Terug

Volg Hart van Nederland

Corona is voorbij: kabinet wil land beter voorbereiden op volgende pandemie

Corona is voorbij: kabinet wil land beter voorbereiden op volgende pandemie

Milieu en Gezondheid

14 apr 2022, 17:52

Het kabinet noemt het reëel dat er een volgende pandemie komt; het is alleen niet bekend wanneer en hoeveel impact die gaat hebben op de maatschappij. Geneesmiddelen, vaccins en medische beschermingsmiddelen moeten in de toekomst dichter bij Nederland worden geproduceerd. Zo moet Nederland beter voorbereid zijn op een volgende pandemie.

Dat is een van de aspecten uit een plan van zorgminister Ernst Kuipers (D66) om de zogenoemde pandemische paraatheid blijvend op een hoger niveau te krijgen. De ministerraad heeft donderdag met het plan ingestemd.

'Slagvaardig en wendbaar' reageren op virusuitbraak

Uitgangspunt ervan is dat Nederland in de toekomst "slagvaardig en wendbaar" kan reageren op een nieuwe uitbraak van een virus. Zo moet de zorg in deze situatie snel en flexibel kunnen worden opgeschaald. Tijdens de coronapandemie bleken er onder meer te weinig plekken om doodzieke patiënten te verplegen op de intensive care. De komende jaren is voor het totale plan oplopend tot jaarlijks 300 miljoen euro gereserveerd.

De grote lijnen van het plan zijn donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd, maar het ontbreekt nog aan veel concrete (tussen)stappen. De komende maanden moeten de plannen verder uitgewerkt worden.

Te weinig beschermingsmiddelen

Tijdens de coronapandemie die ruim twee jaar geleden begon, ontstonden grote problemen. Zo waren er in het begin veel te weinig mondkapjes en andere beschermingsmiddelen voor onder meer het zorgpersoneel. Tegelijk werden de ziekenhuizen overspoeld met doodzieke coronapatiënten en raakten veel ouderen in verpleeghuizen besmet. Vaccins en coronatesten waren er in het begin nog niet. Wereldwijd was er grote schaarste aan al deze spullen waardoor het veel moeite kostte ze in te kopen in het buitenland.

In Europees verband zet het kabinet "zoveel mogelijk in op het stimuleren van duurzame (opschaalbare) productie dicht bij huis", aldus het ministerie van Volksgezondheid.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.