Terug

Volg Hart van Nederland

Coronavaccin vanaf 2 oktober beschikbaar voor 60-plussers en deze risicogroepen

Milieu en Gezondheid

13 sep 2023, 14:14

De coronaprik is vanaf 2 oktober beschikbaar voor mensen die een hoger risico lopen ernstig ziek te worden door corona, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het gaat dan onder meer om 60-plussers en zwangeren.

Ook zorgmedewerkers die direct in contact komen met patiënten of cliënten kunnen een coronaprik halen. Het gaat om het meest actueel beschikbare vaccin, het zogeheten XBB-vaccin. Volgens het ministerie kent dit "de meest beschikbare bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus."

Deze groepen komen in aanmerking voor een coronaprik:
  • Mensen van 60 jaar en ouder

  • Volwassenen en kinderen uit medische hoogrisicogroepen, zoals mensen met een afweerstoornis

  • Volwassenen uit medische risicogroepen die jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik.

  • Zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten

  • Voor zwangere vrouwen is de coronaprik het hele jaar beschikbaar. Zij krijgen de vaccinatie aangeboden in de 22e week van hun zwangerschap.

  • In individuele gevallen is er de mogelijkheid om een herhaalvaccinatie te krijgen voor personen buiten de gespecificeerde doelgroepen, bijvoorbeeld voor mensen met een kwetsbaar gezinslid.

Het einde van het coronatijdperk betekende voor velen een bevrijding, maar voor mensen in risicogroepen zoals Valerie betekent het nog steeds een gevaar:

Valerie leeft nog steeds in lockdown: 'Mijn dochter gaat niet meer naar school'
2:02
Valerie leeft nog steeds in lockdown: 'Mijn dochter gaat niet meer naar school'

Uitnodigingsbrief

Mensen van 60 jaar en ouder ontvangen vanaf 19 september een uitnodigingsbrief voor de coronaprik van het RIVM. Mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik, zorgmedewerkers en zwangeren krijgen geen uitnodigingsbrief. Zij kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak maken bij de GGD.

Dit geldt ook voor mensen buiten deze groepen die toch gevaccineerd willen worden, bijvoorbeeld wegens een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts. Het is tot eind december mogelijk om de coronaprik te halen. Daarna blijft de prik beschikbaar voor zwangeren en mensen met een hoog medisch risico die door een arts worden doorverwezen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.