Terug

Volg Hart van Nederland

Nieuwe Duitse coronaregels groot probleem voor grensbewoners: 'Als ik mijn hond uitlaat, moet ik me al laten testen'

Nieuwe Duitse coronaregels groot probleem voor grensbewoners: 'Als ik mijn hond uitlaat, moet ik me al laten testen'

Milieu en Gezondheid

6 apr 2021, 14:56

Vanaf dinsdag zijn de strengere coronaregels aan de Duitse grens ingegaan. Omdat ons land is aangemerkt als hoogrisicogebied, moet iedereen die nu Duitsland in wil een recente negatieve testuitslag kunnen laten zien. Maar dat is haast niet te doen grensbewoners.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

De testplicht bezorgt ook Maurits Meijers kopzorgen. Hij woont met zijn gezin in het Duitse dorpje Wyler, op slechts honderd meter van de grens, maar heeft tegelijkertijd een groot deel van zijn leven in Nederland.

'Halve dorp is Nederlands'

Maurits is thuis, maar een paar stappen verder en hij zou een sneltest moeten doen, voor hij weer naar huis kan lopen. "Ik denk dat mensen zich er maar weinig van zullen aantrekken", zegt hij tegen Hart van Nederland. "We zijn heel erg op Nederland geënt, ons leven is voor een groot deel daar. En dat geldt voor heel veel mensen hier. De helft van ons dorp is Nederlands."

"Als ik mijn hond uitlaat ben ik al zo in Nederland", legt hij uit. "Het is ironisch dat ik nu niet zomaar naar Nijmegen kan, binnen mijn eigen regio. Maar als ik zes uur naar Berlijn rij, dan is er geen mens die me controleert. En iemand die vanuit Beuningen acht kilometer naar Nijmegen fietst, heeft geen probleem, maar vanaf hier in Wyler wel."

Dagelijks leven in grensstreek

Reizigers hadden voorheen ook al te maken met een testplicht als ze vanuit Nederland naar Duitsland reisden. Eerder hoefden Nederlanders pas na een verblijf van 48 uur in Duitsland met een coronatest kunnen aantonen dat ze niet zijn besmet, maar die regels zijn nu dus aangescherpt.

De nieuwe maatregelen vallen niet te rijmen met het dagelijkse leven in de grensstreek, aldus Maurits. "Iedereen is ingesteld op veel reizen tussen beide landen. Mijn zoon van elf zit in Nijmegen op school. Die zou twee keer per week een test moeten doen. Hetzelfde geldt voor mijn 77-jarige vader met Alzheimer, die twee keer per week komt zodat we voor hem kunnen zorgen."

Lange rijen voor sneltesten

Maar volgens de grensbewoner mogen mensen eigenlijk maar één keer per week langskomen bij een testlocatie om een sneltest te ondergaan. "Dan ben je dus eigenlijk overgeleverd aan de commerciële tests, die misschien wel 140 euro per keer kosten", verzucht hij.

In het Duitse Kranenberg staan dinsdag inderdaad lange rijen voor de coronasneltesten (tekst gaat verder onder video)

Vlak over de grens in Duitsland lange rijen voor sneltesten
0:49
Vlak over de grens in Duitsland lange rijen voor sneltesten

Een ander probleem: de lokale overheid heeft maar een beperkt aantal locaties waar je een sneltest kunt laten doen. Die zijn doorgaans alleen open tijdens werk- of schooltijden, weet de grensbewoner. "Ik geloof dat er alleen al in onze regio tienduizend Nederlanders wonen. Als die allemaal tegelijk een sneltest halen krijg je dus lange rijen. Een geweldig recept voor een uitbraak."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.