Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Nog vier nertsenbedrijven besmet met coronavirus

LIVEBLOG | Nog vier nertsenbedrijven besmet met coronavirus

Milieu en Gezondheid

9 juni 2020, 06:01

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis in Nederland.

  • Het aantal bevestigde coronadoden in Nederland is opgelopen tot 6.031

  • In totaal zijn er tot nu toe 47.903 mensen in ons land positief getest op het virus.

  • De toestroom in de ziekenhuizen is aan het afvlakken: 11.800 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

  • Er liggen op dit moment nog 91 coronapatiënten op de intensive care.

Update 21:56 - Nog vier nertsenbedrijven besmet met het coronavirus

Op nog vier nertsenbedrijven is het coronavirus ontdekt. In totaal is het virus nu op dertien bedrijven vastgesteld, melden de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw) aan de Tweede Kamer. Twee van de bedrijven waar nieuwe besmettingen zijn gevonden, zijn gevestigd in Landhorst, een in Volkel en een in Castenray. Hoe het virus op de nertsenhouderijen terecht is gekomen, is niet bekend. De inspectiedienst NVWA onderzoekt dat nog en heeft daarnaast contact met de GGD over het mogelijk testen van medewerkers.

Update 18:59 - Toiletten en douches op campings vanaf 15 juni weer open

Toiletten en douches op Nederlandse campings mogen vanaf 15 juni weer open. Dat heeft het kabinet besloten, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag. Oorspronkelijk stond de heropening gepland voor 1 juli. "Wat we juist willen is dat mensen hun vakantie een beetje spreiden, en dan moeten die toiletgebouwen natuurlijk open zijn", aldus De Jonge. "Dus u kunt gaan boeken." Vanaf 15 juni zijn toeristen uit de meeste Europese landen ook weer welkom in Nederland. Lees meer.

Update 16:05 - Een coronapatiënt minder op de intensive care

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is dinsdag gedaald van 92 naar 91. Het aantal patiënten neemt elke dag langzaam af, "geheel in lijn met het stabiele beeld van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt niet hoeveel mensen met andere aandoeningen op een intensivecareafdeling liggen en hoeveel coronapatiënten op verpleegafdelingen worden behandeld. Elke dag worden een paar mensen overgebracht naar een intensive care en mogen iets meer mensen van de ic af. Het LCPS verwacht dat het aantal coronapatiënten op de ic in de komende periode nog licht daalt, maar het centrum gaat er ook vanuit dat er nog een tweede golf komt.

Update 14:57 - Reproductiegetal coronavirus schommelt rond de 1

Volgens de laatste inschatting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besmet een coronapatiënt in Nederland nog altijd gemiddeld één andere persoon met het virus. Het "meest aannemelijke" reproductiegetal schommelde eind mei rond de 1: even kwam het iets boven de 1 uit, daarna weer iets eronder. De inschatting geldt tot 21 mei. Over de periode daarna doet het RIVM geen uitspraak, omdat de betrouwbaarheid van de cijfers simpelweg te klein is. Het aantal ziekenhuisopnames is bepalend voor het reproductiegetal, maar opnames worden vaak pas dagen later geregistreerd door de GGD. Het reproductiegetal, ook wel de R0 genoemd, is belangrijk omdat het aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt. Als het cijfer precies 1 is, besmet iedere patiënt één andere persoon en blijft het aantal coronagevallen dus stabiel. Onder de 1 dooft de epidemie langzaam uit, boven de 1 neemt het aantal zieke mensen toe. Het RIVM rapporteert erover op dinsdagen.

Update 14:06 - RIVM meldt 15 nieuwe doden door coronavirus, 6 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn 15 nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die besmet waren met het coronavirus. Daarmee komt het officiële Nederlandse dodental van de pandemie op 6031. Ziekenhuizen namen zes nieuwe coronapatiënten op. In werkelijkheid zijn meer mensen overleden aan Covid-19. In de statistieken van het RIVM worden alleen overlijdens meegenomen van mensen bij wie het virus met een test was vastgesteld. Meldingen over sterfgevallen en ziekenhuisopnames worden vaak pas een of meerdere dagen later gedaan. Op dinsdagen komen steevast sterfgevallen van het weekend terug in de rapportages. Daardoor ligt het sterftecijfer vaak iets hoger dan op andere dagen.

Update 13:10 - 'Toiletten en douches op campings eerder open'

Toiletten en douches op campings gaan op 15 juni weer open. Dat meldt de NOS. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn deze voorzieningen al maanden gesloten. Volgens de planning van het kabinet zouden de toiletten en douches vanaf 1 juli weer opengaan, maar volgens Haagse bronnen wordt dat twee weken vervroegd. Het idee daarachter is dat vanaf 15 juni buitenlandse toeristen weer welkom zijn en dat dat een logisch moment is om ook de sanitaire voorzieningen weer te openen. Het besluit is nog wel onder voorbehoud van goedkeuring van het Outbreak Management Team. De reisbranche drong vorige week al aan op vervroeging.

Update 12:18 - Bijna 17.000 zorgmedewerkers hebben corona opgelopen

Het coronavirus is tot nu toe vastgesteld bij 16.973 mensen die in de zorg werken. Het is niet bekend waar ze het virus hebben opgelopen. 529 zorgmedewerkers zijn opgenomen in een ziekenhuis en elf mensen die in de zorg werken zijn sinds het begin van de uitbraak overleden. Het is de tweede keer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) cijfers over corona in de zorg naar buiten brengt. Op 30 april meldde het instituut 13.884 besmettingen, 458 ziekenhuisopnames en negen sterfgevallen in de zorg.

Update 12:12 - Steeds meer mensen zetten radio aan tijdens coronacrisis

Wie tijdens de coronacrisis thuis werkt, zet al snel even de radio aan. Steeds meer mensen doen dat, staat in een onderzoek van de Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO). Nederlanders besteden ongeveer 10 procent meer tijd aan het luisteren naar de radio dan in dezelfde periode vorig jaar: afgelopen week gemiddeld 161 minuten per dag. De meeste mensen luisteren volgens NLO thuis. Door corona wordt de auto minder gebruikt, daardoor nam het percentage reizende radioluisteraars iets af, van 19 procent voor de crisis naar 16 procent nu.

Update 11:40 - Slachthuis Helmond weer deels open

Het slachthuis van het bedrijf Van Rooi Meat in Helmond is deels open. Het gaat om een testgroep, bestaande uit medewerkers van verschillende afdelingen van het bedrijf, die toewerkt naar de volledige opening op 17 juni. Het slachthuis werd twee weken geleden gesloten nadat er opnieuw medewerkers positief waren getest op het coronavirus. Toen vervolgens bij een steekproef 17 procent van 200 medewerkers positief testte, besloot de Veiligheidsregio het bedrijf langer dicht te houden.

Update 10:32 - Koning houdt troonrede in Grote Kerk in Den Haag

Prinsjesdag vindt dit jaar vanwege het coronavirus niet plaats in de Ridderzaal maar in de Grote Kerk in Den Haag. Dat heeft voorzitter Khadija Arib aan de leden van de Tweede Kamer laten weten. "In tegenstelling tot de Ridderzaal biedt de Grote Kerk voldoende ruimte voor 225 Kamerleden en het kabinet, met inachtneming van een onderlinge afstand van anderhalve meter", aldus Arib in de brief. Alleen vertegenwoordigers van beide Kamers en het kabinet kunnen aanwezig zijn bij de troonrede. "Helaas is het dit jaar niet mogelijk dat Kamerleden gasten meenemen naar de Verenigde Vergadering."

Update 09:35 - Jongerenclubs eisen inspraak in weg uit coronacrisis

Het kabinet moet structureel in gesprek met jongerenorganisaties over de positie van jonge Nederlanders en hun rol in de herstelperiode na de coronacrisis. Dat eisen althans jongerenclubs zelf, verenigd in Coalitie-Y. Organisaties als de Nationale Jeugdraad, studentenvertegenwoordigers en jongerenafdelingen van vakbonden en partijen willen dat het kabinet bijvoorbeeld luistert naar een jongerenexpertteam. Zij presenteren een eisenpakket dinsdagmiddag aan premier Mark Rutte in het Catshuis. De minister-president praat met de organisaties in zijn ambtswoning nadat hij jongeren had opgeroepen zoveel mogelijk mee te denken over de coronamaatregelen.

Update 08:30 - 'Meningen over wenselijkheid corona-app lopen erg uiteen'

Nederland is erg verdeeld over de corona-app die de overheid wil laten maken. Sommigen zouden de app het liefst direct installeren, terwijl anderen het juist kwalijk vinden dat zo'n app er komt. Ook is er een ’zwevende’ groep die meer informatie wil over de voorwaarden en eigenschappen van de app. Die groep twijfelaars is mogelijk doorslaggevend voor het streven van het kabinet om de gewenste dekkingsgraad van 60 procent te halen, stellen onderzoekers van de TU Delft, Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam. De app moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Dat moet helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Update 06:30 - Nieuwe beweging roept op burgers boven bedrijven te stellen

Een groep burgers, activisten en wetenschappers heeft de krachten gebundeld in de burgerbeweging #samenuitdecrisis. De nieuwe beweging roept politici op om bij de weg uit de coronacrisis te kiezen voor mensen boven bedrijven en voor groen en eerlijk boven "business as usual". De groep bestaat bij de start uit ongeveer vijftig mensen. Zij komen naar buiten met een manifest en de website samenuitdecrisis.nl. Belangstellenden kunnen het manifest en acties van de beweging ondersteunen of zelf met acties en ideeën komen voor een weg uit de coronacrisis.

Update 05:22 - Onderwijsraad: meer geld nodig voor coronacrisis scholen

Het kabinet moet extra geld uittrekken om de negatieve gevolgen van de coronacrisis in het onderwijs te bestrijden. Dat schrijft de Onderwijsraad dinsdag in een advies aan verantwoordelijk ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven, meldt het FD. Vooral het lerarentekort is urgent, net als de toenemende verschillen tussen leerlingen, studenten, opleidingen en scholen. "We begrijpen dat er druk op de overheidsfinanciën is, zeker als we in een heftige recessie komen", benadrukt voorzitter Edith Hooge. "Maar om uit de crisis te komen, is het noodzakelijk om gericht te investeren in jonge generaties." De eerder toegezegde 500 miljoen euro voor onderwijsachterstanden, studievertraging en het behoud van stages is volgens de Onderwijsraad een "welkom begin".

Update 03:44 - 'Helft van de Nederlanders gaat deze zomer niet op vakantie'

Bijna de helft van Nederland gaat deze zomer niet op vakantie. Dat meldt EenVandaag op basis van een peiling onder ruim 29.000 mensen. 48 procent van hen zegt deze zomer thuis te blijven omdat ze de coronarisico's in eigen land beter kunnen inschatten. Een derde van de ondervraagden wil wel weg. Van hen blijft 42 procent wel in Nederland. Volgens het nieuws- en actualiteitenprogramma is ook voor die groep de veiligheid doorslaggevend. "Als er toch iets misgaat ben ik in ieder geval snel thuis is de gedachte." De mensen die wel naar het buitenland op vakantie gaan, maken zich weinig zorgen over het coronavirus op hun vakantiebestemming, aldus EenVandaag. Dat meldt verder dat de ondervraagden verdeeld zijn over de vraag of het goed is dat er ook weer toeristen naar Nederland komen.

Update 01:46 - Behandelaars ggz zien digitale zorg niet zitten

Psychiaters en psychologen zien weinig in behandelen op afstand. Slechts één op de honderd behandelaren geeft de voorkeur aan beeldbellen boven echt contact. Dat blijkt volgens NRC uit onderzoek van het UMC Utrecht onder 592 psychologen en psychiaters, maandag gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychotherapie. Door de coronamaatregelen zien behandelaren hun patiënten sinds maart via de telefoon, tablet of computer. Tegen de onderzoekers zeggen ze bepaalde behandelmethoden via beeldbellen niet te kunnen toepassen. Zelfs als digitaal behandelen net zo effectief blijkt als in levenden lijve, "lijken psychiaters en psychologen er simpelweg niet op te zitten wachten", schrijven de onderzoekers.

Update 00:53 - Nog geen besmettingen bekend door demonstratie op de Dam

Bij de GGD in Amsterdam zijn vooralsnog geen besmettingen met het coronavirus bekend die zijn veroorzaakt door de antiracismedemonstratie van een week geleden op de Dam. Dat laten de gemeente en de veiligheidsregio maandag weten na vragen van de Amsterdamse gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders wijst er wel op dat de incubatietijd van Covid-19 maximaal 14 dagen bedraagt. Die periode is nog niet verstreken. Ook geeft het college aan dat de "GGD geen mogelijkheid heeft om vast te stellen wie bij de demonstratie aanwezig is geweest". Mensen moeten zelf aangeven dat ze op de Dam zijn geweest. "Ook kan iemand in een andere regio getest worden. Dan kan het langer duren voordat die informatie ook bij GGD Amsterdam bekend is." Lees meer.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.