Milieu en Gezondheid
3 juli 2021, 08:45
Sinds afgelopen weekend is de lockdown verleden tijd en kunnen de mondkapjes eindelijk af. Alleen de anderhalvemeterregel geldt nog en op plekken waar geen afstand gehouden kan worden, blijft een mondkapje verplicht. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 962, dat is hoger dan het weekgemiddelde (659)
Op donderdag 1 juli testte 5,2 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 248, dat zijn er 30 minder dan op donderdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 108, dat zijn er 11 minder dan op donderdag
Op vrijdag zijn er 7 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.755 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 16.185.352 coronavaccins toegediend. Op 27 juni waren in totaal 5.912.120 mensen volledig gevaccineerd, 3.991.178 mensen zijn gedeeltelijk beschermd tegen het virus
In het vaccinatiecentrum in MartiniPlaza in Groningen heeft een aantal mensen zaterdag een ander corona-vaccin gekregen dan stond vermeld in hun uitnodigingsbrief. Volgens GGD Groningen kregen twintig mensen AstraZeneca toegediend in plaats van Moderna.
Het gaat om personen die zaterdag tussen 09.10 en 9.35 uur een prikafspraak hadden. Ze zijn allemaal persoonlijk op de hoogte gesteld van de vergissing. GGD Groningen betreurt het incident en heeft het gemeld bij gezondheidsinstituut RIVM. "Inmiddels zijn maatregelen getroffen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen", aldus GGD Groningen. De huisartsen van de twintig personen worden op de hoogte gebracht van de onjuiste vaccinatie.
De daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zet door. Ziekenhuizen behandelden zaterdag 230 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Vrijdag waren dat er nog 248.
Op de verpleegafdelingen liggen nog 128 coronapatiënten, 12 minder dan een dag eerder, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal Covid-patiënten op de intensive cares daalde met 6 naar 102. Op 22 september vorig jaar hadden de intensive cares voor het laatst minder dan honderd coronapatiënten onder hun hoede.
Nog altijd hoeven er weinig nieuwe coronapatiënten te worden opgenomen in de ziekenhuizen. Intensive cares hebben voor de vierde keer in vijf dagen geen nieuwe opnames. Acht mensen werden opgenomen op een verpleegafdeling, vergelijkbaar met de voorgaande dagen.
Het RIVM heeft zaterdag 1146 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het is de eerste keer in ruim twee weken tijd dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1000 ligt. Op 17 juni werden 1061 nieuwe besmettingen gemeld.
Het aantal positieve tests ligt ruim tweemaal zo hoog als vorige week zaterdag, toen het RIVM 556 positieve tests meldde.
Vrijdag was het dagcijfer al gestegen naar 952 (na correctie). Het is de vierde opeenvolgende dag dat het aantal besmettingen stijgt.
Enkele honderden mensen protesteren zaterdagmiddag op het Malieveld in Den Haag tegen het vaccineren van kinderen. Ook hebben ze kritiek op het dragen van mondkapjes door kinderen en het testen van deze groep.
De betoging, die duurt van 15.00 tot 17.00 uur, is georganiseerd door onder meer de actiegroepen Viruswaarheid, Police For Freedom en Nederland in Verzet.
Tijdens het protest is geen muziek toegestaan. Dat heeft de burgemeester besloten omdat mensen bij vorige demonstraties tegen de coronamaatregelen door muziek al snel te dicht bij elkaar gingen staan, aldus een woordvoerder van de burgemeester eerder. Er staat in tegenstelling tot eerdere betogingen ook geen podium op het Malieveld waar toespraken en optredens op kunnen worden gehouden.
Het is zaterdag opnieuw druk in de teststraten van Testen voor Toegang. Maar volgens een woordvoerder van Stichting Open Nederland, de organisatie die moet zorgen voor de testbewijzen, loopt het goed door.
Bij de RAI in Amsterdam was het vrijdag erg druk en moesten mensen lang wachten vanwege een tekort aan personeel. "Vrijdag waren er 168.000 boekingen gemaakt en vandaag 111.000, dus het is nu wat beter te doen. Het gaat daarom nu ook beter in de RAI. Dat geldt ook voor Breda, waar mensen gisteren ook lang in de rij stonden", aldus de zegsman.
Afgelopen weekend was het ook druk in de teststraten en moesten mensen lang wachten. Dat kwam toen door de nasleep van een hackpoging. Koninklijke Horeca Nederland stelde vrijdag dat vanwege de lange rijen de capaciteit van het Testen voor Toegang omhoog moet en dat de teststraten makkelijker bereikbaar moeten worden.
Tijdens de coronacrisis is de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken (VBN), waarbij 172 voedselbanken zijn aangesloten, overstelpt met donaties. Een woordvoerster bevestigt een bericht daarover in Het Parool.
Vorig jaar kwam 10,7 miljoen euro aan donaties binnen, waar gerekend was op 2 miljoen, zo blijkt uit het jaarverslag. Het was daarmee een "exceptioneel gunstig financieel jaar". Acties van onder meer Radio 538 (Missie 538, 1,3 miljoen euro) en Albert Heijn (kerststollenactie, 0,65 miljoen) leverden veel geld op. Ook was er een extra bijdrage van 1 miljoen van de Nationale Postcodeloterij.
"Met grotere donateurs hebben we gesproken over de bestemming van hun giften", zegt voorzitter Leo Wijnbelt in Het Parool. "Als de vaccinaties goed blijven verlopen en de pandemie straks ten einde is, kunnen we het geld teruggeven. Maar we kunnen het de komende anderhalf jaar ook gebruiken voor het verbeteren van onze logistieke structuur. Het aantal huishoudens dat door de Voedselbanken werd geholpen, groeide met ruim 7 procent tot meer dan 37.000. De grootste stijging was te zien in Amsterdam (+26 procent). Dat heeft ermee te maken dat daar relatief veel mensen wonen die hun werk in horeca, cultuursector, sport of transport verloren door de coronacrisis.
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kan er met zijn verstand niet bij dat sommige mensen die zich verzetten tegen de coronamaatregelen zich ook niet willen laten inenten. Volgens de minister is vaccineren namelijk de enige uitweg uit de coronacrisis, zegt hij in gesprek met NU.nl.
"Mensen die zich niet willen laten prikken, willen ook niet terug naar de maatregelen. Maar zij maken de weg uit de crisis, het vaccineren, wel verdacht. Dat is heel raar. Het kan niet allebei", zegt De Jonge tegen de nieuwssite. "Het heeft iets decadents om te denken dat je kunt bedanken voor het enige middel dat ons uit deze crisis helpt, maar tegelijkertijd kunt rekenen op de solidariteit en de bescherming van anderen die zich wel laten vaccineren."
"Er is een soort coronamoeheid ontstaan. Een soort boosheid uit machteloosheid. Dat kan ik begrijpen", aldus De Jonge. "Maar ik kan er met mijn verstand niet bij dat je geen bijdrage wilt leveren om dat nare virus terug te dringen door je te laten vaccineren en tegelijkertijd die maatregelen ook niet wilt."
De coronapatiënten die nog in het ziekenhuis belanden, zijn de laatste weken op een enkele uitzondering na niet of niet volledig gevaccineerd. Dat blijkt uit een rondgang van het AD. De vaccinatiestatus van patiënten wordt in Nederland niet centraal geregistreerd.
In het Erasmus MC was van de 374 patiënten die sinds 1 maart met corona werden opgenomen niemand volledig gevaccineerd, meldt een woordvoerder van het Rotterdamse ziekenhuis. Een ander groot ziekenhuis, het Amsterdam UMC telde wel een paar gevallen van mensen die al twee prikken hadden gehad.
Het Maastricht UMC spreekt van ‘een enkeling’ die al wel twee prikken heeft gehad en toch is opgenomen. In de ziekenhuizen in Nijmegen zijn de afgelopen tijd ook een aantal volledig gevaccineerden opgenomen. "Het is een mix, maar je ziet natuurlijk vaker mensen met een probleem met het immuunsysteem", zegt de Nijmeegse medisch microbioloog Andreas Voss.
In Tilburg is het beeld hetzelfde: de opgenomen patiënten zijn bijna allemaal niet-gevaccineerd
Protestgroepen trekken zaterdag naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen het vaccineren van kinderen. Ook op het dragen van mondkapjes door kinderen en het testen van deze groep hebben ze kritiek. Actiegroep Viruswaarheid organiseert het evenement in samenwerking met andere groepen zoals Police 4 Freedom, Nederland in Verzet, LNN, Lijst 30 en Army of Love.
Tijdens het protest is geen muziek toegestaan. Volgens een woordvoerder van de burgemeester van Den Haag is dat besloten omdat bij vorige protestacties tegen de coronamaatregelen bleek dat mensen door muziek "al snel te dicht bij elkaar gaan staan".
De organisatoren hebben van tevoren een duidelijk plan moeten opstellen en indienen, ook met betrekking tot het naleven van de coronamaatregelen tijdens het protest. Hulpdiensten zullen hier op toezien, laat de woordvoerder weten. "Anders worden ze daar op aangesproken."
Redactie Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.