Milieu en Gezondheid
10 feb 2021, 07:33
Nederland blijft tot zeker begin maart in lockdown, vooral vanwege de snel oprukkende Britse variant. Ook de avondklok wordt tot 2 maart zodat de maatregel gelijkloopt met de andere maatregelen van de overheid. Sinds deze week mogen basisscholen en de kinderopvang wel weer open. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 3.226, dat zijn er 1.447 meer dan op dinsdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 1.990, dat zijn er 20 minder dan op dinsdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 553, dat zijn er 17 minder dan op dinsdag
Aantal sterfgevallen dat gemeld is op dinsdag: 78, er zijn tot nu toe 14.589 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er 626.146 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verzoekt alle coronavaccinmakers te onderzoeken in hoeverre hun vaccins ook bescherming bieden tegen de gemuteerde versies van het virus. Daar wil het bureau graag gegevens over ontvangen. EMA noemt met name de varianten die voor het eerst opdoken in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië.
Onderzoek moet onder meer duidelijk maken welke opties er zijn om bestaande vaccins zo aan te passen, dat ze effectief zijn tegen een nieuwe variant. De toezichthouder van de Europese Unie (EU) komt met richtlijnen waaraan zulk onderzoek moet voldoen. Als een vaccin wordt aangepast, moet de maker de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit kunnen aantonen.
Tot nog toe heeft EMA drie vaccins goedgekeurd. Die worden gemaakt door Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Over de mate waarin de vaccins bescherming bieden en blijven bieden tegen gemuteerde versies bestaan zorgen. Zo lijkt het vaccin van AstraZeneca infectie met de Zuid-Afrikaanse variant niet goed te voorkomen. Aan de andere kant wijzen onderzoeksresultaten erop dat mensen die met dit vaccin zijn ingeënt en het virus toch oplopen, niet ernstig ziek worden.
"Een verminderde bescherming tegen milde ziektegevallen hoeft niet noodzakelijkerwijs in te houden dat een vaccin ook minder beschermt tegen serieuze vormen van de ziekte en de bijbehorende complicaties", meldt EMA. Ook benadrukt de toezichthouder dat mutaties niet altijd invloed hebben op de effectiviteit van vaccins. Sommige vaccins, bijvoorbeeld tegen mazelen, blijven jarenlang effectief in dezelfde samenstelling. Andere vaccins, bijvoorbeeld tegen griep, moeten ieder jaar worden aangepast, omdat ze anders niet meer werken.
De schade die relschoppers zondag 24 januari in Eindhoven aanrichtten aan gemeentelijke eigendommen bedraagt bijna 80.000 euro. Dat maakten burgemeester en wethouders van Eindhoven woensdagmiddag bekend.
De grootste kostenpost is het herstel van de camerasystemen op en rond het 18-septemberplein die gesloopt waren door de reltrappers, gevolgd door het opruimen van onder meer de stapels fietsen waarmee gegooid werd en waarvan barricades waren opgebouwd. Andere kostenposten waren onder meer het herstel van bestrating en asfalt, palen en bebording, afvalbakken en hekwerken. De gemeente berekent voor dit alles een totaalbedrag van 78.900 euro.
De schade staat los van de vernielingen die aangericht werden aan het Centraal Station. ProRail schatte de schade daarvan eerder in op meerdere tonnen.
Het opruimen en herstellen van de schade heeft afgelopen week plaatsgevonden. De komende weken wordt onder meer de beschadigde asfaltverharding hersteld.
De gemeente deed 1 februari aangifte van de vernielingen bij de politie. Op die manier hoopt de gemeente de schadekosten te verhalen op de daders. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels beslag gelegd op rekeningen en bezittingen van verdachten in het onderzoek naar de rellen in Eindhoven.
De Nijmeegse politie heeft woensdagmiddag de eerste bekeuringen uitgedeeld aan mensen in parken in het centrum van de stad. Burgemeester Hubert Bruls had woensdagmorgen gewaarschuwd dat het vooral in het Kronenburgerpark al dagen veel te druk was en dat er gehandhaafd zou worden. In Arnhem heeft de politie woensdagmiddag groepen bezoekers uit het Sonsbeekpark in die stad gestuurd, omdat daar ook veel teveel mensen bij elkaar zaten.
Sinds er sneeuw ligt verzamelen zich in het Nijmeegse Kronenburgerpark en in het Arnhemse Sonsbeekpark steeds grotere groepen jongeren en jonge volwassenen, die soms ook drank en muziek bij zich hebben. Via sociale media worden de sneeuwfeestjes aangekondigd. Groepsvorming is echter binnen de coronamaatregelen verboden.
De afgelopen dagen is al vaker een einde gemaakt aan après-skifeesten. Dat verliep volgens gemeente en politie zonder grote problemen, maar nadat dinsdagavond wel zeshonderd mensen uit het Nijmeegse Kronenburgerpark weggestuurd moesten worden, is in Nijmegen de maat vol.
"Het is begrijpelijk dat mensen buiten vertier zoeken met dit winterweer. Maar we zijn nog steeds bezig met de bestrijding van een pandemie. Het zou jammer zijn als het Kronenburgerpark afgesloten moet worden voor spelende kinderen omdat jonge volwassenen zich niet aan de regels houden", vindt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.
Volle bussen en treinen door het winterweer voelen volgens reizigersvereniging Rover erg onveilig, vanwege het coronavirus. Door het winterweer wordt er woensdag door veel ov-bedrijven nog geen volledige dienstregeling gedraaid en worden er vaak kortere treinen ingezet. De vereniging krijgt uit het hele land meldingen over de drukte.
De reizigersorganisatie heeft de NS om opheldering gevraagd over de inzet van korte treinen. Een NS-woordvoerder zei eerder al dat niet alle treinen kunnen rijden vanwege het winterweer. "Alle treinstellen die kunnen rijden, gebruiken wij ook", aldus de woordvoerder. "Sommige treinstellen kunnen we niet gebruiken omdat er wisselstoringen bij de opstelplaatsen zijn door het winterse weer, en niet alle onderhoudsbedrijven waar nog treinstellen staan zijn goed bereikbaar door het weer."
Rover wil dat er meer duidelijkheid komt over hoe de rest van de week eruit gaat zien voor de reizigers. "Het wordt hoog tijd de reiziger perspectief te bieden, die kan dan beter een afweging maken of hij of zij de reis kan uitstellen", aldus Rover-directeur Freek Bos. Ook wil Rover dat onderzocht wordt hoe in de toekomst sneller weer kan worden opgestart na bijvoorbeeld een zware storm.
Een oplossing die de vereniging aandraagt om meer reizigers te kunnen vervoeren, is het inzetten van touringcars, daar wordt nu niet mee gereden vanwege de coronamaatregelen. Bos denkt dat de touringcaroperators graag bijspringen.
De NS zegt dat het niet de bedoeling is dat mensen zomaar de trein nemen. "Vanwege de coronamaatregelen moeten mensen alleen de trein nemen als dat strikt noodzakelijk is. Dan kunnen de mensen die echt moeten reizen, gewoon veilig met de trein."
Door de drukte kunnen reizigers niet overal 1,5 meter afstand van elkaar houden. "In het ov-protocol van de overheid staat dat dit niet verplicht is in het openbaar vervoer, omdat het soms niet mogelijk is vanwege de drukte", aldus de NS-woordvoerder.
Het coronavaccin van AstraZeneca is volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO geschikt om toe te dienen aan 65-plussers, ook in landen waar mogelijk besmettelijkere varianten van het coronavirus rondwaren. Er zijn maar weinig gegevens over de werkzaamheid van het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut bij ouderen. Gezien het beschikbare bewijs stelt een adviesgroep van de WHO evenwel dat het middel geschikt is voor ouderen.
De aanbeveling komt nadat een studie in Zuid-Afrika uitwees dat het vaccin minder bescherming lijkt te bieden tegen milde en matige ziekteverschijnselen na een besmetting met een coronavirusvariant. Zuid-Afrika heeft de vaccinatiecampagne met het AstraZeneca-vaccin voorlopig opgeschort na de studie met vooral jongere proefpersonen.
Het AstraZeneca-vaccin is het belangrijkste inentingsmiddel dat de WHO wil inzetten in armere landen. Het zorgt voor minder ernstige symptomen, minder ziekenhuisopnames en minder sterfgevallen. Andere landen gaan ermee door, ook in de EU waar het middel eind vorige maand werd goedgekeurd voor gebruik.
In Nederland wordt het vaccin vanaf eind deze week toegediend aan personeel in verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging. Huisartsen gaan het vanaf volgende week ook aan ouderen geven.
De makers van het Russische coronavaccin Spoetnik V hebben nog geen aanvraag ingediend bij de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De ontwikkelaars hebben nog niet gevraagd om een versnelde beoordeling (rolling review) of een voorlopige vergunning om het middel op de markt te brengen (marketing authorisation).
Spoetnik V is ontwikkeld door het laboratorium Gamaleya. Dat heeft een paar weken geleden wel een ontmoeting met het EMA gehad. Volgens de toezichthouder kreeg het bedrijf tijdens dat gesprek een uitleg over de gang van zaken, een "scientific advice". Ongeveer tachtig andere organisaties hebben ook zo'n advies gekregen.
Het EMA zegt met Gamaleya in gesprek te zijn over vervolgstappen. "De ontwikkelaars hebben hun interesse in een rolling review kenbaar gemaakt", aldus de toezichthouder, die in Amsterdam is gevestigd. Bij zo'n review kijkt de organisatie alvast mee met de onderzoeken naar het middel. Zo kunnen ze het vaccin sneller beoordelen wanneer Gamaleya daadwerkelijk een aanvraag indient.
Basisschool De Bukehof in Oudenbosch sluit na twee dagen alweer de deuren. Een leerling lijkt besmet te zijn met het coronavirus, meldt Omroep Brabant.
Het kind bezocht voordat de school weer openging de noodopvang en heeft zoveel andere kinderen gezien dat een contactonderzoek niet meer mogelijk is.
Bestuurder Lex Polman vindt de situatie heel frustrerend. Amper twee dagen na de opening kon hij alle kinderen en leerkrachten alweer naar huis sturen. Toch was er geen andere keus: "We hebben overleg gehad met de GGD en dit was de enige optie."
Het rigoureuze besluit was noodzakelijk omdat het bewuste kind vorige week, toen de scholen nog dicht waren, de noodopvang bezocht. Kinderen uit verschillende klassen komen op de opvang samen.
Deze week kwam de besmetting aan het licht. Alle kinderen uit de noodopvang zaten inmiddels ook weer in hun eigen klas. Basisschool De Bukehof blijft de hele week dicht.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal afgenomen. In totaal zijn nu 1990 patiënten met Covid-19 opgenomen, 20 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van deze mensen liggen er 533 op de intensive care, een afname van 17 patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1457 coronapatiënten, 3 minder dan een dag eerder.
Het is nog de vraag of de daling van opgenomen Covid-patiënten nog lang doorzet. Dinsdag nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen af met 24, maar maandag was juist sprake van een toename met 54.
Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn tussen dinsdag- en woensdagochtend 3226 meldingen binnengekomen over positieve coronatesten. Dat zijn er iets minder dan het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen (3406). Het instituut liet eerder weten dat de cijfers ook woensdag nog een wat vertekend beeld zouden kunnen geven. Zondag waren de teststraten in het hele land dicht vanwege het barre winterweer.
Ook in de dagen daarna bleven nog meerdere testlocaties gesloten vanwege de kou en gladheid. Zo zijn in Rotterdam momenteel 10 van de 24 testlocaties open. Volgens de GGD zijn dat er genoeg om iedereen die zich wil laten testen in te plannen. De teststraat in Helmond is ook nog steeds dicht. Inwoners die zich willen laten testen, moeten naar Eindhoven.
Bloedbank Sanquin is een onderzoek begonnen of mensen met een door medicijnen verzwakte afweer ook beschermd worden door vaccinatie tegen corona. De onderzoekers kregen hiervoor een subsidie van ZonMw, financier van onderzoek in de gezondheidszorg.
Sanquin wijst erop dat mensen met auto-immuunziekten, zoals reuma, multiple sclerose en chronische darmontsteking, ongewenste afweer maken tegen lichaamseigen eiwitten en cellen. Deze patiënten gebruiken ontstekingsremmers om hun ziekte tegen te gaan. "Voor hun bescherming tegen ziekteverwekkers is het cruciaal dat onderzocht wordt of zij bij een vaccin wel voldoende afweer maken terwijl ze die medicijnen gebruiken", aldus de onderzoekers.
Een vaccin activeert het afweersysteem van mensen om antistoffen aan te maken en beschermt hen zo tegen ziekte. Ook zorgt een vaccinatie ervoor dat het afweersysteem geheugencellen aanmaakt. Bij een hernieuwde infectie maken deze, samen met de antistoffen, snel korte metten met de ziekmakende micro-organismen. Bij mensen met een verzwakte afweer, door ziekte of medicijngebruik bijvoorbeeld, is het mogelijk dat deze reactie minder goed op gang komt. "In dat geval, zou vaccinatie voor hen dus een minder goede oplossing zijn tegen het coronavirus", stelt Sanquin.
De eerste resultaten van het onderzoek worden in juli van dit jaar verwacht. De studie maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Covid-19, bedoeld om de gevolgen van het coronavirus te bestrijden.
Twee mannen die zich voordeden als GGD-medewerkers en zo een kwetsbare man oplichtten, zijn dinsdag in Rozenburg aangehouden. Het tweetal had het slachtoffer onder meer een Xbox ontfutseld, door te stellen dat deze een ongezonde straling zou geven, meldt de politie.
De mannen van 28 en 34 uit Gemert hadden meerdere keren contact met het slachtoffer. Zij kwamen bij hem thuis of belden hem. Nadat ze de Xbox van de man hadden meegenomen, kwamen ze later terug met een katje. Het diertje zou goed zijn tegen de eenzaamheid. Het slachtoffer moest hier wel enkele duizenden euro’s voor betalen.
De man had volgens de politie geen verweer tegen de twee oplichters en betaalde meteen 1000 euro. De rest zou hij deze week betalen. Een familielid kwam hier echter achter en schakelde de politie in. Die stond op de hoek te wachten op de dag dat de oplichters weer langs zouden komen. Toen zij het geld in ontvangst namen, werden zij aangehouden.
Coronapatiënten die in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben gelegen, herstellen over het algemeen "vrij goed", ook na een verblijf op de intensive care. Tot die conclusie komen artsen van het academische ziekenhuis in een analyse van 81 patiënten die tijdens de eerste coronagolf werden behandeld. Van deze patiënten lagen er 34 op de ic. In het onderzoek is gekeken hoe het zes weken na ontslag uit het ziekenhuis met de patiënten ging.
Het virus was bij alle onderzochte patiënten helemaal uit hun systeem verdwenen. "Veel patiënten hebben nog wel last van vermoeidheid en kortademigheid, maar daar blijft het eigenlijk bij", vertelt internist-infectioloog Anna Roukens. "Bij alle deelnemers hebben we na zes weken kunnen concluderen dat de ontstekingswaarden zijn genormaliseerd en dat ook de hart- en longfunctie naar behoren werken."
Ook langdurige psychische klachten kwamen na zes weken relatief weinig voor. De onderzoekers signaleerden wel dat bij 17 procent risico op depressie aanwezig was. Dit was zowel bij de ic-patiënten als de patiënten die alleen op de verpleegafdeling waren behandeld het geval. Uit nader onderzoek moet blijken hoe het de Covid-patiënten drie maanden na hun ziekenhuisverblijf verging.
Het LUMC noemt de resultaten "best opvallend". In de media verschijnen regelmatig verhalen over mensen die maar heel langzaam herstellen van mildere infecties. "Bij patiënten die met corona op de ic zijn opgenomen is dat dus niet het geval. Zij herstellen over het algemeen goed. Dat blijkt niet alleen uit onze data, maar ook uit vergelijkbare onderzoeken uit bijvoorbeeld Groot-Brittannië", aldus Roukens.
Het Veiligheidsberaad heeft er vertrouwen in dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer volgende maand goed en veilig georganiseerd kunnen worden. Als zich rond het coronavirus omstandigheden voordoen waardoor de verkiezingen grote gezondheidsrisico's met zich mee zouden brengen, dan moet het kabinet opnieuw een besluit nemen. De 25 burgemeesters die in het Veiligheidsberaad zitten vertrouwen er ook op dat er dan een goed besluit wordt genomen, aldus een woordvoerster van voorzitter Hubert Bruls.
Volgens de burgemeesters verloopt de voorbereiding voor de verkiezingen waarmee de gemeenten nu bezig zijn goed. Er zijn heldere richtlijnen die de gemeenten ook kunnen uitvoeren. Eerder hebben de burgemeesters al gewaarschuwd dat er niet op het laatste moment nog allerlei aanvullende voorschriften moeten komen, want de gevraagde inzet is al maximaal.
Enkele burgemeesters, zoals die van Ede en Echt-Susteren, hebben hun bezorgdheid geuit over het houden van verkiezingen in de periode dat er mogelijk sprake is van een derde besmettingspiek.
Hoewel griepepidemieën een jaarlijks terugkerend verschijnsel zijn telt Nederland dit jaar nog nauwelijks grieppatiënten, zo blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel. Dat is uitzonderlijk want in de afgelopen vijftig jaar kwam het slechts twee keer eerder voor dat ons land niet werd geteisterd door een griepgolf.
De laatste keer was in het winterseizoen van 2011/2012. Daarvoor moet volgens cijfers van RIVM terug worden gegaan tot 1975/1976. In de vorige winterperiode 2019/2020 was er wel sprake van een epidemie, maar die duurde uitzonderlijk kort. Na drie weken was deze alweer voorbij. De afgelopen tien jaar hielden griepgolven gemiddeld 13 weken aan.
Volgens het Nivel gingen er vorige week slechts 11 op de 100.000 inwoners naar hun huisarts met griepachtige verschijnselen, zoals koorts, rillingen en hoofdpijn. Dit ligt ver onder de grens voor een epidemie. "Alle maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus beschermen ons ook tegen de circulatie van het griepvirus", zegt Mariëtte Hooiveld, onderzoeker bij het Nivel.
Er is sprake van een epidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen griepachtige verschijnselen hebben. Hooiveld sluit niet uit dat Nederland nog wel te maken krijgt met een griepgolf. "Als straks maatregelen versoepeld worden omdat het de goede kant op gaat, kan dat gebeuren. Er is niets zo onvoorspelbaar als de griep."
De concerten die Queen en Adam Lambert in Nederland zouden geven, zijn met ruim een jaar uitgesteld. Dat maakte de Ziggo Dome woensdag bekend. De Britse rockband en Lambert zouden dit jaar eigenlijk op 29 en 30 mei optreden, maar staan nu op 1 en 2 juli 2022 in de Amsterdamse concertzaal.
Gekochte kaartjes voor het uitverkochte concert blijven geldig voor volgend jaar. De shows waren al eens eerder uitgesteld, want ze zouden eigenlijk op 29 en 30 mei vorig jaar plaatsvinden.
De originele bandleden van Queen, Brian May en Roger Taylor, zouden samen met frontman Adam Lambert een tour door Europa en het Verenigd Koninkrijk doen. De shows zijn onderdeel van de nieuwe Rhapsody Tour.
Iedereen die vanwege een verhoogd gezondheidsrisico niet naar de stembus kan, zou per brief moeten kunnen stemmen. Dat vindt Ieder(in), de organisatie die opkomt voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Op dit moment mogen alleen zeventigplussers bij de komende Tweede Kamerverkiezingen per brief stemmen vanwege het coronavirus. De Partij voor de Dieren heeft daarover een kort geding aangespannen, omdat zij dit discriminatie vinden.
"Wij vinden het belangrijk dat alle Nederlanders hun democratische recht om zelf te stemmen kunnen uitvoeren. Dus ook de groep mensen met een hoog gezondheidsrisico", vindt Ieder(in). Uit een onderzoek onder de achterban blijkt dat een deel van de mensen er niet van overtuigd is dat ze op het stembureau veilig kunnen stemmen. Briefstemmen wordt het meest genoemd als veilig alternatief.
De ouderenbond ANBO is blij dat zeventigplussers per brief mogen stemmen. "Mensen op hoge leeftijd zijn een kwetsbare groep en lopen meer risico op corona." Of de grens naar benden moet, is volgens ANBO aan de politiek. "Waar leg je dan de grens? Als iedereen per brief mag stemmen, krijg je heel andere verkiezingen."
De rechtbank in Den Haag behandelt woensdag een door de Partij voor de Dieren aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de leeftijdsgrens bij briefstemmen.
Dauwpop vindt dit jaar niet plaats in het voorjaar. Het festival in Hellendoorn is van 29 mei verplaatst naar 4 september vanwege de huidige situatie rond het coronavirus.
De line-up wordt binnenkort bekendgemaakt. De organisatie probeert naar eigen zeggen veel namen die geboekt stonden voor de geannuleerde editie van vorig jaar opnieuw te strikken. Onder meer Kensington, Chef’Special, Eefje De Visser, Wolfmother, Typhoon en Snelle stonden toen op het affiche.
De kaartverkoop is al van begonnen. Kaartjes voor de editie van 2020 blijven geldig.
Door de verplaatsing kan Dauwpop nu terugvallen op het garantiefonds van de overheid als het in september niet doorgaat. Dat fonds geldt namelijk alleen voor evenementen na 1 juli, dus daar zou het festival met de oorspronkelijke datum geen beroep op kunnen doen. Paaspop, traditiegetrouw in april de opening van het festivalseizoen, is ook al opgeschoven naar september.
De ene middelbare school weet zich in coronatijd goed raad met digitaal cultuuronderwijs, de andere juist niet. Dat meldt CJP, de stichting die zich bekommert om het toegankelijk maken van kunst en cultuur voor alle jongeren. De situatie veroorzaakt volgens haar een tweedeling tussen scholieren.
Scholen in het voortgezet onderwijs boden in 2020, waarin het lastig werd om fysiek naar instellingen te gaan, in totaal ook 40 procent minder culturele activiteiten dan eerdere jaren. Ten opzichte van 2019 daalde het aantal ondernomen activiteiten van 1,1 miljoen tot net iets boven de 700.000, zo blijkt uit cijfers die CJP woensdag presenteerde.
De organisatie betreurt het zeer dat leerlingen van bepaalde scholen min of meer van cultuureducatie verstoken blijven, juist nu. Cultuuronderwijs, ook op afstand, kan kinderen volgens haar bij uitstek helpen uit het isolement te breken, emoties en gedachten te delen en gewoon ook plezier te beleven.
CJP stelde verder vast dat theatergezelschappen beter in staat zijn om, onder de geldende beperkingen, te blijven werken met scholen dan bijvoorbeeld musea.
Bij de politie zijn tot nu toe drie tips binnengekomen over de brandstichting in een coronateststraat in Urk, op 23 januari. Ze volgen op een uitzending van Opsporing Verzocht, waarin bewegende beelden zijn getoond van verdachten die vernielingen aanrichten en brand stichten in het gebouwtje. Of er bruikbare informatie bij de tips zit, kan een woordvoerder nog niet zeggen.
Vorige week werd een 21-jarige man uit Emmeloord aangehouden voor betrokkenheid bij de brandstichting. Hij is intussen op vrije voeten, maar blijft nog wel verdachte. De Emmeloorder zou niet degene zijn geweest die de brand heeft aangestoken.
De politie heeft twee mannen aangehouden die op 24 januari betrokken zouden zijn geweest bij de avondklokrellen in het centrum van Enschede. Een 26-jarige man uit Enschede en een 24-jarige man uit Hengelo worden verdacht van openlijke geweldpleging.
Het onderzoek naar de rellen en ongeregeldheden in Enschede is nog in volle gang, en de politie verwacht nog meer mensen aan te houden.
Tijdens de rellen verzamelden meer dan 120 mensen zich 's avonds in het centrum van de stad. Ze gooiden met spullen en richtten vernielingen aan. Vervolgens trok de groep richting het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST). Daar probeerden ze de ruiten in te gooien.
Op Aruba zijn twee varianten van het coronavirus ontdekt. Het gaat om zeker tien gevallen van de Britse variant en drie gevallen van de zogeheten California West Coast-mutatie. Dat komt naar voren uit analyses van het RIVM. Het betreft besmettingen die in januari zijn vastgesteld en alle betreffende personen zijn inmiddels virusvrij, zo laat de overheid weten.
Eind januari werd voor het eerst de Britse variant geregistreerd op het eiland. Daarop voerde onder meer Curaçao strengere maatregelen in voor vliegverkeer van en naar Aruba. Het aantal coronabesmettingen op Aruba is sindsdien afgenomen. Op dinsdag waren er 318 besmettingen geregistreerd. Op 25 januari, het moment waarop de Britse variant voor het eerst op het eiland werd geregistreerd, waren dat er 391.
De California West Coast-mutatie is een relatief nieuwe variant van het coronavirus, waarvan onlangs in de Amerikaanse staat Californië 1200 gevallen zijn ontdekt. Er is nog weinig bekend over de nieuwe variant. Amerikaanse media hebben het al over een vrij besmettelijke mutant.
De Koningsspelen gaan in aangepaste vorm door op 23 april. Dat meldt de organisatie. Vanaf woensdag kunnen alle basisscholen zich inschrijven voor de negende editie. Vanaf vandaag kunnen alle scholen in het primaire onderwijs zich inschrijven voor de 9e editie van de Koningsspelen op vrijdag 23 april.
“Samen met de scholen en sportaanbieders doen we er alles aan om de kinderen - in deze onzekere tijden - een sportieve en positieve dag te bezorgen. Het is belangrijk om kinderen mee te geven dat een gezond ontbijt en lekker bewegen niet alleen leuk is, maar ook belangrijk. In welke vorm de Koningsspelen plaatsvinden – kleinschalig op school of thuis - hangt af van de situatie op 23 april,” aldus Richard Krajicek.
Deelnemende scholen bepalen zelf hoe zij de dag vormgeven. Van de landelijke organisatie ontvangen alle deelnemende scholen tools om er – in welke vorm dan ook - een positieve en gepaste dag voor de kinderen van te maken.
Heineken gaat de komende jaren wereldwijd 8000 banen schrappen. Dat is onderdeel van een plan om kosten te besparen. In totaal werken er ongeveer 85.000 mensen bij het bedrijf.
Heineken had in oktober al bekendgemaakt de personeelskosten op het hoofdkantoor in Amsterdam en de Nederlandse regionale kantoren met een vijfde te willen verlagen. Dat maakt onderdeel uit van de huidige reorganisatie. Op die kantoren werken zo'n 1700 mensen. Om hoeveel banen het in Nederland concreet gaat is nog onduidelijk. Eerder zei de bierbrouwer wel dat gedwongen ontslagen niet konden worden uitgesloten.
Met de reorganisatie wil Heineken de kosten met zo'n 350 miljoen euro per jaar verlagen. Verder moet Heineken efficiënter gaan produceren wat het bedrijf tot 2023 al 2 miljard euro aan besparingen moet opleveren.
In coronajaar 2020 verkocht Heineken zo'n 8 procent minder bier, waarbij opviel dat het volume van het merk Heineken slechts minimaal lager werd. De omzet ging met een zesde omlaag tot 23,8 miljard euro.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland is de afgelopen 24 uur weer opgelopen naar het niveau van een paar dagen eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, registreerde woensdagochtend 8072 nieuwe besmettingen.
Dat is veel meer dan de 3379 gevallen van dinsdag en de 4535 gevallen van maandag. In het weekend meldde het RKI met 8616 gevallen op zondag en 10.485 nieuwe besmettingen op zaterdag wel net zulke hoge aantallen.
Het totale aantal coronagevallen in Duitsland staat op 2.299.996. De afgelopen 24 uur liep het Duitse dodental door corona met 813 op tot 62.969.
Energieleverancier Eneco gaat niet langer energiecontracten van deur tot deur verkopen. Sinds de lockdown is de deurverkoop stil komen te liggen, de energieleverancier heeft besloten deze niet opnieuw op te starten als dat weer mogelijk is.
"We zien klanten die deur tot deur toch als invasief, opdringerig ervaren", vertelt chief customer officier van Eneco Hans Peters aan het AD. "Verkopers kunnen immers veel verdienen, maar dan wel door de bonussen die ze door veel te verkopen binnen kunnen slepen. De wil om te presteren werkt gesjoemel binnen de sector in de hand." Volgens Peters past deur tot deurverkoop niet meer bij de normen en waarden van het bedrijf. Bij Eneco zijn zestig deurverkopers in dienst.
Eind 2019 kwamen de deurverkopers van energiebedrijven in het nieuws vanwege misleidende en opdringerige deurverkoop. Deurverkopers zouden contracten slijten aan oude, soms dementerende klanten of zich voordoen als 'tariefcontroleur' of 'netbeheerder'.
De rechtbank in Den Haag behandelt woensdag een door de Partij voor de Dieren aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over briefstemmen tijdens de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Volgens de politieke partij is er sprake van discriminatie als alleen zeventigplussers door de coronacrisis per brief mogen stemmen. Zij worden dan bevoordeeld en dat is in strijd met het kiesrecht, meent de PvdD.
Mensen boven de zeventig mogen per brief stemmen, omdat ze in de regel kwetsbaarder zijn dan jongere mensen. "Naast die groep ouderen zijn er echter nog miljoenen volwassenen met onderliggende ziekten die het RIVM ook als 'kwetsbaar' aanmerkt", aldus de PvdD. Bovendien is er volgens de partij een groep kiezers die onder de huidige omstandigheden liever de stemlokalen mijdt en dus ook graag per brief wil stemmen. De partij wil daarom dat iedereen die mogelijkheid krijgt, laat hun advocaat Phon van der Biesen weten.
Het betoog van de PvdD vindt naar eigen zeggen weerklank bij de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, waar 1100 juristen en advocaten bij zijn aangesloten.
Het kabinet treft voor de komende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart verschillende maatregelen zodat iedereen veilig kan stemmen. Behalve dat zeventigplussers per brief hun stem mogen uitbrengen, is een deel van de stembureaus al op 15 en 16 maart geopend, voor kwetsbare mensen onder de zeventig. Ook mag iedereen dit jaar niet voor twee, maar voor drie andere kiezers een volmachtstem uitbrengen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.