Milieu en Gezondheid
10 aug 2021, 08:02
Na een enorme piek in besmettingen gaat het weer de goede kant op met de coronacijfers. Het aantal positieve tests daalt, het R-getal is ruim onder de 1 en ook kleuren de eerste regio's weer oranje. Ondertussen blijven ziekenhuizen wel druk met coronapatiënten. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 2.204, dat is lager dan het weekgemiddelde (2.578)
Op zaterdag 7 augustus testte 12 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 686, dat zijn er 4 minder dan op maandag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 214, dat zijn er 2 meer dan op maandag
Op dinsdag zijn er 7 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.878 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 21.344.541 coronavaccins toegediend in Nederland
Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft zo'n 600 meldingen binnengekregen over oorsuizen na coronavaccinaties. Over duizeligheid na een coronavaccinatie kwamen meer dan 4000 meldingen binnen. Lees hier meer
Weer zijn honderden mensen met het coronavirus onder de leden teruggekeerd van hun vakantie. Relatief veel mensen waren in Griekenland, Spanje en Frankrijk, maar daarnaast zijn meer positief geteste mensen in landen als Kroatië, Italië, Turkije, Hongarije en Marokko geweest, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de wekelijkse cijfers.
Van lang niet alle mensen die positief testen is de besmettingsbron bekend. Zo zijn er veel mensen die niet weten waar en hoe ze het virus hebben opgelopen. Bij een op de drie mensen die afgelopen week positief testten, is de "setting van besmetting" wel vastgesteld.
Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is bijna 12 procent besmet geraakt tijdens een reis of vakantie. Vorige week ging het om 10 procent, de week ervoor 8 procent en nog een week eerder om 5 procent. Van alle mensen die sinds begin juni positief testten, was de vakantie in 6,5 procent van de gevallen de bron.
Bijna 19 procent van de besmette vakantiegangers is in de afgelopen twee weken in Griekenland geweest, wat betekent dat er een kans is dat ze daar het virus hebben opgelopen. Vorige week was dit bijna een kwart. Het percentage Spanje-gangers daalde van 16,8 naar 15,5 procent en Frankrijk zakte van 15,6 procent naar 13,9 procent. Belangrijkste stijgers zijn Kroatië (van 5,6 naar 8 procent), Italië (van 5,7 naar 7,6 procent) en Turkije (van 2,6 naar 5,6 procent). Hongarije was de vakantiebestemming van 3,1 procent van de positief geteste mensen, tegen 0,8 procent de week ervoor. Marokko steeg van 2,2 procent naar 4,6 procent.
De thuissituatie blijft de belangrijkste plek waar mensen besmet raken. Dit leidde afgelopen week tot bijna 55 procent van de besmettingen waar de bron bekend is. Ook bij elkaar op bezoek gaan leidt relatief vaak tot een besmetting.
Na vier dagen van dalingen is het aantal nieuwe coronabesmettingen dinsdag iets toegenomen. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn 2204 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM, 145 meer dan maandag. Vergeleken met vorige week dinsdag bleef het aantal nieuwe gevallen vrijwel gelijk.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 18.048 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 2578 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde is nu al tijden aan het afnemen. Vorige week kwam dit getal nog uit op bijna 3000.
Volgens het instituut zijn er het afgelopen etmaal 7 sterfgevallen door corona gemeld. Dat wil niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werd het overlijden van twee personen geregistreerd.
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder, maar de afname gaat aanzienlijk langzamer dan in de vorige weken. In de afgelopen zeven dagen zijn 18.048 mensen positief getest. Dat is 14 procent minder dan een week geleden. Toen meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het in zeven dagen tijd 21.005 meldingen van positieve tests had gekregen.
Half juli piekte de huidige coronagolf. In een week tijd waren er bijna 70.000 positieve tests. Een week later was dat bijna gehalveerd naar ruim 37.000. Vorige week volgde weer bijna een halvering, naar 21.005. Nu vlakt het iets af.
Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care komt te liggen, daalt wel snel. Vorige week werden 421 mensen vanwege hun coronaklachten opgenomen in een ziekenhuis, ruim een kwart minder dan de 573 nieuwe opnames van de week ervoor. Van de 421 belandden 115 op een intensive care, en ook dat is minder dan de voorgaande week.
In de ziekenhuizen liggen op dit momenten 686 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er vier minder dan gisteren. Er zijn nu al een week minder dan 700 coronapatiënten opgenomen, maar van een duidelijke afname is nog geen sprake.
Op de intensive cares is het wel iets drukker geworden. Daar liggen nu 214 coronapatiënten, twee meer dan gisteren en tevens het hoogste aantal sinds 18 juni. Dat is nog altijd aanzienlijk lager in vergelijking met half mei, toen er nog meer dan 700 coronapatiënten intensieve zorg nodig hadden.
ziekenhuizen
Voor het tweede jaar op rij is er geen koninklijke rijtoer op Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten ook dit jaar de koets in de stal staan vanwege de coronacrisis. Ook de Troonrede zal, net als vorig jaar, in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag gehouden worden en niet in de Ridderzaal.
Daarnaast zal de koning met minder militair ceremonieel worden begeleid. Het gebied rond paleis Noordeinde en de kerk is afgesloten, dus er is voor bezoekers in Den Haag weinig te zien. Mensen kunnen de ceremonie die dag daarom beter via televisie volgen, benadrukt de Eerste Kamer, die Prinsjesdag officieel organiseert.
Vrijdag maken premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op een nieuwe coronapersconferentie bekend welke maatregelen er na 1 september zullen blijven gelden. Prinsjesdag is zoals altijd op de derde dinsdag in september en valt dit jaar dus op 21 september.
De coronacrisis is niet alleen op de wegen en in het openbaar vervoer te merken: ook op de fietspaden was het in 2020 duidelijk minder druk. In 2020 hebben Nederlanders namelijk ruim 13 procent minder fietskilometers gemaakt dan in het jaar ervoor, meldt BOVAG dinsdag.
De brancheorganisatie baseert zich op cijfers van statistiekbureau CBS. Waar Nederlanders in 2019 nog gemiddeld 1.112 kilometer per jaar fietsten, daalde het aantal gefietste kilometers vorig jaar naar 966 kilometer. Opvallend: voor recreatie stapten we ondanks de corona-uitbraak wel vaker op de fiets (+30,3 procent).
Een aantal GGD'en overlegt met middelbare scholen in hun regio of er vanaf aankomend schooljaar bij scholen kan worden gevaccineerd of dat er voorlichting kan worden gegeven, schrijft de Volkskrant. Op die manier moet vaccinatiegraad worden opgekrikt onder tieners. Tot nog toe heeft slechts 43 procent van de 12- tot 18-jarigen zijn eerste coronaprik gehad.
Er zijn zorgen bij de GGD'en over mogelijke virusuitbraken op scholen als de vaccinatiegraad niet stijgt. Zo is de GGD Hollands Noorden in gesprek met scholen in het voortgezet onderwijs of die openstaan voor vaccinatie bij scholen. De GGD West-Brabant heeft een afspraak staan om in september internationale schakelklassen te in te enten tegen corona.
In Amsterdam bespreekt de GGD met scholen of medewerkers voorlichting kunnen geven over de prikken. "Wij weten dat sommige GGD'en in hun regio initiatieven ontplooien in samenwerking met de scholen voor vaccinatie van deze leeftijdsgroep", bevestigt een woordvoerder van de landelijke GGD-organisatie tegen de krant.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de studenten die buiten de boot vallen bij de nieuwe corona-studiecompensatieregeling, meldt De Telegraaf. De organisatie ontving de afgelopen weken verschillende meldingen van studenten voor wie de huidige corona-studiecompensatieregeling niet toereikend is.
Zo krijgen studenten die vóór 31 augustus afstuderen 535 euro van het betaalde collegegeld terug. Maar studenten die door kort oponthoud aan het begin van het komende collegejaar afstuderen, krijgen alleen een halvering voor de korte periode dat zij in het nieuwe collegejaar gestudeerd hebben.
En dat is oneerlijk, zegt LSVb-voorzitster Ama Boahene tegen de krant, omdat zo een financiële domper dreigt voor honderden studenten. De studentenvakbond opent daarom een meldpunt voor klachten over de corona-studiecompensatieregeling.
student
Dinsdag komt gezondheidsdienst RIVM met een nieuwe wekelijkse corona-update. Daaruit blijkt dat de daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen lijkt af te vlakken: in de afgelopen week zijn er maar iets minder positieve tests geregistreerd dan in de week ervoor.
In de zes dagen na de laatste corona-update zijn 15.881 nieuwe gevallen ontdekt, gemiddeld bijna 2.650 per dag. Als die lijn zich dinsdag doorzet, betekent dit dat het weekcijfer tussen de 18.000 en 19.000 nieuwe besmettingen kan uitkomen. Dat zou een daling van 10 tot 15 procent zijn ten opzichte van vorige week.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.