Milieu en Gezondheid
15 juni 2021, 07:25
Het is eindelijk zover. Nederland is sinds afgelopen week na een half jaar deels uit de lockdown. Zo mogen we weer uit eten, een filmpje pakken, naar het museum of stomen in de sauna. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 1.062, dat zijn er 173 meer dan op maandag
Op zondag 13 juni testte 5 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 645, dat zijn er 36 minder dan op maandag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 250, dat zijn er 13 minder dan op maandag
Op dinsdag is 1 sterfgeval gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.715 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 12.442.350 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
De bereidheid onder de bevolking om zich te laten vaccineren tegen corona neemt nog altijd toe. De vaccinatiebereidheid is tussen halverwege mei en begin juni toegenomen van 84 naar 87 procent, meldt het coronadashboard van de overheid op basis van onderzoek dat elke drie weken wordt herhaald.
Dat betekent dat 87 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder een prik heeft gehad of van plan is die te gaan halen. Begin dit jaar was dat nog 75 procent en halverwege december, toen er nog niet werd geprikt, 61 procent.
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vindt het percentage hoog en dankt daarvoor op Twitter "al die mensen die zich inzetten om anderen goed te informeren". Volgens hem is de vaccinatiebereidheid "cruciaal om versoepelingen mogelijk te maken en een opleving van het virus in het najaar te voorkomen".
De vaccinatiebereidheid is het grootst onder zeventigplussers (96 procent) en het kleinst in de leeftijdsgroep 16 tot en met 24 jaar (76 procent).
Vier mensen hebben waarschijnlijk het verkeerde vaccin tegen het coronavirus gekregen. Ze zouden Moderna toegediend krijgen, maar waarschijnlijk gaven de vaccineerders ze AstraZeneca. De GGD weet niet wie de vier zijn en benadert daarom alle mensen die rond de tijd van de fout een prik hebben gekregen. Het gaat om bijna driehonderd personen.
De fout is afgelopen vrijdag gemaakt op de priklocatie in Middenmeer, in de kop van Noord-Holland. Volgens de GGD Hollands Noorden was het waarschijnlijk een menselijke vergissing. Die kwam aan het licht toen de vaccinatielocatie vrijdag aan het einde van de dag vier AstraZeneca-vaccins tekort kwam.
Het coronavaccin van AstraZeneca wordt niet veel meer gebruikt, vanwege het mogelijke risico op bijwerkingen. Het vaccin zou in sommige gevallen kunnen leiden tot een gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Mensen die eerder al een eerste dosis van het middel hadden gekregen, krijgen nog de tweede dosis. Vanwege de potentiële bijwerkingen raadt de GGD de driehonderd mensen aan hun gezondheid goed in de gaten te houden. Als zij de mogelijke bijwerkingen krijgen, moeten ze meteen contact opnemen met hun huisarts.
Door een storing bij de GGD zijn zo'n 137.000 vaccinaties vorige week niet goed geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens de laatste cijfers van het instituut zijn er vorige week 1.530.543 eerste en tweede coronaprikken gezet.
Met het geschatte aantal prikken dat niet is geregistreerd komt het totaal uit op iets minder dan 1,7 miljoen vaccinaties. Dat getal komt overeen met wat het ministerie van Volksgezondheid dinsdag naar buiten bracht. De GGD werkt volgens het RIVM nog aan een oplossing voor de storing. Volgende week zijn de cijfers naar verwachting weer volledig bijgewerkt.
In totaal zijn nu 12.442.436 vaccinaties uitgedeeld, waarvan een deel dus berust op een schatting.
Jongeren die op vakantie zijn geweest in Spanje of Portugal, doen er verstandig aan zich daarna te laten testen op het coronavirus, vindt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut ziet het aantal besmettingen na vakanties in de twee landen toenemen. Daarom roept het iedereen tussen de 17 en 24 jaar die in Spanje of Portugal is geweest op om na thuiskomst een test te doen bij de GGD. "Ook zonder klachten."
Van de 8981 mensen die afgelopen week een positief testresultaat kregen, bleek 5,7 procent recent in het buitenland te zijn geweest. Spanje staat daarbij met stip op de eerste plaats, zo blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de GGD'en. 191 mensen bij wie het virus afgelopen week werd geconstateerd, waren in de twee weken daarvoor in dat land geweest. Daarna volgt Portugal. Daar waren 134 mensen geweest die afgelopen week positief testten op corona.
De twee landen op het Iberisch Schiereiland springen eruit. Op de derde en vierde plaats staan Duitsland en België. In die landen waren respectievelijk 29 en 24 mensen geweest die terug in Nederland een positieve coronatest deden. Van 20 procent van de mensen bij wie het virus in keel of neus werd aangetroffen, is overigens niet bekend of ze in het buitenland waren geweest.
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft afnemen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 1062 nieuwe positieve tests binnengekomen bij het RIVM. Dat zijn er 381 minder vergeleken met vorig week dinsdag. Vergeleken met de week daarvoor gaat het om een afname van ruim 1400 gevallen. Ten opzichte van maandag is er wel sprake van een toename, met 173 positieve tests.
Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is wel weer verder gedaald. In de afgelopen zeven dagen kwamen er 8981 nieuwe coronagevallen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 1283 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds half september vorig jaar.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald, na twee dagen van heel lichte stijging. Ziekenhuizen behandelen momenteel 645 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 27 september.
Vergeleken met maandag is het aantal coronapatiënten met 36 gedaald. In de twee dagen ervoor waren er in totaal negen opgenomen patiënten bijgekomen.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 395 mensen met corona, 23 minder dan op maandag. Voor het eerst sinds 24 september komt dat aantal onder de 400 uit. Intensive cares behandelen nog 250 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 11 oktober. Dat zijn er 13 minder dan op maandag en het is de 23e achtereenvolgende dag dat de bezetting op de corona-ic's daalt.
De coronavleugels van ziekenhuizen zijn de laatste weken leeggelopen. Dat komt doordat steeds minder coronapatiënten hoefden te worden opgenomen. In de afgelopen 24 uur belandden 45 nieuwe coronapatiënten op een verpleegafdeling of intensive care. Vorige week dinsdag ging het 52 mensen, de dinsdag daarvoor om 83 en nog een dinsdag eerder om 123.
Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 327 coronapatiënten opgenomen, het laatste aantal sinds het centrum in oktober begon met het delen van die gegevens.
De daling van het aantal coronabesmettingen heeft afgelopen week flink doorgezet. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in totaal 8981 positieve testresultaten, 38 procent minder dan een week eerder. De besmettingscijfers zijn op het laagste niveau beland sinds de nazomer van vorig jaar.
Een cruciaal verschil is dat de besmettingen toen weer begonnen toe te nemen, terwijl het coronavirus zich nu steeds langzamer verspreidt. Volgens het RIVM heeft dat alles te maken met de vaccinaties. Het aantal gevallen van de afgelopen week komt neer op 53 per 100.000 inwoners.
Het reproductiegetal, dat weergeeft hoeveel anderen worden besmet door mensen die het virus hebben opgelopen, is gezakt naar 0,78. Afgelopen vrijdag becijferde het RIVM het nog op 0,83. Helemaal actueel is dit cijfer nooit; het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om het vast te stellen.
In zeven dagen tijd werden ook slechts 21 aan corona gerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat waren er een week eerder nog 63.
Volgens voorlopige cijfers werden afgelopen week 232 nieuwe patiënten met Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen. In de vorige weekrapportage meldde het RIVM nog 380 opnames. De daling bedraagt daarmee 39 procent.
In Eindhoven begint vrijdag Theaterfestival De Parade. Het is de dertigste aflevering van het rondreizende evenement, waarop je in andere jaren over een terrein liep met verscheidene tentjes met voorstellingen en horeca en ter plekke nog kon besluiten waar je heen zou gaan. Nu moet er vooraf worden gekozen voor een pakket van twee voorstellingen in één tent, met een kleine of grote maaltijd. En je moet je in ieder geval vooraf aan De Parade in Eindhoven laten testen op corona.
Hoe het met de aanstaande versoepelingen verder uitpakt voor het weken durende festival, is nu nog de vraag.
De belangstelling voor het Eindhovense deel is heel behoorlijk: er zijn al vijfhonderd van die pakketten verkocht, aldus een woordvoerster. De Parade staat tien dagen in Eindhoven. Ook voor de perioden in Den Haag en Utrecht is er al aardig wat belangstelling. De organisatie hoopt dat de slotperioden in Amsterdam en Rotterdam meer als vanouds zullen zijn, maar daar kan nu nog niet over worden besloten.
Het ministerie van Volksgezondheid bekijkt samen met de GGD'en op welke manieren mensen die niet ingaan op een vaccinatieuitnodiging alsnog verleid kunnen worden tot een coronaprik. Volgens een woordvoerster wordt daarbij gedacht aan bijvoorbeeld mobiele priklocaties op festivals en in de horeca.
Op dit moment werken GGD'en al met mobiele priklocaties, zoals bussen. Die gaan naar plekken waar minder mensen komen opdagen voor een prik, zoals "wijken met een lage sociaal-economische status". Zo werden in Rotterdam al prikacties op de markt gehouden. "Het verschilt echt per regio", aldus de woordvoerster van het ministerie. "Niet overal zijn dit soort acties nodig."
De vaccinatiebereidheid is onder jongeren relatief het laagst. Vandaar dat ook de optie voor prikacties op festivals en in de horeca op tafel liggen. "Er wordt nu al van alles bekeken, besproken en onderzocht", aldus het ministerie. "En deze zomer, als de massale vaccinatiecampagne achter de rug is, wordt gekeken welke opties richting welke doelgroepen nodig zijn." Zo komt er mogelijk ook een 'landelijke campagnedag', om het belang van vaccinatie nog eens extra onder de aandacht te brengen.
De politie heeft tot nu toe 407 verdachten in verband met de avondklokrellen aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij of deelname aan de rellen. Daarvan waren er 91 minderjarig, maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend in een update over coronagerelateerde misdrijfzaken.
In januari braken in diverse steden rellen uit in reactie op het invoeren van de avondklok. De rellen gingen gepaard met veel geweld, diefstal, plunderingen en vernielingen. In 281 zaken heeft de officier van justitie besloten om de zaak voor te leggen aan de strafrechter, al dan niet via het snelrecht. Daarvan zijn inmiddels 189 zaken behandeld.
In 121 gevallen heeft de rechter een gevangenisstraf of jeugddetentie opgelegd. In de overige zestig gevallen is een andere straf opgelegd, bijvoorbeeld een geldboete of taakstraf. In elf zaken volgde vrijspraak. Van alle strafbare feiten waar de relschoppers van worden verdacht gaat het vaak om openlijk geweld, opruiing (bijvoorbeeld via sociale media), verzet tegen de politie en diefstal (in vereniging).
Het OM heeft 124.356 coronaboetes verwerkt. Daarvan zijn 80.419 strafbeschikkingen opgelegd voor het overtreden van de avondklok die van kracht was van 23 januari tot 28 april. Bij de overige opgelegde boetes gaat het voornamelijk om onvoldoende afstand houden.
Mensen die in 1995 en 1996 zijn geboren, kunnen vanaf dinsdag een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laten weten. De jongsten in deze groep zijn nog 24, de oudsten hebben dit jaar hun 26e verjaardag gevierd. Zij krijgen, net als andere twintigers en dertigers, het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. De mensen krijgen binnenkort een uitnodigingsbrief, maar kunnen nu al een afspraak maken. Het kan zijn dat sommigen van hen al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.
Twee weken geleden konden mensen uit 1979 tot en met 1984 een afspraak maken. Vorige week volgden de mensen uit 1985 tot en met 1993 en sinds maandag kunnen mensen uit 1994 een vaccinatie plannen.
Zorgaanbieders kunnen vanaf dinsdagmorgen een bonus aanvragen voor medewerkers die in de strijd tegen het coronavirus onder uitzonderlijke omstandigheden hun werk hebben moeten doen. Het kabinet heeft daar dit jaar in totaal 720 miljoen euro voor beschikbaar gesteld.
Zorgaanbieders en pgb-budgethouders kunnen een bonus aanvragen voor hun zorgverleners. Belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor de bonus is volgens het kabinet dat "de zorgprofessional in de periode 1 oktober 2020 tot 15 juni 2021 een uitzonderlijke prestatie heeft verricht vanwege Covid-19, door onder uitzonderlijke omstandigheden zorg te bieden".
Veel zorgprofessionals hebben in 2020 al een zorgbonus ontvangen van 1000 euro netto als beloning voor hun inzet tijdens de eerste golf. De hoogte van de nieuwe bonus bedraagt naar verwachting 200 tot 240 euro netto. Het bedrag zal bekend worden als alle aanvragen zijn beoordeeld en het beschikbare bedrag kan worden verdeeld over de goedgekeurde verzoeken.
Het eerste vaatje nieuwe haring gaat dinsdag naar de GGD GHOR Nederland. Voorzitter André Rouvoet krijgt de Hollandse Nieuwe op de vaccinatielocatie naast het Cars Jeans Stadion in Den Haag aangeboden door het Nederlands Visbureau.
Normaal gesproken wordt het eerste vaatje geveild voor een goed doel. Dat gebeurt altijd in de haven van Scheveningen, maar vanwege de coronapandemie kan dat voor het tweede jaar op rij niet doorgaan. Vorig jaar kreeg de ic-zorg de haringen aangeboden. Directeur Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau noemt de GGD de "logische keuze" voor dit jaar. "Dankzij hun inzet mogen we er hopelijk op vertrouwen dat alle Nederlanders zich binnen korte tijd een Hollandse Nieuwe zullen voelen."
Ook medewerkers en mensen die zich op de locatie komen laten vaccineren kunnen een Hollandse Nieuwe krijgen en op een aantal andere GGD-vaccinatielocaties staat het Nederlands Visbureau eveneens met haringen. Vanaf woensdag is de nieuwe haring overal te koop.
Het ministerie van Volksgezondheid komt over enkele weken met een landelijke dag waarop prikbussen de wijk ingaan om mensen te vaccineren tegen Covid-19. Het doel van de campagne is om de vaccinatiedoelstelling van het demissionaire kabinet van 85 procent te halen.
Op dit moment heeft 84 procent van de Nederlandse bevolking van zestien jaar en ouder een prik gehad of wil deze gaan halen, blijkt uit gedragsonderzoek van het RIVM. De vaccinatiebereidheid is het grootst onder zestigplussers (98 procent) en het kleinst in de leeftijdsgroep 16 tot en met 24 jaar (71 procent). Naast een hoge vaccinatiegraad is vooral de spreiding van het aantal prikken belangrijk, aldus het ministerie. Daarom gaan de prikbussen vooral naar plekken waar de vaccinatiebereidheid volgens het RIVM laag is, zoals achterstandswijken en christelijke gemeenten.
De coronauitbraak in Nederland is terug op het niveau van september, in de begindagen van de tweede golf. In de afgelopen week zijn minder dan 10.000 mensen positief getest op het coronavirus, het laagste weekcijfer in negen maanden tijd. Op de piek, eind december, waren er soms meer dan 10.000 nieuwe gevallen per dag.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen. Vorige week meldde het instituut dat het in de week ervoor meer dan 14.000 meldingen van nieuwe gevallen had gekregen.
In de zes dagen erna zijn 7936 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn gemiddeld 1323 per dag. Daarmee zou het weekcijfer tussen 9000 en 9500 kunnen uitkomen. Dat zou ongeveer 35 procent minder zijn dan vorige week. Op maandag meldde het RIVM minder dan duizend positieve tests, voor het eerst sinds september.
In de wekelijkse update becijfert het RIVM ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Vorige week ging het om 380 nieuwe ziekenhuisopnames, waarvan in 50 gevallen de patiënt op een intensive care kwam te liggen. Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel sterfgevallen door corona in de afgelopen week zijn geregistreerd. Vorige week waren dit er 63. Ook deze cijfers liggen lager dan de weken ervoor.
Het RIVM berekent dinsdag ook het nieuwe reproductiegetal. Afgelopen vrijdag stond het op 0,83. Dat betekent dat de uitbraak langzaam maar zeker dooft.
Hart van Nederland/ ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.