Milieu en Gezondheid
2 mei 2021, 12:00
Nederland is sinds deze week weer een klein beetje van het slot. Zo is de avondklok verleden tijd, is het thuisbezoek uitgebreid, zijn de terrassen 's middags open en kunnen winkeliers weer bezoekers ontvangen zonder afspraak. Wat gaan deze versoepelingen doen met de cijfers? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 5.534, dat zijn er 285 minder dan op zaterdag
Tussen 23 april en 29 april testte 11,1 procent van de geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 2.600, dat zijn er 38 minder dan op zaterdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 804, dat is zijn er 7 minder dan op zaterdag
Op zondag zijn 3 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.170 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 5.557.642 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 5534 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Door een technische storing zijn er minder meldingen doorgekomen. Hierdoor valt het cijfer nu lager uit dan in werkelijkheid en vallen de cijfers komende dagen hoger uit.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 46.673 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 6668 bevestigde besmettingen per dag. Het weekgemiddelde was de afgelopen veertien dagen niet zo laag, wat mogelijk wordt veroorzaakt door de storing. Het aantal besmettingen op zaterdag is bijgesteld naar 5819, ook deze cijfers zijn lager door de storing.
Het aantal gemelde sterfgevallen was het afgelopen etmaal drie. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 123 sterfgevallen, wat neerkomt op bijna 18 per dag.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag 2600 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 38 minder dan zaterdag toen de daling van het aantal coronapatiënten inzette na zes dagen van stijging. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal Covid-patiënten op de intensive care is met zeven gedaald naar 804. Dat schommelt al ruim twee weken tussen de 800 en 850. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling daalde het afgelopen etmaal met 31 patiënten naar 1796.
De instroom is gedaald ten opzichte van afgelopen dagen. Afgelopen etmaal zijn 214 nieuwe coronapatiënten opgenomen op een verpleegafdeling of intensive care. Dat waren er op zaterdag nog 320.
Actiegroep Nederland in Verzet heeft zondag met ongeveer duizend deelnemers een protestmars door Amsterdam gelopen. De demonstranten wilden met 'The Walk of Freedom' hun standpunt tegen onder meer de coronamaatregelen duidelijk maken. De protestmars eindigde op de Dam, waarna een kleine groep van ongeveer honderd demonstranten bleef plakken aan de kant van het Koninklijk Paleis. Politiebusjes staan aan de kant van het Nationaal Monument.
De mars begon zondag om 12.00 uur bij het Centraal Station en de betogers maakten een ronde over onder meer de Dam, het Rembrandtplein, Frederiksplein, Weteringschans en het Leidseplein. Terug ging de route langs het Singel, opnieuw via het Rembrandtplein, via de Amstelstraat, langs het Waterlooplein en de Nieuwmarkt terug naar CS. De tocht eindigde op de Dam.
Onderweg riepen deelnemers omstanders op zich aan te sluiten en daarbij hun mondkapjes af te doen. Daarbij klonk regelmatig de leus 'Liefde, vrijheid, geen dictatuur'. Er waren veel Nederlandse vlaggen te zien en sommigen waren op de fiets.
De gemeente Venlo roept zondagmiddag op niet meer naar het centrum te komen. Het is te druk in de binnenstad.
De gemeente gaat "per direct" de parkeergarages afsluiten. Auto's kunnen er alleen nog uit, maar niet meer in. Verkeer dat toch naar het centrum wil, wordt teruggeleid.
De gemeente laat weten deze boodschap ook te verspreiden in Duitse media. Zaterdag was het ook druk in meerdere steden in de grensregio.
De dagelijkse besmettingscijfers die het RIVM iedere middag doorgeeft zullen zondagmiddag waarschijnlijk niet up-to-date date zijn en daarmee lager dan in werkelijkheid. Net als zaterdag zullen de cijfers ook zondag worden beïnvloed door een aanhoudende storing, verwacht een woordvoerder van het RIVM.
Door de storing hebben niet alle GGD'en dit weekend alle meldingen van positieve testen door kunnen geven. "De storing is groter dan zaterdag werd voorzien, wat inhoudt dat we ook vandaag een onderpercentage verwachten", aldus de woordvoerder.
Zaterdag meldde het RIVM 5836 nieuwe coronabesmettingen. De RIVM-cijfers passeerden zaterdag de grens van 1,5 miljoen geregistreerde coronabesmettingen.
Actiegroep Nederland in Verzet is zondag begonnen met een protestmars door Amsterdam. De honderden demonstranten willen met 'The Walk of Freedom' hun standpunt tegen onder meer de coronamaatregelen duidelijk maken.
De mars begon zondag om 12.00 uur bij het Centraal Station en de betogers maken dan een ronde over onder meer de Dam, het Rembrandtplein, het Leidseplein en het Spui. Uiteindelijk moet de optocht via de Stopera en Nieuwmarkt weer eindigen op de Dam. Op Facebook hadden zo'n 2000 mensen gezegd dat ze geïnteresseerd zijn in het evenement.
Er zijn veel Nederlandse vlaggen te zien en sommigen zijn op de fiets. Ook is er veel politie op de been.
Ziekenhuis VieCuri in Venlo heeft een opnamestop afgekondigd. Sinds zaterdagmiddag worden er geen nieuwe patiënten meer opgenomen. Een uitzondering wordt gemaakt voor acute gevallen, zoals ernstige ongevallen. Hoe lang de opnamestop duurt, kon een woordvoerder van het ziekenhuis zondag nog niet zeggen.
Het ziekenhuis ligt vol, aldus de woordvoerder. Hij sprak van een zeer uitzonderlijke situatie. "Dit komt bijna nooit voor."
Met AmbulanceZorg en Huisartsenpost zijn afspraken gemaakt om nieuwe patiënten naar omliggende ziekenhuizen te brengen.
De uitstroom naar verpleeghuizen of terug naar huis verloopt minder snel dan de instroom van nieuwe patiënten. Het ziekenhuis heeft eerder al twee operatiekamers gesloten omdat het personeel nodig is voor de ic's voor coronapatiënten. Geplande operaties kunnen in veel gevallen wel gewoon doorgaan, aldus de woordvoerder.
De capaciteit van de politie blijft ook na de coronacrisis onder druk staan. Hiervoor waarschuwde korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie in het tv-programma WNL Op Zondag. De politie telde in de periode januari tot en met april ruim 1500 demonstraties. Medewerkers maakten ruim 212.000 overuren, het ziekteverzuim bleef desondanks laag. De politie heeft tijd nodig om te kunnen herstellen, zegt de korpschef. "Een heleboel collega's verlangen naar vrije tijd om te ademhalen, maar ook als we teruggaan naar normaal staat de politie onder druk", zegt Van Essen. Zondag zijn er opnieuw demonstraties en moet de politie in Amsterdam zich voorbereiden op het kampioenschap van Ajax. Van Essen is blij met de dalende cijfers van de traditionele criminaliteit, zoals inbraken en woningovervallen. Daarentegen heeft de digitale criminaliteit een enorme vlucht genomen in de coronacrisis. "We moeten echt investeren in politie en de rechtsstaat. Dat is echt noodzakelijk", aldus Van Essen. "Vroeger kwam de crimineel via de achterdeur binnen met een koevoet, nu dringen criminelen digitaal binnen met een phishingmail."
Om het capaciteitsprobleem aan te pakken is minstens 600 miljoen euro extra nodig, stelt de korpschef. Er moeten vooral meer wijkagenten bij.
De actiegroep Viruswaarheid eist maandag in een kort geding in de rechtbank in Den Haag afschaffing van alle resterende coronamaatregelen. Aanvankelijk zou het kort geding alleen gaan over de avondklok, maar de actiegroep heeft besloten de vordering uit te breiden naar alle vrijheidsbeperkende maatregelen.
De avondklok liep woensdagochtend na ruim drie maanden af. De Staat verzocht daarom tot intrekking van het kort geding. Viruswaarheid weigert dit en grijpt het kort geding nu aan om de voorzieningenrechter te vragen alle coronamaatregelen te beëindigen. "De bezwaren tegen de avondklok gelden voor alle coronaregels die grondrechten en vrijheden inperken", zegt jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid zondag.
Nederlanders die zich willen laten testen op het coronavirus en zich willen laten vaccineren tegen het virus kunnen daarvoor weer een afspraak maken, meldt de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.
De GGD meldde zaterdagochtend dat er technische problemen waren met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. Later op de dag bleek dat ook via de telefoon geen afspraak gemaakt kon worden. Even na 18.00 uur was de telefonische storing verholpen en vlak voor 22.00 uur meldde de GGD dat ook online alles weer werkte.
De storing is veroorzaakt "door een hardware-probleem bij een van onze leveranciers. Hierdoor ondervonden we helaas problemen tijdens inloggen op verschillende GGD-applicaties", twitterde de GGD GHOR Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.