelijk volgende pandemie.
De pandemie heeft de noodzaak van nauwe samenwerking, zoals de gezamenlijke inkoop van vaccins, aangetoond. "Als we samenwerken kunnen we snel handelen", zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar 'State of the Union'-toespraak woensdagmorgen in het Europees Parlement.
Timmermans denkt dat er op veel terreinen "steun is onder de Europese bevolking om dingen op te pakken die lidstaten individueel gewoon niet meer goed kunnen aanpakken". Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de klimaatcrisis en voor internationale vraagstukken.
Het is soms "een hele klus" om de 27 lidstaten op één lijn te krijgen, zegt de PvdA'er. "Maar als de nood aan de man komt, is de EU altijd bereid om de stap in de juiste richting te zetten. Ik denk dat we dat ook met het klimaat gaan zien."
Partijen in de Tweede Kamer hebben nog veel vragen over de bredere inzet van coronatoegangsbewijzen en het kunnen registeren van de vaccinatiestatus van zorgmedewerkers. Het kabinet kondigde deze twee maatregelen dinsdag aan in de persconferentie.
Voor toegang tot horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden moeten mensen binnenkort kunnen aantonen dat ze gevaccineerd of recent negatief getest zijn, of een coronabesmetting hebben doorgemaakt.
De ChristenUnie vindt het plan voor de toegangsbewijzen zoals het er nu ligt "zorgelijk". De partij is onder meer bezorgd dat het voor een verdere tweedeling in de samenleving kan zorgen. Ook heeft de kleinste coalitiepartner nog vragen over de tijdelijkheid van de maatregel, de uitvoerbaarheid en of de testen voor een toegangsbewijs wel gratis blijven.
Over het registreren van de vaccinatiestatus is de partij nog terughoudender. "De vrijheid van werknemers om hun gezondheid voor zich te houden is een groot goed", zegt Kamerlid Mirjam Bikker. En zorgmedewerkers kunnen zichzelf en hun patiënten ook beschermen door persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken. Daarnaast vindt Bikker dat voor zo’n fundamenteel vraagstuk de tijd moet worden genomen, in plaats van het te betrekken in een breder coronadebat.
D66 is voor beide maatregelen, en wil zelfs meer mogelijk maken voor het nachtleven. Kamerleden Jan Paternotte en Romke de Jong pleitten er in NRC voor om een voorbeeld aan Duitsland te nemen, waar clubs en discotheken weer open mogen als ze alleen mensen binnenlaten die ingeënt of recent besmet zijn geweest. Het kabinet staat daarvoor open, maar wil wel er wel eerst over in debat.
Coalitiepartij VVD laat weten ook nog een aantal vragen te hebben voor de experts, die de Tweede Kamer woensdagavond in een technische briefing bijpraten. Ook het CDA wil nog niet vooruitlopen op de briefing en het debat.
De PvdA pleit voor uitzonderingen voor de toegangsbewijzen, voor bijvoorbeeld terrassen of sportkantines. De SP ziet te veel privacybewaren, en vindt mede daarom beide voorstellen niet proportioneel, zegt Kamerlid Maarten Hijink. De partij zal de plannen niet steunen. Volt vindt dat de toegangsbewijzen een uiterst middel moeten zijn. Dit is daarvoor niet het moment, stelt de partij. "Een coronapas mag geen middel zijn om een hogere vaccinatiegraad te bereiken."
PVV-leider Geert Wilders vindt het "onacceptabel" om toegangsbewijzen in te voeren. "Het kabinet is demissionair en dus zonder politiek mandaat. Het invoeren van een nieuwe controversiële coronapas is dus illegaal."
Tegenstanders van de coronamaatregelen willen op zaterdag 25 september op het Malieveld in Den Haag demonstreren. De manifestatie is aangekondigd bij de gemeente Den Haag, zegt een woordvoerder van de gemeente.
Op sociale media gaan aankondigingen rond van het protest, dat zou plaatsvinden tussen 12.00 en 14.00 uur. "Loop mee in de grootste mars van Den Haag", staat te lezen bij een affiche over de "mars tegen het covid paspoort".
Of de gemeente de demonstratie toestaat, al dan niet met beperkingen, is nog niet duidelijk. Daarover is er nog overleg gaande met de organisatoren van het protest. Beperkingen zouden kunnen worden opgelegd als er bijvoorbeeld vrees is voor wanordelijkheden of de verkeersveiligheid. Of als er een gevaar is voor de volksgezondheid.
Wanneer hierover een besluit komt, is niet bekend. Ook is niet duidelijk hoeveel mensen aanwezig willen zijn bij de demonstratie.
Op 25 september treden nieuwe coronaregels in werking. De verplichte 1,5 meter vervalt, maar vanaf die dag is wel een coronapas nodig onder meer om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca en theaters.
Theo Maassen speelt zijn voorstelling donderdagavond, ondanks de coronamaatregelen, toch voor een volle theaterzaal. Dat bevestigt het Haarlemse theater De Liefde na berichtgeving van het AD. De gemeente Haarlem liet eerder weten in dat geval "handhavend" op te zullen treden.
Door de huidige maatregelen mogen theaters momenteel twee derde van de volledige capaciteit binnenlaten. Maar het Haarlemse theater De Liefde besloot zich niet aan die maatregel te gaan houden. Het theater communiceerde dat tijdens de voorstellingen van Theo Maassen donderdag en vrijdag alle 120 stoeltjes per avond bezet zullen zijn. De bezoekers moeten vooraf hun CoronaCheck-app laten zien.
De gemeente liet daarop weten dat er wordt gehandhaafd op de regels. In welke vorm dat zal zijn, is nog onbekend. Voor de verschillende situaties, zoals een bekeuring of het sluiten van de deuren, is het theater nu reacties aan het bedenken. Overigens gelden de capaciteitsmaatregelen per 25 september niet meer, zo bleek dinsdag uit de coronapersconferentie van het kabinet.
Zorgorganisaties zien weinig heil in het voornemen van het demissionair kabinet om werkgevers in de zorg de mogelijkheid te geven om de vaccinatiestatus van werknemers te registreren. "Los van het feit dat wij dit wel als degelijk indirecte dwang beschouwen en los van onze grote zorgen wat dit betekent in de praktijk en in praktische zin: het gaat niet helpen om de laatste paar procent werknemers in de zorg te overtuigen", stelt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.
De branchevereniging voor de ouderenzorg, ActiZ, wil vooral inzicht krijgen in de vaccinatiegraad op groepsniveau. "Het is niet zo dat wij op persoonlijk niveau willen weten wie wel of niet gevaccineerd is. Wij willen dit wel weten op groepsniveau, locatieniveau en afdelingsniveau. Dan kan je daar gericht maatregelen nemen", zegt een woordvoerder.
AcTiz ziet daar een rol voor de bedrijfsarts weggelegd. "Je zal dus wel op een of andere manier die registratie op orde moeten krijgen zodat de bedrijfsarts ook de beschikking heeft over die informatie. Het gaat ons erom dat we medewerkers en cliënten een veilige zorg kunnen leveren. Alles dat bijdraagt aan meer inzicht in de vaccinatiegraad op locatieniveau is hartstikke welkom."
Beroepsorganisatie NU'91 liet eerder weten "onaangenaam verrast" te zijn over het plan. "Dat zijn medische gegevens, en zorgmedewerkers moeten daarin met dezelfde voorwaarden als andere mensen worden behandeld. We vinden het betreurenswaardig dat ze hiertoe overgaan", zei voorzitter Stella Salden.
Ouderenbond ANBO stelt dat als je registratie van personeel verlangt, je dat ook van de bewoners of de cliënten zou kunnen verlangen. "En wat doe je dan met familie of andere mensen die ergens binnen komen", vraagt een woordvoerster van de seniorenorganisatie zich af. "Een heel ingewikkelde discussie. Heel sec zou je zeggen: natuurlijk is het goed als het bekend is of zorgpersoneel wel of niet gevaccineerd is, maar in de praktijk heeft dat allerlei ingewikkelde gevolgen. Daarom is ANBO hier terughoudend mee", aldus de zegsvrouw.
Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn afgelopen etmaal 2402 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er bijna 400 meer dan een dag eerder en ruim 600 meer dan maandag. Toen meldde het RIVM voor het eerst in twee maanden minder dan 2000 nieuwe coronagevallen.
De afgelopen zeven dagen kregen gemiddeld 2220 mensen per dag een positieve testuitslag, aldus het RIVM. Dat weekgemiddelde daalt geleidelijk.
Het instituut meldt woensdag ook 7 nieuwe aan corona gerelateerde sterfgevallen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want er zit soms een tijdje tussen het overlijden van een patiënt met Covid-19 en de registratie van dat overlijden bij het RIVM.
In Rotterdam hoorden 169 mensen de afgelopen 24 uur dat ze een coronabesmetting hebben opgelopen, in Amsterdam 167. In Den Haag kregen 149 mensen een positieve testuitslag, in Utrecht 70 en in Enschede 46.
De overheid stelt geen risiconiveaus voor elke veiligheidsregio meer vast. In plaats daarvan komt er een landelijk waarschuwingssysteem. Dat moet op 25 september worden ingevoerd, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.
De vier niveaus - waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig - gaven de stand van de corona-uitbraak in de regio's aan. Welk risiconiveau een regio kreeg, werd gebaseerd op het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in de voorgaande week. Het hoogste van de twee cijfers gaf daarbij de doorslag.
De laatste risiconiveaus werden vorige week vastgesteld. Zes regio's stonden toen op zeer ernstig, dertien op ernstig en zes op zorgelijk. Risiconiveau waakzaam gold sinds 13 juli nergens meer. Als de kaart deze week was berekend, zouden Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Zuid-Holland Zuid van zeer ernstig naar ernstig zijn gezakt. Amsterdam-Amstelland stond de voorgaande negen weken op het hoogste niveau. Drenthe en Gelderland-Midden zouden juist zijn gestegen naar zeer ernstig, en Noord-Holland Noord mogelijk ook.
Het systeem met de risiconiveaus was in september vorig jaar ingevoerd, vlak voor het begin van de tweede golf. Het kabinet wilde regionaal versoepelen als dat kon, en regionaal aanscherpen als dat nodig was. In een regio met 'waakzaam' zouden dan bijvoorbeeld meer mensen bij een bruiloft mogen zijn dan in een regio die op 'zeer ernstig' stond. Daar is het nooit van gekomen. Alle beperkingen golden voor het hele land, alle versoepelingen ook.
Het Amsterdam Dance Event (ADE) gaat dit jaar gewoon door, ondanks de coronamaatregelen die nog altijd gelden voor het nachtleven. Wel duren de feesten dus maar tot middernacht, zoals de beperkingen die vanaf 25 september ingaan voorschrijven. Dat maakte de organisatie woensdag bekend.
Het dancefestival in Amsterdam is dit jaar van 13 tot en met 17 oktober. Het festival trok de laatste keer in 2019 zo'n 400.000 bezoekers. Gisteren maakte het Amsterdam Music Festival (AMF), het grootste evenement op ADE, bekend níet door te gaan. Normaal wordt het feest in de Johan Cruijff Arena bezocht door zo'n 35.000 mensen.
"Hoewel vooralsnog een select aantal evenementen helaas hun evenement heeft moeten annuleren blijft er gelukkig ruim voldoende over om een geweldig ADE neer te zetten", zeggen directeuren Jan-Willem van de Ven en Meindert Kennis. "Het doet ons ondanks de beperkingen goed dat ADE op deze manier nog deze hele sector kan helpen ondersteunen."
Om het mogelijk te maken voor werkgevers in de zorg om te registreren of medewerkers zijn gevaccineerd moet de wet worden gewijzigd. Het kabinet moet "hele goede argumenten" hebben om daarvoor te kiezen, stelt hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate van de Universiteit van Amsterdam.
Gisteravond maakte minister Hugo de Jonge bekend dat hij wil toestaan dat van zorgpersoneel wordt geregistreerd of ze zijn geprikt. Volgens hem is er in de zorg een speciale verantwoordelijkheid tegenover vaak kwetsbare patiënten. Daar mag een werkgever rekening houden mee houden en bijvoorbeeld de roosters op aanpassen.
"In de ziekenhuizen is ruim 90 procent van de medewerkers gevaccineerd tegen corona", stelt Legemaate. "Dat geldt ook voor de kwetsbare patiënten zelf. Dus dan vraag je je af: welke winst valt er te verwachten van registratie? Zo geven sommige ziekenhuizen al aan: het is voldoende om te weten dát het overgrote deel is ingeënt."
Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is de afgelopen dag met drie gedaald. 200 mensen met corona hebben intensieve zorg nodig, dat is het laagste aantal sinds 17 augustus. In totaal liggen er 600 coronapatiënten in het ziekenhuis, 35 minder dan gisteren, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal tussen de overheid en Sywert van Lienden gaat veel langer duren dan verwacht. Onderzoeksbureau Deloitte heeft volgens staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid "aanzienlijk" meer tijd nodig heeft om onder meer alle data te verzamelen.
Voormalig minister Tamara van Ark voor Medische Zorg zei in juni tegen de Tweede Kamer dat de resultaten van de eerste fase van het onderzoek begin september klaar zouden zijn. Deloitte heeft echter tot zeker half oktober nodig om alleen al te bekijken hoeveel werk het wordt en in te schatten hoe lang ze hiermee mogelijk bezig zijn, zo blijkt nu.
Het lijkt erop dat het verplichte coronabewijs nu al zorgt voor meer vaccinatieafspraken. Vorig week er ongeveer 8.000 afspraken per dag. Nadat op zondag de plannen al uitlekten, maakten maandag zo'n 13.000 mensen een prikafspraak, dinsdag was dat aantal opgelopen naar ruim 15.500.
Een toename van meer dan 60 procent in één dag tijd. Dat is hoogst ongebruikelijk, geeft een woordvoerder van de landelijke GGD toe bij Hart van Nederland. Hij spreekt van een "substantiële toename", maar de GGD wil de plotselinge stijging niet meteen linken aan de invoering van een verplicht coronabewijs in de horeca en culturele sector.
Twee artsen die veel geld hebben verdiend aan coronatesten zijn van plan om de GGD West-Brabant een schenking te doen van 300.000 tot 500.000 euro, meldt BN De Stem. Een van hen is de bekende Bredase arts-microbioloog én OMT-lid Jan Kluytmans.
Kluytmans en zijn collega maken deel uit van de elfkoppige maatschap MAMBZ, die zich verhuurt aan de vier ziekenhuizen in Breda, Roosendaal, Tilburg en Terneuzen. De ziekenhuizen zijn gezamenlijk eigenaar van Microvida, een commercieel laboratorium dat coronatesten onderzoekt voor de GGD.
Omdat er in 2020 alleen al in de regio West-Brabant dagelijks duizenden monsters van de GGD zijn onderzocht, heeft Microvida een uiterst lucratief jaar achter de rug. Volgens website Follow The Money heeft het laboratorium dankzij de tests zo’n 16 miljoen euro omgezet, waarvan 19 procent naar de elf MAMBZ-artsen is gegaan. Dat komt neer op een kleine drie ton per arts, bovenop hun reguliere inkomen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor verschillende landen aan, waaronder voor Roemenië en Japan. Roemenië is aangewezen als hoogrisicogebied en gaat van groen naar geel. Wie vanuit Roemenië naar Nederland reist, heeft vanaf zaterdag een coronabewijs nodig. Dat kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.
Japan, Albanië, Armenië, Bermuda en Brunei Darussalam zijn door de EU van de lijst van veilige landen afgehaald en aangewezen als hoogrisicogebied. Reizigers vanuit die landen naar Nederland hebben vanaf donderdag een coronabewijs nodig. Het EU-inreisverbod is weer van kracht. Volledig gevaccineerde derdelanders, oftewel mensen met een andere nationaliteit dan die van één van de lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland, zijn hiervan uitgezonderd. De kleurcode wordt oranje, wat overigens al gold voor Japan.
Uruguay gaat van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (waarbij wordt opgeroepen op te letten wegens risico’s). Reizigers naar Nederland hebben vanaf zaterdag een coronabewijs nodig. Kazachstan en Dominica waren zeerhoogrisicogebied, maar worden vanaf donderdag gezien als hoogrisicogebied. De test- en quarantaineplicht voor reizigers uit deze landen naar Nederland vervallen. Wel hebben zij een coronabewijs nodig.
Ook Servië en Azerbeidzjan zijn van de lijst van veilige landen af gehaald en aangewezen als zeerhoogrisicogebied. Reizigers naar Nederland moeten vanaf zaterdag voortaan verplicht een negatief testresultaat laten zien en bovendien tien dagen in (thuis)quarantaine. Het EU-inreisverbod is weer van kracht, volledig gevaccineerde derdelanders zijn hiervan uitgezonderd. De kleurcode wordt oranje. Dezelfde regels gelden vanaf zaterdag ook voor Anguilla en de Palestijnse Gebieden, waarvoor al de kleurcode oranje gold, die in plaats van hoogrisicogebied zijn aangewezen als zeerhoogrisicogebied.
Het kabinet staat open voor de mogelijkheid om het Berlijnse coronatoegangsbeleid voor nachtclubs over te nemen. In de stad mogen alleen mensen die gevaccineerd tegen corona of hersteld zijn van een besmetting de club in. Het kabinet wil zoiets ook in Nederland overwegen, maar daar wel eerst over in gesprek met de Tweede Kamer.
Het Berlijnse beleid wordt ook wel het 2G-beleid genoemd. Dat is een verwijzing naar het feit dat mensen aantoonbaar 'geimpft' (gevaccineerd) of 'genesen' (genezen) moeten zijn. Het idee is dat de clubgangers dan zelf minder risico lopen ernstig ziek te worden als ze toch in aanraking komen met het virus. Op andere plekken wordt een 3G-beleid gevoerd. Dan volstaat het ook om 'getestet' (getest) te zijn. Daarmee is de clubganger zelf niet per se veilig voor het virus, maar draagt die waarschijnlijk het virus niet bij zich.
De Nederlandse coronatoegangsbewijzen, zijn nu te vergelijken met het 3G-beleid. Mensen die getest, gevaccineerd of genezen zijn mogen vanaf 25 september onder meer de nachtclubs weer in. Een 2G-beleid zou strenger zijn, maar misschien wel effectiever. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft aangeraden erover na te denken, en daar heeft het kabinet geen bezwaar tegen. De wet moet daarvoor gewijzigd worden.
"Het OMT realiseert zich dat de keuze voor een dergelijk toegangsbeleid een complexe afweging is waarbij ook vele andere maatschappelijke afwegingen meespelen", schrijven de adviseurs in een brief. Toch lijkt er in ieder geval bij D66 wel belangstelling te zijn voor het idee. Maandag publiceerden Kamerleden Jan Paternotte en Romke de Jong een opiniestuk in NRC waarin ze ervoor pleiten dat clubs de keuze moeten krijgen om sneller open te kunnen door de strengere toegangscheck in te voeren.
De app CoronaCheck is tot nu toe zo'n tien miljoen keer gedownload, en gebruikt om ongeveer 28 miljoen QR-codes aan te maken. Hoewel de app over het algemeen goed werkt, zijn er nog altijd enige technische haperingen, meldt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. De app is belangrijk voor de versoepelingen die dinsdag werden aangekondigd.
Met de app kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen corona, hersteld van een eerdere besmetting of recent zijn getest. Met name rond de lancering werd de app geplaagd door technische problemen. Zo raakten de systemen overbelast doordat te veel mensen in een keer een QR-code probeerden aan te maken, en kwam informatie over vaccinaties niet goed door. Mensen konden daardoor geen code aanmaken, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten. Dat laatste had allerlei oorzaken.
Als het nu mis gaat, kan dat komen door "technische fouten" in de manier waarop de GGD-registraties van een vaccinatie doorkomen in het systeem achter de app. Daar wordt aan gewerkt. Dat geldt ook voor het probleem dat mensen die hun eerste prik niet bij de GGD hebben gekregen maar de tweede wel, aldus de minister. Voor mensen die problemen ondervinden, kan handmatig een oplossing worden gezocht.
De app kan gebruikt worden als coronatoegangsbewijs. Die worden vanaf 25 september verplicht in grotere delen van de samenleving, zo kondigde het kabinet woensdag aan. Dat betekent dat je in de horeca een groen vinkje moet kunnen laten zien als je iets wilt bestellen. De app waarmee de QR-codes uit CoronaCheck gescand kunnen worden is 844.000 keer gedownload.
Naast CoronaCheck is er ook nog de app CoronaMelder, die gebruikers kan waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van een andere gebruiker die positief is getest op het virus. Die app is ruim vijf miljoen keer gedownload en wordt door zo'n 2,5 miljoen mensen daadwerkelijk gebruikt.
Bijna 200.000 keer werd via de app melding gemaakt van een besmetting, waarna meer dan 200.000 mensen zich vanwege een dergelijke melding lieten testen. 15.767 van hen bleken daadwerkelijk besmet. Desondanks vindt het kabinet dat de app een goede aanvulling is op het bron- en contactonderzoek. Het kabinet wil de app daarom in ieder geval tot 10 januari in de lucht houden. Voor CoronaMelder is in 2020 en 2021 samen 23 miljoen euro uitgetrokken.
Organisatoren van culturele evenementen die nog niet volledig kunnen doorgaan, komen binnenkort in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming voor de kaartjes die niet meer verkocht mogen worden. Het kabinet heeft daar 15 miljoen euro voor uitgetrokken, blijkt uit stukken die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.
Het gaat om evenementen die binnen plaatsvinden zonder vaste zitplaatsen, zoals concerten in popzalen. Die mogen vanaf 25 september wel weer doorgaan, maar een kwart van de capaciteit moet onbenut blijven. Daarvoor komt een zogenoemde suppletieregeling: een tijdelijke financiële tegemoetkoming.
Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge kondigden dinsdagavond aan dat er met toegangstesten later deze maand meer mogelijk wordt, ook voor de cultuur- en evenementensector. Toch zijn de versoepelingen volgens de sectoren niet genoeg om rendabel te kunnen draaien. Het kabinet heeft steun toegezegd, maar de precieze invulling daarvan is nog onbekend. Die volgt volgens De Jonge "zo snel mogelijk".
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.