Milieu en Gezondheid
6 juni 2021, 08:54
Het is eindelijk zover. Nederland komt dit weekend na een half jaar deels uit de lockdown. We mogen weer naar het restaurant, museum en de sauna. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 1.596, dat zijn er 564 minder dan op zaterdag
Op zaterdag 5 juni testte 12,4 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 998, dat zijn er 11 minder dan op zaterdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 344, dat zijn er 7 minder dan op zaterdag
Op zondag zijn 3 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.678 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 10.444.475 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Het CDA onderzoekt of Sywert van Lienden vorig jaar de partij heeft ingelicht dat hij miljoenen euro's overhield aan de mondkapjesdeal die hij sloot met de overheid. Dat zegt de partij in een tweet, in reactie op een gesprek met Van Lienden in tv-programma Buitenhof.
Van Lienden zei in het gesprek dat hij "ergens na de zomer" bij de "integriteitscommissie in volle openheid heeft neergelegd dat daar een groot bedrag is verdiend". Maar het CDA betwist dat.
"Het Landelijk Bestuur onderzoekt of Sywert van Lienden het CDA heeft ingelicht", stelt de partij op Twitter. "De Integriteits-en royementscommissie geeft in ieder geval aan niet ingelicht te zijn. Bij het onderzoek zal de gebruikelijke zorgvuldigheid in acht worden genomen waaronder hoor-en wederhoor."
KWF Kankerbestrijding is niet benaderd door Sywert van Lienden en zit daar ook niet op te wachten. De organisatie zegt geen geld van hem aan te zullen nemen, mocht hij van plan zijn te willen doneren. Dat meldde een woordvoerder van KWF zondag.
Van Lienden zei zondag in een interview bij Buitenhof dat geld dat hij verdiende met een omstreden mondkapjesdeal met het ministerie van VWS een "maatschappelijke bestemming" moet krijgen. Hij zei 9 miljoen euro te willen gaan beleggen en met het rendement iets te willen doen onder meer voor "kankeronderzoek bij jonge mensen".
KWF Kankerbestrijding komt met de verklaring naar buiten omdat op sociale media mensen opmerkingen maken of vragen stellen aan de organisatie over de uitlatingen van Sywert. Zo merkt iemand op dat hij in de methode van Van Lienden "een klassieke methode ziet" om "private winsten te verduisteren". "Directeur kankerfonds wrijft zich in de handen", voegt diegene toe.
"Wij zien op sociale media dat wij bij de discussie betrokken worden", aldus de woordvoerder van KWF. "Er hangt een sfeer omheen dat wij dat geld in ontvangst zouden nemen. Maar wij vinden: dit is geld dat toebehoort aan de belastingbetaler. Het beste kan hij het terugstorten aan het ministerie van Volksgezondheid, vinden wij."
Het aantal nieuwe coronagevallen is in het afgelopen etmaal met 1596 toegenomen, meldt het RIVM. Dat zijn er 691 minder dan het weekgemiddelde, dat met dit nieuwe aantal op 2287 nieuw ontdekte coronabesmettingen per dag komt.
Zaterdag lag het weekgemiddelde nog op 2441. Toen kwamen er na een aanpassing 2145 nieuwe besmettingen bij, eerder werden er 2160 genoteerd.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met drie, een dag eerder waren dit er negen. Dat wil niet zeggen dat al die mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.
De horeca is blij met de verruimingen die zaterdag zijn ingegaan, laat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland weten. De organisatie zegt "alleen maar positieve berichten" te hebben ontvangen nu kroegen, strandtenten en restaurants binnen ook weer gasten mogen ontvangen. Ook deze zondag is het door het zonnige weer overal druk. Wel merkt de organisatie op dat grote ondernemingen nog worstelen met het maximumaantal van vijftig gasten. "Bij slechter weer is het jammer dat er zo weinig mensen naar binnen mogen", zegt een woordvoerster.
Hoewel er door het heropenen van binnenhoreca meer mogelijkheden zijn, zoals het kunnen ontbijten in een hotel in plaats van op de kamer, hoopt de branche dat er binnenkort meer mensen binnen ontvangen kunnen worden. Zo ook horecaondernemer Johan de Vos, eigenaar van twee zaken in Breda en ook voorzitter van de Bredase KHN-tak. "Het was gisteren nog best aardig weer, tot laat bleven veel mensen buiten zitten. Het was overal vol. Vandaag is het ook weer lekker in de rij aansluiten voor het terras."
Voor de cafés die dicht zijn geweest omdat ze geen terras hadden is er ook weer leven in de brouwerij, zegt De Vos. "We hopen dat we heel snel van die eindtijd af zijn en weer terug kunnen naar normaal." De Vos vraagt zich wel af wat er zal gebeuren in de grensstreken als België besluit de eindtijd van de horeca deze week verder te verruimen naar 23.30 uur.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald naar 998. Dat betekent dat er voor het eerst sinds 6 oktober vorig jaar minder dan duizend mensen met het longvirus in het ziekenhuis liggen, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op 19 mei waren het er nog ruim 2000.
Intensive cares behandelen nu 344 coronapatiënten. Dat zijn er zeven minder dan op zaterdag. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde afgelopen etmaal met vier naar 654. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten daalde met elf.
De afgelopen 24 uur kwamen elf nieuwe coronapatiënten op de ic's te liggen, vier meer dan de dag ervoor. Op verpleegafdelingen kwamen er 47 nieuwe coronapatiënten binnen. Dat waren er 29 minder dan de dag ervoor.
Iedereen uit het geboortejaar 1984 kan een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Vanaf 11.30 uur kan online een afspraak gemaakt worden, heeft demissionair coronaminister Hugo de Jonge zondag via Twitter laten weten. De officiële uitnodigingsbrief volgt later.
Het kan zijn dat sommige mensen uit 1984 al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.
Het aantal coronagevallen daalt zo hard, dat een belangrijke grens na lange tijd weer in zicht komt. Het dagelijkse aantal positieve tests kan binnenkort uitkomen onder de zogenoemde signaalwaarde. Als dat gebeurt, kunnen de 'alarmbellen' van de overheid na ongeveer 270 dagen stoppen met rinkelen.
De signaalwaarde staat op 7 besmettingen per 100.000 inwoners. Omgerekend naar heel Nederland betekent dit dat er ongeveer 1222 mensen in een etmaal positief worden getest. Die limiet was in juni vastgesteld, na de eerste golf en voordat de tweede golf zou beginnen. Als er veel besmettingen zijn, kan dat leiden tot veel ziekenhuisopnames. De zorg raakt dan overbelast en veel mensen zullen dan sterven. Om dat te voorkomen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zou de overheid misschien strengere maatregelen moeten nemen. Dat gebeurde dan ook: in oktober besloot het kabinet tot een gedeeltelijke lockdown en half december volgde een harde lockdown.
De Nederlandse bioscopen hebben zaterdag, op de dag van de heropening na bijna zes maanden coronalockdown, een hele drukke dag gehad. De best bezochte film was met voorsprong het Nederlandse epos De Slag om de Schelde, waar op zaterdag in totaal 19.000 mensen heen gingen. Heel veel voorstellingen waren tot de laatste stoel uitverkocht.
Op de tweede plek stond de Jandino Asporaat-komedie Judeska in da House, met 12.000 kaartjes. De derde plek was voor de Disney-film Cruella, een live-action spin-off van de animatieklassieker 101 Dalmatiërs. Die laatste titel is opvallend, omdat de familiefilm ook al twee weken op streamingdienst Disney+ te zien is.
Een woordvoerder van distributeur September Film, die De Slag om de Schelde uitbrengt, spreekt zondagochtend van een "droomopening". De bioscopen mogen op dit moment nog maar vijftig bezoekers per zaal ontvangen. Maar De Beentjes van Sint-Hildegard trok voor corona - dus wel met een volledige zaalbezetting - op de eerste dag 21.000 bezoekers. De komedie met en van Herman Finkers werd uiteindelijk de best bezochte Nederlandse bioscooptitel van 2020.
De Nederlandse bioscopen lijken met deze eerste cijfers Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk te volgen, waar in mei ondanks de beperkte zaalbezetting ook bezoekersaantallen werden behaald die vergelijkbaar waren met de situatie voor de coronacrisis.
De Slag om de Schelde van regisseur Matthijs van Heijningen vertelt het verhaal over de grootste veldslag die in de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied plaatsvond. De slag vond in het najaar van 1944 plaats in Zeeland, toen de nazi’s de zeearm richting Antwerpen afsloten om de toevoer van voorraden naar de geallieerde legers af te sluiten. De hoofdrollen worden gespeeld door Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters, Jan Bijvoet en Tom Felton.
Cast en crew, inclusief de Britse ster Felton, waren zaterdagochtend aanwezig bij de eerste vertoning van De Slag om de Schelde in bioscoop Tuschinski in Amsterdam. De Slag om de Schelde zou eerst uitkomen in december en moest de kersthit van 2020 worden. Maar toen sloten, een dag na de première, alle bioscopen vanwege de coronalockdown.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.