Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt weer

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt weer

Milieu en Gezondheid

14 aug 2021, 07:05

Na een enorme piek in besmettingen gaat het weer de goede kant op met de coronacijfers. Het aantal positieve tests daalt, het R-getal is ruim onder de 1 en ook kleuren de eerste regio's weer oranje. Ondertussen blijven ziekenhuizen wel druk met coronapatiënten. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 2349, dat is hoger dan het weekgemiddelde (2.325)

  • Op zaterdag testte 13,5 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 652, dat zijn er 6 meer dan op vrijdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 198, dat zijn er 2 meer dan op vrijdag

  • Op zaterdag zijn sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.906 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 21.955.422 coronavaccins toegediend in Nederland

Update 15:48 - RIVM meldt minder besmettingen, weekgemiddelde daalt licht

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 2349 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week zaterdag waren er nog bijna 2400 positieve tests.

Het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen blijft licht dalen. Nu ligt dat op 2325, een dag eerder lag het zevendaags gemiddelde op 2332.

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met zes, evenveel als een etmaal eerder. Dat het overlijden van coronapatiënten nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Het kan soms een tijdje duren voor een sterfgeval is geregistreerd.

Update 14:23 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer iets gestegen

Na vier dagen van daling is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen weer iets toegenomen. In totaal houden nu 652 besmette mensen een bed bezet, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er zes meer dan een etmaal eerder.

Op de verpleegafdelingen liggen 454 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, vier meer dan vrijdag. Daar werden 80 nieuwe patiënten opgenomen, het hoogste aantal sinds begin deze maand.

Op de intensive cares steeg het aantal ernstig zieke coronapatiënten met 2 ten opzichte van een dag eerder. Daar liggen nu 198 patiënten.

Update 10:38 - CEO ID&T haalt uit naar 'liegende en bedriegende' overheid

Ritty van Straalen, CEO van festivalorganisator ID&T, heeft hard uitgehaald naar de overheid. In een bericht op LinkedIn schrijft hij dat het kabinet "een waardeloze partner" is die "liegt en bedriegt".

"Boos, verdrietig, verbijsterd, teleurgesteld... zomaar wat woorden die we al inmiddels 18 maanden gebruiken om ons te uiten in persberichten, socials etc. Keer op keer worden we teleurgesteld en in de hoek gezet", zegt Van Straalen naar aanleiding van de laatste coronapersconferentie van vrijdagavond. "Onze overheid is een waardeloze partner gebleken, een partner die liegt en bedriegt. En nu is het klaar."

Update 10:36 - ANVR: versoepelingen kosten reisbranche 100 miljoen euro

De hoge besmettingsaantallen die ontstonden na de versoepelingen van de coronamaatregelen eerder dit jaar hebben de reisbranche ongeveer 100 miljoen euro gekost aan annuleringen, bevestigt reisbrancheorganisatie ANVR na berichtgeving in De Telegraaf. De steun voor de reissector moet daarom langer doorlopen, vindt de organisatie, omdat ook volgend jaar reisbedrijven nog last zullen hebben van de coronacrisis. Daarover is de ANVR in gesprek met de overheid.

Volgens de ANVR is het zomerseizoen te laat op gang gekomen. "Daarmee zijn veel boekingen verloren, waardoor reisbedrijven minder omzet konden draaien dan gehoopt", vertelt een woordvoerster. "Versoepel niet te snel, zeiden we al, anders glij je terug en dat is ook gebeurd. Dat betekent dat mensen nu op vakantie kunnen, maar het seizoen te kort is."

Veel van de reisbedrijven hebben volgens de ANVR "enorme omzetverliezen". "Dan heb je het in 2020 rustig over pakweg 80 procent omzetverlies. In 2021 is het feitelijk niet veel beter. Voor sommige bedrijven trekt het nu aan omdat er in Europa op vakantie gegaan kan worden, maar dat is helaas laat in het jaar."

De ANVR denkt dat ook volgend jaar reisbedrijven nog steun nodig hebben. De huidige steunpakketten lopen tot 1 oktober, maar de reisbranche denkt tot in het tweede kwartaal van 2022 steun nodig te hebben. "Daarna zal dat ongetwijfeld voor bepaalde reisbedrijven nog gelden. Verre reisbestemmingen liggen nog altijd op z'n gat." De brancheorganisatie voorspelt dat de komende tijd zeker de helft van de reisbedrijven nog de helft minder omzet draaien.

Premier Mark Rutte zei in de coronapersconferentie van vrijdag dat bepaalde sectoren die door de huidige maatregelen nog dicht moeten blijven, zoals nachtclubs en discotheken, ook na 1 oktober steun krijgen. "Als je dan de persconferentie zo hoorde, dan is het toch enigszins triest dat de reisbranche niet benoemd werd", aldus de woordvoerster.

Update 09:29 - Advies aan kabinet: meer toezicht op commerciële testaanbieders

Het kabinet zou scherper moeten toezien op hoe commerciële testaanbieders met data van hun klanten omgaan, adviseert een commissie aangesteld door het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de commissie bewaren sommige aanbieders negatieve testuitslagen langer dan vier weken en dat is niet toegestaan.

Ook zou scherper gecontroleerd moeten worden dat aanbieders geen DNA, weefsel of andere stoffen als "bijvangst" opslaan. "Dergelijke praktijken ondermijnen het - reeds fragiele - draagvlak voor testen in het kader van de bestrijding van Covid-19." Het risico hierop bestaat volgens de commissie vanwege de "wildgroei" aan testaanbieders. Het ministerie van Volksgezondheid moet misbruik actief gaan opsporen, zo luidt het advies.

Verder zou de CoronaCheck-app en het gebruik daarvan nog verder verbeterd moeten worden, omdat die nu nog te gevoelig is voor fouten en fraude. Dit ligt niet alleen aan de app zelf, maar ook aan de controle bij de deur van bijvoorbeeld. Eerder ging dat mis, toen het nachtleven weer open kon met toegangstesten. Onder meer doordat gebrekkig werd gecontroleerd, steeg het aantal coronabesmettingen explosief.

Coronaminister Hugo de Jonge zei vrijdagavond op de persconferentie over corona dat er inmiddels al aanpassingen zijn gemaakt aan de app, waardoor deze minder fraudegevoelig is.

Update 08:15 - Kijkcijfers coronapersconferentie zakken onder 3 miljoen

De coronapersconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge is vrijdagavond in totaal door bijna 2,6 miljoen mensen bekeken. Dat is een van de laagste scores sinds het begin van de coronacrisis, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De uitzending op NPO 1 werd het best bekeken met ruim 1,4 miljoen kijkers. RTL 4 volgt met 933.000 kijkers en via SBS6 keken nog eens 221.000 mensen.

Het aantal kijkers voor de persconferenties dalen al maanden geleidelijk. Naar de vorige, half juli, keken nog ruim 3,1 miljoen mensen. Begin dit jaar lag dat aantal nog boven de 6 miljoen. De persconferentie van eind april vorig jaar heeft nog altijd het record, destijds zaten er 7,8 miljoen mensen voor de buis.

Op primetime waren de meeste kijkers vrijdag voor De Slimste Mens op NPO 2. De quiz trok ruim 1,4 miljoen kijkers. Alle overige zenders bleven onder het miljoen. NPO 1 zette achtereenvolgend scores van 502.000 en 844.000 neer voor Sterren Muziekfeest op het Plein en Droomhuis Gezocht. RTL 4 trok 361.000 kijkers met Game of Talents.

Update 04:37 - CBR krijgt corona-achterstand niet weg

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) slaagt er niet in om de achterstanden in te lopen die door corona zijn ontstaan, schrijft Trouw. Ruim 300.000 leerlingen wachten nog op hun praktijkexamen en 450.000 mensen moeten hun theorie-examen nog doen, ruim de helft van het aantal examens dat het CBR normaal op jaarbasis afneemt. De wachttijd kan toenemen tot vier maanden. Pogingen extra examinatoren aan te trekken verlopen moeizaam.

Een bijkomend probleem is het lage slagingspercentage bij de rijscholen. Nu slaagt nog ‘maar’ 53 procent in een keer, en dat percentage daalt zelfs. Vooral door honderden rijscholen die zelfs hun verdienmodel hebben gemaakt van leerlingen die meerdere examens moeten doen. Ongeveer een vijfde van de ruim 8000 rijscholen heeft een slagingspercentage van 15 procent of lager, weet de belangenvereniging van rijscholen VRB.

"Schandalig slecht", vindt VRB-secretaris Irma Brauers. Ze verkopen pakketten met zo weinig lessen dat je van tevoren al weet dat slagen geen haalbare kaart is. "Waar ben je dan mee bezig? Dat soort lui verdient eraan dat leerlingen zoveel mogelijk moeten herkansen, en zijn we liever kwijt dan rijk", zegt Brauers.

Update 03:46 - 'Zomer reisbranche werd verpest door code rood'

De reisbranche kijkt terug op een dramatische zomer voor de buitenlandse vakanties, maar ook op de campings en vakantieparken en in het jachtverhuur is in Nederland nog geen sprake van ’halleluja’, zo blijkt volgens De Telegraaf uit een rondgang. Het loslaten van coronamaatregelen in Nederland eind juni heeft de zomer verpest. Daardoor explodeerde het aantal besmettingen.

De verwachting was dat de reisbranche verder de weg omhoog zou vinden, maar ’code rood’ heeft daar voor binnenlands en buitenlands toerisme een streep doorgehaald. "Code rood op de Europese kaart heeft geleid tot tienduizenden annuleringen, het is dramatisch", zegt voorman Frank Oostdam van reiskoepel ANVR.

Eind juli besloot het kabinet om de reisadviezen niet langer te koppelen aan het aantal besmettingen, maar dat is te laat gekomen om de zomer nog te redden. Reizen werd toen alsnog mogelijk naar ’oranje’ gebieden. "De drie woorden Dansen met Janssen van minister De Jonge hebben de sector 100 miljoen euro gekost, zo blijkt uit onderzoek in onze achterban. We hebben langer steun nodig en zijn daarover in gesprek", zegt Oostdam.

De touroperators zitten op een min van 75 procent in omzet ten opzichte van 2019.

Update 03:30 - Vanaf zaterdag vier weken wachten op vinkje na Janssen-prik

Wie op of na zaterdag geprikt is met het coronavaccin van Janssen moet vier weken wachten op een groen vinkje in de CoronaCheck-app. Dat was twee weken maar het vaccin heeft volgens het Outbreak Management Team (OMT) meer inwerktijd nodig.

Update 02:56 - Ziekenhuis Aruba vanwege corona alleen nog open voor noodgevallen

Op Aruba is vrijdagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt dat het enige ziekenhuis op het eiland alleen nog open is voor noodgevallen. Vanwege het toenemende aantal coronapatiënten is er zeker op de intensive care gebrek aan personeel.

Daarom gaan per direct alle niet-urgente behandelingen niet meer door in het Dr. Horacio Oduber Hospital. De bevolking wordt opgeroepen hier rekening mee te houden en voorzichtig te zijn in het verkeer om ziekenhuisopnames door ongelukken te voorkomen.

Vrijdag kwamen er op het eiland bijna tweehonderd coronabesmettingen bij, het totaal aantal besmettingen is nu 1122. In het ziekenhuis liggen 54 coronapatiënten, dat zijn er twintig meer dan vier dagen eerder. Zeven daarvan liggen op de intensive care. Verreweg de meeste geïnfecteerden zijn niet gevaccineerd.

Update 01:52 - CoronaCheck-app ruim 8 miljoen keer gedownload

De CoronaCheck-app, de app waarmee mensen kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn of hersteld van corona, is tot 8 augustus 8,23 miljoen keer gedownload. Dat komt neer op ruim 47 procent van de Nederlandse bevolking, meldt minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn pakweg 18 miljoen QR-codes mee aangemaakt.

De minister schrijft dat er de nodige problemen waren en zijn met de CoronaCheck. Met name in de eerste weken na de lancering op 24 juni bleek dat niet van iedereen die een coronabewijs wilde aanmaken de gegevens beschikbaar waren. Het ging om een deel van de gevaccineerden met het Janssenvaccin of mensen die corona hadden gehad en maar een prik nodig hadden. "Samen met alle organisaties die de gegevens aanleveren is in de afgelopen weken zeer hard gewerkt aan het oplossen van deze problemen", aldus De Jonge.

Ook gaat het mis bij mensen wier gegevens, zoals opgeslagen bij de GGD of het RIVM, niet exact overeenkomen met de Basisregistratie Persoonsgegevens. Bijvoorbeeld omdat een geboortedatum onbekend is of tekens in de naam, zoals ë en é, niet goed zijn overgenomen. De CoronaCheck kan dan de gegevens van de persoon niet vinden. Aanpassing van gegevens bij de testaanbieder of de vaccintoediener (in veel gevallen de GGD) is dan de oplossing.

Het komt voor dat bij de GGD gegevens goed geregistreerd zijn, maar deze door technische fouten niet goed worden aangeleverd aan CoronaCheck. Hierdoor kan een aantal mensen geen herstelbewijs via de app krijgen. Zolang deze technische fouten nog niet zijn opgelost, is er een noodprocedure waarmee de GGD via een webportaal alsnog een coronabewijs kan aanmaken, schrijft de minister.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.