Milieu en Gezondheid
5 feb 2021, 07:26
Nederland blijft tot zeker begin maart in lockdown, vooral vanwege de snel oprukkende Britse variant. Of ook de avondklok wordt verlengd is afwachten. Wel mogen basisscholen en de kinderopvang weer open. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 4.365, dat zijn er 305 meer dan op donderdag.
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 2.052, dat zijn er 69 minder dan op donderdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 573, dat zijn er 29 minder dan op donderdag
Aantal sterfgevallen dat gemeld is op vrijdag: 60, er zijn tot nu toe 14.296 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er 454.998 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
De Koninklijke Marine heeft vier marineschepen tijdelijk uit de vaart genomen, nadat aan boord coronabesmettingen zijn geconstateerd. De schepen zitten op slot, de bemanning is thuis. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. Drie marineschepen (Zr.Ms. Karel Doorman, Zr.Ms. Van Speijk en Zr.Ms. De Zeven Provinciën) waren onderweg naar de oefening Hybrid Archer in Noorwegen, maar zijn halverwege teruggekeerd naar Den Helder. De vaartuigen zijn maandag vertrokken.
GGD Hollands Noorden sluit in verband met de verwachte sneeuw zondag ook drie teststraten. De teststraten in Opmeer, Heerhugowaard en Bovenkarspel gaan die dag niet open. De overige teststraten zijn beperkt open, aldus de GGD. Mensen die een afspraak hebben staan voor zondag worden door de GGD geïnformeerd. De vaccinatielocatie in Alkmaar blijft in principe dit weekend open. Er zijn voorzieningen getroffen tegen slecht weer, aldus de GGD. Mensen die zondag toch niet willen komen, kunnen een nieuwe afspraak maken.
Met het aankomende extreme winterweer heeft GGD Noord- en Oost-Gelderland besloten om de geplande vaccinaties zondag niet door te laten gaan. "De veiligheid van onze kwetsbare bezoekers op leeftijd en ons personeel staat voorop", zeggen zij. De vaccinaties op de locaties in Doetinchem en Apeldoorn worden verzet. Mensen die een afspraak hadden in Doetinchem, kunnen daar een week later met hun afspraakbewijs van 7 februari terecht. Dat geldt ook voor de senioren die zich zondag in Apeldoorn zouden melden.
In de regio Rotterdam-Rijnmond worden ook voorzorgsmaatregelen genomen. Als er zondag en maandag een dikke pak sneeuw ligt, blijven alle testlocaties dicht. Alleen de locaties bij Ahoy en Rotterdam The Hague Airport blijven open. Het vliegveld van Rotterdam is vooralsnog de enige vaccinatielocatie in de regio. Die inentingen gaan gewoon door.
Basisschool Het Palet in Hapert gaat komende week niet open, ook niet nu scholen in West-Brabant vrijdag aankondigden vanaf komende woensdag toch hun deuren te openen. Deze basisscholen besloten na gesprekken met het ministerie van Onderwijs terug te komen op hun eerdere voornemen de scholen dicht te houden. Directeur Gerard Smetsers van De Parel zei vrijdagavond dit voorbeeld "vast en zeker" niet te volgen.
Smetsers vindt het onverantwoord de basisschool in Hapert te openen. Hij wil meer zekerheid over de veiligheid van leerkrachten en kinderen. De besmettingscijfers in dit deel van Brabant zijn erg hoog. Hij vindt de veiligheidsmaatregelen waarmee het ministerie kwam, onvoldoende. Smetsers wees er bovendien op dat hele groepen naar huis moeten en in quarantaine als een van de leerlingen of leerkrachten besmet blijkt.
De directeur kreeg bijval van het volledige team van de school. "Het team staat als één blok achter de directie", zei Smetsers. Hij kreeg vrijdagavond wijn, bloemen en kaarten als steunbetuiging. "Hartverwarmend", aldus Smetsers.
Zorgvakbond NU'91 is blij dat ongeveer 500.000 mensen die in de langdurige zorg werken, vooraan staan om het coronavaccin van AstraZeneca te krijgen. "De keuzes van de minister kloppen, dit doet recht aan de mensen die in de frontlinie staan. Voor mensen in de zorg is het belangrijk dat hun stem wordt gehoord, dat ze dit vaccin nodig hebben om zorg te kunnen blijven geven. Er wordt geluisterd naar de beroepsgroep. Dat is een positief signaal, misschien wel het eerste in lange tijd", laat een woordvoerder van de vakbond weten.
De Jonge maakte vrijdag bekend dat het onlangs toegelaten vaccin van AstraZeneca eerst wordt toegediend aan werknemers in de langdurige zorg. Zij krijgen voorrang, net als mensen die 60 tot en met 64 jaar oud zijn.
NU'91 sloeg een paar dagen geleden alarm omdat nieuwe groepen zorgmedewerkers langer zouden moeten wachten op hun vaccinatie. "Dat was niet uit te leggen, omdat het water echt aan de lippen staat. Mensen kunnen zorg niet meer verlenen door het hoge ziekteverzuim. Dat heeft minister De Jonge zich aangetrokken", aldus NU'91.
De basisscholen van de organisatie Lowys Porquin in West-Brabant gaan woensdag toch open. Dat heeft de organisatie besloten na een gesprek met het ministerie van Onderwijs.
Lowys Porquin kondigde eerder deze week aan de scholen niet voor de carnavalsvakantie te openen. Openstelling zou niet veilig, verantwoord en uitvoerbaar zijn. Bij de organisatie zijn ruim dertig scholen in en rond Bergen op Zoom aangesloten.
"Het was een goed gesprek met bestuur, inspectie en ministerie. Het gesprek met het bestuur heeft geleid tot een oplossing in het belang van de leerlingen. De afspraak is dat de scholen woensdag open gaan, zodat leerlingen weer fysiek onderwijs krijgen en de scholen de tijd hebben om een zorgvuldige en veilige heropening te organiseren", laat een woordvoerster van het ministerie weten.
De basisscholen waren de afgelopen weken dicht in verband met het coronavirus. Omroep Brabant meldde als eerste dat de scholen weer open gaan.
Het vaccin van AstraZeneca zal in eerste instantie worden ingezet voor zowel mensen van 60 tot en met 64 jaar als werknemers in de langdurige zorg. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge vrijdag bekendgemaakt.
De Gezondheidsraad, adviseerde donderdag het vaccin in eerste instantie voor mensen van 60 tot en met 64 jaar in te zetten, en niet voor 65-plussers.
Nederland verwacht in het eerste kwartaal zo'n 1,5 miljoen vaccins van AstreZeneca te ontvangen. De Jonge denkt daarmee de mensen van 60 tot en met 64 jaar en werknemers in bijvoorbeeld de verpleeghuizen en de thuiszorg te kunnen bedienen. Deze groepen "parallel" inenten gaat wel februari en maart in beslag nemen, aldus de minister.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is verder afgenomen, tot net boven de 2000. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2052 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 18 december.
Op verpleegafdelingen liggen 1479 coronapatiënten, veertig minder dan op donderdag. Voor het eerst sinds 18 december komt dat aantal onder 1500 uit. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde van 602 naar 573. Dit aantal komt voor het eerst sinds tweede kerstdag onder de 600 uit.
Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 188 coronapatiënten opgenomen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding daalt het gemiddelde aantal opnames. Of dat zo blijft, hangt af van de Britse variant. Half februari zou het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer kunnen gaan toenemen, en die stijging zou in elk geval tot half maart kunnen aanhouden.
Het donderdagochtend en vrijdagochtend zijn iets meer positieve coronatests geregistreerd dan het gemiddelde, namelijk 4.965. Dat zijn er 305 meer dan op donderdag. Het aantal positieve testen stijgt al drie dagen licht.
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt wel. Dat zijn er nu 2052, 69 minder dan donderdag. Op verpleegafdelingen liggen 1479 coronapatiënten, veertig minder dan op donderdag. Voor het eerst sinds 18 december komt dat aantal onder 1500 uit. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde van 602 naar 573. Dit aantal kwam voor het eerst sinds tweede kerstdag onder de 600 uit.
Zo goed als alle testlocaties in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn zondag en maandag dicht vanwege het verwachte winterse weer. Alleen de locaties bij Ahoy en Rotterdam The Hague Airport blijven open. Daar worden extra teststraten ingericht. Het vliegveld van Rotterdam is vooralsnog de enige vaccinatielocatie in de regio. Die inentingen gaan gewoon door.
Mensen die een testafspraak voor een andere locatie hadden, worden gebeld om een nieuwe afspraak in te plannen, laat de GGD Rotterdam-Rijnmond weten. De gezondheidsdienst noemt het een lastige keuze. "We willen uiteraard bereikbaar zijn voor alle inwoners van onze regio. Aan de andere kant kiezen we ook voor de veiligheid van onze bezoekers en medewerkers op de locatie, maar ook op de weg ernaartoe." De wegen naar Ahoy en het vliegveld worden extra schoongemaakt en er wordt extra gestrooid.
Het is nog niet bekend of de andere testlocaties dinsdag weer open gaan.
Als het coronavirus wordt vastgesteld bij een kind dat naar de basisschool gaat, betekent dit niet automatisch dat alle klasgenootjes in quarantaine moeten gaan. Scholen kunnen ervoor kiezen om klassen op te delen in kleinere groepjes die op minstens 1,5 meter van elkaar zitten. Bij een besmetting hoeven dan misschien alleen de kinderen uit dat groepje in isolatie te gaan, en kan de rest van de klas naar school blijven gaan. Dat staat in de richtlijnen die zijn opgesteld door de PO-Raad.
Het is uiteindelijk aan de GGD om te bepalen welke kinderen in quarantaine moeten gaan, benadrukt de organisatie.
De PO-Raad raadt scholen "dringend" aan om klassen in de bovenbouw op te splitsen en het contact tussen groepjes te beperken. Dan moet wel goed worden bijgehouden wie in welke groep zit, en uiteindelijk is het aan scholen zelf om te bepalen hoe ze hun klassen indelen. Niet alle scholen hebben genoeg ruimte om groepjes te maken en die uit elkaar te houden.
Drie mannen die deze week zijn aangehouden op verdenking van datadiefstal bij de GGD zijn weer vrijgelaten. Het betreft de verdachten uit Heiloo, Rotterdam en Amstelveen. Dit zegt een woordvoerder van het OM Midden-Nederland.
De vrijgelaten mannen blijven wel verdachten in het onderzoek van het cybercrimeteam naar de verkoop van persoonsgegevens uit de systemen die de GGD gebruikt voor de coranatesten.
Er zitten nu nog twee verdachten vast, een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo. Zij werkten op een callcentrum van de GGD. De raadkamer van de rechtbank in Utrecht bepaalde donderdag dat het voorarrest van de man uit Heiloo met negentig dagen wordt verlengd. De verdachte uit Alblasserdam blijft dertig dagen vastzitten.
We moeten proberen "ontspannen" om te gaan met leerlingen die mogelijk blijven zitten, vanwege leerachterstanden die ze door de coronacrisis hebben opgelopen, dat zegt onderwijsminister Arie Slob. In De Telegraaf meldde de minister vrijdag dat ouders en leerlingen er rekening mee moeten houden dat dit jaar meer leerlingen dan normaal een schooljaar over moeten doen. Het aantal zittenblijvers is de afgelopen jaren al opgelopen en volgens de minister zal dat nu niet ineens weer naar beneden gaan. We moeten dan ook niet het onmogelijke vragen van leerlingen, zei de minister vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. "Dat doen we niet van de scholen en de docenten, richting de leerlingen geldt hetzelfde. De een zal vlekkeloos door kunnen, de ander moet misschien een aantal dingen volgend jaar inhalen en een enkeling zal inderdaad een jaar over moeten doen." Uit onderzoek blijkt dat leerlingen veel stress ervaren, vervolgt hij. "Natuurlijk mogen we vragen dat ze hun best doen. Maar als je denkt dat alles nog dit jaar opgelost kan worden dan ga je ongekende druk op kinderen leggen. Dat lijkt me niet verantwoord."
Sommige middelbare scholen willen het eindexamen net als vorig jaar annuleren vanwege corona. Minister Slob zal daar volgende week duidelijkheid over geven.
Volgens demissionaire ministers Arie Slob (Onderwijs) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hoeven scholen zich geen zorgen te maken over de trage uitrol van coronasneltesten op scholen. Leraren hebben immers voorrang bij de gewone teststraten.
De basisscholen gaan maandag open, maar het sneltesten op scholen is over drie maanden pas landelijk geregeld. Toen het kabinet de heropening van de basisscholen aankondigde, benadrukte minister Slob juist dat sneltesten ervoor moeten zorgen dat leraren weer snel aan het werk kunnen als zij klachten krijgen, of als uit bron- en contactonderzoek blijkt dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest.
Het klopt dat het organiseren van voldoende sneltesten op basisscholen "enige tijd gaat duren", aldus Slob vrijdag. Volgende week wordt op de eerste locaties begonnen en in mei moet het landelijk geregeld zijn, zo is "de inzet" van het kabinet. "Maar we hopen natuurlijk dat het sneller kan." Daarnaast kunnen leraren gebruikmaken van de voorrangsregeling bij teststraten, benadrukt de minister.
Veel ouderen zijn bang om dit weekend een coronaprik te halen wegens de slechte weersverwachting. Dat meldt seniorenbond ANBO. Zij krijgen sinds gisteren veel telefoontjes van bezorgde senioren wegens de verwachte sneeuwval.
"Wij kunnen het ons goed voorstellen dat mensen afhaken als je ziet wat voor weer het wordt. Zaterdag wordt de eerste ijzel al verwacht. Het is dan tricky voor mensen op die leeftijd om op locatie een prik te gaan halen."
De ANBO pleit er dan ook voor dat de GGD per priklocatie gaat kijken of het verantwoord is om oudere mensen te ontvangen onder winterse omstandigheden. Donderdag sprak de bond ook al verbazing erover uit dat eerder deze week 90-plussers in Alkmaar bijna een half uur in de kou en regen stonden te wachten voor een vaccinatietent.
De ANBO vindt dat het snel anders moet met het vaccinatiesysteem van de oudsten. De bond vindt het "ridicuul" dat deze senioren op pad moeten om de vaccinatie te halen. Prikpersoneel zou naar de ouderen toe moeten gaan om ze te vaccineren.
Nu er vriesweer op komst is terwijl we nog midden in de strenge coronalockdown zitten, komen de veiligheidsregio's alvast met een aantal regels voor schaatspret op natuurijs.
De natuurijsbanen mogen open. Mensen van 18 jaar en ouder mogen daar in hun eentje schaatsen of hooguit met z'n tweeën, maar dan wel op 1,5 meter afstand. Jongeren tot en met 17 mogen wel in grotere groepjes schaatsen. Schaatswedstrijden en toertochten zijn niet de bedoeling en kleedkamers en kantines van ijsverenigingen blijven dicht. Maar een koek-en-zopietent, waar je buiten iets te eten en drinken afhaalt, mag wel.
Als het te druk is op de ijsbaan, ga dan weer weg, drukken de veiligheidsregio's de enthousiastelingen op het hart. Als het echt veel te druk wordt of als schaatsers zich duidelijk niet aan de regels houden, zullen burgemeesters ingrijpen door bijvoorbeeld een parkeerplaats of een ijsbaantje te sluiten.
Schaatsbond Bond KNSB heeft op de website tal van tips en adviezen geplaatst voor schaatsen in coronatijd. Beheerders van natuurijsbanen kunnen daar ook een protocol vinden om hun ijsbaan veilig te openen.
Hoe het AstraZeneca-vaccin moet worden ingezet is een dilemma, zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid voorafgaand aan de ministerraad. De Gezondheidsraad adviseerde donderdag om het middel in eerste instantie aan zestigers te geven, terwijl het kabinet van plan is om er zorgmedewerkers mee in te enten.
"Aan de ene kant zijn er zorgmedewerkers in de langdurige zorg die al een tijdje op vaccinatie wachten", aldus De Jonge. "Ik heb ook met hen afgesproken dat AstraZeneca voor hen een geschikt vaccin zou zijn. Aan de andere kant is er een advies van de Gezondheidsraad."
De minister "hoopt" vrijdag een knoop door te hakken. Het kabinet hoopte het inenten flink te kunnen versnellen met het AstraZeneca-vaccin, waarvan miljoenen doses werden verwacht. Inmiddels is duidelijk dat de farmaceut 50 procent minder doses kan leveren aan de Europese Unie.
De helft van de kinderen beweegt "aanzienlijk minder" dan voor de coronacrisis. Dat concluderen kinderartsen van het Maastricht UMC in samenwerking met andere ziekenhuizen na een naar eigen representatief onderzoek onder 260 kinderen met verschillende achtergronden en uit het hele land.
Bijna de helft van de kinderen zegt ook korter te slapen dan voor de coronacrisis. Een op de drie zit meer voor het scherm dan voor de pandemie. Een op de vijf drinkt inmiddels meer dan drie suikerhoudende drankjes per dag.
Kinderarts Anita Vreugdenhil is erg bezorgd over de resultaten en pleit daarom voor een landelijke 'deltaplan' om de leefstijl van kinderen te verbeteren. "Overgewicht op jonge leeftijd verhoogt het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en leververvetting", waarschuwt ze. "Hun huidige eet- en leefgedrag heeft nu al bijna een jaar kunnen inslijten. Dat lost niet vanzelf op."
Maar het is niet alleen kommer en kwel: bijna 40 procent zegt juist meer te zijn gaan bewegen, een op de vijf eet meer fruit, een op de drie drinkt meer water en een deel van de kinderen is minder ongezonde snacks gaan eten dan voor de coronacrisis.
Ook op Curaçao is nu een besmetting met de Britse coronavariant ontdekt. Het gaat om een eilandbewoner die in de afgelopen periode niet heeft gereisd. Hij is wel in contact geweest met iemand die onlangs uit Nederland is gekomen en positief op corona heeft getest.
Nadat recent bekend werd dat op Aruba de Britse coronavariant was opgedoken heeft Curaçao veel testen naar gezondheidsdienst RIVM gestuurd. Nu blijkt dat daar één geval met de Britse mutant tussen zat. Ook Sint Maarten heeft testen opgestuurd, maar op dat eiland zijn nog geen nieuwe varianten ontdekt.
Het Epidemiologische Team op Curaçao laat weten nader onderzoek te blijven doen en ook meer testen naar Nederland te sturen om er zo zeker van te zijn of er meer besmettingen met de Britse coronavariant op het eiland zijn. De huidige coronamaatregelen, waaronder een avondklok, zijn eerder deze week nog verlengd.
Een aantal burgemeesters twijfelt in NRC over de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Ze vrezen dat de verkiezingsdag zou kunnen uitgroeien tot een besmettingshaard. Ook zijn ze bang dat kiezers uit angst voor het coronavirus wegblijven. De vijf burgemeesters zeggen in de krant dat de verkiezingen daarom moeten worden uitgesteld.
"We moeten heel simpel zeggen: we gaan dit nu niet doen", vindt burgemeester Luc Winants van Venray. "Als het ministerie nu aan alle burgemeesters zou vragen of zij het een goed idee vinden de verkiezingen te laten doorgaan, denk ik dat je uitkomt op fiftyfifty", denkt burgemeester Frank Streng van Medemblik. Hun collega's in Echt-Susteren, Zevenaar en Ede sluiten zich daarbij aan.
De burgemeesters willen dat het kabinet het Outbreak Management Team (OMT) vraagt om een advies over de stembusgang. Voor het uitstellen van de Kamerverkiezingen zou een spoedwet moeten worden aangenomen. Nieuwe verkiezingen zouden uiterlijk een jaar later mogen worden gehouden. Onder bepaalde omstandigheden mag een kabinet namelijk maximaal vijf jaar blijven zitten, stelt de Kiesraad.
Het Outbreak Management Team (OMT) bespreekt vrijdag op verzoek van het kabinet de strenge coronamaatregelen die nu gelden om de Britse coronavariant te bestrijden. Belangrijke vraag is wat er met de avondklok moet gebeuren. Die omstreden vrijheidsbeperking loopt woensdagochtend af.
RIVM-directeur Jaap van Dissel zei donderdag na afloop van de technische briefing in de Tweede Kamer de mogelijkheid tot versoepelen somber in te zien. "We staan echt op een moeilijk punt." Volgens hem hoopt het deskundigenteam "zo snel mogelijk" duidelijkheid te kunnen geven over de maatregelen.
Het kabinet bespreekt het OMT-advies zondag tijdens het Catshuisberaad. Daarna neemt de ministerraad volgende week een besluit. Premier Mark Rutte zei eerder al de avondklok liever niet te verlengen, maar hij kan "niet honderd procent garantie geven dat zo’n voorstel er niet komt".
In de eerste vijf weken van de tweede coronagolf zijn 2.482 mensen zeker of vermoedelijk overleden aan het nieuwe coronavirus, meldt statistiekbureau CBS. Dat is ruim zeventig procent meer dan het aantal coronadoden dat gezondheidsdienst RIVM tussen 21 september en 1 november officieel heeft vastgesteld.
Het CBS heeft voor de berekeningen verklaringen van huisartsen over de doodsoorzaak van hun patiënten geanalyseerd. Hierdoor komen ook coronasterfgevallen in beeld die niet bekend zijn bij het RIVM, dat het dodenaantal baseert op meldingen van de GGD.
Dat komt onder meer omdat de GGD deze sterfgevallen niet altijd doorgeeft aan het RIVM, ook omdat dit niet verplicht is. Bovendien kunnen artsen soms op basis van het klinisch beeld vaststellen dat iemand is overleden aan het coronavirus, terwijl de gezondheidsdienst alleen bijhoudt hoeveel mensen zijn overleden die positief zijn getest.
Huisartsen hebben in de vijf weken bij 2.335 mensen vastgesteld dat ze zijn overleden aan corona. In nog eens 147 gevallen vermoedden zij dat dit de doodsoorzaak was. Net als tijdens de eerste golf is de sterftepiek in deze periode volledig toe te schrijven aan het nieuwe coronavirus.
Ook tijdens de tweede golf maakt corona met name veel slachtoffers onder ouderen en andere kwetsbare groepen. Dat laatste maakt het CBS op uit het opvallend hoge aantal langdurige zorggebruikers dat is komen te overlijden. Ook het patroon dat relatief meer mannen dan vrouwen aan het virus overlijden lijkt zich te herhalen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.