Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Zeker 100.000 mensen extra krijgen met voorrang AstraZeneca

LIVEBLOG | Zeker 100.000 mensen extra krijgen met voorrang AstraZeneca

Milieu en Gezondheid

11 feb 2021, 07:26

Nederland blijft tot zeker begin maart in lockdown, inclusief avondklok. Vooral de oprukkende Britse coronavariant baart het kabinet nog steeds kopzorgen. Wel zijn sinds deze week de basisscholen en kinderopvang weer open. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 4.472 dat zijn er 1.246 meer dan op woensdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 1.952, dat zijn er 38 minder dan op woensdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 537, dat zijn er 4 meer dan op woensdag

  • Aantal sterfgevallen dat gemeld is op donderdag: 74, er zijn tot nu toe 14.662 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er 660.284 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 23:10 - GGD start dinsdag met inenten op Friese Waddeneilanden

De GGD start dinsdag met het inenten van mensen op de Friese Waddeneilanden tegen corona. De vaccinatiecampagne begint op Ameland, woensdag zijn Schiermonnikoog en Vlieland aan de beurt en vanaf donderdag wordt er ook ingeënt op Terschelling. De GGD verwacht binnenkort ook bekend te kunnen maken wanneer het vaccineren op Texel begint.

Op Ameland en Terschelling zijn alle eilandbewoners van 75 jaar of ouder en zorgmedewerkers als eerste aan de beurt. Op Terschelling en Vlieland mogen alle bewoners vanaf 60 jaar oud en zorgmedewerkers een afspraak maken. De leeftijdsgrens ligt daar lager omdat de eilanden weinig inwoners hebben.

De GGD stuurt deze week brieven naar mensen die volgende week mogen worden ingeënt. Deze mensen kunnen vanaf zaterdag bellen om een afspraak in te plannen. De prikken worden gezet door lokale huisartsen. De tweede prik volgt vijf weken na de eerste, de afspraak daarvoor wordt direct tijdens het eerste telefoongesprek gemaakt.

Update 21:40 - 'Geef jongeren voorrang bij sneltesten'

De gevolgen van de coronaregels zijn niet langer verantwoord voor jongeren. Daarom moeten zij met voorrang sneltesten kunnen doen. Met bewijzen van negatieve testuitslagen kunnen scholen, buurthuizen, studiezalen en sportclubs voor deze groep worden heropend.

Dat stellen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en zes andere prominenten in een opiniestuk in de Volkskrant. Volgens hen trekken jongeren aan het kortste eind bij het bestrijden van de coronapandemie.

"De levensstijl die bij jong zijn hoort - uitgaan, nieuwe en vreemde mensen ontmoeten, dicht op elkaar zitten, bij elkaar slapen - staat namelijk boven aan de lijst van verboden coronagedrag. Wij vinden dat niet langer verantwoord", schrijven ze. "De mentale en sociale impact van de lockdown is voor jongeren hevig en tast ook het welzijn van onze samenleving aan."

De prominenten vinden dat als er nieuwe vrijheden ontstaan jongeren vooraan moeten staan. "De technologie van sneltesten helpt ons daarbij, zeker als we de ruime capaciteit die er is zo gebruiken dat jongeren ervan profiteren." Verder pleiten de zeven voor het oprekken van de leeftijdsgrens voor het georganiseerd buitensporten naar 25 jaar. Nu is dat 18 jaar.

Update 18:01 - Ziekenhuizen kunnen weer meer patiënten behandelen

Ziekenhuizen krijgen de laatste weken iets meer ruimte om patiënten te behandelen, nu het aantal opgenomen coronapatiënten daalt. Steeds meer ziekenhuizen kunnen reguliere planbare zorg leveren en ziekenhuizen kunnen steeds meer operatiekamers gebruiken, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Van alle ziekenhuizen in Nederland kan 71 procent zogeheten kritisch planbare zorg helemaal leveren. Dat zijn ingrepen die binnen zes weken moeten worden uitgevoerd. Vorige week was dit 70 procent. Bovendien kan 77 procent van de ziekenhuizen reguliere planbare zorg leveren, terwijl dit vorige week 65 procent was. Van de operatiekamers is 68 procent in gebruik. Dit was vorige week 65 procent.

De NZa weet niet hoe de situatie in de ziekenhuizen zich ontwikkelt. Het kan zijn dat er in de komende weken nog meer ruimte komt als het aantal opgenomen patiënten verder daalt, maar het kan ook zijn dat de druk op de ziekenhuizen weer stijgt, bijvoorbeeld door de Britse virusvariant.

Update 17:17 - Zeker 100.000 mensen extra krijgen met voorrang AstraZeneca

Ten minste 100.000 mensen extra krijgen voorrang bij de inenting met coronavaccin AstraZeneca. Het ministerie van Volksgezondheid weet echter nog niet wat dat betekent voor het vaccinatietempo.

Het gaat om thuiswonende mensen met het syndroom van Down, mensen met morbide obesitas en mensen die door een neurologische aandoening moeite hebben met ademhalen. Zij komen bovenop de 60 tot en met 64-jarigen en medewerkers uit de langdurige zorg, waarvan minister Hugo de Jonge vorige week al meldde dat ze voorrang krijgen bij de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat zeker 100.000 Nederlanders lijden aan morbide obesitas. Volgens de Stichting Downsyndroom telt Nederland in totaal zo'n 12.000 tot 13.000 mensen met het syndroom van Down, van wie een deel zelfstandig woont. Hoeveel mensen moeite hebben met ademhalen door een neurologische aandoening is niet makkelijk te achterhalen. Ook het ministerie kan niet zeggen hoe groot de totale nieuwe voorrangsgroep is.

In het eerste kwartaal komen zo'n 1,5 miljoen doses van het vaccin naar Nederland, genoeg voor iets minder dan 500.000 medewerkers in de langdurige zorg en de ruim één miljoen Nederlanders van 60 tot en met 64 jaar. Deze groepen "parallel" inenten gaat februari en maart in beslag nemen, aldus de minister, met mogelijk een kleine uitloop in april. Wat de minimaal 100.000 extra mensen betekent voor dit tijdspad kan het ministerie desgevraagd nog niet zeggen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) meldde maandag al dat de drie hoogrisicogroepen voorrang krijgen, maar het ministerie communiceerde daar tot dusver niet over. In zijn laatste brief over de vaccinatiestrategie schreef De Jonge dat hij met onder meer de LHV in gesprek was over het geven van voorrang voor deze groepen en dat hij daar "zo spoedig mogelijk" op zou terugkomen.

Update 16:02 - Amsterdam laat sombere jongeren chatten en appen met coaches

De gemeente Amsterdam gaat jongeren helpen die somber of gestrest zijn door de coronamaatregelen. Jongeren tot 28 jaar kunnen bij 'Uptalk - voor als je ff down bent' terecht voor gratis en anonieme professionele hulp via een chat en app. Voor jongeren die liever in het echt met iemand praten, zijn er speciale inloopmiddagen.

"Veel jongeren voelen zich deze periode somber, gestrest en vermoeid", zegt wethouder Simone Kukenheim (zorg en jeugd). "Sommigen kampen met eenzaamheid, anderen missen structuur of hebben problemen met goed en gezond eten. Jongeren zijn enorm veerkrachtig, maar deze coronaperiode is juist voor hen erg zwaar, omdat ze moeten inleveren op sociale contacten, bijbaantjes en plezier."

Achter UpTalk zitten professionele coaches, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen en speciaal opgeleide jonge vrijwilligers. Vorige week maakte de wethouder al bekend dat Amsterdam 1,8 miljoen euro extra in jongerenwerk, sport en coaching investeert. Zo hoopt de hoofdstad het welzijn en de mentale weerbaarheid van jongeren tijdens de lockdown te vergroten. Jonge Amsterdammers kunnen doordeweeks tussen 09.00 uur en 22.00 uur chatten of appen, in het weekend tussen 14.00 uur en 22.00 uur.

Update 15:25 - Bijna 4500 nieuwe coronagevallen

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 4472 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in ongeveer twee weken. In de voorgaande dagen viel het cijfer heel laag uit vanwege de sluiting van teststraten in verband met het winterweer. Het is niet bekend hoeveel mensen die zich toen niet konden laten testen, inmiddels alsnog zijn getest.

Op maandag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna 2300 positieve tests, op dinsdag bijna 1800 en op woensdag iets meer dan 3200. In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 24.000 besmettingen vastgesteld en geregistreerd, gemiddeld 3440 per dag.

Amsterdam telde afgelopen etmaal 248 positieve tests. In Rotterdam kwamen 153 besmettingen aan het licht en in Den Haag 120. Daarna volgen Zaanstad met 67 nieuwe gevallen, Purmerend (63), Katwijk (62) en Utrecht (59).

Het aantal sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 74 en dat is vergelijkbaar met voorgaande dagen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want die informatie komt soms pas na een tijdje binnen.

Update 14:23 - Laagste aantal opgenomen coronapatiënten sinds 14 december

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1952 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 14 december. Op woensdag lagen 1990 coronapatiënten in een ziekenhuis.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1415 coronapatiënten, 42 minder dan op woensdag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg een klein beetje, van 533 naar 537. Dat aantal is redelijk stabiel en ligt al bijna een week tussen de 500 en 550.

Het aantal opnames stijgt wel iets. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding kwamen afgelopen etmaal 195 mensen op een verpleegafdeling te liggen en belandden 23 coronapatiënten op een intensive care. In de afgelopen week zijn gemiddeld 182 mensen per dag opgenomen. Dat gemiddelde stijgt voor de tweede dag op rij.

"De Covid-ziekenhuisbezetting volgt een overwegend dalende trend. We verwachten dat dit de komende week aanhoudt", aldus het LCPS in een toelichting. Het centrum zegt de ontwikkelingen van de Britse variant van het virus op de voet te volgen. "Omdat de opkomst hiervan in de komende weken kan leiden tot een toename in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames", stelt het LCPS.

Update 14:02 - 'Universitair personeel staat op omvallen door gebrek aan mensen'

Onderwijsbonden en protestbeweging WOinActie willen dat het aantal wetenschappers en ondersteuners aan universiteiten snel met 20 procent wordt uitgebreid. "Er zijn sterke signalen dat wetenschappers en ondersteunend personeel geheel uitgeput raken", schrijven de organisaties in een brief aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Ze stellen dat de toch al hoge werkdruk verder is opgelopen door het hybride en online onderwijs dat sinds maart 2020 wordt gegeven. Ook stellen ze dat de 20 miljoen euro die de minister eerder beschikbaar stelde voor coronabanen in het hoger onderwijs ontoereikend is. "Er is veel meer nodig. Met een paar extra studentassistenten en ondersteuners komen we er gewoon niet."

Update 12:00 - Aruba onderzoekt snelle stijging overleden coronapatiënten

Op Aruba zijn deze week in drie dagen tijd zes patiënten overleden die waren besmet met Covid-19. Dat zijn er meer dan anders en momenteel wordt onderzocht hoe dat komt. Dat heeft het speciale coronacrisisteam van de overheid gezegd. Ter vergelijking: in de eerste week van februari overleden drie patiënten.

In totaal zijn op Aruba sinds de uitbraak van de coronapandemie 68 personen overleden. Het aantal actieve besmettingen stond woensdag 10 februari op 329. Op het eiland zijn volgens het RIVM meerdere besmettingen met de Britse variant van het coronavirus ontdekt en ook drie gevallen van de zogenoemde 'Californische West Coast-variant'.

In het Dr. Horacio E. Oduber Hospital zijn zestien patiënten met corona opgenomen, van wie vijf op de intensive care. Hun gemiddelde leeftijd is 63 jaar.

Update 12:00 - Mahler Festival 2021 afgelast

Het Concertgebouw in Amsterdam annuleert het Mahler Festival 2021. Het evenement zou in mei plaatshebben met medewerking van beroemde orkesten en dirigenten, onder wie Sir Simon Rattle en Jaap van Zweden. Er zijn wegens het coronavirus te veel beperkingen voor zalen en, vooral op het gebied van reizen, voor orkesten.

In de periode van 18 tot en met 23 mei zouden diverse internationale orkesten naar Amsterdam komen om symfonieën van Gustav Mahler uit te voeren. Het Mahler Festival 2021 was bedoeld als alternatief voor het ook al geannuleerde Mahler Festival in 2020.

Update 11:11 - Organisatie verwacht doorgaan Mysteryland

ID&T heeft ondanks de huidige situatie rond het coronavirus goede hoop dat Mysteryland dit jaar kan doorgaan. De organisatie van het dancefestival kondigt daarom donderdag een nieuwe editie aan, die van 27 tot 29 augustus plaats moet hebben op het voormalige Floriadeterrein in de Haarlemmermeer.

"We leven heel erg toe naar het moment dat we weer samen met onze bezoekers het leven kunnen vieren. We beseffen dat het nog geen gelopen race is, maar met alle hulpmiddelen die de samenleving tot zijn beschikking heeft, staan we er in ieder geval een stuk beter voor dan afgelopen jaar", zegt festivalbaas Milan Raven.

Het overgrote deel van de kaarten is al verkocht. Ruim 95 procent van de bezoekers die vorig jaar zou komen, heeft zijn kaartje behouden. De resterende tickets gaan binnenkort in de verkoop.

Fans kunnen zich vanaf donderdag inschrijven voor de voorverkoop. Of het affiche voor 2021 hetzelfde is, is nog niet bekend.

Update 10:43 - Bekende ijsbaan Noordlaren alsnog open

De bekende ijsbaan van Noordlaren is donderdagochtend om 10.00 uur alsnog opengegaan. In december zei het bestuur van de vereniging nog vanwege corona sowieso dicht te blijven. Voorlopig is de baan alleen toegankelijk voor leden van schaatsvereniging De Hondsrug, maar in het weekeinde hoopt de club ook niet-leden te mogen verwelkomen.

Ook afgelopen maandag ging de ijsbaan nog niet open. Dat kwam door code oranje en de gladheid. "Maar omliggende banen gingen de afgelopen dagen ook open en daarom kunnen we eigenlijk niet achterblijven', zegt voorzitter Jan Geert Veldman. "In plaats van dat alle drukte alleen onze kant op komt, is het nu meer verspreid."

De vereniging heeft een WhatsApp-groep aangemaakt onder de leden die daarin een tijdslot kunnen reserveren van twee uur. Bij binnenkomst krijgen de schaatsers een gekleurd lintje die iedereen na afloop weer bij de uitgang ophangt. Elk tijdsblok heeft een ander kleur lintje. "We zijn nu aan het proefdraaien met ongeveer dertig mensen. Uiteindelijk kunnen er maximaal honderd personen tegelijk op de baan."

De ijsbaan van Noordlaren is traditiegetrouw altijd een van de banen die probeert om de eerste schaatswedstrijd te organiseren.

Update 07:45 - Rabobank gaat duizenden banen schrappen

Rabobank gaat de komende vijf jaar circa 5000 banen schrappen. Niet alleen de coronacrisis zit het financiële concern dwars. Ook heeft Rabobank te maken met ongunstig lage rentes, aangescherpte wetgeving en digitalisering.

Een woordvoerster benadrukt dat er niet alleen banen verdwijnen. Er zullen komende jaren ook nieuwe arbeidsplaatsen bijkomen. Rabobank wil het aantal gedwongen ontslagen zoveel mogelijk beperken door bijvoorbeeld reguliere uitstroom en herplaatsing in andere functies binnen de bank.

Update 06:00 - Utrecht wil het heropenen van restaurants testen

Utrecht wil als proef drie horecabedrijven heropenen. Het gaat om een restaurant met alleen zitplaatsen, een met ook een bar en een fastfoodrestaurant. Hiermee wil de stad testen onder welke voorwaarden de horeca coronaveilig weer open kan.

De test is een initiatief van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD. Het college van burgemeester en wethouders ondersteunt het experiment van harte. Dit is een van de "lichtpuntjes" die het stadsbestuur de inwoners in het vooruitzicht wil stellen.

"We zien dat er voor de korte termijn, nu de crisis langer en dieper is, iets extra’s nodig is. Utrechters worden geraakt in hun vertrouwen over de toekomst en de rol van de overheid. Daarom willen we de komende periode extra werk maken van perspectief bieden en veerkracht voeden", aldus burgemeester Sharon Dijksma donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Update 05:26 - Het lukt scholen nauwelijks om in kleine groepjes te werken

Het kost scholen moeite om met kleine groepjes te werken. Dat concludeert de Algemene Vereniging Schoolleiders na een peiling onder duizend basisschooldirecteuren. De scholen kregen bij de heropening het advies om met kleine groepjes of halve klassen te werken om te voorkomen dat een hele klas in quarantaine moet na een coronabesmetting bij een leerling. Volgens het onderzoek lukt dit op 59 procent van de scholen niet. In totaal 30 procent geeft aan dat het enigszins lukt, voor 7 procent werkt dit prima. Ook dragen kinderen uit de groepen 7 en 8 niet op alle scholen mondkapjes. Dat gebeurt volgens het onderzoek op 53 procent van de scholen, waarvan de meerderheid (49 procent) alleen in de gang en een kleine groep (4 procent) dat ook in de klas doet. Op bijna de helft van de scholen worden door leerlingen helemaal geen mondkapjes gedragen. Op 66 procent van de scholen dragen leerkrachten een mondkapje, van wie ruim de helft alleen in de gang.

Volgens het onderzoek ging maandag bijna de helft van de scholen open, een groot deel (47 procent) volgde een dag later. Veel scholen bleven maandag nog dicht vanwege de sneeuw. Vanaf woensdag waren bijna alle scholen weer open, slechts 0,3 procent van de scholen is nog dicht. "Het is prijzenswaardig dat zoveel schoolleiders de deuren hebben geopend", zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

Update 05:11 - 'Tienduizenden Nederlanders zijn aan het revalideren van corona'

Op zijn minst enkele tienduizenden Nederlanders kampen maanden na hun coronabesmetting nog met zware klachten. Uit onderzoek van het AD blijkt dat fysiotherapeuten minstens 28.000 coronagevallen onder behandeling hebben. Huisartsenvereniging NHG schat het aantal revaliderende coronapatiënten tot nu toe op 40.000, en dan moeten de mensen uit de tweede golf grotendeels nog komen.

Het gaat om mensen tussen de 20 en 60 jaar, die de ziekte veelal thuis doormaakten. Een onderbelicht en grotendeels onbegrepen probleem, stellen artsen die zich bezighouden met de nazorg van deze groeiende groep. Vooral voor jonge mensen is de kans dat corona ze op deze manier treft veel groter dan dat ze door het virus in het ziekenhuis belanden.

Zorgverzekeraars Nederland vergoedde tot en met november aan ruim 1100 mensen herstelzorg vanuit het basispakket, en zegt dat het aantal mensen dat daar gebruik van maakt blijft groeien. Hevige moeheid en concentratieproblemen zien artsen vooral bij veel mensen terug.

Update 05:01 - Ziekteverzuim gestegen tot hoogste niveau in 18 jaar

Het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers is sinds 2002 niet zo hoog geweest als in de laatste drie maanden van vorig jaar. De meeste ziekmeldingen kwamen van zorgmedewerkers in verpleeghuizen, die al langer zeggen te kampen met coronagevallen onder personeel. In de horeca steeg het ziekteverzuim ook hard, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het ziekteverzuim in het vierde kwartaal van 2020 was 4,9 procent, wat betekent dat per duizend werkdagen 49 dagen verloren gingen aan ziekmeldingen. In het slotkwartaal 2019 was het ziekteverzuim nog 4,4 procent.

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS heeft het coronavirus hoogstwaarschijnlijk voor een forse toename gezorgd. "Trendmatig liep het ziekteverzuim al wel langer op, vermoedelijk door vergrijzing, want oudere werknemers zijn gemiddeld langer ziek. Maar dit is zo veel meer, dan kan het bijna niet anders te verklaren zijn dan door corona."

Met 6,8 procent was de zorg de sector waar het ziekteverzuim het hoogst was, met een uitschieter van 8,2 procent in de verpleeg- en verzorgingstehuizen. "Dit zijn de typische coronabrandhaarden. Het zijn plekken waar mensen elkaar snel aansteken", aldus Van Mulligen.

De horeca kende van alle bedrijfstakken de snelste toename van het ziekteverzuim. Die steeg tot 4,3 procent, waar dat een jaar eerder nog 2,8 procent was. Niet eerder nam het aandeel ziekmeldingen in de horeca zo snel toe. "Het is eigenlijk nog een grote vraag wat de oorzaak is, omdat er eigenlijk veel horecazaken gesloten waren", aldus Van Mulligen.

Niet alle sectoren hadden te maken met oplopend ziekteverzuim. Onder ambtenaren daalde het juist. Dat zou volgens het CBS kunnen komen doordat bij de overheid maatregelen om coronabesmettingen te voorkomen, zoals thuiswerken, beter worden opgevolgd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.