Milieu en Gezondheid
9 sep 2021, 08:23
De daling van de coronacijfers is gestokt: zowel het aantal besmettingen als ziekenhuisopnames neemt nauwelijks meer af. Het kabinet heeft de maatregelen ondertussen tot 20 september verlengd. Komen daarna de langgewenste versoepelingen? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuw bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 2.403, dat is lager dan het weekgemiddelde (2.496)
Op dinsdag 7 september testte 9,1 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 657 dat zijn er 14 minder dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 214, dat zijn er 5 minder dan op woensdag
Op donderdag zijn 3 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 18.058 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 23.179.631 coronavaccins toegediend in Nederland
De noodsteun aan de culturele en creatieve beroepsgroepen moet na 1 oktober worden voortgezet, tot er een herstelplan van kracht wordt. Daarvoor pleit de Taskforce culturele en creatieve sector in een dringende oproep aan de Tweede Kamer en het demissionaire kabinet.
"Vertraging van de coalitievorming kan geen reden zijn om nu een gat te laten vallen. Het algemene economische beeld mag dan positief zijn, de realiteit in de culturele en creatieve sector is dat niet", schrijft de taskforce. Die vertegenwoordigt ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties.
Door de coronamaatregelen blijven de kaartverkoop en bezoekcijfers ernstig achter. De taskforce raamt het gemis aan publieksinkomsten op 1 miljard euro voor de tweede helft van dit jaar. Voor heel 2021 wordt dit geschat op ruim 2,8 miljard euro. Daarnaast zag twee derde van de vele zzp'ers die in de creatieve beroepen werken, zoals uitvoerende artiesten en technici, de omzet in 2020 halveren.
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 2403 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Daarmee daalt het gemiddelde weer licht, na een paar dagen waarin het niveau iets was opgelopen.
In de afgelopen zeven dagen zijn 17.474 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld bijna 2500 nieuwe gevallen per dag. Het gemiddelde schommelt de laatste 2,5 week rond dat niveau.
In Amsterdam kwamen 218 besmettingen aan het licht en in Rotterdam werd het coronavirus aangetroffen bij 143 inwoners. Den Haag telde 102 positieve tests, Utrecht 73 en Zaanstad 50. In 56 gemeenten testte geen enkele inwoner positief.
De grote studentenverenigingen in het land hebben dit jaar 15 procent meer aanmeldingen ontvangen dan vorig jaar. Bij de 48 verenigingen die zijn aangesloten bij de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) hebben zich tot nu toe 18.655 aspirant-leden gemeld. Veel zullen er niet meer bij komen, want de inschrijfmomenten zijn bij bijna alle verenigingen gesloten.
Een jaar geleden werden de verenigingen ook al overspoeld met nieuwe aanmeldingen. Het werden er uiteindelijk 16.288 en dat was een toename van 60 procent ten opzichte van 2019. De LKvV constateerde dat de coronapandemie dé grote motor was achter de animo, die in decennia niet zo hoog was. Lockdowns veroorzaakten veel eenzaamheid, ook onder studenten.
Dit jaar zette het aantal aanmeldingen dus nog verder door. Net als in 2020 ging het enthousiasme echter gepaard met teleurstellingen. Diverse verenigingen zaten in een mum van tijd aan hun limiet en moesten aanmelders teleurstellen.
De routes van de actie van de evenementensector, die plaatsvindt onder de noemer Unmute Us, zijn bekend. In zeker negen steden gaan mensen komende zaterdag de straat op uit protest tegen de huidige coronamaatregelen.
De demonstraties zijn vanaf 14.00 uur in de steden Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Tilburg en Utrecht. In Amsterdam begint en eindigt het protest in het Westerpark, in Den Haag is dat op het Malieveld en in Eindhoven is het Klokgebouw het begin- en eindpunt van de demonstratie.
In Utrecht verzamelen de betogers op de Maliebaan en in Enschede in de Molenstraat. De protestmars in Groningen begint en eindigt bij de Concourslaan en in Leiden is dat de Lammermarkt. Demonstranten lopen in Maastricht van het MECC Maastricht naar het Geusseltpark en in Tilburg begint het protest op het Stuivesantplein en eindigt deze op het Willemsplein.
Ook mensen die het coronavaccin van Moderna hebben gekregen, ontvangen over een tijdje misschien een extra prik om de bescherming sterker te maken. Moderna heeft de eerste onderzoeksresultaten over het effect van zo'n 'booster shot' alvast gedeeld met de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
Het bureau buigt zich al over een mogelijk 'booster shot' van het coronavaccin dat door Pfizer en BioNTech is ontwikkeld. Dat zou zes maanden na de laatste prik moeten worden gegeven. Wat de tussenperiode bij Moderna zou moeten zijn, is nog niet bekend.
Een extra prik kan volgens het EMA vooral belangrijk zijn voor mensen bij wie het afweersysteem niet goed werkt. Bij hen lijken de vaccins minder goed aan te slaan. Maar ook anderen kunnen mogelijk een extra vaccinatie krijgen.
Volgens Marco Cavaleri van het EMA werken de eerste prikken tot nu toe goed en zijn mensen over het algemeen goed beschermd tegen ziekenhuisopname en overlijden. Toch lukt het de Delta-variant soms om door die bescherming heen te breken en mensen toch te besmetten.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen moment 657 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 14 minder dan woensdag, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensivecareafdelingen liggen momenteel nog 214 ernstig zieke coronapatiënten, een daling van 5 ten opzichte van een etmaal eerder. Er werden 16 nieuwe patiënten op de ic's opgenomen.
De verpleegafdelingen verzorgen op dit moment 443 mensen met Covid-19, dat zijn er 9 minder dan een dag geleden. Er zijn de afgelopen 24 uur 68 mensen die zo ziek waren geworden na hun coronabesmetting dat ze naar het ziekenhuis moesten nieuw in de klinieken opgenomen.
Veel hardloopwedstrijden en andere grote evenementen gaan de komende tijd niet door, omdat de organisatoren verwachten dat de coronamaatregelen voorlopig niet veranderen. Maar de marathon van Leiden wordt volgende maand wel gehouden. "De hulpdiensten en lokale overheden zien geen belemmering meer om het populaire buitenevenement met zoveel getrainde sporters doorgang te laten vinden", melden de organisatoren. De wedstrijd is op 10 oktober.
Het kabinet zei vorige maand te hopen dat het eind september mogelijk is de regel van anderhalve meter afstand te kunnen laten varen. Het aantal positieve tests is sindsdien niet echt gedaald, dus mogelijk kondigt het kabinet volgende week aan dat de regel voorlopig blijft bestaan. De organisatoren in Leiden houden daar al rekening mee. In dat geval moeten toeschouwers op drukke plekken in vakken staan, waar plek is voor een beperkt aantal mensen.
De marathon van Leiden zou eerst in mei 2020 worden gehouden. Bij het begin van de corona-uitbraak werd het evenement verschoven naar november 2020 en later naar mei 2021. Al die keren moesten de organisatoren de hardloopwedstrijd alsnog afgelasten. Het evenement trekt jaarlijks 10.000 tot 15.000 deelnemers.
Heel Nederland kleurt, zoals verwacht, ook de komende week rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat komt doordat meer dan 5 procent van alle uitgevoerde tests positief is. Rood is de een na hoogste waarschuwingskleur op de kaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC elke donderdag maakt. Ook afgelopen week stonden alle twaalf provincies op rood.
Flevoland is naar verhouding de grootste brandhaard van het land. In de afgelopen twee weken zijn daar 281 op elke 100.000 mensen positief getest. Dat is wel aanzienlijk lager dan bij de berekening van vorige week. Daarna volgt Friesland. Het aantal positieve tests daar ligt bijna 19 procent hoger dan bij de kaart van vorige week. Friesland heeft Noord-Holland, Zuid-Holland en Overijssel ingehaald. Ook in Utrecht stijgt het aantal gevallen.
In Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Drenthe worden naar verhouding minder mensen positief getest, hoewel ook in Drenthe een flinke toename te zien is.
Het percentage positieve tests stijgt de laatste weken. Dat komt waarschijnlijk door het einde van de zomervakantie. Steeds minder mensen laten zich testen omdat ze op reis gaan. Verreweg de meeste testen daarvoor waren negatief, en die vallen weg in de berekening. Wat overblijft, zijn vooral de tests bij de teststraten van de GGD. Daar komen veel mensen die corona-achtige klachten hebben of die contact hebben gehad met iemand die besmet bleek, en dat levert naar verhouding meer positieve tests op.
Als minder dan 4 procent van alle tests positief was geweest, zouden zes provincies rood zijn geweest en zes oranje.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken past voor vier landen het reisadvies aan. Het gaat onder meer om Letland, dat is aangewezen als hoogrisicogebied vanwege de oplopende coronabesmettingen. Het land krijgt een 'geel' reisadvies. Vanaf zondag moeten reizigers die vanuit dat land naar Nederland komen een coronabewijs laten zien. Dat kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.
Panama is nu nog een 'zeerhoogrisicogebied', maar verandert in een hoogrisicogebied. Dat betekent dat de test- en quarantaineplicht vervalt voor reizigers vanuit dat land.
Die plicht wordt juist ingesteld voor reizigers vanuit Costa Rica en Saint Kitts and Nevis in de Caraïben. Reizigers uit deze landen moeten vanaf zondag ook bij volledige vaccinatie een negatief testresultaat tonen en 10 dagen in (thuis)quarantaine.
Commerciële teststraten kwamen als een komeet op, maar dreigen net zo snel weer te verdwijnen. Om dat te voorkomen, storten meerdere testbedrijven zich op een nieuwe markt: ze gaan soa-testen aanbieden of hebben plannen daarvoor. Dat meldt radiozender BNR op basis van een navraag.
Een van die bedrijven is Spoedtest.nl. Die aanbieder verwacht al binnen nu en een maand de eerste soa-testen bij mensen door de brievenbus te strooien. BNR sprak met verschillende coronatestbedrijven, waaronder Snelkliniek dat plannen heeft om de komende maanden soa-testen aan te bieden.
Testaanbieder Coronalab.eu biedt nu al op kleine schaal soa-testen aan, maar is van plan flink uit te breiden. "Niet alleen met soa-testen, maar ook met veel meer preventieve en diagnostische testen. De testen worden thuis afgenomen, naar het lab gestuurd en geanalyseerd", zegt medeoprichter Patrick de Boer tegen BNR.
De horeca ziet niets in plannen van het kabinet om toegang tot cafés en restaurants, maar ook de cultuursector alleen toe te staan voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kan overleggen.
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten zich te laten vaccineren en stelt dat ondernemen zo moeilijker wordt gemaakt.
Nederland is ook de komende week helemaal rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat komt doordat meer dan 5 procent van alle uitgevoerde tests positief is. Ook afgelopen week waren alle twaalf provincies rood op de kaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC elke donderdag maakt.
Het ECDC kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Zes van de twaalf provincies hadden in de afgelopen twee weken iets minder dan 200 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Ze worden dan oranje als minder dan 4 procent van alle tests positief is. Maar komt het percentage boven die grens uit, zoals nu en vorige week, dan kleuren ze rood. De andere zes provincies hebben iets meer dan 200 positieve tests per 100.000 mensen en zijn hoe dan ook rood.
Als Nederland onder de 4 procent was gebleven, zou alleen Utrecht donderdag van oranje naar rood zijn gegaan. Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Overijssel en Friesland zouden rood zijn gebleven. Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Drenthe zouden op oranje zijn blijven staan.
Flevoland is naar verhouding de grootste brandhaard. In de afgelopen twee weken zijn daar 281 op elke 100.000 mensen positief getest. Dat is wel aanzienlijk lager dan bij de berekening van vorige week. In Noord-Holland daalt het aantal positieve tests ook iets, in Zuid-Holland is juist een toename te zien. De grootste stijgers zijn Friesland en Drenthe, waar het aantal positieve tests 18 procent hoger ligt dan bij de kaart van vorige week.
Dat het percentage positieve tests stijgt, komt waarschijnlijk door het einde van de zomervakantie. Het aantal testen voor een reis daalt de laatste weken snel. Verreweg de meeste testen daarvoor waren negatief, en die vallen weg in de berekening. Wat overblijft, zijn vooral de tests bij de teststraten van de GGD. Daar komen veel mensen die corona-achtige klachten hebben of die contact hebben gehad met iemand die besmet bleek, en dat levert naar verhouding meer positieve tests op.
Landen gebruiken de kaart van het ECDC om hun beleid te bepalen. Toen Nederland in juli donkerrood werd, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.