Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | RIVM: vaccinstudie VS positief, maar geen reden voor versoepeling

LIVEBLOG | RIVM: vaccinstudie VS positief, maar geen reden voor versoepeling

Milieu en Gezondheid

1 apr 2021, 11:33

Nederland blijft nog zeker tot en met 20 april in de huidige lockdown. Ook de avondklok blijft van kracht, maar de spertijd gaat wel een uurtje later in vanwege de zomertijd. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 7.882, dat zijn er 198 meer dan op woensdag

  • Tussen 23 maart en 29 maart testte 8,6 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.327, dat zijn er 7 minder dan op woensdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 688, dat zijn er 7 meer dan op woensdag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op woensdag: 29, er zijn tot nu toe 16.538 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 2.505.283 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 19:49 - Nederland bereid vaccins te lenen aan vijf 'achterlopers' in EU

Nederland en nog achttien andere EU-landen zijn bereid 30 procent van hun rechtmatige deel van de 10 miljoen vaccins die farmaceut Pfizer/BioNTech vervroegd levert, af te staan aan EU-landen die het moeilijk hebben met hun vaccinatiecampagne. Het gaat om 116.700 prikken die Nederland uit solidariteit wil uitlenen, bestemd voor Bulgarije, Kroatië, Estland, Letland en Slowakije.

Update 18:04 - Woensdag recordaantal mensen gevaccineerd tegen corona

Nog nooit zijn in één dag zo veel Nederlanders tegen het coronavirus gevaccineerd als op woensdag. In totaal zijn toen 72.377 mensen ingeënt, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het oude dagrecord was op 25 februari gevestigd. Toen kregen 66.890 mensen een prik.

In de eerste drie dagen van deze week kregen ongeveer 200.000 mensen een vaccin toegediend. Het ministerie hoopt dat deze week ongeveer 433.000 mensen een prik krijgen, aanzienlijk meer dan de 280.000 van vorige week en de 210.000 van de week ervoor.

Update 15:30 - Coronagemiddelde loopt nog iets op

Het aantal nieuwe coronagevallen loopt nog op, maar het gaat de laatste dagen niet zo snel. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 7882 positieve tests geregistreerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), iets meer dan op woensdag en iets meer dan de vorige donderdag. Lees hier verder

Update 15:12 - Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen, veel nieuwe opnames

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw gedaald, ook al is het maar een beetje. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2327 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeven minder dan op woensdag.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1639 coronapatiënten, veertien minder dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg wel, van 681 naar 688. Dat is het hoogste aantal sinds 14 januari.

Lees hier verder

Update 14:29 - RIVM: vaccinstudie VS positief, maar geen reden voor versoepeling

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) reageert verheugd op een Amerikaanse studie waarin wordt geconstateerd dat onder zorgmedewerkers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus nauwelijks nog besmettingen worden vastgesteld. "Dat is goed nieuws en in lijn der verwachting", zegt een woordvoerster van het RIVM.

"De studie is nog te beperkt om te constateren dat geen transmissie meer mogelijk is", zegt de RIVM-woordvoerster. Het RIVM is dan ook nog niet van plan om op basis hiervan richtlijnen te versoepelen. Mensen die zijn gevaccineerd, moeten zich nog steeds aan de voorzorgsmaatregelen houden.

"Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden", meldt de website van het instituut al langere tijd. Dat blijft vooralsnog dus zo."

Update 13:59 - Huisartsen krijgen meer AstraZeneca geleverd, GGD'en minder

Huisartsen krijgen meer doses van het coronavaccin van AstraZeneca. Zo kunnen ze meer mensen inenten. De beschikbare voorraad wordt anders verdeeld, omdat de GGD'en bijna klaar zijn met het vaccineren van mensen die in de langdurige zorg werken. Die diensten krijgen daarom minder doses. Om hoeveel doses het gaat, kunnen het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog niet zeggen.

Huisartsen dienen het AstraZeneca-vaccin toe aan 60- tot 64-jarigen, aan mensen met het syndroom van Down en aan mensen met morbide obesitas. Daarnaast geven ze het vaccin aan niet-mobiele thuiswonende ouderen. "Hoe meer doses naar huisartsen gaan, hoe sneller deze mensen aan de beurt komen. Huisartsen zijn nu volop aan het vaccineren, dit is een groep die nu echt snel gevaccineerd moet worden. We zien ook dat de ruimte voor afspraken bij de GGD'en minder makkelijk wordt volgeboekt. Dan is het logisch daar de schuif in te maken", aldus een woordvoerder van het ministerie.

GGD-baas André Rouvoet had opgeroepen om nieuwe groepen uit te nodigen voor vaccinatie, zodat de voorraad AstraZeneca-vaccins sneller opgemaakt zou kunnen worden. Dat gebeurt nu niet.

Update 11:08 - Zorg mag jaarverslag later inleveren wegens coronadrukte

Ziekenhuizen en andere (jeugd)zorginstellingen mogen hun jaarverslag over 2020 op een later tijdstip indienen, omdat ze het zo druk hebben vanwege de coronacrisis.

Het jaarverslag hoeft niet meer uiterlijk voor 1 juni ingeleverd te worden, dat kan nu tot 1 oktober. Dat meldt de gezondheidsinspectie na een besluit van de minister van VWS, bij wie de stukken moeten worden ingeleverd.

Het besluit geldt voor zorginstellingen (waaronder ook regionale ambulancevoorzieningen), jeugdhulpaanbieders, gecertificeerde instellingen en Veilig Thuis-organisaties.

Update 10:39 - Ollongren vertelde chauffeur pas tijdens rit over besmetting

Voormalig verkenner Kajsa Ollongren vertelde de chauffeur van haar dienstauto donderdag pas tijdens de rit dat ze besmet was met corona. Kort daarvoor verliet ze het Binnenhof, nadat ze had gehoord dat ze positief getest was.

Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van het ministerie van Sociale Zaken.

Update 10:27 - Grapperhaus niet besmet met corona, gaat uit quarantaine

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is niet besmet met het coronavirus. De test die hij woensdag liet doen, is negatief, laat hij op Twitter weten.

De CDA-bewindsman verliet in allerijl een debat in de Eerste Kamer nadat hij bericht had gekregen dat hij vrijdag in de buurt was geweest van iemand die besmet was met het coronavirus. Hij liet zich testen, en ging in quarantaine.

Grapperhaus was naar eigen zeggen niet dichtbij de besmette persoon geweest, maar nam het zekere voor het onzekere. "De uitslag is negatief, dus ga ik vandaag weer uit mijn vrijwillige quarantaine."

Update 09:13 - 'Baankansen jongeren nu slecht, na crisis oudere krachten de dupe'

De arbeidsmarktpositie van jongeren is door de coronacrisis verslechterd. Wel lijkt het erop dat hun baankansen kunnen terugkeren als de economie weer herstelt. En dan kunnen juist de wat oudere werknemers het moeilijker krijgen, stellen deskundigen van De Nederlandsche Bank (DNB).

Door de forse steunmaatregelen van de overheid bleef een flinke toename van de werkloosheid vorig jaar uit. Volgens experts bij de centrale bank valt wel op dat jongeren de hardste klappen incasseerden op de arbeidsmarkt. Van de jongeren tot 25 jaar was op een gegeven moment meer dan 11 procent werkloos, terwijl de werkloosheid onder 25- tot 45-jarigen slechts opliep tot 3,9 procent.

Het verschil in de ontwikkeling van de werkgelegenheid tussen jongeren en andere leeftijdsgroepen noemt DNB nog "pregnanter". Zo nam het aantal jongeren in de werkzame beroepsbevolking veel sterker af. Sinds december is het aantal werkende 25- tot 45-jarigen bovendien weer groter dan in maart vorig jaar. Maar het aantal jongeren dat aan de slag is, neemt sinds oktober weer af. In februari dit jaar lag dit aantal nog steeds zo’n 5 procent onder het niveau van het begin van de crisis.

Maar de kenners denken dat het beeld op de arbeidsmarkt straks zomaar kan omslaan. Er zou een "reële kans" zijn dat bij de aanvang van het herstel juist de arbeidsmarktpositie van oudere leeftijdsgroepen onder druk komt te staan.

Een stijging van het aantal faillissementen en reorganisaties lijkt onvermijdelijk, zeker na het aflopen van de steunmaatregelen. Waarschijnlijk zal dan het baanverlies onder veelal oudere vaste krachten toenemen. En net als na de financiële crisis van 2009 zou dit juist weer een impuls kunnen geven aan de werkgelegenheid van jongere werknemers en flexibele arbeid, aldus de centrale bank.

Update 00:01 - Italië verplicht coronavaccinatie voor zorgmedewerkers

Italië verplicht een coronavaccinatie voor veel medewerkers in de zorg. Als je het inenten weigert, krijg je een andere functie in de medische sector, het liefst zonder contact met patiënten. Als je dat niet accepteert, kan salaris worden ingehouden.

De regering in Rome wil met het besluit tegengas bieden aan de scepsis die een deel van het medisch personeel heeft over coronavaccinaties. De medewerkers in bijvoorbeeld ziekenhuizen en apotheken die zich niet laten vaccineren, krijgen taken toegewezen die geen risico op verspreiding opleveren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.