Milieu en Gezondheid
4 sep 2021, 07:42
De daling van de coronacijfers is gestokt: zowel het aantal besmettingen als ziekenhuisopnames neemt nauwelijks meer af. Het kabinet heeft de maatregelen ondertussen tot 20 september verlengd. Komen daarna de langgewenste versoepelingen? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuw bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 2.793, dat is hoger dan het weekgemiddelde (2.533)
Op dinsdag 31 augustus testte 10,8 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 654, dat is er 1 minder dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 212, dat zijn er 4 minder dan op vrijdag
Op zaterdag zijn 9 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 18.035 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 23.013.287 coronavaccins toegediend in Nederland
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend werden 2793 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er ruim tweehonderd meer dan tussen donderdagochtend en vrijdagochtend, toen werden, na correctie, 2561 positieve testuitslagen geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 17.729 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld ruim 2500 positieve tests per dag. Nederland schommelt al zo'n twee weken rond dat niveau. In de gemeente Amsterdam kregen 221 inwoners een positieve test. Den Haag telde 172 bevestigde besmettingen en in Rotterdam testten 163 mensen positief. Daarna volgt Utrecht met 74 besmettingen en Eindhoven met 54. Het aantal sterfgevallen steeg, net als gisteren, met negen. Het gaat in ieder geval om een Amsterdammer, een Rotterdammer en iemand uit Friesland. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven. Het duurt soms een tijdje voor een sterfgeval als gevolg van een coronabesmetting is geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 41 sterfgevallen gemeld bij het RIVM, gemiddeld bijna zes per dag.
Ziekenhuizen behandelen zaterdag ongeveer evenveel coronapatiënten als een dag eerder. In totaal zijn er nu 654 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is één minder dan op vrijdag en drie meer dan op donderdag. Het totale aantal opgenomen patiënten schommelt al ongeveer een maand tussen de 600 en 700. Op de intensive cares liggen iets minder coronapatiënten dan een dag eerder. Vrijdag ging het om 216, inmiddels gaat het om 212 patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 442 mensen met corona, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat waren er een dag eerder 439. De afgelopen 24 uur zijn er 85 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er dertien meer dan vrijdag. Coronapatiënten worden vanwege de drukte sinds eind juli waar nodig weer verspreid over het land. Sinds vrijdagochtend zijn twee mensen overgebracht naar een ziekenhuis in een andere regio.
Het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem overweegt om alleen gevaccineerd personeel te laten werken op afdelingen waar de meest kwetsbare patiënten liggen, zegt bestuurder van het ziekenhuis Hans Schoo na berichtgeving van de NOS. "Wij overwegen voor onze meest kwetsbare patiënten om deze positie in te nemen om te zorgen dat zij veilig zijn en blijven", aldus Schoo. Naar schatting is 90 procent van het personeel van Rijnstate gevaccineerd. Maar zonder inzicht welke personeelsleden wel of niet gevaccineerd zijn, is het lastig om kwetsbare patiënten optimaal te beschermen tegen het virus, denkt Schoo. Schoo benadrukt dat het ziekenhuis niet zal kijken naar de vaccinatiestatus van medewerkers zolang dat wettelijk niet is toegestaan, zoals nu het geval is. "Maar het OMT adviseert het kabinet wel om te kijken of aan personeel gevraagd kan worden of zij gevaccineerd zijn. Die oproep doe ik ook aan de minister van Volksgezondheid", zegt Schoo. De komende weken zal het ziekenhuis een zogenoemd "moreel beraad" over de vaccinatiekwestie voeren, met personeel, patiënten en bestuurders. Uit dit beraad, geleid door een ethica, volgt een advies aan het bestuur, maar een besluit hierover zullen zij dan nog niet nemen. "Mijn handen blijven gewoon gebonden aan de wet", zegt Schoo. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid noemde het vrijdag in sommige omstandigheden "denkbaar dat werkgevers hun personeel vragen om met een coronatoegangsbewijs aan te tonen dat zij gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, recent negatief zijn getest of al een infectie hebben doorgemaakt". De Jonge is met de zorgsector in gesprek over wat op dat terrein al mogelijk is onder de huidige wetgeving.
Veel laaggeletterden die een cursus volgden voor een hoger taal-, schrijf- of rekenniveau, stopten daarmee tijdens de coronacrisis. Dat concludeert Stichting Lezen en Schrijven op basis van interviews met meer dan dertig organisaties die cursussen voor laaggeletterden aanbieden.
Veel cursussen op locatie moesten stoppen door corona, of werden digitaal gegeven. Maar niet alle laaggeletterden konden overweg met het online onderwijs. Vooral mensen met een zeer laag taalniveau en ouderen hadden grote moeite met het volgen van zulke lessen. Ook hadden niet alle cursisten een laptop of computer thuis.
De omstandigheden tijdens de coronacrisis leidden bij 71 procent van de organisaties tot uitval van cursisten, aldus Stichting Lezen en Schrijven. "Dit is zorgwekkend omdat het aantal laaggeletterden in Nederland nog steeds stijgt", aldus directeur Geke van Velzen. Volgens de organisatie is een verdubbeling van het huidige budget voor laaggeletterdheid nodig.
De week van Lezen en Schrijven gaat maandag voor de zeventiende keer van start. Met deze themaweek vraagt de gelijknamige stichting aandacht voor de 2,5 miljoen Nederlanders die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Gemeenten, bibliotheken en vrijwilligersorganisaties organiseren door het hele land taal- en rekenactiviteiten.
KWF Kankerbestrijding begint maandag weer met de jaarlijkse collecteweek. Dit jaar gaan zo'n 80.000 vrijwilligers van de stichting langs de deuren. In 23 steden gebeurt dat zonder collectebus, maar alleen met een QR-code. Die digitale manier van geld overmaken via een telefoon bleek eerder tijdens de coronacrisis erg populair bij donateurs.
Sinds een jaar of twee maken verschillende goede doelen gebruik van QR-codes voor de collecte. Vorig jaar, tijdens de eerste zomer van de coronacrisis, nam het aandeel van het geld dat wordt binnengehaald met QR-codes flink toe, aldus KWF. "Betalen met een QR-code is contactloos en daarmee handig en veilig."
Naast het veiligheidsaspect wil de stichting ook onderzoeken of het gebruik van QR-codes een manier is om het collecteren toekomstbestendig te maken. Want vooral jongeren hebben vaak geen contant geld meer in huis. "En iedereen is veel bekender geraakt met het gebruik van de codes. Denk bijvoorbeeld aan de CoronaCheck-app", aldus een woordvoerster.
Toch bestaat volgens Goede Doelen Nederland op dit moment 80 procent van alle opbrengst uit collecteweken nog steeds uit contant geld. "De digitale collecte via de QR-code aan de deur is dus nog lang geen volledige vervanging voor de contante giften in de collectebus", aldus directeur Margreet Plug. "Het is meer een aanvulling."
De gemeente Zandvoort evalueert de begeleiding van de Formule 1-fans die gisteren door de badplaats richting het circuit trokken. Dat laat een woordvoerder weten in reactie op de felle kritiek op onder meer social media over de vele bezoekers die door het dorp liepen zonder genoeg afstand te houden.
De cultuursector en de horeca en reageerden gisteren boos op de beelden van de mensenmassa in Zandvoort, die viral gingen op social media. Ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid liet zich uit over de mensenmassa's die op de been waren voor de Formule 1.
De woordvoerder van de gemeente constateerde dat het in Zandvoort, buiten enkele "hele drukke piekmomenten", goed is gegaan. Maar nadat in de ochtend bleek dat het te druk was, is wel een looproute al aangepast. "De handhaving heeft goed zijn werk gedaan", aldus de zegsman.
Als er meer maatregelen nodig zijn om de drukte te verspreiden, zal de gemeente die voor de komende dagen doorvoeren, aldus de woordvoerder. Het racecircus van de Formule 1 doet Zandvoort nog tot en met morgen aan.
Nederlanders die hunkeren naar een feestje trekken deze weken massaal de grens over. Ze rijden met grote groepen naar België en Duitsland om daar te feesten, schrijft het AD. Bij onze zuiderburen zijn namelijk festivals met tienduizenden bezoekers toegestaan. Tegelijkertijd zijn de clubs bij onze oosterburen weer geopend.
"Ik miste mensen om me heen. Lekker dansen. De vrijheid van een festival", zegt Manon van Wees (32) tegen de krant. Omdat een festival bezoeken er deze zomer niet inzat in Nederland, week de Rotterdamse vorig weekend uit naar het Transit Festival in Antwerpen, waar ze naar eigen zeggen zeker niet de enige Nederlander was.
"Wij verwachten dit weekend duizend bezoekers uit Nederland", zegt Matthias Vlaeminck, medeorganisator van Voodoo Village, een festival in het Belgische Grimbergen met tienduizend bezoekers. "En we hadden veel meer kaarten kunnen verkopen aan jullie, maar ze waren uitverkocht."
Erik de Ridder, organisator van het W-Festival in de Belgische kustplaats Oostende, schat dat 15 procent van de 30.000 bezoekers van zijn evenement van vorig weekend uit Nederland kwam. "Iedereen is uitgelaten. Mensen hebben heel lang gewacht."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.