Milieu en Gezondheid
3 apr 2021, 07:57
Nederland blijft nog zeker tot en met 20 april in de huidige lockdown. Ook de avondklok blijft van kracht, maar de spertijd gaat wel een uurtje later in vanwege de zomertijd. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 7.682 dat zijn er 386 meer dan op vrijdag
Tussen 25 maart en 1 april testte 8,7 procent van de geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 2.348, dat zijn er 18 meer dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 734, dat zijn er 29 meer dan op vrijdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op zaterdag: 31, er zijn tot nu toe 16.606 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 2.742.044 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
De politie op Curaçao voert een ‘zero tolerance’-beleid in om op die manier de verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen.
De politie waarschuwde zaterdag dat er strenger zal worden gereageerd op mensen die de geldende coronamaatregelen overtreden. Dat betekent: meer processen-verbaal, meer ‘roadblocks’ om het verkeer te controleren en van automobilisten die geen toestemming hebben om op straat te zijn, zal de auto worden weg gesleept.
Curaçao zit sinds 24 maart in lockdown, al langere tijd geldt er een avondklok en ook samenkomsten zijn al lange tijd verboden. Tegelijkertijd is er een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen. Volgens de politie zijn er nog teveel mensen die de regels overtreden, onder meer door illegale feesten te bezoeken en de weg op te gaan voor niet-noodzakelijke zaken. Daar zal harder tegen worden opgetreden.
De politie heeft Nederlandse Defensie gevraagd om hulp bij het uitvoeren van verkeerscontroles. Dat is in het verleden, onder meer tijdens de lockdown van 2020, ook gebeurd. Verder krijgen ze ook hulp van leden van organisaties als de Curaçaose Militie en het Vrijwilligers Korps Curaçao.
Op Curaçao mogen mensen op basis van hun nummerplaat twee keer per week de straat op. Eerder hadden daarnaast meer dan 34.000 mensen vanwege hun werk een (gedeeltelijke) ontheffing. Dat is inmiddels terug gebracht naar 12.000 personen die een ‘vitaal beroep hebben’ en vanwege hun beroep ook op andere dagen de straat op mogen.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 7682 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is meer dan het gemiddelde aantal van 7225 coronagevallen over de afgelopen week. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Vrijdag werden 7269 nieuwe coronapatiënten geregistreerd. Op woensdag waren dat 7649 gevallen en op donderdag 7858.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 31 coronapatiënten overleden. Dat zijn er meer dan vrijdag toen zeventien patiënten waren overleden.
In Rotterdam kwamen het afgelopen etmaal 323 mensen positief uit de test. In Amsterdam waren er 276 nieuwe gevallen en in Den Haag 230. In Tilburg en Utrecht waren respectievelijk 189 en 120 mensen positief getest.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met de oproep van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam om buitenruimtes zoals terrassen weer te openen. "We kunnen veilig open en willen onderdeel zijn van de oplossing", zegt voorzitter Robèr Willemsen daarover tegen omroep WNL. De oproep van Halsema kreeg ook steun van haar ambtgenoten van onder meer Rotterdam, Utrecht en Den Haag.
In het televisieprogramma Beau zei Halsema dat ze denkt dat het goed is om buitenruimtes te openen, zodat er minder chaotische situaties ontstaan in parken waar het vaak te druk is. Afgelopen week was het onder meer in het Amsterdamse Vondelpark erg druk, wat ook leidde tot onrust toen de politie het park ontruimde.
De reden om de horeca te sluiten, vanwege de drukte die het in steden zou veroorzaken, is volgens de burgemeester achterhaald. "Die drukte is er toch wel, op de terrassen kan het nog in goede banen worden geleid", aldus Halsema.
Dat zeggen horecaondernemers al maanden. "Het plan om te openen ligt al heel lang klaar", zegt Willemsen. Volgens hem kan er op een veilige manier nog veel meer, ook binnen. Het openen van de terrassen zou een goede eerste stap zijn.
Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op de intensive cares is met 29 gestegen naar 734. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag was het aantal op de ic's 705 en dat was voor het eerst sinds 11 januari dat dit aantal boven de 700 uitkwam.
Het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is ook gestegen. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2348 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Vrijdag was dat totaal 2330.
Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1614 coronapatiënten, dat zijn er minder dan vrijdag, toen waren dat er 1625.
Een onbekend aantal mensen heeft vrijdag per abuis een dubbele dosering van het AstraZeneca vaccin gekregen. De dubbele dosering werd gegeven in een priklocatie van een huisartsenpraktijk in Alphen aan den Rijn.
De oproep van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om op een verantwoorde manier de terrassen en andere buitenruimtes te heropenen, krijgt steun van collega's. Zo laten haar ambtgenoten Sharon Dijksma van Utrecht en Jan van Zanen van Den Haag via hun woordvoerders weten dat ook zij de buitenruimtes geleidelijk willen openstellen, mits dat veilig kan. "Dit geeft mensen letterlijk de ruimte om op een verantwoorde manier erop uit te gaan", aldus Dijksma.
Ook het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's zitten, is voorstander van "stapje voor stapje versoepelingen, afhankelijk van de stand van zaken van de vaccinatie en de epidemiologische toestand", zo laat de woordvoerder van voorman en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls weten. "Daarbij ligt het voor de hand om onder andere van buiten naar binnen te kijken naar versoepelingen. Zoals al eerder deze week aangegeven is het Veiligheidsberaad met het kabinet in overleg over een aangepaste routekaart/openingsplan. Dit plan staat onder regie van het kabinet. Over de invulling van het plan kunnen we nu nog niets zeggen. We hopen dat dit plan er de komende twee weken zal zijn."
In het RTL4-programma Beau riep Halsema de overheid op om buitenruimtes zoals dierentuinen en terrassen weer te openen. Zo ontstaan er minder chaotische situaties in parken. Afgelopen week was het onder meer in het Vondelpark veel te druk, wat leidde tot onrust toen de politie het park ontruimde. "Het gaat in zulke groten getale, dat je niet kunt verwachten dat de gemeente, politie en handhavers orde kunnen houden", zei Halsema over de drukte in de parken.
Volgens Halsema is er steeds minder begrip voor de landelijke maatregelen van de regering, ook bij lokale bestuurders. De reden om de horeca te sluiten, vanwege de drukte die het in steden zou veroorzaken, is volgens de burgemeester achterhaald. "Die drukte is er toch wel, op de terrassen kan het nog in goede banen worden geleid." Ze benadrukte wel dat heropening verantwoord moet gebeuren.
De coronazelftests die drogisterijketen Etos sinds zaterdag verkoopt, zijn in een aantal winkels al uitverkocht. Volgens een woordvoerster stond er voor openingstijd bij sommige winkels een rij mensen te wachten. Er is geen maximumaantal dat een klant mag kopen maar Etos vraagt mensen "ook een beetje aan elkaar" te denken.
De eerste dagen heeft Etos een beperkte hoeveelheid van enkele tientallen tests per filiaal te koop. Volgende week neemt de beschikbaarheid toe.
Met de sneltesten kunnen mensen bij zichzelf een test afnemen om te kijken of zij besmet zijn met het coronavirus. De uitslag volgt dan na een kwartier. Etos benadrukt dat de test is bedoeld om preventief te testen. "Bijvoorbeeld als mensen met Pasen bij een kwetsbaar familielid op bezoek willen gaan", zegt een woordvoerster.
Het ministerie van Volksgezondheid keurde vorige week twee tests versneld goed waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Het gaat om antigeentesten van de bedrijven Roche en Biosynex. De test die Etos verkoopt is van producent Roche en kost 8,99 euro.
De Rijksoverheid waarschuwt ook dat de uitslag van een zelftest minder nauwkeurig is. De testen moeten daarom niet worden gebruikt bij coronaklachten. Ook iemand die in de buurt was van iemand die corona heeft en voor iemand die terugkeert uit een hoogrisicogebied bieden de testen geen soelaas. In die gevallen moet altijd een testafspraak bij de GGD worden gemaakt.
Zelftesten zijn ook niet bedoeld als toegangstest. Ook zijn ze niet geschikt voor mensen uit een risicogroep of voor mensen die werken met kwetsbare personen of mantelzorgers.
Seniorenorganisatie KBO-PCOB wil weten waarom 60-plussers nog wel met het AstraZeneca-vaccin mogen worden ingeënt. Vrijdag werd besloten tijdelijk geen mensen meer onder de 60 jaar te vaccineren na vijf nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.
Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB zegt er op te vertrouwen "dat het ministerie goede redenen heeft om het middel aan de groep 60-plus te blijven geven. Maar de reacties van (andere) deskundigen blijven wisselend. Dan is het wel belangrijk om die uitleg erbij te krijgen."
Bijwerkingencentrum Lareb meldde vrijdag dat er voor het eerst iemand in Nederland is overleden aan klachten die een bijwerking van het AstraZeneca-vaccin zouden kunnen zijn. Het ging om een vrouw die een bloedprop in haar longen kreeg.
Sturkenboom: "AstraZeneca mag aan 60- tot 70-jarigen worden gegeven. Ook deze groep heeft recht op goede communicatie, en die is hard nodig in dit soms ondoorzichtige vaccinatiebeleid."
De GGD'en zijn per direct helemaal gestopt met het toedienen van AstraZeneca om verspilling tegen te gaan. Die stap is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM genomen, laat een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR weten. Vrijdag werd al besloten tijdelijk geen mensen meer onder de 60 jaar te vaccineren na vijf nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.
Er stonden in de leeftijdsgroep boven de 60 jaar nog 700 mensen ingepland, maar die zijn afgezegd om verspilling van vaccins tegen te gaan. "Die mensen zouden de komende dagen verspreid over 70 tot 80 locaties langskomen. Dat betekent 1 tot 5 per plek per dag. Aangezien we 10, 11 of 12 prikken uit een flesje halen zou dat tot verspilling leiden en hebben we ze per sms afgezegd."
Volgens haar is er geen voorraad aanwezig en krijgen de GGD'en alleen aangeleverd wat nodig is. "Er blijft bij ons dus niets op de plank liggen."
Ze benadrukt dat er nog wel volop wordt geprikt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. "De komende week zetten we gemiddeld 40.000 prikken per dag met dat vaccin."
Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het aan het Erasmus MC in Rotterdam, relativeert het risico op het krijgen van een bloedstolsel na vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca. "OK, ff opgezocht: kans op trombose na AZ-vaccinatie zit tussen kans op overlijden door een aanval door en hond en kans op overlijden door bliksem in", meldt ze op Twitter.
Vervolgens twittert ze een staatje uit een onderzoek van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA, waaruit blijkt dat trombose in diepgelegen aderen en longembolieën in 0,02 procent van de gevallen voorkomen. Dat is volgens EMA minder dan verwacht.
Het ministerie van Onderwijs beloofde in december dat onderwijspersoneel gebruik zou kunnen gaan maken van coronasneltests, maar vier maanden later zijn ze nog altijd niet beschikbaar. Nu blijkt echter dat leraren via een bestaande financiële regeling van het ministerie van Volksgezondheid toch al in aanmerking komen voor een gratis coronasneltest, schrijft De Telegraaf.
"Een vreemde zaak, want we zijn er niet op gewezen door het ministerie van Onderwijs", zegt Yvonne Hof, voorzitter van het college van het bestuur van Stichting Meerkring in Amersfoort tegen de krant. De stichting gebruikt de tests nu drie weken voor al hun 23 locaties.
Uit een rondgang van De Telegraaf blijkt echter dat Meerkring slechts een van de weinige schoolbesturen is die gebruikmaken van de regeling, omdat maar weinig scholen van de omweg afweten.
Ook het ministerie van Volksgezondheid zelf, wist volgens de krant niet dat er scholen zijn die een aanvraag voor de regeling indienen, maar erkent dat het wel mogelijk is. "Het is inderdaad mogelijk dat werkgevers bij monde van een arts bij ons een aanvraag doen voor die werkgeversregeling. Als die aanvraag wordt gehonoreerd, kunnen ze dat gewoon doen", bevestigt een woordvoerder.
Het ministerie betwijfelt echter of de regeling voor scholen de handigste weg is. "Dit loopt via het ministerie van Onderwijs", aldus de woordvoerder. Maar door dat ministerie zijn de sneltests tot nu nog niet grootschalig aan scholen ter beschikking gesteld.
In een reactie aan De Telegraaf laat het ministerie van Onderwijs weten dat alle scholen ook via hen over een paar weken over sneltests kunnen beschikken. "Vanaf half april kunnen alle scholen zelftesten krijgen", aldus een woordvoerder.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.