Milieu en Gezondheid
28 jan 2022, 07:18
De Europese vaccinwaakhond EMA is positief over de coronapillen die Pfizer heeft ontwikkeld. De toezichthouder adviseert de Europese Commissie om het middel goed te keuren. Daardoor kan de pil waarschijnlijk binnenkort op grote schaal ingezet worden in Nederland. Alles wat je moet weten op een rij.
De coronapil van het merk Pfizer, die officieel de naam Paxlovid draagt, bevat twee werkzame stoffen. Een daarvan zorgt ervoor dat het virus zich in het lichaam niet kan vermenigvuldigen en dus minder klachten veroorzaken. Een andere stof, ritonavir, zorgt ervoor dat de eerste stof minder snel wordt afgebroken waardoor het medicijn langer blijft werken.
Paxlovid is bedoeld voor mensen die risico lopen op ernstige klachten door een coronabesmetting. De verwachting is dat het medicijn bij gebruik bij deze patiënten in het beginstadium van hun klachten kan zorgen voor minder ziekenhuisopnames. Artsen moeten nu met richtlijnen komen voor wie in aanmerking komt voor een behandeling met de coronapil.
Paxlovid is uitgetest op iets meer dan tweeduizend proefpersonen. De ene helft kreeg de pillen, de andere helft een zoutoplossing die niet werkt, als placebo. Van de mensen die Paxlovid slikten, stierf niemand en moesten acht testpersonen langer dan 24 uur in een ziekenhuis worden opgenomen. Bij de controlegroep waren er 66 ziekenhuisopnames en twaalf sterfgevallen. De meesten hadden de deltavariant, maar het EMA verwacht dat de pillen ook goed werken tegen de omikronvariant die nu het meest voorkomt.
Niet alleen Pfizer heeft een coronapil, ook andere bedrijven hebben soortgelijken pillen in ontwikkeling. Onder andere fabrikant MSD ontwikkelt een pil die de hevigheid van het coronabesmetting moet verminderen. De pil wordt op de markt gebracht onder de naam Lagevrio. Het middel is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het virus en risico lopen daar heel ziek van te worden.
Binnen vijf dagen na de eerste symptomen moeten mensen beginnen met het slikken van de pil. Die nemen ze vervolgens twee keer per dag, vijf dagen lang. Het middel moet net als Paxlovid voorkomen dat de klachten erger worden en mensen in een ziekenhuis belanden of overlijden.
Nederland wil de coronakuren van zowel Pfizer als MSD in Europees verband inkopen. Bij MSD wil Nederland ze ook direct kopen. Hoeveel kuren Nederland aanschaft, wil het ministerie pas bekendmaken als de deals rond zijn.
Net als de vaccinaties tegen het coronavirus moet je ook bij het medicijn rekening houden met bijwerkingen. Mensen die Paxlovid slikken kunnen gedurende de kuur last krijgen van tijdelijke verandering van smaak, hoofdpijn, diarree en braken.
Voordat de medicatie wordt voorgeschreven aan patiënten zal de huisarts goed moeten kijken naar de medische geschiedenis. De nieuwe pil heeft negatieve bijwerkingen in combinatie met andere medicijnen. Bij voorschrijven van Paxlovid kan de huisarts ander medicijngebruik bij de patiënt tijdelijk stoppen of vervangen door medicatie die wel te gebruiken is in combinatie van de coronapil.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.