Milieu en Gezondheid
1 mrt 2021, 20:25
Het aantal coronabesmettingen in de kop van Noord-Holland schiet de lucht in. Het gemiddelde in de regio ligt drie keer zo hoog als het landelijke cijfer. En in Hoorn zijn er zelfs zeven keer zoveel besmettingen. De ziekenhuizen moeten nu al patiënten wegsturen, en als er niet snel iets verandert in de regio dreigt een doemscenario.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
SEH-arts Inge Doodeman van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn: "Je zit gewoon aan de grenzen van wat je als ziekenhuis aankan", begint Doodeman. "We krijgen elke dag weer coronapatiënten die zich melden bij de spoedeisende hulp, en omdat we al aan onze max zitten qua aantal patiënten worden nieuwe gevallen noodgedwongen overgeplaatst naar andere regio's. Dat zijn er nu zo'n zes of zeven patiënten per dag", vertelt de arts.
Een woordvoerder van de Veiligheidsregio roept alle streekgenoten op om toch goed de coronamaatregelen te blijven volgen, hoe lastig dat ook kan zijn. "In Hoorn ligt het aantal besmettingen op 181,5 per 100.000 inwoners. Patiënten kunnen al niet meer allemaal in onze twee regionale ziekenhuizen terecht. Als er een helikopter landt om een patiënt naar Maastricht te brengen, dan is dat echt serieus."
De Veiligheidsregio bereidt zich voor op zwaardere scenario's, maar kan nog niet zeggen wat de concrete plannen zijn. "Nu kunnen we nog uitplaatsen naar Friesland en Limburg, maar je moet er niet aan denken wat er gebeurt als je dezelfde cijfers landelijk zou zien. Zeker als je bedenkt dat 1 tot 1,5 procent van de mensen die ziek wordt in het ziekenhuis belandt, en zo'n 0,25 procent op de intensive care terecht komt", laat de woordvoerder van de Veiligheidsregio weten.
Ook burgemeester van Alkmaar en voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland, Emile Roemer, zit met de cijfers in zijn maag: “De cijfers zijn niet om over naar huis te schrijven, dus we maken ons wel degelijk zorgen. Deze terugval kunnen we niet gebruiken. Dit is een signaal om er weer wat aan te doen”, zei hij voor een overleg in Utrecht.
Roemer weet niet precies wat de oorzaak is van de sterke stijging in de regio. “Maar bij een aantal onderzoeken is wel gebleken dat mensen zich iets minder goed aan de regels houden.” Volgens de burgemeester raken versoepelingen nu verder uit beeld. “We kijken met elkaar wat mogelijk is, maar dan moet je je wel aan de regels houden. Het helpt niet mee als mensen thuis toch bij elkaar komen.
Ondertussen doen jongerenwerkers er alles aan om het bewustzijn te vergroten. "Jongeren bagatelliseren corona", vertelt Jerrol Lashley. "Ze zijn er helemaal klaar mee. Ze hebben het vaak over complotten, het is allemaal de schuld van de overheid, die plannetjes heeft om geld te verdienen. Wij gaan met ze in gesprek, proberen ze rustig te houden." Maar dat is makkelijke gezegd dan gedaan.
"We doen niet hetzelfde verhaaltje dat Hugo de Jonge elke drie weken vertelt, maar hebben wel dezelfde boodschap in een iets stoerder jasje. Zo hebben we een rapvideo opgenomen, met jongeren uit de wijk. We proberen ze een spiegel voor te houden. Ok, je hebt er zelf niet zo veel last van, maar je naasten die wat ouder zijn wel, of diegenen die onderliggende problemen hebben."
Het is soms vechten tegen de bierkaai, weet Lashley. "Preventief werken is niet 'hot'. De cijfers zijn erg hoog hier, maar dat betekent niet dat de campagne niet werkt. Hoe hoog waren de cijfers wel niet geweest als wij hier niet dagelijks bezig waren? Misschien waren er dan wel rellen uitgebroken", zegt Lashley
Het belangrijkste is het begrip en de verbinding, vertelt hij. "We zien veel depressie en verveling onder jongeren. Als er dan een kans is om in het mooie weer in het park te zitten met je vrienden... Bovendien, natuurlijk ontkom je er niet aan dat de cijfers hoger worden, wanneer jongeren gaan samenscholen. Maar volwassenen houden zich net zo goed niet aan de regels. Die spreken met familie af en houden een slaapfeestje, door de avondklok heen. Als je dan de muziek niet te hard zet, komt er niemand handhaven. Maar jongeren kunnen niet achter gesloten deuren afspreken. Die zie je, als ze in het park hangen."
En dat gevoel dat Lashley beschrijft is heel begrijpelijk volgens SEH-arts Doodeman. "Het is heel begrijpelijk dat jongeren klaar zijn met de strenge maatregelen, ze willen met elkaar gezellig doen en sociaal zijn. Volgens Doodeman heeft die gezelligheid alleen wel een keerzijde: "De afgelopen drie weken was de gemiddelde leeftijd van patiënten die bij ons binnenkomen 58 jaar... dat is ongeveer de leeftijd van de ouders van de jongeren."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.