Milieu en Gezondheid
2 sep 2021, 07:41
De daling van de coronacijfers is gestokt: zowel het aantal besmettingen als ziekenhuisopnames neemt nauwelijks meer af. Het kabinet heeft de maatregelen ondertussen tot 20 september verlengd. Komen daarna de langgewenste versoepelingen? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuw bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 2.821, dat is hoger dan het weekgemiddelde (2.535)
Op dinsdag 31 augustus testte 10,8 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 651, dat zijn er 8 meer dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 209, dat zijn er 2 meer dan op woensdag
Op donderdag zijn 5 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 18.015 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 23.013.287 coronavaccins toegediend in Nederland
Het gesprek tussen Unmute Us, het collectief van de evenementenbranche, en de demissionaire ministersploeg over de situatie waar de evenementensector zich in bevindt, heeft niets opgeleverd. Daarom vinden er op zaterdag 11 september nieuwe acties plaats in tenminste negen steden.
De evenementenbranche én bezoekers willen met de acties het kabinet oproepen festivals en evenementen weer open te stellen. Leiden, Maastricht en Enschede hebben zich als nieuwe steden aangesloten voor de tweede protestmars, terwijl Groningen, Eindhoven, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam wederom van de partij zijn. Naar verwachting worden in de komende periode nog meer steden aangekondigd.
De evenementenbranche is boos dat het kabinet wel voetbalwedstrijden met volle stadions toestaat en dat dit weekend in Zandvoort de Dutch Grand Prix doorgaat, maar dat festivals en grote concerten nog steeds verboden zijn. Zowel de organisatoren als experts en virologen zien nauwelijks verschil tussen de culturele evenementen en de grote sportevenementen.
De branche is ook boos dat de resultaten van Fieldlabs ervoor hebben gezorgd dat er nu in bijvoorbeeld België wel concerten en festivals kunnen plaatsvinden terwijl er in Nederland niets met deze kennis gebeurt.
Ook mensen met een beperking moeten binnenkort terechtkunnen op alle festivals en evenementen. Het Formule 1-weekend in Zandvoort vormt de aftrap van de pilot ‘Onbeperkt Feest’ van de organisaties HandicapNL en No Restrictions Party Unlimited. Die moet er uiteindelijk voor zorgen dat alle Nederlandse festivals over vijf jaar volledig toegankelijk zijn voor de doelgroep van ongeveer 1 miljoen mindervaliden.
In Nederland werden in 2019 20 miljoen festivaltickets verkocht. Maar vijftig daarvan waren beschikbaar voor mensen met een beperking en dat moet anders, zegt HandicapNL tijdens een aftrapbijeenkomst. De stille festivalzomer vorig jaar als gevolg van de coronacrisis heeft de organisatie de ruimte opgeleverd om samen met de evenementensector een groot plan op te zetten. Een proef op festival de Zwarte Cross in 2019 werd voor dit jaar uitgebreid met nog vier evenementen, waaronder de Dutch Grand Prix. Dat blijkt nu het enige te zijn dat doorgaat.
110 mindervaliden kunnen in totaal dit weekend een speciale tribune bij het circuit op. Die is rolstoeltoegankelijk, beschikt over hulpverleners en ook is er een ruimte waar de bezoekers zich kunnen terugtrekken als zij overprikkeld raken. Ongeveer de helft van hen verblijft in een zorghotel in een tent in Bloemendaal, waar vrijwillige zorgverleners klaarstaan voor ondersteuning.
De datum van 20 september komt te vroeg voor het afschalen van de coronamaatregelen. Naar verwachting laat het demissionaire kabinet pas vijf dagen later de anderhalve meter los, zo meldt De Telegraaf op basis van bronnen rond het Binnenhof aan De Telegraaf.
De datum van de twintigste was zelf door het kabinet in het vooruitzicht gesteld als volgende stap van het openingsplan, zij het met de nodige slagen om de arm. Met het loslaten van de anderhalve meter kunnen de mondkapjes in het openbaar vervoer af en vervalt de zitplicht in cafés, net als het thuiswerkdevies. Omdat de wet hiervoor moet worden aangepast, duurt invoering langer.
Bovendien willen ministers om de versoepeling zacht te laten landen eerder corona-toegangsbewijzen gaan vragen. Het idee was om bij groepen groter dan 75 mensen te vragen om een bewijs van vaccinatie, van genezing of van een negatieve test. Die groepsgrootte wordt naar beneden bijgesteld.
In Amsterdam zijn alweer tientallen schoolklassen naar huis gestuurd omdat leerlingen besmet bleken met het coronavirus. De scholen aldaar zijn vorige week weer begonnen na de zomervakantie. Dat er zoveel kinderen besmet zijn is volgens de lokale GGD niet heel raar, gezien ze geen inenting ontvangen tegen het coronavirus. Ook in de rest van schoolregio Noord zijn al tientallen klassen naar huis gestuurd.
Regio Midden begon afgelopen maandag en Zuid mag maandag weer plaatsnemen achter de schoolbanken. In Nederland zijn er ruim 6660 primaire scholen en 650 scholen voor voortgezet onderwijs.
Na woensdag zijn ook vandaag weer meer dan 2800 mensen positief getest op het coronavirus. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. Tussen woensdag- en donderdagochtend kwamen er 2821 meldingen binnen. Een week geleden waren er op donderdag nog 2600 positieve tests en de week daarvoor 2500.
Gemiddeld zijn er ook meer positieve testen teruggekomen uit het laboratorium, maar dat verschil mag haast geen naam hebben: 2535 per dag, slechts enkele tientallen meer dan de vorige waarde. Door heel het land zijn er vijf nieuwe sterfgevallen te betreuren, een getal dat ook rond het gemiddelde van de afgelopen tijd ligt.
Heel Nederland is nu rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat is het een na hoogste waarschuwingsniveau. Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland hadden die kleur al. De andere negen provincies gaan van oranje naar rood.
Een maand geleden was Nederland voor het laatst volledig rood. De verandering komt doordat het percentage positieve tests is gestegen. In de afgelopen twee weken bracht 4,4 procent van alle uitgevoerde tests een besmetting aan het licht. Vorige week stond dit op 3,5 procent. De grens ligt op 4 procent, en daarmee gaat elke provincie net over de grens tussen oranje en rood, ook als het aantal positieve tests er is gedaald.
De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Het is niet dringend noodzakelijk om volledig gevaccineerden in het algemeen nog een booster tegen corona te geven, zegt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Extra doses moeten al wel worden overwogen voor mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem. Het EMA baseert zich op een technisch rapport dat is uitgebracht door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).
Alle goedgekeurde vaccins beschermen op dit moment heel goed tegen ernstige ziekte, opname en overlijden door corona, zegt EMA opnieuw. Maar ongeveer een op de drie volwassenen is nog niet volledig gevaccineerd, waarschuwt de organisatie. De prioriteit zou daarom beter kunnen uitgaan naar het compleet vaccineren van iedereen, stelt EMA. Intussen blijft het volgens het agentschap van cruciaal belang om afstand, hygiëneregels en gezichtsmaskers waar nodig te blijven toepassen, vooral op plekken waar mensen meer risico lopen.
Uit sommige onderzoeken blijkt dat een extra vaccindosis de immuunrespons kan verbeteren bij bijvoorbeeld ontvangers van orgaantransplantaties. Ook kan worden overwogen om uit voorzorg een extra dosis toe te dienen aan oudere kwetsbare personen, vooral mensen in instellingen voor langdurige zorg.
Het EMA beoordeelt de gegevens over aanvullende doses nog verder. Intussen kunnen de lidstaten wel voorbereidingen treffen voor voor het toedienen van boosters.
Nederland kleurt donderdag een beetje roder op de kaart van coronagevallen in Europa. In Overijssel en Friesland is het aantal positieve tests zo gestegen dat zij van oranje naar rood gaan. Zij voegen zich bij Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland, die die waarschuwingskleur al hebben. Het is de eerste keer sinds eind juli dat het waarschuwingsniveau voor Nederland omhooggaat.
De rest van het land blijft op oranje staan. Utrecht zit net onder de grens. Als de stijging van het aantal coronagevallen daar doorzet, kan die provincie volgende week op rood uitkomen.
De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Het aantal coronagevallen in Nederland stijgt de laatste twee weken licht. Maar dat is niet gelijk verdeeld over het land. In de ene provincie is de toename groot genoeg om een hogere waarschuwingskleur te krijgen, in de andere provincie is de daling niet groot genoeg om een stap terug te doen.
Landen gebruiken de kaart van het ECDC om hun beleid te bepalen. Toen Nederland in juli donkerrood werd, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.
In Duitsland neemt het aantal positieve tests de laatste weken snel toe. Ook in Scandinavië is een stijging te zien. In Spanje lijkt het ergste voorlopig achter de rug. Een paar weken geleden was het hele land donkerrood, nu is het hele land rood. De uitbraak is onder controle in Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Dat deel van Europa is al wekenlang een groen eiland tussen de oranje en rode landen.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.