Milieu en Gezondheid
17 feb 2021, 17:20
Uitvinder Peter van Wees weet het zeker: met zijn coronaschreeuwtest heeft hij het gouden ei in handen. De test moet het mogelijk maken om weer naar evenementen en horecagelegenheden te kunnen. Evenementenorganisator ID&T is razend enthousiast.
Na het debacle met de ademtest - die toch niet betrouwbaar bleek te zijn - smacht Nederland naar een alternatief. Van Wees ontwikkelde QuBA (Quick Breath Analyser), naar eigen zeggen een zeer betrouwbare coronasneltest. De uitvinder probeert zijn QuBA nu vliegensvlug gevalideerd te krijgen.
Het is een spannende dag voor van Wees. Vandaag begint de eerste testdag van de QuBA in een commerciële teststraat in Amsterdam. De test vindt plaats in een kleine cabine. Het is alsof je de lift instapt. Eenmaal binnen mag je de longen uit je lijf schreeuwen. "Dan produceer je namelijk veel meer virusdeeltjes dan als je blaast", legt Peter uit tijdens een demonstratie aan Hart van Nederland.
Zingen is volgens de uitvinder ook een optie. "We zeggen van te voren dat je het buiten moet kunnen horen, maar je krijgt geen platencontract aangeboden", grapt hij.
Volgens de uitvinder is dit dé test die het uitgaansleven moet gaan redden. Zijn coronatest is 'hufterproof'. En je mag gedronken hebben, dus ook inzetbaar bij hossende festivalgangers. "Straks hoeven we alleen een QR-code te scannen die laat zien dat we niet besmettelijk zijn om ergens naar binnen te mogen", vertelt van Wees enthousiast.
De evenementenbranche heeft haar hoop gevestigd op Peter. ID&T, een grote speler in de branche, kijkt gespannen toe. Het bedrijf organiseert onder andere Amsterdam Open Air, Awakenings, Sensation en Mysteryland.
Niels de Geus van ID&T is bij de eerste testdag aanwezig. Hij is ervan overtuigd dat dit de uitkomst is voor de branche. "Uiteindelijk zijn we met zijn allen op zoek naar massale testcapaciteit die ook een beetje vriendelijk is voor de mensen. Hoe sneller, hoe beter!"
Deze nieuwe sneltest verschilt op meerdere punten van de afgekeurde blaastest. Je moet dus schreeuwen in plaats van blazen. En de lucht in de cabine wordt voor een nauwkeurige meting 100% gezuiverd. "Ook meten wij niet of iemand corona heeft, maar we meten de besmettelijkheid", legt van Wees uit. "Iemand die corona heeft hoeft namelijk niet meer besmettelijk te zijn", vult hij aan. Dit verkleint de kans op valse positieve uitslagen en mensen die herstellende zijn van het virus kunnen eerder weer veilig naar buiten.
Het is nu aan Van Wees om een betrouwbaar onderzoek neer te zetten en zijn QuBA te valideren. Daarna kan hij zijn idee aandragen bij het RIVM. Die is terughoudend zolang er nog geen testuitslagen bekend zijn.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.