Milieu en Gezondheid
15 feb 2021, 06:06
Nederland blijft tot zeker begin maart in lockdown, inclusief avondklok. Vooral de oprukkende Britse coronavariant baart het kabinet nog steeds kopzorgen. Deze week beginnen de eerste proefevenementen om te kijken of er in die sector meer mogelijk is. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 2.875, dat zijn er 584 minder dan op zondag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 1.922, dat zijn er 63 meer dan op zondag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 536, dat zijn er 6 meer dan op zondag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op maandag: 27, er zijn tot nu toe 14.843 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er 783.606 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Defqon.1, het grootste dance-evenement van Nederland, kan ook dit jaar niet plaatsvinden vanwege de coronacrisis. Het hardstyle-festival wordt verplaatst naar het laatste weekend van juni 2022, meldt organisator Q-Dance maandag.
Het festival in Biddinghuizen werd vorig jaar al verplaatst naar juni dit jaar. De organisatie, die vorig jaar met een digitale editie kwam, had goede hoop voor 2021. "De afgelopen zes maanden hebben we er alles aan gedaan om deze uitkomst te vermijden, maar het bleek simpelweg onmogelijk te zijn", zegt Q-Dance.
De organisatie is ervan overtuigd dat het volgend jaar wel gaat lukken. Die editie moet de "grootste, meest gewaagde en krachtigste" ooit worden. Q-Dance hoopt dat mensen hun kaartjes vasthouden voor 2022. Wel kan een voucher of restitutie worden aangevraagd.
De politie heeft maandagavond een einde gemaakt aan een illegaal carnavalsfeest in het Brabantse Oirschot. In een loods waren zo'n twintig tot dertig verklede mensen aan het hossen. Toen de feestvierders de agenten zagen, stoof iedereen volgens de politie weg. Een enkeling is later achterhaald. Mogelijk zal de gemeente later nog maatregelen nemen.
"We begrijpen dat het moeilijk is dat er dit jaar geen gewoon carnaval gevierd kan worden. maar laten we er samen voor zorgen dat dit volgend jaar wel kan", is de boodschap van de politie.
Er zullen de komende weken nog geen versoepelingen van de coronamaatregelen plaatsvinden. Als er iets wordt versoepeld, zal dit in eerste plaats zijn voor de middelbare scholen, zo laat Ferd Grapperhaus weten.
Aanpassingen aan de avondklok zijn vandaag tijdens het Veiligheidsberaad nauwelijks ter tafel gekomen. "We moeten de komende weken kijken wat de avondklok doet met het bezoek en de bewegingen," legt En we moeten vooral ook kijken naar wat we kunnen doen om jongeren wat meer ruimte te geven in de ontzettend geringe ruimte die er is." In dat kader kan het heropenen van het voortgezet onderwijs helpen.
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad adviseren nog deze week het kabinet over de vraag hoe de coronamaatregelen op termijn kunnen worden versoepeld. Voor deze versoepeling heeft het kabinet een zogeheten routekaart opgesteld. Volgens de voorzitters van de veiligheidsregio's kan die routekaart op punten anders, waardoor de maatregelen in de praktijk makkelijker uitvoerbaar zijn. Volgens beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, leven er in heel Nederland "allerlei ideeën die ertoe doen". "Tussen open en dicht zit bijvoorbeeld ook nog een tussenweg", zegt hij. Alle relevante voorstellen worden gebundeld en uiterlijk vrijdag aan het kabinet voorgelegd. Op 2 maart beslist Den Haag of en welke van de huidige strenge maatregelen worden verlengd of niet. Zij nemen dan het advies van de burgemeesters mee.
Minister Ferd Grapperhaus is blij met de "verschillende scenario's voor de afschaling van de maatregelen" die de burgemeesters gaan geven.
Wie maandag de GGD probeerde te bereiken voor het maken van een afspraak voor een test of een prik, moest soms lang wachten of kreeg zelfs geen verbinding. Het was volgens een woordvoerster erg druk door met name het verzetten van de 15.000 afspraken voor vaccinatie en 14.000 testafspraken die voor maandag stonden ingepland, maar die door de gladheid niet konden doorgaan.
Het belcentrum werkte naar behoren en van een storing was volgens de zegsvrouw geen sprake, maar de drukte was op sommige momenten gewoon te groot.
Koning Willem-Alexander heeft aan het einde van het eerste proefevenement van Fieldlab gesproken met de organisatoren en andere betrokkenen. Hij was erg benieuwd naar "de bijzondere dag". "Ik kan me voorstellen dat het voelt als een film als mensen geen afstand houden. Went het snel om weer bij elkaar te staan?"
Vijfhonderd mensen kwamen maandag in het Beatrixtheater in Utrecht bijeen tijdens het eerste proefevenement van Fieldlab. In een reeks van dit soort proeven wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd. Het eerste evenement was een zakelijk evenement voor de evenementenbranche. Er volgen nog concerten, festivals en voetbalwedstrijden.
De koning sprak, via een videoverbinding, onder anderen met Pieter Lubberts van Fieldlab Evenementen. "Het was wat onwennig, omdat een aantal maatregelen niet van toepassing waren zoals de anderhalve-meter-maatregel. Maar het geroezemoes zorgde bij mij voor kippenvel", zei Lubberts. De koning noemde het evenement "het begin van een van de vele wegen uit deze donkere tijden"."Het zou mooi zijn als deze gegevens van 15 februari, op het moment van de dooi, meegenomen worden." Hij vindt dat iedereen gebaat is bij het onderzoek. "Het zou fantastisch zijn als er weer iets mogelijk wordt."
In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is een uitbraak van het coronavirus vastgesteld. Elf patiënten en negen medewerkers van een verpleegafdeling zijn positief getest. Hoe het virus het ziekenhuis binnen is gekomen, is nog niet bekend.
Volgens het UMCG moeten de eerste besmettingen rond 8 en 9 februari hebben plaatsgevonden. Onderzoek moet duidelijk maken of de besmettingen met elkaar in verband kunnen worden gebracht, en of het om een van de nieuwe varianten gaat. De resultaten daarvan komen waarschijnlijk woensdag.
De patiënten op de verpleegafdeling worden verpleegd in een situatie die "strikte isolatie-plus" wordt genoemd. Dat geldt ook voor patiënten die op de afdeling hebben gelegen en naar de intensive care of naar andere ziekenhuizen zijn overgebracht. Patiënten op andere afdelingen die in contact zijn geweest met een besmet persoon worden regelmatig getest. Medewerkers van de verpleegafdeling worden elke dag getest voordat ze aan hun werkdag beginnen.
Veel mensen die nog niet aan de beurt zijn om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus, proberen daar maandag alsnog een afspraak voor te maken. Het landelijke afsprakennummer krijgt veel telefoontjes van mensen die niet in de zorg werken en te jong zijn om nu al een prik te krijgen. "Ben je jonger dan 80 jaar, dan word je nu nog niet gevaccineerd", laat de koepel GGD GHOR Nederland weten.
De NOS meldde zondag dat een vrouw die nog niet was uitgenodigd en nog niet in aanmerking kwam, toch een prikafspraak kon maken. Volgens GGD Hollands Midden werkt de vrouw voor een zorginstelling en heeft ze zich aangemeld als zorgmedewerkster.
Nederland heeft nog niet genoeg vaccins beschikbaar om iedereen in te enten, en daarom krijgen ouderen en kwetsbaren voorrang, net als mensen die in de zorg werken.
Het eerste proefevenement in Utrecht op maandag biedt perspectief voor de evenementensector, al blijft het onduidelijk wanneer grote evenementen weer kunnen doorgaan. "Misschien dat ze in de zomer in een kleinere gereguleerde setting kunnen doorgaan, maar dat is speculatie dus daarom testen we nu", aldus staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Fieldlab hield maandag een evenement voor vijfhonderd gasten in het Beatrix Theater in Utrecht. In een reeks van dit soort proeven wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.
Het heeft even geduurd voordat de proefevenementen konden doorgaan. Eerder werden deze uitgesteld vanwege de opkomst van de Britse coronavariant. "Tegelijkertijd snapt het kabinet dat je hier niet te lang mee kan wachten, want het organiseren van een evenement heeft soms maanden nodig", zei Keijzer daarover.
Of de evenementen direct na de reeks testen weer open kunnen, blijft de vraag. "De resultaten zullen allemaal uitgewerkt worden in gesprek met het RIVM en het OMT. Zij geven dan advies aan het kabinet." Niet alleen de resultaten van het onderzoek spelen mee. "We zullen dan met kennis van het moment, zoals besmettingsaantallen en hoe het vaccineren gaat, een besluit nemen."
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 2875 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is flink onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er gemiddeld 3469 positieve tests per etmaal binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Op maandagen zijn er over het algemeen minder positieve tests dan later in de week. Dat komt doordat tijdens het weekeinde minder mensen zich laten testen.
Na zes achtereenvolgende dagen van dalingen nam het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen afgelopen etmaal weer toe. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1922 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 63 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van de opgenomen patiënten liggen er 536 op de intensive care, een toename van zes patiënten vergeleken met de dag ervoor. Op verpleegafdelingen liggen nu 1386 coronapatiënten, 57 meer dan zondag.
In de afgelopen zes dagen was er telkens sprake van een daling, waarbij het aantal opgenomen patiënten met 175 afnam. Het LCPS wijst er de laatste weken op dat de trend dalende is, maar waarschuwt ook voor de oprukkende Britse variant van het virus.
In maart worden meerdere evenementen gehouden als proef in coronatijd. Het gaat om festivals en concerten in de Ziggo Dome en op het festivalterrein van Lowlands in Biddinghuizen, georganiseerd door Fieldlab Evenementen, een initiatief van de cultuursector. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) maakte maandag de data bekend: 6, 7, 13 en 14 maart. De proeven worden opgezet met entertainmentbedrijf ID&T en concert- en festivalorganisator MOJO.
Keijzer maakte de data maandag bekend tijdens het congres Back to Live in het Beatrix Theater in Utrecht, ook zo'n proef. Ook bij een cabaretoptreden van Guido Weijers en voetbalwedstrijden wordt getest. Bij alle proeffestivals, optredens en -concerten moeten bezoekers een negatieve coronatest laten zien. Bezoekers worden getemperatuurd, er worden steekproefsgewijs sneltesten afgenomen en iedere bezoeker krijgt een zogeheten 'tag' mee waarmee wordt geregistreerd met wie ze contact hebben en voor hoe lang.
Het eerste evenement, een dancefeest, is op 6 maart in de Ziggo Dome. Een dag later is daar een concert. Op zaterdag 13 maart is op het Lowlandsterrein een dancefestival en de dag erna, zondag, een popfestival.
Bij de evenementen in Ziggo Dome worden 1300 bezoekers verwacht, die worden verdeeld in vijf ‘bubbels’ van 250 personen en een groep van vijftig personen. Op het Lowlandsterrein worden in totaal 1500 bezoekers per festival ontvangen, verdeeld in drie gelijke groepen.
In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zijn vijf patiënten die de Britse variant van het coronavirus hadden opgelopen overleden. Dat gebeurde op de afdeling cardiothoracale chirurgie. Door een uitbraak van het virus op de afdeling raakten dertien patiënten besmet.
Twee patiënten zijn overleden door de combinatie van een zeer zware hart/longoperatie en het coronavirus. Bij de drie andere patiënten verwacht het Eindhovense ziekenhuis dat het coronavirus geen rol heeft gespeeld bij het overlijden.
"Wij zijn terughoudend geweest in het melden van overleden patiënten omwille van de privacy, maar ook omdat we alle vijf de afzonderlijke overlijdens nog in onderzoek hebben. We onderzoeken hoe het coronavirus het ziekteverloop bij de vijf overleden patiënten heeft beïnvloed", zegt bestuursvoorzitter Nardo van der Meer.
"Het voelt als feestje vandaag, maar het is bloedserieus", zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) tijdens de opening van het eerste proefevenement in het Beatrix Theater in Utrecht. Daar wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd. "Heel belangrijk", noemde Keijzer het evenement tegenover de vijfhonderd aanwezige gasten.
Het is het eerste proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieks-evenementensector en de overheid. Er volgen nog zeven evenementen met 500 tot 1500 man publiek, waaronder een voetbalwedstrijd en een buitenfestival. "Door deze testen door te laten gaan, laten we als kabinet zien dat we willen nadenken over de toekomst", aldus Keijzer. Volgens haar is Nederland het eerste land in West-Europa dat dit soort grootschalig onderzoek doet.
De eerste vijfhonderd deelnemers aan de experimentenreeks verzamelden zich maandagmiddag in het theater tijdens een zakelijk evenement voor de evenementenbranche. Het is een kwart van wat er normaal in het theater past. Toch klinkt luid geroezemoes als vanouds. Maar het ziet er heel anders uit dan een 'normaal evenement'. Het is namelijk even zoeken naar de juist ingang, want niet iedereen mag door dezelfde deur naar binnen. Bij binnenkomst laten gasten niet alleen hun ticket zien, maar ook hun negatieve coronatest die zij maximaal 48 uur van tevoren hebben gedaan.
Na het ontsmetten van de handen en een temperatuurmeting, krijgt iedereen een bewegingssensor om als onderdeel van de test. Ook dragen de meeste aanwezigen een mondkapje en in de zaal zitten de gasten uit elkaar. In het theater zijn voor het onderzoek 'bubbels' gecreëerd van groepen mensen. Daarbij heeft elke groep bijvoorbeeld een eigen ingang en toiletruimte. Ook gelden voor bepaalde groepen andere regels. Sommigen moeten een mondkapje dragen, anderen zitten achter een spatscherm. Vijf dagen na het evenement doet iedereen opnieuw een coronatest.
Afgelopen week heeft de politie 7383 boetes uitgedeeld aan mensen die de avondklok niet naleefden. Dat zijn er iets meer dan de week daarvoor, toen dat aantal op 6959 bekeuringen lag. De politie beëindigde bovendien 96 illegale feesten verspreid over het land.
Een zesde man is gearresteerd voor de diefstal van persoonsgegeven uit de coronasystemen van de GGD. Het gaat om een 18-jarige man uit Den Haag. Hij werd afgelopen vrijdag opgepakt, heeft de politie maandag bekendgemaakt.
De zaak kwam eind januari aan het licht, toen RTL Nieuws ontdekte dat gegevens van mensen die zich op het coronavirus hadden laten testen, te koop werden aangeboden via de chatapp Telegram. Het ging onder meer om namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en burgerservicenummers. Zulke gegevens zijn heel interessant voor cybercriminelen. Zij kunnen de nietsvermoedende gedupeerden benaderen en proberen om ze geld af te troggelen. Maar ze kunnen zich ook bij bedrijven voordoen als de gedupeerden en zo bijvoorbeeld abonnementen afsluiten.
Een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo werden vrij snel opgepakt. Later arresteerde de politie ook een man van 25 uit Amstelveen, een 22-jarige man uit Heiloo en een 21-jarige Rotterdammer.
De politie onderzoekt of mensen de persoonsgegevens hebben gekocht, maar zegt het "nog niet" te kunnen uitsluiten.
De politie in Noord-Brabant heeft dit weekeinde een einde gemaakt aan illegale feesten in Schijndel en Nuenen. In totaal kregen veertig mensen een boete.
In Schijndel waren twintig mensen op een illegaal feest bij Manege De Molenheide. De bezoekers kregen een boete wegens overtreding van de coronaregels. Volgens Omroep Brabant is Statenlid Joris van den Oetelaar van Forum voor Democratie (FVD) een van de eigenaren van de manege, maar de politie kon dat niet bevestigen.
Tegen Omroep Brabant zegt Van den Oetelaar dat het een verjaardagsfeest betrof van zijn jongere broer en dat hij er vooraf niets van wist. "Het feest heeft niks met mij te maken. We hebben een familiebedrijf en mijn broertje was zo stom om een feest te geven", zegt hij tegen de omroep.
In Nuenen beëindigde de politie een illegaal feest in een loods. Twintig mensen kregen hier een bekeuring wegens overtreding van de coronaregels.
Veel voormalige intensivecarepatiënten ervaren in het jaar na opname nieuwe lichamelijke en mentale klachten, concludeert het Radboudumc in Nijmegen na onderzoek. Het gaat om de helft van deze patiënten, zo komt naar voren uit een studie waarbij duizenden patiënten tot vijf jaar na hun ic-opname werden gevolgd.
Lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, verminderde conditie en stijfheid in gewrichten worden het vaakst genoemd door de 2345 deelnemende ic-patiënten. Zij waren opgenomen tussen juni 2016 en juni 2019. Een deel van de voormalige ic-patiënten kampt ook met mentale klachten, zoals gevoelens van angst en depressie, maar ook met posttraumatische stressstoornissen.
Ruim 12 procent heeft cognitieve problemen zoals geheugen- en concentratieproblemen. "Al deze klachten hebben een weerslag op het dagelijks leven van deze patiënten. Zo geeft ongeveer 40 procent aan dat ze door de klachten minder zijn gaan werken, of een jaar later nog steeds met ziekteverlof zijn of zelf hun baan hebben opgegeven", aldus het Nijmeegse universitair ziekenhuis.
Het onderzoek werd gedaan bij patiënten in de ziekenhuizen Bernhoven (Uden), Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch), Amphia (Breda), Rijnstate (Arnhem), Maasziekenhuis (Boxmeer), Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en het Radboudumc (beide Nijmegen).
Mensen kunnen vanaf maandagmiddag weer worden getest op het coronavirus en ertegen worden gevaccineerd. In vrijwel het hele land gaan de teststraten en vaccinatielocaties in de loop van de middag weer open. Alleen in Drenthe blijven alle plekken voor tests en vaccinaties de hele dag dicht.
De test- en vaccinatie-afspraken van maandagochtend komen te vervallen en mensen moeten een nieuwe afspraak maken.
In Zeeland zijn de eerste testlocaties inmiddels weer opengegaan. Ook de twee vaccinatieplekken in de provincie, in Goes en Terneuzen, zijn weer open. Alleen de teststraat in Sint Maartensdijk (Tholen) blijft de hele dag dicht. Ook in de regio Brabant-Zuidoost wordt weer getest en gevaccineerd. Aan het einde van de ochtend openen de locaties in het noorden van Noord-Holland, op de teststraat in Opmeer na.
Vanaf het middaguur kunnen mensen zich weer laten testen en vaccineren in Groningen, Flevoland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Hollands Midden, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid, West-Brabant, Hart voor Brabant, Limburg-Noord en Zuid-Limburg. Halverwege de middag gaan ook de test- en vaccinatielocaties in Friesland, IJsselland, Twente, Gelderland-Zuid, Utrecht en Gooi en Vechtstreek weer open.
In Rotterdam blijven de testbussen de hele dag dicht en in Twente gaan de testlocaties in Hengelo, Bentelo en Denekamp pas dinsdag weer open.
De Nationale Boomfeestdag, die op 17 maart plaats zou hebben, wordt voor de derde keer verplaatst wegens de coronacrisis. Het voornemen is nu om het plantfeest op 10 november van dit jaar te organiseren. De Stichting Nationale Boomfeestdag wil dat alle basisschoolkinderen mee kunnen doen met het planten van bomen en heeft daarom afgezien van het houden van een Boomfeestdag met coronabeperkingen, aldus stichtingsdirecteur Peter Derksen maandag.
Op de Boomfeestdag planten kinderen uit de groepen 6 en 7 overal in het land bomen. In 2020 moest de Boomfeestdag al tweemaal worden uitgesteld vanwege corona. Het was vorig jaar de bedoeling dat prinses Irene in Alphen aan den Rijn een populier zou planten in een naar haar vernoemd bos, dat zij aangeboden kreeg vanwege haar tachtigste verjaardag in 2019. Volgens de stichting komt de prinses, die zich zeer heeft ingezet voor de natuur, in november alsnog. Ze is dan ondertussen 82 jaar.
Directeur Derksen verwacht dat in november 110.000 kinderen in 280 gemeenten ieder een of meer bomen zullen gaan planten. Op die dag heeft ook een kinderklimaattop plaats.
Vanaf volgende week begint een studie naar de werking van coronavaccins bij kankerpatiënten. Hoogleraar medische oncologie en onderzoeksleidster Liesbeth de Vries van het UMC Groningen kondigt het onderzoek onder ruim 600 patiënten aan in De Telegraaf.
"De kennis die dit oplevert kan ons helpen in de toekomst", zegt De Vries in de krant. "De 627 patiënten worden in het AVL (Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis), het Erasmus MC en het UMCG de eerste en tweede keer gevaccineerd, evenals een groep mensen zonder kanker - ter vergelijking. Ook komen ze na vier weken en zes maanden weer terug."
Volgens De Vries is het onderzoek uniek. "Uniek omdat Nederland als eerste start, maar vooral erg belangrijk. Patiënten met kanker horen deels bij de kwetsbare groepen voor wie Covid-19 extra gevaarlijk kan zijn qua ziektebeloop. Mijn patiënten stellen voortdurend vragen erover."
De hoogleraar zegt in De Telegraaf dat uit onderzoek van alles naar voor kan komen. "Vier weken na de tweede vaccinatie meten we de afweer in het bloed, en zullen we de resultaten snel bekendmaken. We kijken ook later na vaccinatie om te zien hoelang de afweerreactie aanhoudt."
De opzet van de studie wordt in het tijdschrift Nature Medicine gepubliceerd. "Wetenschappers overal in de wereld kunnen het studieprotocol vrij gebruiken en toepassen, met andere vaccins en mogelijk ook bij andere ziektes op het gebied van verminderde weerstand. Denk aan mensen die een niertransplantatie hebben gehad", aldus De Vries.
Door gebrekkig toezicht van de inspectie en het RIVM zijn vaccins ingespoten bij personeelsleden van sommige zorginstellingen, die nog niet aan de beurt waren. Ook heeft een zelfstandige arts tientallen Pfizer/BioNTech-vaccins besteld en deze thuis in de koelkast bewaard, meldt het AD.
Uit onderzoek blijkt volgens de krant dat de Twentse zorginstelling CarintReggeland 129 vaccins 'over' had in januari. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt dat aantal te veel. Dat tientallen Pfizer/BioNTech-vaccins bij een zelfstandige arts tussen de kaas en de melk in de koelkast waren beland, was volgens het RIVM ook "absoluut niet de bedoeling". Dit druist in tegen de werkinstructie die moet voorkomen dat Pfizer/BioNTech-vaccins, waarvan het zeer belangrijk is dat die goed gekoeld blijven, verloren gaan.
Volgens experts is het gebrek aan controle de reden dat instellingen meer vaccins kunnen bestellen dan ze nodig hebben. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verklaart bij monde van inspectiewoordvoerder Mariël van Dam dat "er geen controle is of de juiste hoeveelheid vaccins worden besteld". "We gaan uit van gezond vertrouwen."
De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio willen maandag met justitieminister Ferd Grapperhaus praten over groepen mensen die in deze coronatijd extra kwetsbaar zijn. Grapperhaus vertegenwoordigt het kabinet bij de bijeenkomst in Utrecht. In het bijzonder de positie van jongeren komt aan de orde. Het Veiligheidsberaad bespreekt wat de burgemeesters samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kunnen doen.
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam pleitte vorige week voor meer vrijheden voor jongeren. Zij zouden voorrang moeten krijgen bij sneltesten, zodat buurthuizen en sportclubs voor deze leeftijdsgroep weer open kunnen. Volgens Halsema en zes andere prominente Nederlanders komen jongeren steeds verder op achterstand te staan, omdat ze niks kunnen doen wat bij hun leeftijd past. "Het tast het welzijn van onze samenleving aan", aldus Halsema.
Het Veiligheidsberaad bespreekt ook de stand van zaken rondom de strenge coronamaatregelen van dit moment. Na afloop van de bijeenkomst geven de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, en minister Grapperhaus een toelichting op de besproken punten.
Op maandag komen in het Beatrixtheater in Utrecht vijfhonderd mensen bijeen tijdens het eerste proefevenement van Fieldlab. Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als publieksevenementensector en de overheid, houdt een reeks van dit soort proeven met honderden bezoekers. Daar wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.
Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, opent het zakelijke congres. Voor het congres zijn mensen uit de evenementensector uitgenodigd om te praten over de toekomst van hun branche.
Verder is onderzoekersleider Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie aan het Radboudumc en lid van het Outbreak Management Team (OMT), aanwezig. Daarnaast treden cabaretier Dolf Jansen en het Metropole Orkest op.
Er gelden wel wat regels. Bezoekers hebben maximaal 48 uur van te voren een coronatest ondergaan en moeten bij binnenkomst hun temperatuur laten opmeten. Binnen worden de bezoekers gevolgd door een bewegingssensor, om achteraf te meten hoeveel contact ze met anderen hebben gehad. Ook vijf dagen na afloop doen alle bezoekers een coronatest.
Na dit evenement volgen nog een paar proefevenementen. Zo speelt Guido Weijers op 20 februari in hetzelfde theater een voorstelling voor vijfhonderd gasten. Op 21 en 28 februari wordt onderzoek gedaan tijdens voetbalwedstrijden met 1500 aanwezige supporters. Fieldlab Evenementen zal ook nog twee evenementen in de Ziggo Dome en twee buitenfestivals organiseren.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.