Milieu en Gezondheid
3 juni 2021, 06:48
Nederland telt de dagen af naar zaterdag: dan gaat hoogstwaarschijnlijk de volgende stap van het heropeningsplan in en komt ons land na bijna een half jaar "feitelijk" (aldus minister-president Mark Rutte) uit de lockdown. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 2.803, dat zijn er 222 meer dan op woensdag
Op dinsdag 1 juni testte 7,6 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 1.098, dat zijn er 91 minder dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 394, dat zijn er 26 minder dan op woensdag
Op donderdag zijn 14 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.658 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 9.934.313 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Een nieuw onthulling over de omstreden mondkapjesdeal tussen Sywert van Lienden en het ministerie van Volksgezondheid: EenVandaag meldt dat de opiniemaker zijn deals kon sluiten dankzij geld van het ministerie. De overheid heeft een deel van het aankoopbedrag voorgeschoten, erkent minister Tamara van Ark voor Medische Zorg.
"Sommige deals werden door de overheid voorgefinancierd, andere werden achteraf betaald", aldus de bewindsvrouw. "Wat voor ons het allerbelangrijkste was, was dat we die mondkapjes moesten hebben. We hadden daarom niet de luxe om te kiezen. Als voorfinanciering nodig was, deden we dat."
Van Ark zegt "niet tot in de details nauwkeurig te weten" wat er met Van Lienden is afgesproken. "Maar ik ga er van uit dat dat zeker gebeurd is, omdat het zeker gebruikelijk was in die tijd om deals ook voor te financieren." Van Lienden laat in een reactie aan EenVandaag weten dat hij zaken deed met Mediq en niet direct met Volksgezondheid.
sywert van lienden
Ongeveer een kwart van de theaters en concertzalen in Nederland heropent op de eerste dag dat het weer mag, 5 juni, de deuren. Dat blijkt uit een peiling van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.
In totaal gaat 78 procent van de theaters en concertzalen met de versoepelingen van de coronamaatregelen weer open, waarvan een groot deel dus pas in de dagen na 5 juni. In de zomer gaat 4 procent van de podia voor het eerst open voor publiek. Een zevende (13 procent) van de podia blijft dicht tot het nieuwe theater- en concertseizoen begint in september.
De peiling werd gehouden onder 141 VSCD-leden. Daar horen onder andere het Chassé Theater in Breda, TivoliVredenburg, het Zaantheater, de Stadsschouwburg Utrecht en het Theater aan het Vrijthof in Maastricht bij.
De programmering van de verschillende podia is erg divers. Op het programma staan onder meer Peter Pannekoek in het Fulcotheater in IJsselstein, Spinvis in de Stadsschouwburg Haarlem, Loes Luca & Pierre Bokma in Theater De Willem in Papendrecht, Guido Weijers in het Speelhuis Helmond, het Holland Festival in Muziekgebouw aan ’t IJ en het Concertgebouworkest in het Concertgebouw Amsterdam.
In sommige delen van het land kunnen mensen vanaf vrijdag al een vermelding in hun zogenoemde gele boekje krijgen wanneer ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Er waren regio's waar dat al langer gebeurde en vanaf maandag kan het overal, maar sommige regio's wachten die verandering niet af en beginnen eerder met stempelen.
De GGD'en Drenthe en IJsselland beginnen vrijdag. Voor de verandering moest in korte tijd veel geregeld worden, zeggen de instanties: "Er moet een aparte balie worden ingericht met aandacht voor de coronamaatregelen, personeel geregeld, stempels gemaakt, enzovoort."
De GGD'en Twente, Zuid Limburg en Brabant-Zuidoost stempelen vanaf maandag. In Eindhoven en omstreken kunnen mensen voor maandag al wel een sticker in hun gele boekje krijgen.
Mensen die al eerder gevaccineerd zijn, kunnen vanaf maandag alsnog een stempel krijgen als ze dat willen. De GGD Limburg-Noord heeft twee plekken geregeld waar zij terechtkunnen. Die zijn in Blerick en Roermond. IJsselland, Drenthe, Brabant-Zuidoost en Zuid Limburg werken nog aan locaties hiervoor. Ze roepen mensen op niet naar de vaccinatieplekken te gaan voor de stempel.
Het kabinet verwacht nog deze maand met een plan van aanpak te komen voor de overgang naar de periode na de corona-epidemie. Begin juli moet een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd worden waarin die aanpak wordt geregeld in een wet. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge donderdag tijdens een coronadebat.
Het kabinet hoopt snel plannen te kunnen presenteren voor de overgang van de epidemische naar de endemische fase, zei de minister. Hij doelt daarmee op een fase waarin het virus nog wel her en der zal opduiken, maar mensen elkaar niet meer op grote schaal aansteken, zoals nu. De vraag is hoe dan omgegaan moet worden met onder meer coronatesten, zei De Jonge. Of mensen bijvoorbeeld alleen nog getest worden als ze ziekteverschijnselen hebben, of dat er ook nog getest kan of moet worden voor grote evenementen.
De coronamaatregelen zijn vastgelegd in de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm) die op 1 september afloopt. De minister wil in de week van 21 juni aan de Kamer laten weten wat het kabinet voor de periode daarna nog nodig acht. Als er een nieuwe wet moet komen, wil hij het voorstel begin juli (voor het zomerreces) aan het parlement sturen.
Het idee is dat zo de Tweede en Eerste Kamer genoeg tijd hebben om er goed naar te kijken. Hij sloot ook niet uit dat het toch nodig zal blijken de Twm te verlengen.
Het is "onverstandig" om alle coronamaatregelen nu al los te laten, vindt demissionair premier Mark Rutte. Hij reageert daarmee op een pleidooi van Geert Wilders tijdens een coronadebat. De PVV-leider vindt dat de vrijheidsbeperkende maatregelen meteen van tafel kunnen, omdat de meest kwetsbare mensen en ouderen inmiddels hun tweede inenting hebben gehad en daarmee overbelasting van de zorg is voorkomen.
Maar volgens Rutte is de druk op de zorg wel afgenomen maar is die nog steeds "gigantisch hoog". De druk moet nog verder omlaag om de uitgestelde zorg in te kunnen lopen. Bovendien loopt Nederland met de geplande versoepelingen al vooruit op andere Europese landen, terwijl de besmettingsgraad hier hoger is, zegt Rutte.
Wilders verwijt het kabinet de spelregels te hebben veranderd tijdens het spel. "Er is geen code zwart en die komt er ook niet meer. En het aantal opnamen van coronapatiënten op de intensive cares zal in juli nog maar vijftig zijn en in augustus tot nul zakken." Dus wacht niet met versoepelen tot september, totdat iedereen zijn tweede prik heeft gehad, zegt Wilders.
De versoepelingen die zaterdag 5 juni ingaan, betekenen volgens Rutte al feitelijk het einde van de lockdown. En de volgende stap die op 30 juni zal worden gezet, is "erg ambitieus", zegt de premier. Hij beaamde dat er ook in het kabinet discussie is om de afschalingen iets naar voren te halen. "Als het sneller kan, doen we het sneller", zegde Rutte toe.
Ook oproepen van onder meer de PVV en BBB om mensen toe te staan het EK voetbal te kijken op grote schermen op terrassen, legde Rutte terzijde. Het kabinet vreest een aanzuigende werking van omstanders en belangstellenden, zodat de drukte te veel toeneemt en de 1,5 meter afstand niet meer wordt aangehouden. Het kabinet zal medio juni opnieuw kijken naar de situatie, wat al eerder was toegezegd.
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal iets toegenomen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 2803 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM, 222 meer vergeleken met een dag eerder. Ten opzichte van vorige week donderdag is er echter sprake van een daling met 577.
Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is ook weer iets verder gedaald. In de afgelopen zeven dagen kwamen er 19.751 nieuwe coronagevallen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Gemiddeld komt dit neer op 2822 nieuwe gevallen per dag. Dat is het laagste aantal sinds eind september vorig jaar.
Ziekenhuizen behandelen nog 1098 coronapatiënten. Dat betekent dat het aantal in de komende dagen kan dalen tot onder de duizend, en dat zou voor het eerst sinds 6 oktober zijn.
Intensive cares behandelen nu 394 coronapatiënten. Dat zijn er 26 minder dan op woensdag. Voor het eerst sinds 19 oktober liggen minder dan vierhonderd coronapatiënten op een ic-afdeling. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde afgelopen etmaal met 65 naar 704. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten daalde daardoor met 91.
Precies een maand geleden, op 3 mei, zorgden artsen en verpleegkundigen voor 2642 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Sindsdien zijn er dus meer dan 1500 bedden vrijgekomen.
Door de leegloop van de ziekenhuizen komt er meer plek voor mensen met andere aandoeningen. De reguliere zorg komt beetje bij beetje weer op gang. Op de intensive cares liggen nu 541 mensen om andere redenen dan Covid-19, bijvoorbeeld omdat ze zware operaties hebben ondergaan vanwege kanker of hartklachten, of na een ernstig ongeluk. Dit zijn er 147 meer dan het aantal coronapatiënten op de ic's. Het verschil is sinds oktober niet meer zo groot geweest.
De leegloop komt doordat ziekenhuizen steeds minder coronapatiënten hoeven op te nemen. In de afgelopen 24 uur zijn 84 mensen vanwege corona op een intensive care of verpleegafdeling beland. In de afgelopen dagen namen ziekenhuizen 628 nieuwe coronapatiënten op, gemiddeld bijna 90 per dag. Twee weken geleden waren er gemiddeld 180 opnames per dag.
Het TT Festival in Assen eind deze maand gaat niet door vanwege de coronamaatregelen. Het festival wordt jaarlijks gehouden rond de motorrace op het circuit van de Drentse hoofdstad.
Het festival stond gepland van 19 tot en met 27 juni. Op de website meldt de organisatie dat de versoepelingen van de maatregelen net niet op tijd komen om het festival te laten doorgaan.
Vorig jaar werd het fysieke evenement ook afgelast, toen werd er een online festival opgezet met 20.000 bezoekers. Dat wordt dit jaar niet gedaan. De organisatie zegt zich te richten op het festival in 2022.
Het TT Festival trok in 2019 ongeveer 200.000 bezoekers verspreid over vier avonden.
Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet met nieuwe initiatieven komt om mensen die via het grote vaccinatieprogramma moeilijk aan bod komen toch nog een prik aan te bieden. De PvdA en ChristenUnie pleitten donderdag in een coronadebat voor mobiele priklocaties. D66 sprak de hoop uit dat jongeren vanaf 12 jaar met een medische aandoening snel een prik kunnen krijgen.
De Tweede Kamer debatteert over het coronavirus terwijl de cijfers over de besmettingen, ziekenhuis- en ic-opnames en vaccinaties er goed voor staan. De meeste partijen zijn daar blij mee, en vragen de minister nu met oplossingen te komen voor groepen of aspecten die wat hen betreft onderbelicht zijn gebleven. Zeker als het gaat om de vaccinatiestrategie.
Zo stelde PvdA-leider Liliane Ploumen voor om te kijken naar prikposten in busjes en suggereerde Miriam Bikker van de ChristenUnie locaties in buurthuizen en tempels. Ze kunnen hiervoor op steun rekenen van Volt, zei Kamerlid Nilüfer Gündoğan. De VVD toonde zich bereid om erover na te denken.
Ongeveer 13.000 mensen hebben ervoor gekozen het coronavaccin van Janssen niet te krijgen. Zij hebben via de GGD een nieuwe prikafspraak gemaakt en krijgen nu het vaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.
In totaal stonden ongeveer 140.000 afspraken voor het Janssen-vaccin gepland. Dat betekent dat ongeveer 9 procent afziet van dat middel en een ander vaccin krijgt. Het gaat om mensen die in 1967, 1968 en 1976 zijn geboren. Mensen in die geboortejaren hadden het vaccin van Janssen toegewezen gekregen. Mensen uit andere jaren krijgen een ander vaccin. Dat geldt ook voor mensen uit 1982 en daarna, die vanaf nu aan de beurt komen om een afspraak te maken.
Het kabinet heeft besloten om het middel van Janssen niet meer te gebruiken voor nieuwe afspraken. Het is niet uit te sluiten dat mensen na vaccinatie een zeldzame en gevaarlijke bijwerking oplopen. De kans op die bijwerking is klein.
Alle GGD'en gaan vanaf maandag de coronaprikken met een stempel in de gele inentingsboekjes zetten van de gevaccineerden die daar bij de priklocatie om vragen. Veel GGD'en deden dat al, maar nog niet allemaal. Aangeraden wordt de registratiekaart van de prikken bij het boekje te houden, meldt de GGD op Twitter.
Het vaccinatieboekje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is al jaren in omloop en wordt vooral gebruikt door mensen die veel reizen. Bepaalde landen eisen ook prikken tegen bepaalde ziekten en die kunnen met het boekje worden aangetoond.
Het reisadvies voor Hongarije, Bulgarije en Corsica wordt versoepeld, omdat de coronasituatie daar is verbeterd. Vanaf vrijdag geldt daar niet meer code oranje ('alleen noodzakelijke reizen'), maar code geel ('let op, veiligheidsrisico's'), zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een vakantie in Hongarije zit er echter nog niet in, want het land laat vooralsnog alleen eigen inwoners binnen, op enkele uitzonderingen voor studenten en zakenreizigers na.
Wie naar Corsica of Bulgarije wil, moet een recent negatief testresultaat tonen bij binnenkomst. In Bulgarije volstaat ook een bewijs dat de persoon die het land in wil volledig is hersteld van een eerdere coronabesmetting of een bewijs dat diegene volledig is gevaccineerd tegen het coronavirus. De laatste prik moet dan wel minstens 14 dagen voor aankomst zijn toegediend. Wie daarna naar Nederland terugreist, hoeft geen negatieve test meer te laten zien en ook niet meer in quarantaine.
Mensen die in 1982 zijn geboren, kunnen donderdag alsnog een afspraak maken voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Op woensdag waren geen nieuwe groepen uitgenodigd, omdat het kabinet toen besloot het Janssen-vaccin voorlopig niet te gebruiken voor nieuwe prikafspraken. Dat besluit zou kunnen leiden tot extra drukte bij de callcenters, vandaar de dag pauze in de uitnodigingen, legde demissionair coronaminister Hugo de Jonge toen uit.
Meer dan 207.000 mensen zijn geboren in 1982. Zij krijgen vanaf zaterdag een brief met de uitnodiging thuis, maar kunnen nu alvast online een afspraak inplannen. Zij krijgen het vaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna. Die werken op een andere manier dan de vaccins van AstraZeneca en Janssen, waardoor de kans op bijwerkingen kleiner is.
Het kan zijn dat sommige mensen uit 1982 al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.
Eerder deze week waren mensen uit 1979, 1980 en 1981 al uitgenodigd. Vorige week kwamen mensen uit 1969 tot en met 1978 aan de beurt om een prikafspraak te maken. Elk geboortejaar bestaat uit ongeveer 200.000 mensen.
Het kabinet houdt voorlopig vast aan de coronamaatregelen in het basisonderwijs, tot teleurstelling van de PO-Raad, die de basisscholen vertegenwoordigt. Die had "gehoopt dat de schoolteams iets meer ruimte hadden gekregen om naar eigen wens en behoefte de laatste weken van het schooljaar in te richten".
Volgens de PO-Raad zijn de richtlijnen voor het basisonderwijs "niet meer in lijn met de versoepelingen die in de rest van de maatschappij worden doorgevoerd". Het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over het coronabeleid vindt het echter nog te vroeg. "Het loslaten van deze maatregelen zal ertoe leiden dat kinderen met meer andere kinderen contact hebben, en dat volwassenen met meer kinderen contact hebben", schrijft het OMT in zijn laatste advies. Dit kan leiden tot een groter risico op een coronabesmetting en tot de daaropvolgende maatregelen zoals quarantaine. Het kabinet neemt het advies over.
Bij de volgende ronde van versoepelingen, die gepland staat voor 30 juni, ontstaat mogelijk wel ruimte om regels los te laten. "Dit is wanneer het aantal besmettelijke personen in Nederland (en daarmee de infectiedruk) belangrijk verder gedaald is", aldus het OMT. De PO-Raad merkt op dat regio Noord dan "al bijna met vakantie gaat". Basisscholen moeten zich aan diverse regels houden om besmettingen tegen te gaan. Zo mogen klassen niet worden gemengd, moeten scholen de begin- en eindtijden en pauzes zoveel mogelijk spreiden en geldt het advies om vanaf groep 4 in vaste kleinere groepjes te werken. Dat laatste is overigens niet verplicht en doen veel scholen ook niet, omdat ze daar de ruimte niet voor hebben. Als een kind of leraar het coronavirus oploopt, moet de hele klas of 'bubbel' zeker vijf dagen in quarantaine. Na een negatieve test mogen kinderen weer naar school, als ze zich niet laten testen duurt de quarantaine tien dagen.
Wie al een corona-infectie heeft doorgemaakt, is voldoende beschermd na één dosis van een mRNA-vaccin zoals dat van BioNTech/Pfizer of Moderna, ook als die besmetting langer dan een halfjaar geleden is. Dat staat in een recent OMT-advies, meldt zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
Het doormaken van Covid-19 leidt tot ‘een brede stimulering van de afweer’. Daardoor is het lichaam in staat een nieuwe besmetting te weerstaan. Tot dusver werd daarbij uitgegaan van een termijn van zes maanden, maar op basis van recente studies concludeert het Outbreak Management Team dat die kan worden losgelaten.
Het kabinet oordeelt ‘in beginsel’ positief over het advies. "We beraden ons op de uitvoering van het plan", aldus De Jonge.
Nederland kan meer vaccins doneren aan Suriname maar houdt die ongebruikt in de opslag. Dat meldt de NOS op basis van eigen onderzoek. Volgens de NOS zijn er nu 100.000 vaccins van AstraZeneca op voorraad. Suriname staat te springen om vaccins door de schrijnende coronasituatie. Demissionair minister De Jonge heeft beloofd om volgende week 40.000 doses van AstraZeneca te sturen.
Nederland houdt de komende tijd zeker 170.000 doses aan voor het geval leveringen zijn vertraagd, maar volgens bronnen is de kans klein dat vaccins niet komen. Met 100.000 doses kan iedereen boven de 50 jaar in Suriname een eerste prik krijgen.
De landelijke coronahulplijn voor jongvolwassenen is sinds de oprichting op 7 april in totaal ruim 2500 keer gebeld. Dat zegt een woordvoerster van de Alles Oké? Supportlijn, een initiatief van De Kindertelefoon.
Uit onderzoek over de eerste maand blijkt volgens de organisatie dat jongvolwassenen (tussen de 18 en 24 jaar) de bel- en chatlijn vanaf het begin wisten te vinden. In de eerste maand, toen ruim 1.500 gesprekken zijn gevoerd, ging 41 procent van de gesprekken vooral over emotionele problemen, waaronder depressie en eenzaamheid, gevolgd door de relatieproblemen (12 procent).
In minder dan 6 procent van de gesprekken ging het daadwerkelijk over corona. Corona speelde wel mee als een versterkende factor in een bestaande situatie, concludeert de organisatie. "Er zit dan een coronasausje overheen, terwijl de oorzaak vaak ligt in de fase en ontwikkeling waar de jongvolwassene in zit", stelt Roline de Wilde, initiatiefnemer van de Alles Oké?
De negatieve gevolgen van de coronacrisis voor kinderen zijn wereldwijd veel erger dan voorspeld. In de pandemie en de komende nasleep is de jeugd de grootste groep indirecte slachtoffers. Nederlands beleid om scholen te sluiten om zo ouders thuis te houden, geldt internationaal als een zeer slecht voorbeeld. Dat constateert KidsRights.
Volgens de internationale kinderrechtenorganisatie heeft de Nederlandse regering niet geprobeerd de scholen veilig open te houden met alle gevolgen van dien voor de mentale gezondheid van de jeugd. Ook de coronarichtlijnen vanuit het VN-Kinderrechtencomité zijn niet gevolgd. De jeugd heeft geen enkele prioriteit gekregen in het Nederlandse coronabeleid, aldus KidsRights.
Volgens de organisatie hebben kinderen door het sluiten van de scholen leerachterstand opgelopen. Ook zijn er negatieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren. "Zo meldde de Kindertelefoon onlangs een dagelijks gemiddelde van 1500 telefoontjes over huiselijk geweld, depressies, zelfbeschadiging en suïcide gedachten", aldus KidsRights. "Dit aantal is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar."
Opnieuw overweegt het kabinet de versoepeling van de coronamaatregelen te vervroegen, dat schrijft De Telegraaf. Het zou betekenen dat niet pas vanaf woensdag 30 juni, maar al vanaf vrijdag 25 juni evenementen worden toegestaan en de horeca tot middernacht open kan.
Ook kijkt het kabinet naar het eerder loslaten van basismaatregelen, zoals de mondkapjesplicht in winkels en maximale groepsgroottes. Niet begin september, maar half juli zou het al zover kunnen zijn. Dat melden bronnen in het kabinet, dat overigens nog sterk verdeeld is over het opnieuw naar voren halen van de versoepelingen. Burgemeesters geven aan de datum van 25 juni voor het toestaan van evenementen niet te zien zitten.
De Tweede Kamer zal donderdag naar verwachting ruime steun geven aan de versoepelingen die zaterdag 5 juni ingaan. Het demissionaire kabinet besloot vorige week de derde stap van het openingsplan vier dagen te vervroegen, omdat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen snel afneemt. Om die reden wil het kabinet ook versoepelingen die aanvankelijk stappen vier en vijf zouden zijn gelijktijdig eind juni in laten gaan.
De PVV wil niet wachten en vindt dat alle maatregelen nu van tafel moeten. "Alle seinen staan nu op groen, van ziekenhuisopnames tot vaccinaties van ouderen en kwetsbaren. Dus ik wil graag dat we nu meteen al onze vrijheden terugkrijgen en niet per 1 september zoals minister Hugo de Jonge zei", aldus PVV-leider Geert Wilders.
De SP vindt niet dat versoepelingen nog sneller moeten worden doorgevoerd om te voorkomen dat dezelfde fouten worden gemaakt als vorig jaar. SP-Kamerlid Peter Kwint wil verder in het debat aansturen op een onderzoek van de Rekenkamer naar de inkoop van beschermingsmiddelen tijdens de crisis. Op zich vindt de partij het niet erg dat er flink is betaald, omdat de nood toen hoog was en het zorgpersoneel beschermd moest worden. Maar Kwint is wel benieuwd naar mogelijke woekerwinsten die zijn gemaakt door aanbieders.
Hoewel steeds meer mensen zijn gevaccineerd en de coronamaatregelen worden versoepeld, is er nog steeds veel behoefte aan voedselhulp. De noodhulpactie van het Rode Kruis wordt daarom nog met minstens zeven maanden verlengd, meldt het Rode Kruis donderdag.
Door de coronacrisis kloppen steeds meer mensen bij het Rode Kruis aan voor voedselhulp. Ook ondersteunt het Rode Kruis de medische sector en helpt de organisatie bij het testen en vaccineren. Het Rode Kruis verwacht dat dit de komende maanden ook nog het geval blijft.
"Ondanks de beschikbaarheid van een vaccin, waardoor de samenleving langzaam weer opengaat, blijft de noodvraag onveranderd hoog. Mensen worden vaak dubbel getroffen door de pandemie, doordat problemen rond gezondheid, inkomen en mentaal welzijn zich opstapelen", zegt directeur Marieke van Schaik van Rode Kruis Nederland.
Niet alleen kwetsbare groepen, zoals arbeidsmigranten, ongedocumenteerden, dak- en thuisloze mensen en statushouders doen een beroep op het Rode Kruis. Steeds vaker kloppen ook zelfstandigen, flexwerkers en alleenstaande ouders aan bij de organisatie.
Uit onvrede over het vaccinatiebeleid van de Curaçaose regering hebben ondernemersverenigingen woensdag (lokale tijd) aangekondigd "geen mensen meer aan te nemen die niet zijn gevaccineerd". De werkgeversverenigingen vinden dat de overheid te veel kijkt naar de belangen van mensen die zich niet willen laten vaccineren.
De verenigingen zeggen dat niemand een werknemer kan verplichten zich te laten vaccineren, maar volgens hen mag de werkgever dan ook bepalen dat een niet-gevaccineerde werknemer niet wordt toegelaten op de werkvloer en geen salaris ontvangt. De overheid heeft zich tot nu toe hier niet over uit gelaten.
De werkgevers zijn gefrustreerd over het Curaçaose overheidsbeleid waarin al lange tijd relatief strenge coronamaatregelen gelden. Dat is goed voor de volksgezondheid, maar volgens hen desastreus voor de privésector.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.