Milieu en Gezondheid
11 sep 2021, 08:27
Het aantal besmettingen hangt al een tijd rond de 2.500 per dag en ook de ic-bezetting wil maar niet onder de 200 komen. Zijn deze coronacijfers goed genoeg om nieuwe versoepelingen door te kunnen voeren? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuw bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 2.245, dat is lager dan het weekgemiddelde (2.518)
Op donderdag 9 september testte 9,2 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 648, dat zijn er 23 minder dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 209, dat zijn er 2 minder dan op vrijdag
Op zaterdag zijn 6 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 18.068 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 23.179.631 coronavaccins toegediend in Nederland
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 2245 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat zijn er flink minder dan vorige week zaterdag, toen het aantal nieuwe positieve tests 2751 bedroeg.
Het gemiddeld aantal meldingen over zeven dagen schommelt al langere tijd rond hetzelfde niveau en daalde zaterdag naar 2440. Vorige week zaterdag lag dat gemiddelde nog op 2519 gevallen per dag.
Het aantal sterfgevallen nam tussen vrijdag en zaterdag met zes toe. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden vaak later gemeld.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal met 25 afgenomen. Op de verpleegafdelingen liggen 23 patiënten minder, op de intensive cares daalde het aantal patiënten met 2. In totaal liggen er nu 648 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Dat meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag. Vrijdag nam het aantal patiënten nog toe, na een paar dagen van lichte daling.
Verreweg de meeste patiënten met een auto-immuunziekte maken na twee coronavaccinaties net zoveel beschermende antistoffen aan als gezonde mensen, ook als ze medicijnen slikken om hun afweer te onderdrukken. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit een grote landelijke studie onder leiding van onderzoekers van het Amsterdam UMC en bloedbank Sanquin, waarvan zaterdag de eerste resultaten bekend zijn gemaakt.
Het is wereldwijd het eerste onderzoek dat duidelijkheid geeft over die grote groep patiënten. Immunoloog en onderzoeksleider Taco Kuijpers noemt de resultaten "boven verwachting". De bevindingen zijn gedeeld met minister Hugo de Jonge, die volgende week moet besluiten welke patiënten in aanmerking komen voor een derde coronaprik. Kuijpers verwacht dat slechts een klein deel van alle patiënten met een auto-immuunziekte zal worden uitgenodigd.
De onderzoeksresultaten zijn alleen al in Nederland van belang voor honderdduizenden patiënten met onder meer reuma, multiple sclerose en ontstekingsziekten van de darm. Zij gebruiken vaak medicijnen die moeten voorkomen dat hun immuunsysteem zich tegen hen keert.
De koopavond is voor winkeliers niet meer heilig. Door grote personeelstekorten kunnen veel ondernemers de huidige openingstijden niet langer aan. Ook de maandag staat op de tocht. Dit meldt INretail, schrijft De Telegraaf. Volgens de branchevereniging kan inmiddels de helft van de winkeliers het rooster niet meer bolwerken door vacatures.
"Winkeliers willen niet van de koopavond af, maar kunnen niet anders omdat ze de bezetting niet rond krijgen", aldus Jan Meerman van INretail.
Winkeliers protesteerden vorig jaar nog hevig tegen kabinetsplannen om de koopavond te schrappen in het kader van de coronabestrijding.
De evenementensector gaat zaterdag in verschillende steden opnieuw de straat op onder de naam Unmute Us. Dit omdat het kabinet nog geen concrete toezeggingen doet naar aanleiding van de eerdere protestactie van 21 augustus. De sector roept het kabinet op om evenementen, zoals festivals, per direct door te laten gaan.
De demonstraties zijn vanaf 14.00 uur in de steden Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Tilburg, Nijmegen en Utrecht. Aanvankelijk zou er ook in Rotterdam worden geprotesteerd, maar de demonstranten daar wordt gevraagd zich bij de actie in Den Haag aan te sluiten.
Na de vorige protestactie heeft Unmute Us een gesprek gehad met verschillende demissionaire ministers, samen met de Alliantie van Evenementenbouwers. Unmute Us stelt dat de bewindslieden aangaven "hun argumenten mee te nemen in hun besluitvorming richting de volgende persconferentie op 14 september", maar dat dit geen toezegging is en dus ook geen reden is om niet opnieuw te protesteren.
Zeker 4000 organisaties hebben zich voor het protest aangemeld. Op 21 augustus demonstreerden ruim 70.000 mensen en meer dan 2500 organisaties uit de evenementensector in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.