Terug

Volg Hart van Nederland

Coronabewijs verplicht, maar wordt er ook gecontroleerd? 'Zal komende dagen nog niet goed gaan'

Coronabewijs verplicht, maar wordt er ook gecontroleerd? 'Zal komende dagen nog niet goed gaan'

Milieu en Gezondheid

24 sep 2021, 16:38

"Het zal best de komende dagen hier en daar nog niet goed gaan", verwacht minister Grapperhaus over de controles van het coronabewijs, maar tegelijk hoopt hij op de steun van horeca en burgemeesters. Die zeggen juist voor een belangrijk deel niet actief te gaan controleren. Wat kunnen we verwachten?

De coronatoegangsbewijzen zijn vanaf dit weekeinde verplicht voor onder meer de horeca, theaters en evenementen. Met een QR-code kunnen mensen aangeven dat ze gevaccineerd zijn, recent negatief getest zijn of het laatste half jaar een coronabesmetting hebben doorgemaakt.

Sluiting dreigt bij weigering

Grapperhaus is streng tegen horecabazen. "Als je niet meedoet, krijg je een sluiting op enig moment." Uit een peiling onder leden van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) blijkt dat ruim twee op de vijf horecaondernemers niet op het coronabewijs gaat controleren. En ook gemeenten geven tegen Hart van Nederland aan de horecazaken op de vingers te gaan kijken en alleen bij excessen in te grijpen.

Ondernemers zelf verantwoordelijk

"We gaan niet deur aan deur controleren", laat een woordvoerder van de gemeente Groningen weten. "Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van de regels zoals controleren dat gasten de CoronaCheck-app kunnen tonen. Dat is niet aan de gemeente", bevestigt een woordvoerder van Amersfoort tegen het AD. Dat is ook de lijn zoals gemeenten dit hebben afgesproken.

De gemeente Nijmegen heeft een ronde gemaakt langs de ondernemers te krijgen bij hoe iedereen erin staat. "De ondernemers geven aan dat ze het moeilijk vinden, en blij zijn dat het op de terrassen niet hoeft, maar op het coronatoegangsbewijs te gaan controleren bij het naar binnen gaan", aldus een woordvoerder aan Hart van Nederland. "We zijn tenslotte nog steeds bezig een pandemie zo goed mogelijk binnen de perken te houden."

'Niet in ieder bosje een boa'

Coronaminister Hugo de Jonge verwacht dat er niet meteen in het eerste weekend met harde hand zal worden opgetreden. "Burgemeesters zullen heus niet in het eerste weekend in ieder bosje een boa leggen met een bonnenboekje", aldus De Jonge. "Het heeft wat tijd nodig, dat snap ik. Maar ondernemers die echt niet mee willen werken, kunnen een boete krijgen, of gesloten worden."

Grapperhaus hoopt vooral op het verantwoordelijkheidsgevoel van horecaondernemers. "We zijn bezig met laatste loodjes met elkaar. We moeten echt de komende vijf, zes weken met elkaar hier nog even aan trekken. In het buitenland zien we echt dat dat goed kan. Dus ik vind echt dat we kunnen rekenen op de ondernemers en burgemeesters, dus laten we dat samen nou goed doen. "

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.