Terug

Volg Hart van Nederland

Vanaf vandaag werkt de CoronaMelder-app niet meer, dit is waarom

Milieu en Gezondheid

21 apr 2022, 16:22

De CoronaMelder-app wordt vrijdag stopgezet. Gebruikers van de app krijgen vanaf dat moment geen meldingen meer als zij langer dan een kwartier in de buurt zijn geweest van iemand die later besmet bleek met het coronavirus. De app wordt stopgezet omdat minder mensen zich bij de GGD laten testen op het coronavirus en er daardoor minder testresultaten in de app worden gedeeld.

De CoronaMelder-app werd begin 2020 gelanceerd om de snelle verspreiding van het coronavirus in te dammen. Gebruikers van de app kregen een notificatie als zij langer dan een kwartier in de buurt waren geweest van iemand die later besmet bleek te zijn met het coronavirus. Gebruikers die zo'n notificatie ontvingen, kregen daarbij het advies om zich te laten testen bij een GGD-testlocatie en uit voorzorg in isolatie te gaan.

Nadat je de CoronaMelder-app hebt geïnstalleerd, maakt de app een unieke code aan die is gekoppeld aan je toestel. Deze anonieme code wordt gebruikt om te controleren of je in de buurt bent geweest van een besmet persoon.

Om te achterhalen of je (langere tijd) in de buurt bent geweest van een besmet persoon, maakt de app gebruik van Bluetooth. Via Bluetooth wordt continu in de omgeving gezocht naar andere toestellen in de buurt die de CoronaMelder-app hebben geïnstalleerd. De app onthoudt vervolgens de unieke codes van die toestellen. Dankzij de Bluetooth-technologie kan de app meten of je dicht bij iemand anders in de buurt bent geweest en ook hoe lang.

Ben je te lang te dicht bij iemand in de buurt geweest die later besmet bleek met het coronavirus? Dan stuurt de app je een melding. Dat betekent nog niet meteen dat je zelf ook besmet bent, maar dat is natuurlijk wel mogelijk. Ben je zelf positief getest op het virus? Dan kun je dit vrijwillig aangeven in de app. Andere gebruikers die langer dan een kwartier bij jou in de buurt zijn geweest krijgen dan een melding.

Reden voor stopzetten

Maar door de verspreiding van de omikronvariant en de hoge vaccinatiegraad vormt het coronavirus op dit moment geen grote bedreiging meer voor de samenleving en zijn vrijwel alle maatregelen afgeschaft. Bovendien laten minder mensen zich testen bij de GGD, waardoor er minder testresultaten via de app kunnen worden gedeeld.

Daarnaast is deze week ook het advies komen te vervallen om in quarantaine te gaan nadat je in de buurt bent geweest van iemand die later besmet bleek met corona. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft daarom besloten de app voorlopig stop te zetten. De servers waar de app op draait worden uitgezet en de koppeling met de Europese gateway wordt beëindigd. Door de koppeling konden codes uit de CoronaMelder-app worden gedeeld met soortgelijke apps uit andere Europese landen.

Hoewel de CoronaMelder-app op dit moment niet langer noodzakelijk is, houdt Kuipers de mogelijkheid open om de app later opnieuw in te zetten. "Het is niet uitgesloten dat in het najaar weer grootschaliger testen en bron- en contact onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld omdat er zich onverhoopt toch weer een ziekmakendere variant van het virus voordoet", schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Gebruik van de app

De CoronaMelder-app is sinds de lancering in oktober 2020 door 5,9 miljoen Nederlanders gedownload, waarvan 2,3 miljoen Nederlanders de app nog steeds actief gebruiken. Meer dan 450.000 mensen hebben via de app anderen gewaarschuwd en ruim 330.000 mensen hebben zich naar aanleiding van een notificatie in de app laten testen bij de GGD.

Het ontwikkelen van de CoronaMelder kostte de overheid in totaal 23 miljoen euro gekost, oftewel een kleine 70 euro per persoon die zich heeft laten testen. Die kosten zaten vooral in de doorontwikkeling en het beheer app, dat 9,7 miljoen euro heeft gekost. De initiële ontwikkeling van de app kostte 5 miljoen euro en communicatie 4,3 miljoen euro. De overige 4 miljoen euro ging op aan programma en beleid, zo blijkt uit cijfers die het ministerie van Volksgezondheid vorig jaar heeft verstrekt aan NU.nl.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.