Milieu en Gezondheid
13 mrt 2021, 08:00
Nederland blijft nog zeker tot het einde van deze maand in de huidige lockdown, inclusief avondklok. Ondertussen bereiden gemeenten zich voor op verkiezingen in coronatijd. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 6446, dat zijn er 378 meer dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 1875, dat zijn er 35 minder dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 554, dat zijn er 22 minder dan op vrijdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op zaterdag: 22, er zijn tot nu toe 16.046 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.832.962 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Een uitbraak van het coronavirus op basisschool De Talenter in Enter is groter dan gedacht, meldt burgemeester Doret Tigchelaar van de Overijsselse gemeente Wierden in een videoboodschap. "Een grotere uitbraak in de zin van dat er nu al meer dan vijftig personen besmet zijn", zegt ze.
De burgemeester spreekt van "een grote zorg voor de gemeenschap in Enter", mede ook omdat het bij het merendeel van de besmettingen gaat om de Britse variant van het virus. Deze is besmettelijker dan het 'gewone' coronavirus.
Van de leerlingen die besmet zijn geraakt, is niemand ziek geworden. Na contactonderzoek is besloten dat tweehonderd personen preventief getest gaan worden.
Wegens de situatie roept Tigchelaar mensen op om zich aan de coronaregels te houden. Ook vraagt ze mensen zich direct te laten testen bij zelfs de minste symptomen.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 6446 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er bijna vierhonderd meer dan vrijdag toen er 6068 besmettingen werden geregistreerd. Het gaat om het grootste aantal meldingen in een etmaal sinds 14 januari.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is zaterdag gedaald naar 1875. Dat zijn er 35 minder dan vrijdag, toen er 1910 mensen met Covid-19 in de hospitalen werden geteld.
Op de intensive care liggen nu 554 mensen met het coronavirus, 22 minder dan een dag eerder, en op de andere afdelingen 1321, 13 minder dan vrijdag.
Als VVD-leider Mark Rutte na de verkiezingen weer een kabinet mag gaan samenstellen, wil hij de formatie het liefst opknippen. Dat zegt de premier in een gesprek met het AD. Eerst moet de beoogde coalitie "in een paar weken" een 'Nationaal Herstelplan' opstellen, waarvoor in de Kamer zoveel mogelijk steun moet worden gezocht om tot een "breed gedragen akkoord" te komen.
Pas daarna zou de formatie op andere punten verder kunnen gaan, als het aan Rutte ligt. "We moeten echt een vliegende start maken. We kunnen niet eerst maanden achter die dichte deur over het waterschap in 2023 zitten te praten. Zo’n formatie duurt al idioot lang, dat kunnen we nu zeker niet hebben."
verkiezingen
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft geen goed woord over voor de actie van Maarten van Rossem. De bekende historicus vond dat hij te lang moest wachten op zijn vaccinatie en regelde daarom zelf eigenhandig een coronaprik bij de GGD.
"Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken...", reageert De Jonge zaterdag op Twitter. "Egoïsme is wel het laatste wat we nu kunnen gebruiken", meent de minister. Hij kan de actie van Van Rossem dan ook zeker niet waarderen. "Dé manier waarop we met elkaar deze crisis te boven komen is sámen. Gelukkig dat de meeste mensen deugen. #netjesopjebeurt"
De Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie (NVMBR) klaagt dat haar leden nog niet worden gevaccineerd tegen corona. "Deze mensen zijn nu de onzichtbare motor bij het stellen van de diagnose corona via een röntgenfoto of CT-scan en staan al sinds het begin van de coronacrisis voorop in de frontlinie met hart voor de zaak."
De vereniging noemt het "zorgelijk" dat deze groep nog niet in aanmerking komt voor een prik. "Binnen het ziekenhuis vormen ze namelijk een spil en door de aard van de werkzaamheden is hun werk is niet beperkt tot één ruimte. Ze komen in contact met verschillende en doorgaans kwetsbare groepen, zoals kankerpatiënten en te vroeg geboren baby’s."
De NVMBR vraagt naar eigen zeggen al langer om de prikken, maar voelt zich "structureel over het hoofd gezien."
FNV roept staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en minister Wopke Hoekstra van Financiën op om snel met een actieplan te komen voor het openbaar vervoer. De vakbond maakt zich grote zorgen over de toekomst ervan.
Door de coronamaatregelen maken mensen geen of veel minder gebruik van het openbaar vervoer. Daardoor hebben vervoersbedrijven minder inkomsten, zo leed de NS vorig jaar een recordverlies van 2,6 miljard euro. De overheid vergoedt ter compensatie de bedrijven tot 93 procent van de kosten.
"Als we niet uitkijken komt het openbaar vervoer gehavend uit de coronacrisis. Dat is slecht voor de mobiliteit, het klimaat en niet in de laatste plaats voor de werkgelegenheid", zegt Minke Jansma namens de FNV.
"Dat is misschien voldoende om door de crisis te komen, maar onvoldoende om na de crisis weer de aantrekkelijke vervoersoptie te worden die het was", aldus Jansma. Om daarvoor te zorgen moet de overheid volgens FNV de huidige kosten volledig gaan vergoeden. Ook wil de vakbond dat de regeling langer doorloopt dan oktober 2021, zoals het kabinet nu wil.
coronavirus
Historicus Maarten van Rossem was tot nu toe nog niet uitgenodigd voor een coronaprik en was het daar duidelijk niet mee eens. Hij belde daarom de GGD en wist zo eigenhandig een vaccinatie te regelen voor zijn vrouw en hemzelf. Dat vertelt de 77-jarige Van Rossem in zijn eigen podcast.
Bij de GGD moeten kortere teststaafjes worden gebruikt als jonge kinderen op corona worden getest. Voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) pleit ervoor om kinderen tot en met de basisschoolleeftijd zo zachtzinnig mogelijk te controleren. Ook omdat in ziekenhuizen zo'n korter staafje al volop wordt gebruikt. Dat laat, die ook in het Outbreak Management Team (OMT) zit, weten in reactie op een artikel in het AD.
In een aantal gemeenten zullen de stemmen dit jaar op grote, centrale locaties worden geteld, omdat op niet alle stembureaus genoeg afstand kan worden gehouden. Vanwege corona moet er om veilig te kunnen tellen minimaal zestig vierkante meter beschikbaar zijn. Onder andere in Rotterdam, Den Haag en Utrecht wordt er daarom op grote locaties geteld.
Daarnaast doen ook 36 gemeenten mee aan een zogenoemde centrale stemopneming. Dit betekent de stemmen per kandidaat pas donderdag worden geteld. De stembiljetten worden woensdag, nadat ze per partij zijn geteld, in een verzegelde transportbox onder toezicht van tenminste twee personen naar een centrale locatie gebracht en daar beveiligd opgeslagen.
Het doel van deze methode is om het telproces betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar te maken. Het tellen van stemmen is openbaar. Mensen mogen daarom zowel woensdagavond als donderdag komen kijken, maar moeten zich dan wel aan de coronaregels houden.
stemmen
Aankomende jaarwisseling moet het weer toegestaan zijn om siervuurwerk af te steken. Dat vindt de meerderheid van de ruim 2,1 miljoen gebruikers van de StemWijzer die toestemming hebben gegeven hun gegevens anoniem te delen. Van hen wil 57 procent weer siervuurwerk kunnen afsteken met oud en nieuw. Een minderheid van 34 procent is tegen het toestaan van siervuurwerk.
Een op de vijf kiezers laat zich door corona beïnvloeden in zijn stemvoorkeur. Daarvan profiteert premier Mark Rutte, maar ook de partijen die zich afzetten tegen het coronabeleid, schrijft Trouw op basis van onderzoek door Kieskompas onder ruim 15.000 mensen.
Bijna 12 procent van de ondervraagden is door de crisis gaan twijfelen over zijn of haar partijvoorkeur, ruim 8 procent zegt door corona straks op een andere partij te stemmen dan bij de vorige verkiezingen. Vooral jongere kiezers laten zich meer beïnvloeden door corona. Ook zijn hoger- en middelopgeleiden vaker aan het twijfelen gebracht dan lager opgeleiden.
Een derde coronagolf is niet meer af te wenden. Die vrees spreekt viroloog Bert Niesters van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) uit in het Nederlands Dagblad. "Als we eind volgende week niet lagere cijfers hebben dan nu, hebben we een groot probleem."
Volgens hem is er sprake van "een wedstrijd: het vaccin tegen het virus. En het virus gaat die wedstrijd winnen". De zeer besmettelijke Britse coronavariant maakt volgens Niesters inmiddels zo'n negentig procent van alle positieve tests uit.
Wat de viroloog betreft is er maar één remedie: sneller vaccineren. "Ik hoor alleen maar geluiden dat er vaccins op de plank blijven liggen. (...) Er is nog steeds geen goede regie." Zo loopt het vaccineren van ouderen en gehandicapten in zorginstellingen trager dan de bedoeling is.
Als de besmettingscijfers zich blijven ontwikkelen zoals nu, is een verdere toename van het aantal ziekenhuisopnames "een kwestie van tijd", vreest Niesters. Hij waarschuwt daarom voor verdere versoepelingen, zeker nu de meeste scholen open zijn.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.