Milieu en Gezondheid
12 juli 2021, 07:16
Vanaf afgelopen weekend gelden wederom strengere coronamaatregelen. Nachtclubs moeten dicht en meerdaagse evenementen worden verboden. Bij andere evenementen, zoals festivals en sportwedstrijden, is publiek welkom, mits iedereen een vaste zitplaats heeft op anderhalve meter. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 8.522, dat is hoger dan het weekgemiddelde (6.619)
Op zaterdag 10 juli testte 14,5 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 213, dat zijn er 7 meer dan op zondag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 84, dat zijn er 4 meer dan op zondag
Op maandag is er 1 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.766 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 17.794.736 coronavaccins toegediend. Op 4 juli waren in totaal 6.497.033 mensen volledig gevaccineerd, 4.360.388 mensen zijn gedeeltelijk beschermd tegen het virus
Er zijn in totaal meer dan 18 miljoen vaccinaties tegen het coronavirus gezet. Dat meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Het gaat om zowel eerste als tweede prikken.
Het vaccinatieprogramma verloopt echter iets langzamer dan voorheen. Het duurde zes dagen om één miljoen prikken te zetten. Op 6 juli kondigde De Jonge aan dat het aantal inentingen de 17 miljoen had bereikt. Vijf dagen eerder, op 1 juli, meldde de minister dat de grens van 16 miljoen prikken was gepasseerd. Vijf dagen daarvoor was dat aantal 15 miljoen.
Volgens het coronadashboard zijn vorige week ongeveer 1,37 miljoen prikken gezet. Dat zou het laagste aantal sinds eind mei zijn. Het prikrecord is van begin juni. In de week van 7 tot en met 13 juni werden bijna 1,7 miljoen mensen gevaccineerd.
Tot aan vorige week hadden bijna 11 miljoen mensen een eerste dosis gekregen. Een half miljoen tot een miljoen mensen hebben het Janssen vaccin gekregen.
Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC heeft net geen 80 procent van de volwassen Nederlanders in elk geval een eerste prik gehad. Alleen in IJsland en België is de vaccinatiegraad nog hoger. Bijna 48 procent van de Nederlanders is volledig gevaccineerd.
RIVM-directeur Jaap van Dissel is dinsdag niet bij de technische briefing over corona in de Tweede Kamer. Hij is verhinderd, laat een woordvoerder van het RIVM weten.
Het is niet bekend waarom Van Dissel de bijpraatsessie niet kan verzorgen. Normaliter doet hij dit wel.
Tijdens de briefing zal onder meer gesproken worden over de sterke toename van het aantal besmettingen, nadat het kabinet per 26 juni de coronamaatregelen verregaand versoepelde. Dat werd besloten op basis van advies door het Outbreak Management Team (OMT). Van Dissel is daarvan de voorzitter. Demissionair premier Mark Rutte bood maandag excuses aan voor het te snel versoepelen van de maatregelen. Volgens hem was het "een inschattingsfout".
Van Dissel wordt vervangen door Aura Timen, hoofd Landelijk Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM, bevestigt een woordvoerder van de Tweede Kamer.
Minder mensen dragen sinds de versoepeling van de coronaregels nog mondkapjes in het openbaar vervoer, terwijl dit wel verplicht is. Dit zorgt voor meer irritaties bij medewerkers van vervoersbedrijven en overige passagiers. Dat zegt de landelijke branchevereniging OV-NL. Er worden ook iets vaker boetes uitgedeeld, zegt de vereniging. Volgens vervoersbedrijven GVB en HTM is mensen die geen mondkapje dragen aanspreken vaak wel al voldoende.
"We zien dat de irritatie toeneemt", zegt een woordvoerder van OV-NL. "Dat zien we bij passagiers die wel netjes een mondkapje dragen, maar ook bij medewerkers. Het is natuurlijk erg vervelend voor bijvoorbeeld een buschauffeur dat hij mensen telkens op het niet of niet goed dragen van een mondkapje moet aanspreken." Dat is steeds vaker nodig, zegt de zegsman, omdat steeds meer mensen sinds de versoepelingen geen mondkapje dragen. "Het lijkt erop dat in het openbaar vervoer zo’n 10 tot 20 procent van de mensen geen mondkapje draagt. Op stations is dit vaak al 40 procent of meer."
Ruim dertig organisaties van festivals en evenementen hebben zich aangesloten bij het kort geding dat ID&T aanspant tegen de overheid. Het gaat onder meer om de organisaties van Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross, F1 Dutch Grand Prix Zandvoort en DGTL. Het kort geding dient naar verwachting eind deze week.
De partijen zijn het niet eens met de beslissing van het kabinet dat als gevolg van het toenemende aantal coronabesmettingen alleen nog publieksevenementen zijn toegestaan waar bezoekers moeten zitten. Ze noemen de beslissing "onzorgvuldig voorbereid en onjuist". "De verenigde organisatoren vragen aan de voorzieningenrechter bij wijze van voorlopige voorziening toestemming om publieksevenementen die voldoen aan de Fieldlab-voorwaarden toe te staan", staat in een persbericht van festivalorganisator ID&T, onder meer bekend van Mysteryland, Milkshake en Decibel Outdoor.
Duizenden vakantiegangers wachten nog altijd op de uitslag van hun coronatest en meerdere reizigers hebben hun vlucht al gemist. Dat komt doordat het grote testbedrijf Lead Healthcare de explosieve groei aan testen niet aankan, meldt RTL Nieuws. Het bedrijf stopt tijdelijk met testen voor vakantiegangers.
Lead Healthcare heeft meer dan honderd testlocaties verspreid over het land. De laboratoria kunnen de uitslagen niet op tijd verwerken, zegt directeur David van Hartskamp. Daarom gaan de teststraten voorlopig dicht. Mensen die al een afspraak hebben mogen nog langskomen, maar nieuwe afspraken worden niet ingepland. "We moeten eerst orde op zaken stellen", aldus Van Hartskamp.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht vanaf deze week een grotere bezetting op de intensive cares en verpleegafdelingen, door het toenemende aantal coronagevallen en door het vaker voorkomen van de Delta-variant van het coronavirus.
Tussen zondag- en maandagochtend hebben 8522 mensen een positief resultaat gekregen op een coronatest. Dat zijn er meer dan vijf keer zoveel als vorige week maandag. Toen was de huidige stijgende lijn al ingezet en noteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1521 meldingen van positieve tests.
Het aantal van maandag ligt iets lager dan dat van zondag, toen het er volgens gecorrigeerde cijfers 9369 waren. Zaterdag noteerde het instituut 10.281 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds 25 december.
Ziekenhuis OLVG in Amsterdam vraagt bezoekers om weer een mondkapje te dragen als ze in een openbare ruimte zitten of lopen. Medewerkers hebben voortaan ook sowieso weer een mond-neusmasker op. "Zo beschermen we elkaar en de kwetsbare patiënten in ons ziekenhuis", aldus bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch.
Het OLVG had de mondkapjesplicht op 24 juni juist afgeschaft toen het aantal coronagevallen daalde, maar sinds ruim een week loopt het aantal positieve tests snel op. De stad Amsterdam is de grootste brandhaard van het land.
Momenteel liggen er in 213 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dit is het hoogste aantal sinds 5 juli, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Sinds zondag zijn er 7 nieuwe coronapatiënten bijgekomen op de afdelingen intensive care en op de verpleegafdelingen. Op die verpleegafdelingen liggen de meeste coronapatiënten sinds 2 juli.
Op de afdelingen voor intensieve zorg liggen op het ogenblik 84 coronapatiënten, dat zijn er 4 minder dan zondag. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is afgelopen etmaal met 11 toegenomen, van 118 naar 129. Op vrijdag lagen er in totaal 206 coronapatiënten in de ziekenhuizen, op zaterdag waren dit er 205.
Mensen die vorige week "risicovol contact" hebben gehad wat betreft corona, worden dringend opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven, weinig mensen te zien en zich te laten testen. Iedereen die bijvoorbeeld een feestje of barbecue heeft gehad of is uitgegaan moet extra opletten, waarschuwt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
Het aantal besmettingen loopt razendsnel op, nadat het kabinet per 26 juni veel coronaregels losliet. Tijdens het uitgaan kon men met een toegangstest een kroeg of nachtclub in zonder afstandsregels, maar dat systeem bleek niet waterdicht. Duizenden jongeren raakten besmet. Velen van hen zijn nog niet volledig gevaccineerd. Het gevaar is nu dat zij anderen aansteken in andere leeftijdsgroepen. De Jonge wil voorkomen dat corona "door de generaties heen gaat lopen"
Volgens hem is het testen voor toegang in een gecontroleerde setting uitgeprobeerd, maar in een ongecontroleerde setting toegepast. Ook wordt opnieuw gekeken naar de rol van de besmettelijkere Delta-variant van het virus in het toegangstesten. "De lessen die we moeten trekken zijn: wat is verantwoord om te doen en in welke setting is het wel en niet toepasbaar", aldus De Jonge.
Jongerencampings zoals Appelhof en Terpstra op Terschelling en Duin en Strand in Renesse controleren streng of hun jonge gasten een negatieve coronatest kunnen laten zien. "Je bent alleen welkom op de camping met een groene QR-code in je CoronaCheck-app of een negatief bewijs op papier. Daarover hoef je niet te bellen of te mailen", waarschuwt Appelhof sinds zondag. Aanleiding voor de waarschuwing zijn de corona-uitbraken die zich de laatste weken vooral onder jongeren voordoen en die voor aangescherpt kabinetsbeleid hebben gezorgd.
De gemeente Terschelling beraadt zich maandag ook op strengere controles. "Niet zozeer op de campings, want die hebben het wel goed geregeld", zegt een woordvoerster. "Maar wel op het afstand houden in de horeca. Dat kan lang niet overal." De gemeente is altijd al streng op nachtelijke feestjes op de stranden. "Nu clubs en disco's 's nachts weer dicht zijn controleren we vaker of zich geen grote groepen verzamelen op het strand. En vooral niet in de duinen of het bos. Een vuurtje kan daar zomaar voor een ramp zorgen." Volgens Duin en Strand controleert de gemeente Schouwen-Duiveland regelmatig op de camping. Ook de eigen medewerkers doen dat. "Wie betrapt wordt op fraude met een toegangstest of een screenshot van een QR-code, wordt van de camping verwijderd zonder teruggave van kampeergeld." Op alle campings geldt ook dat er maar een beperkt aantal jongeren van 18 jaar of ouder in een tent mag slapen, zodat er 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Volgens de campings zorgen de strenge regels niet voor opvallend veel annuleringen.
De afgelopen week zijn er in Nederland meer coronazelftests verkocht. Dat zeggen Kruidvat, Trekpleister en Etos, die de producten verkopen. In sommige winkels was de voorraad op momenten uitverkocht.
"We merken dat de vraag sinds begin vorige week is toegenomen, parallel met de toename van het aantal besmettingen", zegt een woordvoerster van Kruidvat en Trekpleister. "Het kan zijn dat de voorraad in bepaalde winkels op is." Ze benadrukt dat er genoeg aanbod is in de markt en dat de voorraad eind deze week overal weer op peil moet zijn.
"We hebben de afgelopen week gezien dat de tests in een aantal winkels waren uitverkocht", laat Etos weten. Een woordvoerster verwacht geen schaarste omdat er voldoende voorraad is. Kruidvat, Trekpleister en Etos hebben op dit moment geen limiet voor het aantal tests dat een klant mag kopen.
Het kabinet moet extra steun bieden aan de evenementenbranche nu een groot deel van het festivalseizoen in het water dreigt te vallen vanwege het fors toenemende aantal coronabesmettingen. Ook moet er snel duidelijkheid komen over wat er straks nog wel kan. Dat stellen de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) en Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) maandag in een gezamenlijke verklaring. De brancheverenigingen hekelen de aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet van afgelopen vrijdag. Er ging voorlopig een streep door meerdaagse evenementen en eendaagse festivals kunnen tot 13 augustus alleen doorgaan als 'zitfeest' met maximaal duizend bezoekers. Of evenementen na die datum wel kunnen doorgaan is onzeker. Evenementenorganisatoren zijn door de overheid "in een onmogelijke situatie gemanoeuvreerd", schrijven de VNPF en VVEM. "Evenementen kunnen, in tegenstelling tot de horeca, niet met één druk op de knop weer starten. Het is een volkomen onrealistische situatie voor organisatoren om leveranciers, personeel, artiesten en bezoekers nog weken aan het lijntje te houden. Er is nu duidelijkheid van de overheid nodig en niet pas half augustus."
Om te overleven eist de branche ook extra steun. De compensatie vanuit het garantiefonds moet verhoogd worden van 80 naar 100 procent. Ook wil de branche dat het kabinet evenementen een schadevergoeding geeft die buiten de garantiefondsregeling valt. Daarnaast moeten de steunpakketten voor de sector doorgezet worden naar het eerste kwartaal van volgend jaar.
Het aantal bedrijven dat afgelopen maand failliet werd verklaard lag weer iets lager dan in mei. Daarmee werd het laagste aantal ooit van februari opnieuw benaderd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste zes maanden van dit jaar waren er ruim de helft minder faillissementen dan in 2020, wat mogelijk te maken heeft met de coronasteun vanuit de overheid.
In totaal noteerde het CBS 121 faillissementen, tien minder dan in mei. Dat cijfer is wel gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen, want veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er de ene maand meer dan in de andere maand. Ook worden de bankroeten van eenmanszaken niet meegenomen in de cijfers.
De handel was de bedrijfstak met de meeste faillissementen in juni. Dat is ook een van de sectoren met de meeste bedrijven. Relatief gezien kende de sector verhuur en andere zakelijke diensten de meeste bedrijven die failliet gingen.
Het aantal faillissementen schommelt normaal gesproken fors. Na een piek in 2013 zette een daling in tot 2017. Daarna bleef het cijfer tot midden vorig jaar redelijk stabiel, waarna een nieuwe daling werd ingezet. Dat kwam niet alleen door de coronasteun. Rechters houden momenteel ook meer rekening met de omstandigheden van het coronajaar, waardoor zij in de kern gezonde bedrijven minder snel failliet laten gaan.
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen maandag digitaal bij elkaar om de coronamaatregelen te bespreken. De vergadering was al een tijd geleden afgesproken om elkaar op de hoogte te houden van de ervaringen, maar nu er sinds het weekeinde weer nieuwe beperkingen in het uitgaansleven gelden, zal dat het belangrijkste onderwerp van gesprek zijn. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus is bij de vergadering.
Het beraad heeft vorige week een inventarisatie laten maken van de ervaringen in de horeca met het toegangstesten en met het gebruik van de CoronaCheck-app. Ze deden dat omdat volgens hen enkele coronaclusters niet voldoende waren om het hele beleid weer op de schop te nemen. Vrijdag heeft het kabinet echter besloten dat het nachtleven voorlopig weer verboden is. Wat de inventarisatie heeft opgeleverd ligt maandag op tafel.
Gemeenten en veiligheidsregio's moeten de aangescherpte maatregelen handhaven. Beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, denkt dat dat nog niet zal meevallen. "De geest is uit de fles en het zal moeilijk zijn om die weer terug te krijgen", meent hij.
Ook kleinere dorpsfeesten moeten financiële compensatie kunnen krijgen als ze door de aangescherpte coronamaatregelen opeens moeten worden afgeblazen. Dat stellen volgens het AD verschillende burgemeesters die evenementen in hun regio’s afgelast zien worden. Het Rijk zou door de leus ‘Dansen met Janssen’ verkeerde verwachtingen hebben gewekt.
Door de vrijdag aangekondigde verscherping van de coronamaatregelen worden niet alleen grote festivals getroffen, maar zien ook dorpscomités zich gedwongen hun jaarlijkse feest te schrappen of in te krimpen. Dergelijke feesten kunnen lang niet altijd een beroep doen op het garantiefonds van de Rijksoverheid, dat vooral is opgericht voor professionele organisaties.
Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland, wil de kwestie maandag aan de orde stellen in de vergadering van het Veiligheidsberaad, waarin de 25 voorzitters van de Veiligheidsregio's bijeenkomen. Hij krijgt bijval van zijn collega's uit Doetinchem, Arnhem en Tilburg die ook compensatie willen voor de financiële consequenties voor de horeca en evenementenorganisatoren.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.