Terug

Volg Hart van Nederland

College: ontoegankelijk ov zet rechten van gehandicapte onder druk

College: ontoegankelijk ov zet rechten van gehandicapte onder druk

Milieu en Gezondheid

5 dec 2023, 09:40

De rechten van mensen met een beperking staan "onder druk" door ontoegankelijk openbaar vervoer, zo meldt het College voor de Rechten van de Mens op basis van een jaarlijkse monitor over het VN-verdrag Handicap. Zo zijn er signalen ontvangen van mensen met een beperking die hierdoor studievertraging hebben opgelopen, betaalde banen hebben moeten afwijzen en over dat het bezoeken van bijvoorbeeld familie of vrienden niet altijd mogelijk is met het ov.

Reizen met het ov is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven, zo stelt het College. "Maar wat nou als de lift op het station steeds stuk is, je een uur moet wacht op de volgende trein omdat er geen reisassistentie aanwezig is of de geleidelijnen vanwege een verbouwing zijn weggehaald?"

Rolstoelgebruiker Annemarie weet ook hoe het is om in de steek gelaten te worden op een station. Na een avondje uit in Utrecht, zit ze urenlang vast op een station als de lift kapot blijkt te zijn:

Kapotte liften op stations sluiten rolstoelgebruikers buiten
2:19
Kapotte liften op stations sluiten rolstoelgebruikers buiten

'Nog veel te winnen'

Het College zegt te waarderen dat er eind vorig jaar door onder meer de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de vervoerders en ProRail afspraken zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat het ov in 2040 voor iedereen volledig toegankelijk is, maar het ziet ook dat er nog veel te winnen is. "Met name bij combinatiereizen, dus wanneer je reist met bus en trein of met trein en doelgroepenvervoer. Als het ene goed gaat en het andere niet, strand je als reiziger."

Iemand die ook mee kan praten over de misère als rolstoel- of scootmobielgebruiker in het ov is longpatiënt Bas van den Dikkenberg. Hij kwam tijdens zijn reis van Breukelen naar zijn woonplaats Houten bijna zonder zuurstof te zitten. Naar eigen zeggen doordat de NS ernstig heeft verzaakt om het te helpen thuis te komen.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.