Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Rutte: zorgen over te drukke Koningsdag terecht, veel nieuwe clusters in Amsterdam

LIVEBLOG | Rutte: zorgen over te drukke Koningsdag terecht, veel nieuwe clusters in Amsterdam

Milieu en Gezondheid

11 mei 2021, 06:27

Nederland is sinds twee weken weer een klein beetje van het slot. Zo is de avondklok verleden tijd, is het thuisbezoek uitgebreid, zijn de terrassen 's middags open en kunnen winkeliers weer bezoekers ontvangen zonder afspraak. Dinsdagavond is er een nieuwe persconferentie waar meer duidelijk wordt over reisadviezen en mogelijke verdere versoepelingen. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 5.586, dat zijn er 298 minder dan op maandag

  • Tussen zaterdag 1 mei en vrijdag 7 mei testte 12,2 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.487, dat zijn er 52 meer dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 757, dat zijn er 10 minder dan op zondag

  • Op dinsdag zijn 44 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.383 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 6.588.757 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 21.40 - Kabinet kan maandag nog versoepelingen blokkeren met pauzeknop

Als er de komende dagen steeds minder coronapatiënten in ziekenhuizen opgenomen worden, dan mogen mensen vanaf 19 mei weer iets meer. Zo blijven terrassen langer open en kunnen mensen naar buitenactiviteiten als dierentuinen en openluchttheaters. Volwassenen mogen ook weer buiten sporten in teamverband en naar de sportschool. Maar voor alle verruimingen gelden tal van regels om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt en mensen onderling afstand kunnen houden.

Demissionair premier Mark Rutte meldde dinsdag tijdens de persconferentie ervan uit te gaan dat deze tweede fase in het openingsplan echt doorgaat. IJkpunt is een daling in het aantal opnamen van coronapatiënten van 20 procent in vergelijking met de piek op 21 april. Maar het kabinet zal de verruiming niet afblazen als de beoogde daling niet volledig wordt gehaald, maar wel "in de buurt" van het streefpercentage komt, zei Rutte. Maandag is de laatste dag om de pauzeknop in te drukken, als het toch de verkeerde kant op gaat.

De tweede fase zou aanvankelijk halverwege deze week ingaan. Maar het kabinet stelde dat onlangs uit omdat de druk op de ziekenhuizen nog te hoog was. De eerste versoepelingen werden eind april doorgevoerd. Zo gingen de terrassen open tussen 12.00 en 18.00 uur en mochten winkels weer bezoekers ontvangen. Ook konden studenten weer zeker een dag naar colleges. Volgens Rutte was daarmee de "eerste stap gezet richting het normale leven. Een eerste stap en een begin van opluchting."

Waar coronaminister Hugo de Jonge na de eerste versoepelingen nog waarschuwde voor "versloffing" in het gedrag van mensen om zich aan de coronaregels te houden, maakte Rutte complimenten. Volgens hem hebben de horeca en de winkels "enorm hun best gedaan om alles goed en veilig te organiseren." Tegelijk wees hij erop dat meer mensen zich meer zorgen maken over het coronavirus. "Mensen aarzelen zelfs over verdere versoepelingen vanwege de overvolle ziekenhuizen", zei hij.

Die zorgen zijn niet onterecht vond hij, gezien de clusters van besmettingen die zijn ontstaan op Koningsdag. In het drukke Amsterdam leidde dat tot zeventien virusclusters van tientallen mensen, die ook weer anderen aansteken. De komende dagen zal verder blijken welke effect deze dag heeft in het totaal aantal besmettingen.

Op 25 mei zal het kabinet besluiten of de scholen in het voortgezet onderwijs nog volledig open kunnen voor de zomervakantie aanbreekt. Dat hangt ervan af of het Outbreak Management Team vindt dat de 1,5 meterregel kan worden losgelaten, zodat alle leerlingen weer naar school kunnen. Sinds enkele maanden gaan de leerlingen weer een paar dagen per week naar school.

Op 1 juni volgt een beslissing over de derde fase in het openingsplan. Die zou dan op zijn vroegst op 9 juni kunnen ingaan. Daarmee loopt het kabinet twee weken achter op de oorspronkelijke planning die medio april werd gepresenteerd. Bij stap drie kan er onder voorwaarden weer binnen gegeten worden in restaurants, gaan musea weer open en mogen mensen vier bezoekers thuis ontvangen.

Update 21.13 - De Jonge maakt zich geen zorgen over duizenden vacatures GGD

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is vol vertrouwen dat de GGD enkele duizenden mensen zal vinden om nog massaler vaccineren mogelijk te maken. De GGD weet "heel snel mensen bij te schalen", aldus de minister.

"De GGD is tot heel veel in staat", zei De Jonge tijdens een persconferentie. Bovendien krijgt de GGD als het nodig is hulp van onder meer ziekenhuizen en het Rode Kruis. "Ook bieden zich heel veel mensen aan." Volgens De Jonge is iedereen "vol lof en terecht" over het werk van de gemeentelijke gezondheidsdiensten.

De NOS meldde eind vorige week dat de GGD nog 6000 mensen zoekt om per dag nog meer prikken te kunnen zetten. Het gaat daarbij ook om mensen die toezicht moeten houden op het prikken. Deze week zijn de GGD's begonnen met een wervingscampagne.

De Jonge hoopt dat vanaf volgende week een miljoen prikken per week worden gezet. Voor de zomer moeten alle Nederlanders vanaf 18 jaar die dat willen, minimaal een prik hebben gekregen. "De mijlpaal van de eerste prik in juli lijkt te lukken", denkt de minister.

Update 20.22 - De Jonge wil straks toch eigen bijdrage bij toegangstest

Als het aan coronaminister Hugo de Jonge ligt, betalen Nederlanders straks tóch een eigen bijdrage voor een test die nodig is voor toegang tot evenementen. De Kamer sprak zich dinsdag nog unaniem uit tegen die eigen bijdrage. Maar als deze toegangstesten op enig moment alleen nog nodig zijn voor grote festivals en volle stadions, vindt De Jonge het niet "reëel" om zo'n test door de belastingbetaler te laten betalen.

"Ik denk dat ik dan opnieuw aan de Kamer ga vragen of we toch een eigen bijdrage kunnen vragen", zei De Jonge in de persconferentie. Ook testen die nodig zijn om een vakantieland binnen te reizen, komen voor rekening van de vakantieganger zelf. De bewindsman benadrukt dat zij zelf ook andere zaken moeten betalen, zoals tol.

Het werken met toegangstesten liep deze week vertraging op. De Eerste Kamer moet zich nog over de wet buigen, en doet dat pas op 25 mei, zo bleek dinsdag. Daarna kan er pas begonnen worden activiteiten en evenementen te organiseren met behulp van toegangstesten.

Hoe lang toegangstesten nog nodig zijn, kon De Jonge niet precies zeggen. Dat hangt naast de snelheid waarmee Nederlanders worden geprikt, ook af van eventuele mutaties van het coronavirus. Voor grote evenementen, zoals een voetbalwedstrijd in een bomvol stadion, bezoekers nog wel "een tijdje" moeten bewijzen dat ze ofwel negatief getest zijn, ofwel tegen het coronavirus gevaccineerd zijn.

Het is niet duidelijk wanneer het kabinet van plan is ook de 'basisregels' los te laten, zoals de 1,5 meter afstand. De Jonge hoopt en verwacht daar na de zomer van af te zijn, maar "ik durf het niet te zeggen". Mogelijk blijft ook bijvoorbeeld de quarantaineplicht "voor zeer hoge risicogebieden". Dit soort overige maatregelen blijven misschien in een "gereedschapskist" waarvan het kabinet gebruik kan maken.

Update 21.08 - Ziekenhuisbaas Kuipers eens met stap van kabinet

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) kan zich vinden in de aangekondigde versoepelingen van coronamaatregelen, die mogelijk volgende week woensdag ingaan. "Ik ben het hier mee eens", zei hij dinsdag in het tv-programma De Vooravond.

Met het oog op de daling van de instroom van nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen op de ic en verpleegafdelingen begrijpt hij de stap. Als er maandag ongeveer 20 procent minder ziekenhuisopnames zijn ten opzichte van de piek in de derde golf, gaan de versoepelingen door.

Kuipers: "We hadden de afgelopen week een daling van 312 naar 275, dat is zo'n 12 procent. Dat moet dan nog even doorzetten. Want je moet dan eigenlijk met die 20 procent op zo'n 250 uitkomen", aldus Kuipers over de patiëntenaantallen. "Dat is waar we de afgelopen dagen op zaten, maar het is nog te vroeg. Maar ik denk dat er een grote kans is dat we dat volgende week gaan halen."

De kans dat de pauzeknop ingedrukt wordt, is volgens Kuipers wel aanwezig. "Ik denk dat het verstandig is om op het laatste moment nog even te kijken. Wat het effect is van Koningsdag en er kunnen ook nog andere factoren een rol spelen. Maar laten we er voor nu gewoon vanuit gaan dat dit doorgaat."

De bedoeling is dat op 19 mei onder meer sekswerkers weer aan de slag kunnen en dat terrassen open mogen van 06.00 uur tot 20.00 uur.

Update 19.52 - Kabinet kijkt pas begin juni of meer versoepelingen mogelijk zijn

Nog meer versoepelingen van de coronamaatregelen zullen op zijn vroegst op 9 juni worden doorgevoerd. Ervan uitgaande dat stap twee die dinsdag werd aangekondigd komende woensdag kan doorgaan, wordt op 1 juni gekeken of de volgende stap mogelijk wordt.

In stap drie van het openingsplan kan er onder voorwaarden weer binnen gegeten worden in de horeca, mogen mensen de musea weer in en wordt het advies voor het maximaal aantal bezoekers thuis verhoogd van twee naar vier per dag. Ook zouden dan binnen weer groepen van dertig mensen bijeen mogen komen, als daar de ruimte voor is, en worden de regels voor binnen- en buitensporten verder versoepeld.

Het openingsplan werd half april gepresenteerd. Toen was nog de hoop dat deze versoepelingen al op 26 mei mogelijk zouden worden. Het wordt dus ten minste twee weken later dan gepland.

Het is overigens ook nog niet helemaal zeker dat stap twee komende week al wordt gezet. Als het aantal patiënten dat wordt opgenomen in de ziekenhuizen niet met minimaal 20 procent is gedaald ten opzichte van de piek van de coronagolf, wordt de versoepeling gepauzeerd, zoals het kabinet dat noemt. Zo'n hard criterium is voor stap drie nog niet gedefinieerd.

Update 19:43 - Kabinet besluit 25 mei over volledig openen voortgezet onderwijs

Het kabinet besluit uiterlijk op 25 mei of het voortgezet onderwijs weer volledig opengaat, aldus demissionair premier Mark Rutte. Het Outbreak Management Team wordt gevraagd om een advies wanneer de 1,5 meterregel op de middelbare scholen losgelaten kan worden.

Het kabinet zou graag zien dat scholieren in het voortgezet onderwijs nog voor de zomervakantie weer volledig naar school kunnen. Het OMT waarschuwt echter voor het te vroeg versoepelen in het middelbaar onderwijs, omdat het zou kunnen leiden tot grote problemen in de zorg.

Middelbare scholieren gaan sinds enkele maanden weer een paar dagen per week naar school.

Update 19:32 - De Jonge: vanaf 15 mei kunnen mensen weer op vakantie naar het buitenland

Vanaf 15 mei worden er via de website wijsopreis.nl reisadviezen gegeven. Dat advies verschilt per land en is afhankelijk van de situatie. De minister verwacht dat Nederlandse toeristen deze zomer weer op vakantie kunnen gaan naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje.

Toch benadrukt De Jonge dat er geen garanties zijn en dat boekingen op eigen risico zijn.

Update 19:24 - Straks weer groepstrainingen buiten en ook sportscholen weer open

Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen als de versoepelingen volgende week doorgaan weer in groepsverband sporten. Ook sportscholen en zwembaden gaan weer open. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte dinsdagavond aangekondigd tijdens de persconferentie. Voorwaarde is wel dat de cijfers over het aantal ziekenhuisopnames het toestaan.

Er mag gesport worden in groepen van hooguit dertig personen, mits zij 1,5 meter afstand houden. Wedstrijden zijn niet toegestaan en publiek is niet welkom. Kleedkamers blijven dicht en de douches ook.

Binnensportlocaties zoals sportscholen mogen ook weer open. Daar mag in groepjes van hooguit twee personen samen getraind worden, met een maximum van dertig mensen per ruimte. Zwemmen in het zwembad kan ook weer. Daar zijn de kleedkamers en douches wel open.

Update 19.23 - Rutte: versoepelingen gaan door als de richting goed is

De versoepelingen van de coronamaatregelen gaan door als de richting goed is. Dat zei demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond. Het OMT wil pas een verruiming als de instroom in de ziekenhuizen daalt met 20 procent. "Wel of niet versoepelen hangt niet van een procent meer of minder af. Als de richting goed is, maar nog geen 20 procent, dan durven we de stap aan."

Het OMT vindt dat er een daling moet zijn van 20 procent ten opzichte van de piek op 21 april, aldus de minister-president. In de meest recente Stichting NICE-cijfers van 7 mei, waar het OMT zich op baseert, was de gewenste daling nog niet te zien. De ontwikkelingen in de ziekenhuizen stemmen het kabinet desalniettemin optimistisch.

Mochten de cijfers toch nog tegenvallen, dan zal het kabinet maandag op de pauzeknop drukken, zei Rutte. "We denken niet dat het zover komt, maar we moeten er wel rekening mee houden."

De versoepelingen die vanaf 19 mei ingaan houden onder meer in dat sekswerkers aan de slag mogen gaan en dat terrassen open mogen van 06.00 tot 20.00 uur.

Update 19.21 - Rutte: besmettingen op Koningsdag Amsterdam tonen dilemma

De clusters besmettingen die zijn ontstaan bij Koningsdag tonen het dilemma waar het kabinet voor stond bij het al dan niet versoepelen van de coronamaatregelen. Aan de ene kant is te zien dat er behoefte is aan "ruimte om dingen te doen", aan de andere kant kan die ruimte leiden tot een hoger aantal besmettingen, zei demissionair premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie.

"We willen niets liever dan ruimte geven aan de samenleving maar we willen ook geen fouten maken, vlak voor de finish. Het is een balanceeract en dat blijft het ook."

Volgens Rutte ontstonden in Amsterdam zeventien virusclusters van tientallen mensen die ook weer anderen aansteken. "Dan loopt het snel op", aldus de premier.

Update 19.11 - Rutte: binnensporten mag met reservering, registratie en beperkt aantal personen

Vanaf woensdag 19 mei mogen volwassenen weer buiten sporten in groepsverband. Wel moeten ze 1,5 meter afstand houden, mogen ze geen wedstrijden spelen en blijven douches en kleedkamers gesloten. Daarnaast moeten volwassen sporters een reservering maken, zich registreren en is er een maximum aantal personen.

Update 19.07 - Rutte: sekswerkers mogen weer aan het werk als versoepelingen volgende week doorgaan

Het kabinet wil stap 2 van het openingsplan in laten gaan, mits de piek van de derde golf duidelijk voorbij is. In de tweede stap kan de laatste categorie contactberoepen de deuren openen op 19 mei. Daarmee kunnen onder meer de sekswerkers hun beroep weer uit kunnen voeren.

Update 19.05 - Rutte: zorgen over te drukke Koningsdag terecht, veel nieuwe clusters in Amsterdam

Premier Mark Rutte zegt vanavond tijdens de persconferentie dat het terecht is dat mensen geschrokken zijn van de beelden op Koningsdag. Die zorgen zijn volgens Rutte terecht. Alleen al in Amsterdam zijn zeventien grote clusters te vastgesteld die terug te leiden zijn naar Koningsdag.

Update 17.58 - Ollongren: corona bemoeilijkt cultuurverandering bij ProDemos

De gevolgen van de coronamaatregelen bemoeilijken het creëren van de beoogde cultuurverandering bij ProDemos, schrijft minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer. Door de maatregelen is werken op kantoor of op een locatie bij ProDemos op dit moment niet mogelijk en dat heeft invloed op de uitvoering van het 'verbeterplan' waaraan momenteel gewerkt wordt. ProDemos is bekend van rondleidingen door de Tweede Kamer en de Stemwijzer.

"Onderwerpen als een veilige werkomgeving en integriteit vragen om een gesprek waarbij medewerkers met elkaar een fysieke ruimte delen", aldus Ollongren.

In april 2019 kwam naar buiten dat een leidinggevende van ProDemos medewerkers zou hebben misbruikt. De man is inmiddels ontslagen en tegen hem werd aangifte gedaan. Hij zal niet worden vervolgd, maakt het OM in januari bekend.

Onafhankelijk onderzoek onder leiding van Tjibbe Joustra had scherpe kritiek op de gang van zaken bij ProDemos. Het duurde te lang voordat er werd ingegrepen toen signalen van misstanden naar buiten kwamen en er is weinig ruimte voor kritiek binnen de organisatie. Het personeels- en integriteitsbeleid schiet tekort, aldus het rapport van eind oktober 2019.

De aanbeveling kwam om ProDemos robuuster en veiliger te maken. Volgens Ollongren zijn er nu "belangrijke stappen gezet om een professionaliseringsslag te maken" binnen de organisatie, schrijft ze naar aanleiding van een nieuw rapport daarover. "De beoogde verandering is op stoom, maar nog niet afgerond." In maart volgend jaar ontvangt de minister opnieuw een rapport over de situatie, dat ze dan weer naar de Tweede Kamer zal sturen.

Update 17.28 - Oorzaak van en middel tegen zware ziekte door corona in beeld

Onderzoekers van Amsterdam UMC denken te weten hoe het nu precies komt dat de een heel erg ziek wordt van het coronavirus en de ander niet. Ze denken bovendien dat er al een beter medicijn is voor degenen die zwaar door het virus worden getroffen dan de middelen die nu worden gebruikt. Het is een medicatie die al bestaat en wordt gebruikt bij auto-immuunziekten.

De patiënten die zo vreselijk ziek worden, blijken veel afwijkende antistoffen te produceren, die een schadelijke ontstekingsreactie opwekken. "Deze patiënten maken niet alleen heel veel antistoffen aan, maar ook antistoffen met een andere structuur. Daardoor ontstaat een extreme ontstekingsreactie in de longen", vertelt immunoloog Jeroen den Dunnen.

"De ontstekingsreactie die bedoeld was om het virus aan te vallen, tast nu ook de eigen weefsels aan. Bovendien raken de bloedvaten lek en lopen de longen vol met vocht. Ook gaan de bloedplaatjes klonteren waardoor je overal bloedpropjes krijgt", legt Den Dunnen uit.

Om de ernstige gevolgen van een corona-infectie te bestrijden zijn hier dus niet zozeer antivirale medicijnen nodig, maar medicijnen die de afweerreactie onderdrukken, zegt het UMC. Ernstig zieke patiënten krijgen al wel dergelijke medicijnen, zoals dexamethason en tocilizumab, maar die leggen het immuunsysteem plat. "Het middel dat we hebben onderzocht, fostamatinib, verhindert dat de afweercellen in de longen reageren op de afwijkende antistoffen, maar nog wel op het virus. Deze specificiteit maakt dit medicijn een veelbelovende kandidaat voor het behandelen van ernstig zieke covid-patiënten."

Omdat het middel al is geregistreerd, kan het al worden getest. "Er zijn nu resultaten van een eerste onderzoek waarbij het middel bij 59 patiënten is getest. In de groep van dertig die het middel kregen, overleden minder mensen, waren de bijwerkingen minder en herstelden mensen sneller dan de 29 patiënten die een placebo kregen", zegt mede-onderzoeker Menno de Winther, deskundige op het gebied van afweercellen. Inmiddels is er een vervolgonderzoek begonnen in meer dan veertig ziekenhuizen, waaruit moet blijken of dit medicijn definitief bruikbaar is bij zwaar zieke Covid-patiënten.

De resultaten van het Amsterdamse onderzoek zijn dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.

Update 17.14 - ANBO wil dat alle zestigers gevaccineerd kunnen worden

Alle zestigers moeten worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het coronavirus, dat meldt de ouderenbond ANBO dinsdag. De bond vindt het onbegrijpelijk dat jongere mensen met een medische indicatie nu voorrang krijgen boven sommige ouderen.

In veel regio's hebben alle zestigers al een uitnodiging gekregen voor een coronaprik, maar in bijvoorbeeld Zuid-Holland en Gelderland nog niet. Mensen tussen 61 en 64 jaar wachten daar nog. Veel mensen tussen de 18 en 60 hebben al wel een uitnodiging ontvangen, als zij een zwakke gezondheid hebben.

De ANBO vindt dat mensen jonger dan 60 jaar niet versneld geprikt hoeven te worden, maar dat zij gewoon volgens schema ingeënt kunnen worden. De ouderen kunnen dan op de plekken van mensen die ieder jaar een griepprik krijgen, maar zich nog niet hebben gemeld voor een coronaprik. Dat gaat volgens de ANBO om ongeveer 250.000 'prikplekken'.

De bond zegt blij te zijn met de versoepelingen van de coronaregels die dinsdagavond waarschijnlijk worden aangekondigd door premier Mark Rutte. " De ruimte die er dan komt is ook voor ouderen van groot belang, na ruim een jaar in isolement."

Update 17.05 - 25e editie Pride Amsterdam gaat door, maar zonder botenparade

De 25e editie van Pride Amsterdam gaat dit jaar door van 31 juli tot en met 8 augustus, maar zonder botenparade. Bij die parade kan geen 1,5 meter afstand worden gehouden, meldt de organisatie. Begin juli wordt het definitieve programma bekendgemaakt.

"Wij zijn blij dat de Pride Amsterdam dit jaar kan doorgaan. Samen met de gemeente Amsterdam werken we aan het meest haalbare programma voor eind juli. Dit betekent dat we alle onderdelen bekijken en bepalen hoe deze verantwoord kunnen doorgaan met de dan geldende maatregelen," aldus Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam. In de komende weken gaan alle betrokken commissies en partners het programma samenstellen.

"Met Pride vieren we het verschil, de liefde en de vrijheid om te zijn wie je wil zijn. Acceptatie en emancipatie beginnen met zichtbaar zijn. Daarom is het van groot belang dat onze stad weer samenkomt om verschil te vieren en aandacht te vragen voor een ieder die deze vrijheid niet heeft", zegt wethouder Rutger Groot Wassink. "Tuurlijk hebben we rekening te houden met corona, maar wij zetten ons ook dit jaar weer in om mogelijk te maken wat wel kan. Eind juli vieren we 25 jaar Pride. Dat doen we veilig, met plezier en vooral met overtuiging: juist nu."

Update 16.49 - Kamer akkoord met aangepaste quarantaineplicht

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van een quarantaineplicht voor reizigers uit het buitenland. De hoop is dat zo voorkomen kan worden dat nieuwe virusgevallen uit het buitenland geïmporteerd worden. Het wetsvoorstel van het kabinet is wel nog op een aantal belangrijke punten aangepast.

Een van de wijzigingen van het parlement is dat er een uitzondering op de plicht komt voor mensen die op bezoek willen bij iemand die op sterven ligt, of als een naaste bijna gaat bevallen. Bovendien krijgen burgemeesters de mogelijkheid om uitzonderingen te maken bij onvoorziene omstandigheden.

Verder is duidelijker vastgelegd op basis waarvan landen aangemerkt worden als (zeer) hoog risicogebied. Dit wilde het kabinet via andere regelingen vastleggen. Ook wil het parlement in de wet opnemen dat mensen die volledig gevaccineerd zijn van zowel de testplicht als de quarantaineplicht kunnen worden uitgezonderd, als is aangetoond dat dat veilig kan. Voor landen waar een mutant rondgaat waar het vaccin niet tegen beschermt, geldt de uitzondering niet.

Het kabinet zag in het wetsvoorstel een mogelijkheid om de vliegverboden die nu voor enkele landen gelden in te trekken. Reizigers uit die landen moeten straks waarschijnlijk in quarantaine. Dan vormen zij geen risico meer, zo is het idee. De Kamer heeft het kabinet wel gevraagd om eerst advies te vragen aan het OMT en hierover te overleggen met de vier buurlanden van Nederland en Frankrijk voor er vliegverboden worden ingetrokken.

Update 16.42 - 'Kabinet mikt op volledige opening middelbare scholen eind mei'

Het kabinet zou binnen twee weken beslissen over het weer volledig openen van de middelbare scholen. De versoepeling zou in de week van 31 mei in moeten gaan.

Dat zeggen ingewijden tegen de NOS. In de scholen zou niet langer 1,5 meter afstand gehouden hoeven worden, want dat is in een vol gebouw niet mogelijk.

Op dit moment zijn middelbare scholen gedeeltelijk open. Het merendeel van de leerlingen krijgt de helft van de tijd fysiek les, de andere uren volgen leerlingen online les.

Update 16.25 - Afgelopen week ruim 810.000 mensen gevaccineerd

Het vaccineren tegen het coronavirus in Nederland gaat sneller en sneller. In de afgelopen week zijn meer dan 810.000 mensen gevaccineerd, tegen ongeveer 660.000 prikken in de week ervoor en ruim 630.000 nog een week eerder.

Sinds het begin van het inenten is er slechts één week geweest waarin nog meer mensen een prik kregen. Dat was begin april, toen in een week tijd bijna 920.000 mensen werden gevaccineerd.

Bijna 5 miljoen mensen hebben nu een eerste prik gekregen. Dat is ruim een half miljoen meer dan de week ervoor. Van hen hebben bijna 1,5 miljoen ook de tweede prik gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus. In de afgelopen week kreeg een recordaantal van bijna 270.000 mensen een herhaalprik. In totaal zijn nu bijna 6,5 miljoen prikken gezet, blijkt uit de vaccinatiecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Update 16.20 - Kamer schrapt eigen bijdrage voor toegangstesten

De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest als deze is bedoeld om toegang te verkrijgen tot bepaalde evenementen of activiteiten. Minister Hugo de Jonge (Zorg) wilde dit, maar het parlement lag dinsdag unaniem dwars.

In eerste instantie zouden deze toegangstesten voor iedereen gratis zijn, maar in zijn wetsvoorstel wil De Jonge vanaf 1 juli een eigen bijdrage van een kwart van de kostprijs vragen. Die zou neerkomen op ongeveer 7,50 euro, is de schatting. Maar de Kamer ziet het niet zitten. Het parlement stemde voor een aanpassing van de wet om de eigen bijdrage te schrappen.

Lees hier meer.

Update 16.03 - 'Grote aantal bijwerkingen AstraZeneca bij vrouwen was vertekend'

Dat de zeldzame, maar ernstige bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca eerder alleen door vrouwen werden gemeld, komt mogelijk doordat voornamelijk zorgmedewerkers met het vaccin werden ingeënt. Dat zegt hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Anke Huckriede. Het merendeel van de zorgmedewerkers is vrouw, dus dat gaf een vertekend beeld, stelt de vaccinoloog.

Bijwerkingencentrum Lareb maakte dinsdag bekend dat het inmiddels wel meldingen heeft ontvangen van mannen met bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met AstraZeneca. Bij alle eerdere meldingen ging het om vrouwen. Huckriede: "Als er meer vrouwen worden ingeënt dan mannen, dan verwacht je ook meer berichten over bijwerkingen onder vrouwen dan onder mannen."

Inmiddels wordt het vaccin gegeven aan een bredere groep, namelijk alle mensen uit de geboortejaren 1956 tot en met 1960. "Daar zitten waarschijnlijk evenveel mannen als vrouwen tussen", aldus de vaccinoloog.

Update 16.01 - Aantal nieuwe coronabesmettingen daalt, RIVM meldt 5586 gevallen

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 5586 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er bijna 300 minder dan tussen zondagochtend en maandagochtend, toen 5884 nieuwe gevallen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werden gemeld.

Op maandagen en dinsdagen zijn er doorgaans minder positieve gevallen dan later in de week. Dat komt doordat in de weekenden minder mensen zich laten testen op het coronavirus.

Het aantal sterfgevallen steeg met 44. Vorige week dinsdag was dat aantal 32. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje geregistreerd bij het RIVM. Sterfgevallen in het weekeinde worden doorgaans in de loop van maandag doorgegeven en zijn dan op dinsdag terug te zien in de cijfers van het RIVM.

Update 15.58 - Gommers verwacht in het najaar opnieuw drukte in ziekenhuizen

Virologen gaan ervan uit dat het coronavirus zeker de eerste jaren als verkoudheidsvirus terug gaat komen. Dat betekent dat er ook in het najaar weer mensen in het ziekenhuis belanden, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid.

In een gesprek met Sven Kockelmann in het programma 1 op 1 (NPO Radio 1) zegt de arts-intensivist zich grote zorgen te maken over de toekomstige slagkracht van de intensieve zorgafdelingen in Nederland. Dit najaar voorziet Gommers een fors personeelstekort op de ic's. De ic-capaciteit moet volgens hem dan ook structureel omhoog. "Wij gaan deze zomer kijken hoe groot die capaciteit dan moet zijn. We denken ongeveer 1200 bedden nodig te hebben. Dat zijn er substantieel meer dan dan de 950 nu", aldus Gommers.

Verpleegkundigen zitten er volgens de arts "echt doorheen". "We zien steeds meer uitval en dat gaat ten koste van de kwaliteit van zorg. Mensen beginnen fouten te maken die ze anders niet maken", aldus Gommers.

Hij wijst erop dat er een apart plan moet komen om straks uitgestelde operaties in te halen. Gommers verwacht wel dat nu het aantal Covid-patiënten afneemt, een deel van de operaties dat was afgezegd, weer gedaan kan worden. Hij hoopt dat eind van de maand operaties die normaal gesproken binnen zes weken plaatsvinden, weer binnen die tijd uitgevoerd kunnen. worden.

Update 15.50 - Bijna 10 procent minder nieuwe coronagevallen in afgelopen week

In de afgelopen zeven dagen zijn zo'n 10 procent minder nieuwe coronabesmettingen vastgesteld dan een week eerder. In totaal kregen 47.108 mensen een positief testresultaat. Dat is het laagste weekcijfer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sinds 23 maart heeft gemeld.

Vorige week rapporteerde het instituut 52.000 besmettingen. Dat was op weekbasis een afname van 6 procent.

In de nieuwste rapportage staat dat opnieuw minder mensen zich bij de GGD hebben laten testen op het virus. Volgens voorlopige cijfers gingen 353.000 mensen naar de teststraten van de gezondheidsdiensten, 14 procent minder dan een week eerder toen ze zo'n 410.000 testen afnamen. Ook dat waren er al aanzienlijk minder dan in de week daarvoor (-16 procent).

Lees hier meer.

Update 14:37 - Aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen

Steeds minder coronapatiënten belanden in de ziekenhuizen. Het gemiddelde aantal nieuwe opnames in een week tijd is dinsdag voor de zesde dag op rij gedaald, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In de afgelopen zeven dagen hebben de ziekenhuizen 1842 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat komt neer op ongeveer 263 mensen per dag. Dat gemiddelde is zes dagen achter elkaar gedaald en staat nu op het laagste peil sinds 23 maart. Sinds eind april is de instroom in de ziekenhuizen met ongeveer 16 procent afgenomen.

De verpleegafdelingen namen afgelopen etmaal 255 nieuwe coronapatiënten op. Voor een dinsdag is dat het laagste aantal sinds april. Verder kwamen er 29 coronapatiënten op een intensive care te liggen, en dat is voor een dinsdag zelfs het laagste aantal sinds begin februari. Dat betekent dat er in totaal 284 mensen nieuw in een ziekenhuis zijn opgenomen.

Het totale aantal opgenomen patiënten bleef ongeveer gelijk. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2480 coronapatiënten, zeven minder dan op maandag. Het is de vierde achtereenvolgende dag dat dit aantal onder de 2500 blijft. Het totaalaantal patiënten op de verpleegafdelingen steeg met twee naar 1732. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met negen naar 748, het laagste aantal sinds 5 april. Het is de zesde achtereenvolgende dag dat het aantal coronapatiënten op de ic's daalt.

Update 14:05 - 'Nederlanders gaan niet massaal binnenlandse vakanties afzeggen'

Nederlanders zullen niet massaal hun in Nederland geboekte vakanties gaan afzeggen als het huidige negatieve reisadvies wordt opgeheven. Mocht dat wel gebeuren, dan zullen die vakantiehuisjes ook snel weer gevuld zijn met buitenlandse toeristen. Dat zegt reisbrancheorganisatie ANVR vooruitlopend op de persconferentie van dinsdagavond. Daarin wordt duidelijkheid verwacht over het negatieve reisadvies, dat tot zeker 15 mei geldt.

ABN AMRO waarschuwde maandag in een rapport over toerisme dat hotels en vakantieparken in Nederland rekening moeten houden met zogeheten 'schaduwvakanties'. Dat zijn vakanties die in eigen land geboekt zijn maar geannuleerd worden als een reis naar het buitenland alsnog kan. Zo'n schaduwvakantie hoeft niet direct tot problemen te leiden, omdat veel vakantieparken de laatste tijd de annuleringsvoorwaarden hebben aangescherpt, zegt ook ANVR-voorzitter Frank Oostdam.

Daarnaast spreekt Oostdam zich uit tegen zogeheten 'landenbubbels', afspraken tussen landen die aan elkaar grenzen, zoals Nederland, België en Duitsland. "Dat is in de zomer vorig jaar ook geprobeerd, maar toen geen succes geworden. Een landenbubbel hoeft ook niet, vanwege de fase waarin we nu zitten en gezien de plannen van het kabinet." Dan doelt Oostdam op de toenemende vaccinatiegraad, ook in landen om Nederland heen. "Het kabinet denkt aan verantwoord risico nemen, dan moet dat ook gelden voor reizen."

Oostdam blijft positief over de zomer. "Als het wordt wat er nu is uitgelekt, namelijk het afschaffen van het generieke negatieve reisadvies en dat er individuele bestemmingsadviezen komen, dan staat de deur op een kiertje. Maar dat is zo ongelofelijk belangrijk voor het herstel. Ik ga ervan uit dat een aantal landen op geel komt te staan." Op basis van de Europese RIVM-besmettingscijfers denkt Oostdam dan aan onder meer Portugal, Malta, Finland en een aantal Griekse en Spaanse eilanden.

Update 13:05 - Ook trombose en laag aantal bloedplaatjes bij mannen na prik AstraZeneca

Bijwerkingencentrum Lareb heeft ook meldingen ontvangen van mannen met bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om drie gevallen. Bij alle eerdere meldingen ging het om vrouwen.

De zeldzame, gevaarlijke bijwerking staat inmiddels enkele weken in de bijsluiter van AstraZeneca en het Janssen-vaccin. Tot nu toe zijn er in totaal vijftien meldingen ontvangen van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met AstraZeneca. Ten opzichte van de vorige rapportage van Lareb twee weken geleden zijn er geen nieuwe meldingen van vrouwen bijgekomen.

Lees hier meer

Update 11:24 - 'Terras open tot 20.00 uur, binnen en buiten sporten kan weer'

Naar het terras van ‘s ochtends vroeg tot 20.00 uur, binnen en buiten sporten en pretparken, dierentuinen en speeltuinen open. Het kabinet waagt de sprong naar de tweede fase van het versoepelingsplan, schrijft het AD. Als de ziekenhuisbezetting blijft dalen gaan de verruimingen vanaf volgende week in.

Dat maken premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond bekend tijdens de coronapersconferentie, melden bronnen. In een laatste ministerraad worden straks de puntjes op de i gezet. "We willen stap twee zetten", zegt een ingewijde. Die moet volgende week dinsdag ingaan.

Behalve meer sportmogelijkheden (onder meer sportscholen gaan open, ook teamsport buiten kan weer) betekent het ook dat alle contactberoepen aan de slag mogen - inclusief sekswerkers.

Update 09:16 - FNV recreatie: zorgen over voorwaarden om weer open te kunnen

FNV Recreatie, de vakbond voor medewerkers van recreatieparken, dierentuinen en pretparken, maakt zich zorgen over mogelijke voorwaarden vanuit de overheid die aan de aanstaande opening van de parken en dierentuinen verbonden worden. De verwachting is dat de parken en dierentuin vanaf 19 mei bij gunstige coronacijfers weer open kunnen, maar de vakbond denkt dat dit geen succes wordt als een testbewijs daarbij verplicht wordt.

'Naast dat het aantal bezoekers fors aan banden wordt gelegd, is de gedachte dat alleen bezoekers met een negatief testbewijs toegang krijgen tot dierentuinen en pretparken. Gaat dit gebeuren, dan verwacht ik dat parken besluiten te wachten met openen tot er geen beperkende voorwaarden meer gelden", aldus bestuurder Johan Bijlsma van FNV Recreatie.

Volgens de vakbond geven bezoekers aan dat vooraf testen hen ervan weerhoudt om naar een park te gaan. Zo werd een Fieldlab-proef bij de Efteling afgeblazen vanwege te weinig belangstelling onder potentiële bezoekers. Bijlsma: "Openen parken desondanks toch hun deuren en blijft het bezoekersaantal achter, dan wegen de baten van opening niet op tegen de lasten. Dit betekent negatieve resultaten die bovenop de forse inkomstenverliezen sinds de coronacrisis komen. Hierdoor staan banen binnen dierentuinen en pretparken op de tocht en zien we het gebeuren dat bedrijven willen bezuinigen op de huidige arbeidsvoorwaarden. Negatieve en ongewenste gevolgen voor de medewerkers."

FVN Recreatie stelt dat dierentuinen en pretparken afgelopen zomer hebben bewezen dat zij op een verantwoorde wijze, zonder verdere beperkende maatregelen, coronaproof geopend kunnen zijn.

Update 08:20 - Coronapatiënt na 105 dagen weer thuis

Acht weken lag hij met corona aan de beademing op de intensive care. Maar na 105 dagen is Pascal Logister (51) uit Landgraaf weer thuis, meldt 1Limburg. Het had weinig gescheeld of Pascal was niet meer thuis gekomen. "Ze dachten dat kamer 9 het niet ging halen."

Het is 25 januari als het in huize Logister menens is. Voor de vierde keer wordt een arts van de nightcare gebeld, die direct ingrijpt. Pascal moet meteen aan de zuurstof en wordt met de ziekenauto naar het Zuyderland-ziekenhuis vervoerd. Tien dagen daarvoor is bij hem corona geconstateerd.

Pascal wordt in het Heerlense ziekenhuis direct op de intensive care geplaatst en blijft daar acht weken liggen, waarvan zeven weken in een kunstmatige coma.

Waarom Pascal dan wel zo hard getroffen werd, is een raadsel. Hij was fit, net de vijftig gepasseerd en had geen overgewicht. Zelf houdt hij het op pure pech. "Maar vertel me niet dat het maar een griepje is, want je kunt er dus echt aan onderdoor gaan." Hij revalideerde de laatste anderhalve maand bij Adelante in Hoensbroek.

Update 06:00 - Weekcijfers RIVM: mogelijk minder dan 50.000 coronagevallen

In de afgelopen week zijn mogelijk minder dan 50.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld en doorgegeven. Het zou voor het eerst sinds begin april zijn dat het aantal positieve tests onder die grens blijft.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte weekcijfer. Vorige week meldde het instituut dat het in de zeven dagen ervoor iets meer dan 52.000 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat komt neer op gemiddeld 7441 gevallen per dag.

In de zes dagen erna zijn 41.579 nieuwe gevallen aan het licht gekomen, gemiddeld bijna 6930 per dag. Dat betekent dat het weekcijfer rond de 48.500 zou kunnen uitkomen.

In de wekelijkse update becijfert het RIVM ook hoeveel mensen in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Vorige week ging het om 1633 nieuwe ziekenhuisopnames, van wie 377 op een intensive care kwamen te liggen. Dat was minder dan in de week ervoor. Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen zijn overleden aan de gevolgen van hun coronabesmetting. Vorige week meldde het instituut 128 sterfgevallen, de week ervoor 129. Dat aantal is nu mogelijk opgelopen richting de 150.

Verder berekent het RIVM dinsdag het nieuwe reproductiegetal. Dat gebeurt twee keer per week. Afgelopen vrijdag stond het op 0,93. Dat betekent dat de uitbraak langzaam kan doven. Het RIVM kijkt standaard ongeveer twee weken terug in de tijd, omdat het anders geen betrouwbaar cijfer kan geven. Het reproductiecijfer van 0,93 slaat dus op de situatie zoals die op 22 april was.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.