Milieu en Gezondheid
16 mei 2021, 08:30
Dat de nasleep van een coronabesmetting vele malen erger is dan die van een gewone griep blijkt wel uit de drukte bij fysiotherapeuten. Die is sinds de jaarwisseling ruim verdubbeld. Dat bevestigt voorzitter Guido van Woerkom van beroepsvereniging Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.
Tussen de 60.000 en 75.000 mensen krijgen fysio, zo blijkt uit een berekening op basis van gegevens uit de Landelijke Database Fysiotherapie, waarin een deel van de Nederlandse fysiotherapeuten bijhoudt welke behandelingen ze uitvoeren. Eind vorig jaar kregen naar schatting 28.000 ex-coronapatiënten hulp van een fysiotherapeut.
"Wij zijn beduusd van deze cijfers", zegt KNGF-voorzitter Guido van Woerkom. "Het is duidelijk dat de zorg voor Covid-patiënten zich nu verplaatst naar de eerste lijn, en naar de fysiotherapie in het bijzonder."
Een van de mensen die nu bij de fysio loopt is de 38-jarige timmerman Huib. Hij krijgt eind december corona en is behoorlijk ziek. Vijf weken na de besmetting gaat hij voor het eerst weer naar zijn werk, maar dat gaat niet zoals verwacht. "Je bent zo intens moe. De eerste dag moesten we een bouwkundige keuring doen. Ik moest heel veel zitten, maar ik werd alleen maar vermoeider." Met moeite kan hij hij 2 minuten lopen.
"Ook de kinderen op bed leggen, verhaaltjes voorlezen of liedjes zingen, dat gaat gewoon niet," vertelt Huib. Zelfs het lezen van een boekje van vier bladzijden is Huib teveel. "Daar heb je de lucht niet voor, en dan is zo'n jongen van 6 heel teleurgesteld."
De behandelduur is gemiddeld tachtig dagen. De klachten lopen uiteen van ademhalingsproblemen, oververmoeidheid en verlies van spiermassa tot psychische problemen, of een combinatie daarvan. De meeste mensen, zo'n 80 procent, hebben de coronabesmetting thuis doorgemaakt.
"Het werkend leven, en daarnaast thuis vader of moeder zijn en het sociale leven, dat is een behoorlijke energiebelasting," ziet fysiotherapeut Anne-Loes van der Valk. "Mensen geven toch aan daar nog steeds beperkingen in te vinden."
De behandelingen voor ex-Covidpatiënten worden betaald uit een tijdelijke herstelzorgregeling die afgelopen juli is begonnen en maximaal twee behandelperiodes van 6 maanden kent. Van Woerkom dringt erop aan dat deze regeling wordt voortgezet. "Deze cijfers tonen immers aan dat er voorlopig nog heel veel fysiotherapie nodig is om deze patiënten te begeleiden en van hun klachten af te helpen. Een regeling die al over drie maanden zou aflopen, zou enorm veel patiënten in de kou laten staan", zo waarschuwt de KNGF-voorzitter.
Redactie/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.