Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Zorgen bij OMT-leden over verkiezingen

LIVEBLOG | Zorgen bij OMT-leden over verkiezingen

Milieu en Gezondheid

9 feb 2021, 07:03

Nederland blijft tot zeker begin maart in lockdown, vooral vanwege de snel oprukkende Britse variant. Ook de avondklok wordt tot 2 maart zodat de maatregel gelijkloopt met de andere maatregelen van de overheid. Sinds deze week mogen basisscholen en de kinderopvang wel weer open. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 2.273, dat zijn er 1.667 minder dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.034, dat zijn er 54 meer dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 542, dat zijn er meer dan op zondag

  • Aantal sterfgevallen dat gemeld is op maandag: 25, er zijn tot nu toe 14.428 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er 571.361 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 22:32 - GGD: geen aanwijzing dat misbruik is gemaakt van problemen

Er zijn geen aanwijzingen dat kwaadwillenden misbruik hebben gemaakt van de beveiligingsproblemen bij de website coronatest.nl, waar mensen een testafspraak kunnen maken of een uitslag van een coronatest kunnen vinden. "Naar onze mening is het systeem veilig te gebruiken", voegt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland er aan toe.

Minister Hugo de Jonge liet dinsdag weten dat er opnieuw problemen zijn met het ICT-systeem van de GGD'en. Mensen kunnen met hun DigiD inloggen op die site. Volgens toezichthouder Logius voldeed de GGD op zes punten niet aan de eisen. Twee van die zes problemen zouden nog niet zijn verholpen.

GGD GHOR Nederland wil "in het kader van de vertrouwelijkheid" niet zeggen wat er precies mankeerde aan de beveiliging. De twee overgebleven problemen hebben volgens de organisatie te maken met "het controleerbaar aantoonbaar maken van de veiligheid van het systeem". De GGD-koepel verwacht begin maart de resterende punten te hebben verholpen.

Update 22:18 - Zorgen bij OMT-leden over verkiezingen

Deskundigen uit het Outbreak Management Team (OMT) maken zich zorgen over het risico van het houden van verkiezingen midden in een mogelijke derde coronagolf.

Het kabinet heeft het OMT nog niet om advies gevraagd over of en hoe de verkiezingen kunnen doorgaan, maar verschillende leden vinden dat het OMT de potentiële gevolgen ervan moet bespreken en doorrekenen, blijkt uit een rondgang van NRC.

"Het heeft gewoon risico’s, die moet je becijferen", zegt arts-microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans. Het kabinet heeft tot nu toe, gesteund door de Tweede Kamer, steeds gezegd dat de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart met de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen doorgaan.

Update 22:08 - Grote groep mensen weggestuurd uit Kronenburgerpark in Nijmegen

De politie heeft dinsdag een grote groep mensen weggestuurd uit het Kronenburgerpark in Nijmegen. Zo'n vijfhonderd mensen waren daar bij elkaar om te genieten van de sneeuw. Maar volgens de politie werden de coronaregels niet in acht genomen.

"We snappen dat mensen willen genieten in de sneeuw, maar het was heel druk en er werd niet voldoende afstand gehouden", aldus een woordvoerster.

Agenten hebben iedereen weggestuurd. "Dat ging snel en vlot. We hebben het park ook even afgesloten. Er zijn geen boetes uitgedeeld."

Update 21:53 - Horecabranche wil staat aanklagen en zoekt steun failliete ondernemers

Horecaondernemers en juristen lanceren dinsdag een campagne voor horecazaken die ondanks de steunmaatregelen inmiddels (technisch) failliet zijn. Gedupeerde ondernemers kunnen zich via de site melden, zodat er binnenkort een grote rechtszaak aangespannen kan worden tegen de staat.

Lees hier meer.

Update 20:14 - Opnieuw problemen met ICT-systeem van de GGD

Er zijn opnieuw problemen met het ICT-systeem van de GGD. Dit keer gaat het om de beveiliging van coronatest.nl, de site waarop mensen een testafspraak kunnen maken of een uitslag van een coronatest kunnen vinden.

Om in te loggen op de site is een DigiD nodig. Volgens toezichthouder Logius voldoet het systeem op zes punten niet, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Er is volgens de toezichthouder "geen sprake van een onveilige situatie".

Update 19:07 - Kabinet verlengt coronawet met drie maanden tot 1 juni

Het demissionaire kabinet wil de coronawet die op 1 maart afloopt, verlengen tot 1 juni, schrijft zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Deze wet, waarin de meeste coronamaatregelen vervat zijn, is tijdelijk en moet elke drie maanden officieel worden verlengd. Daarbij moet ook de Raad van State telkens advies uitbrengen over de noodzaak ervan.

Update 18:50 - Marine grijpt in na nieuwe coronabesmettingen

De marine scherpt de coronamaatregelen aan nadat eind vorige week vier oorlogsschepen waren teruggekeerd met besmettingen onder de opvarenden.

Bemanningsleden van schepen die verder dan 24 uur van de marinehaven in Den Helder opereren, gaan alleen in een "COVID-vrije bubbel" aan boord. Ze moeten tien dagen voor vertrek op een "gecontroleerde locatie" in quarantaine, waarna een test volgt. Zonder negatieve uitslag komen ze niet aan boord.

Voor schepen die dichter bij huis blijven, vinden screeningen plaats voor vertrek. Als bemanningsleden op zee verkouden worden of andere coronaklachten hebben, keert het schip direct terug naar de haven en worden de bemanningsleden getest.

Update 17:55 - Bijna 130.000 zorgmedewerkers en ruim 45.000 leraren besmet

Het coronavirus is in het afgelopen jaar vastgesteld bij 129.150 mensen die in de zorg werken en bij 45.875 medewerkers van scholen en kinderdagverblijven. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet niet waar ze besmet zijn geraakt, dat zou ook buiten het werk om kunnen zijn gebeurd.

Ten opzichte van vorige week is het aantal coronagevallen in de beide beroepsgroepen gestegen met respectievelijk 3411 en 859. Het RIVM houdt van een aantal beroepsgroepen de besmettingscijfers bij, omdat zij mogelijk meer risico lopen besmet te raken.

Update 17:34 - Koning Willem-Alexander bedankt RIVM voor 'gigantische inzet'

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven bezocht. Hij dankte iedereen die betrokken is bij het RIVM voor hun "gigantische inzet" onder vaak moeilijke omstandigheden. Dankzij het vaccin is er licht aan het einde van de tunnel, aldus de koning, maar de RIVM'ers moeten ervoor zorgen dat obstakels uit de weg worden geruimd.

Update 16:22 - Meer dan half miljoen mensen tot nu toe gevaccineerd

Iets meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben tot nu toe een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Het gaat om 504.736 mensen. Dat zijn er bijna 177.000 meer dan een week eerder, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het vaccinatieprogramma leidt.

Van de gevaccineerden hebben 66.409 mensen ook al de tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zijn tegen het virus.

Update 15:00 - Britse variant verspreidt zich minder snel

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft voorlopig dalen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen week 24.668 meldingen van positieve tests, 14 procent minder dan de week ervoor. Het instituut laat in het midden in hoeverre dat komt door de sluiting van teststraten vanwege het winterweer.

Naar verhouding gaat het steeds vaker om de Britse variant, maar die versie van het virus verspreidt zich wel minder snel dan voorheen. Het zogeheten reproductiegetal van de Britse variant is gedaald van 1,28 naar 1,13. Dat betekent dat honderd mensen met de Britse variant gemiddeld 113 anderen aansteken.

Update 14:33 - Duizenden aanmeldingen voor #skipdecoronadip van Rode Kruis

Ruim 4400 mensen hebben zich inmiddels aangemeld voor de uitdaging van het Rode Kruis om meer vrolijkheid te brengen in de coronacrisis. De zogenoemde #skipdecoronadip werd dinsdagochtend gelanceerd en richt zich vooral op jongeren. Twee psychologen geven deelnemers een week lang elke dag een mail met tips en activiteiten in hun mailbox.

"Het geeft duidelijk aan hoe groot de behoefte is om een positieve draai te geven aan het dagelijks leven in deze tijden", zegt Madelon Bronner, een van de betrokken psychologen van het Rode Kruis.

Veel jongeren zijn somber tijdens de coronacrisis en zien op tegen de komende maanden waarin ze nog met het virus te maken zullen hebben. Volgens een online-onderzoek van de hulporganisatie, uitgezet onder 713 Nederlanders in de leeftijdscategorie van 16 tot en met 30 jaar, ligt dat percentage op ruim 70. Onder de jongeren die zeggen regelmatig of vaker met gevoelens van eenzaamheid of somberheid te kampen, is dit zelfs 90 procent.

Gedurende de hele maand februari kunnen belangstellenden zich aanmelden voor de uitdagingen en tips van #skipdecoronadip. "Denk aan een opdracht als: praat een dag lang niet over corona. Of leer een zin in gebarentaal", licht psycholoog Bronner toe. Ook kunnen jongeren via het Rode Kruis een gratis telefoongesprek aanvragen met een coach van Blijfovereind of anderszins tips krijgen over mentale gezondheid.

Update 13:04 - WHO-team: markt Wuhan mogelijk niet bron uitbraak coronavirus

De uitbraak van het coronavirus is mogelijk niet begonnen bij de voedselmarkt in de Chinese stad Wuhan. Dat zeggen de voorzitters van het onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in China tijdens een persconferentie. Er was in de miljoenenstad al sprake van een bredere uitbraak en het is nog niet vast te stellen waar die begon.

Zowel op een aantal markten als daarbuiten waren er besmettingen met het coronavirus, zegt de Chinese onderzoeker Liang Wannian. Volgens hem is het virus voor december 2019 niet vastgesteld in Wuhan, zo zei hij ook.

Verder is het onwaarschijnlijk dat het coronavirus in een lab is ontstaan, aldus onderzoeker Peter Ben Embarek. Het virus is waarschijnlijk overgesprongen van dier op mens. Van welke diersoort het virus afkomstig is, moet ook nog nader worden onderzocht. Het zou kunnen gaan om meerdere soorten.

De Nederlandse viroloog Marion Koopmans was ook bij de persconferentie. Zij legde uit hoe het onderzoeksteam de opties rondom de start van de uitbraak heeft bekeken.

Update 12:38 - Leraren verdeeld over doorgaan centrale examens

Minder dan de helft (45 procent) van de leraren wil dat de centrale eindexamens dit jaar doorgaan op de manier die onderwijsminister Arie Slob in december heeft afgekondigd, komt naar voren uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond onder 7500 leden.

Ongeveer 30 procent van de docenten wil juist dat er geen eindexamens worden gehouden, dus dat leerlingen slagen of zakken op basis van de schoolexamens. En zo’n 25 procent wil dat er alleen examens worden afgenomen in de kernvakken, al dan niet aangevuld met een profielvak.

Slob stelde in december voor om eindexamenleerlingen dit schooljaar vanwege de coronacrisis meer ruimte te geven om hun examens te doen. Zo kunnen ze hun examens spreiden over meerdere tijdsvakken en krijgen ze een extra herkansing. De minister neemt later deze week een besluit hierover.

Update 11:19 - Kwetsbare ouderen krijgen ook Pfizer/BioNTech-vaccin

Kwetsbare ouderen die langdurige zorg ontvangen worden vanaf volgende week niet meer alleen ingeënt met het vaccin van Moderna. Ze krijgen dan ook het Pfizer/BioNTech-vaccin. Hierdoor kan een groot deel van deze mensen eerder worden gevaccineerd. Dat maakt het RIVM disndag bekend.

Het gaat om mensen die zorg ontvangen op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz) in kleinschalige woonvormen zonder instellingsarts. In totaal gaat het om 77.000 bewoners. De eerste mensen in deze groep zijn 25 januari gevaccineerd. "Door de beperkte beschikbaarheid van het vaccin van Moderna is besloten deze doelgroep ook met het vaccin van Pfizer/BioNTech te gaan vaccineren", aldus het gezondheidsinstituut.

De bewoners worden gevaccineerd door mobiele teams die vanuit huisartsenposten worden ingezet. Zij krijgen de vaccins toegediend in hun eigen woonomgeving. Tot nu toe zijn bijna 5000 bewoners gevaccineerd. Deze week komen daar nog zo'n 6000 mensen bij.

Update 10:55 - Toezichthouder sluit per direct commercieel coronalab

De commerciële coronatester PCRtestNederland mag voorlopig niet meer vaststellen of mensen het coronavirus onder de leden hebben. Het lab moet per direct dicht, op bevel van de toezichthouder, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het is de eerste keer dat de inspectie zo'n straf oplegt. De zestien teststraten van het bedrijf mogen wel openblijven.

De IGJ controleerde het lab vorige week en constateerde "acute en ernstige risico's". Zo was het lab niet geschikt voor het vaststellen van testuitslagen. PCRtestNederland kon niet bewijzen dat de medewerkers goed opgeleid waren voor het werk. Het is volgens de inspectie niet vast te stellen of de problemen bij het lab hebben geleid tot verkeerde diagnoses.

PCRtestNederland heeft teststraten in onder meer Amsterdam, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Breda, Lelystad en Maastricht.

Update 08:02 - Studentenvakbond: jaar gratis studeren voor iedereen

De Tweede Kamer stemt dinsdag zeer waarschijnlijk officieel in met een voorstel om studenten die door de coronacrisis studievertraging oplopen een jaar extra studietijd te geven, zonder dat ze daar college- en lesgeld voor hoeven te betalen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt dat nog niet genoeg. Iedere student in het hoger onderwijs moet een jaar extra en kosteloos kunnen studeren, aldus de club.

"Elke student is op een bepaalde manier gedupeerd. De een heeft studievertraging opgelopen, anderen hebben hoge studieschulden moeten aangaan door het verlies van een bijbaan,'’ legt voorzitter Lyle Muns de wens uit. "Bovendien geldt een overheersend gevoel van gemis. Zowel in brede ontwikkeling als op het gebied van onderwijskwaliteit."

Het "verloren jaar" moet kunnen worden overgedaan, zegt Muns. "Jongeren vangen de hardste klappen van de coronacrisis, maar krijgen de minste steun. Tevens zien de arbeidsmarktperspectieven er niet goed uit. De kosten van het eenmalig schrappen van het collegegeld en het verlengen van de studiefinanciering staat in schril contrast met de tientallen miljarden die vrijgemaakt zijn voor steunpakketten voor werknemers en werkgevers."

Update 06:51 - Inspectie bezorgd over amateuristisch transport vaccins

De gezondheidsinspectie maakt zich zorgen over coronavaccins die soms op amateuristische wijze worden vervoerd. Daardoor zijn de vaccins mogelijk niet meer bruikbaar. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil nu strengere vervoerseisen.

Het AD bracht dinsdag naar buiten dat coronavaccins niet altijd even professioneel worden vervoerd, na onderzoek van verschillende video’s waarop het transport is vastgelegd. Op beelden is bijvoorbeeld te zien hoe een plaatselijke krokettenleverancier een zorginstelling helpt bij het vervoer van het Pfizer/BioNTech-vaccin waarbij het uiterst belangrijk is dat het goed gekoeld blijft. Sommige vaccins bleken dusdanig door elkaar geschud dat ze moesten worden vernietigd.

"We gaan samen met het RIVM meer duidelijkheid geven over het goed vervoeren van vaccins", zegt een woordvoerster van de IGJ naar aanleiding van de berichtgeving. Zij wijst erop dat zogenoemde mRNA-vaccins heel gevoelige producten zijn. "Je ziet aan de buitenkant niet wanneer het niet meer werkt. Dat merk je alleen wanneer er achteraf toch meer mensen ziek worden", aldus de woordvoerster.

De brancheorganisatie van farmaceutische groothandels BG Pharma reageert geschokt op de "dramatische" en "amateuristische" wijze van vervoer van de schaarse coronavaccins.

Update 06:32 - Weekcijfers RIVM vertekend door sluiten teststraten om winterweer

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag hoeveel nieuwe coronagevallen in de afgelopen week zijn geregistreerd. Het aantal zal lager liggen dan dat van vorige week, maar dat komt vooral doordat de teststraten zondag dicht waren vanwege het winterweer. Op maandag waren veel locaties weer open, maar het is niet bekend hoeveel mensen vanwege de sneeuw hebben besloten toch maar niet naar een teststraat te gaan. Daardoor is het moeilijk om aan de hand van de weekcijfers vast te stellen hoe de uitbraak in Nederland ervoor staat.

Het RIVM meldde vorige week dat het 28.628 meldingen van positieve tests had gekregen in de zeven dagen ervoor. Voor het eerst sinds begin oktober bleef het weekcijfer onder de 30.000. Het was de zesde week op rij waarin het aantal positieve tests daalde. Die daling komt door de coronamaatregelen van half december, maar het cijfer had nog lager kunnen zijn als de Britse variant er niet was geweest, aldus het RIVM.

In de zes dagen na die update zijn 22.911 bevestigde besmettingen gemeld. Tussen zondagochtend en maandagochtend kwamen er 2273 gevallen bij. Het RIVM verwacht dat de sluiting van de teststraten ook dinsdag en woensdag terug te zien is in de cijfers.

Het RIVM vreest dat het aantal coronagevallen in de loop van februari weer gaat stijgen vanwege de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten. Dat kan leiden tot nieuwe drukte in de ziekenhuizen.

In de weekcijfers meldt het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen (vorige week 1216) en hoeveel sterfgevallen zijn gemeld (vorige week 448). Het reproductiegetal stond vorige week een fractie onder de 1. Dat getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.

Update 06:17 - Ruim 13.000 huisartsen gevaccineerd met Moderna

De ziekenhuizen hebben tot nu toe 13.600 huisartsen en medewerkers van huisartsenposten gevaccineerd. Ze hebben een eerste vaccin van Moderna gekregen. Dat meldt het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Vorige week is volgens het LNAZ de tweede lichting vaccins aangeleverd. Zaterdag zijn de ziekenhuizen ‘s avonds doorgegaan met vaccineren vanwege de voorspelde code rood op zondag vanwege de zware sneeuwval. Daardoor zijn de geplande vaccinaties voor het weekend vrijwel allemaal gezet, aldus het netwerk.

De Landelijke Huisartsenvereniging heeft aangedrongen op een snellere vaccinatie van huisartsen omdat zij een belangrijke rol hebben in de acute zorg.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.