Milieu en Gezondheid
10 feb 2022, 14:53
Een aantal clubs dat komend weekend mee zou doen aan een protestactie heeft zich teruggetrokken omdat lokale overheden dreigen met een dwangbevel. Dat bevestigt initiatiefnemer Pieter de Kroon van de actie 'De Nacht staat op'.
De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). Door het hele land hebben clubs zich aangesloten. Hoeveel clubs zich nu hebben teruggetrokken weet De Kroon niet omdat er ook geen beeld is van hoeveel er überhaupt mee zouden doen aan het protest.
Uitgaanscentrum Dieka uit het Twentse Markelo heeft op Facebook laten weten dat het zaterdag dicht blijft. Ook Club 1841 uit Sneek in Friesland doet niet meer mee omdat de gemeente "heeft aangegeven de regels van de overheid te hanteren", zo valt ook op Facebook te lezen. Ondernemers zijn bang voor boetes.
De Kroon vindt het "belachelijk" dat overheden gaan handhaven. Hij verwacht dat jongeren op die plekken waar de feesten niet doorgaan in plaats daarvan naar illegale feesten zullen gaan. "Daarom is het zo belangrijk dat wij weer opengaan. Wij bieden een beschermde omgeving", zegt hij.
Amsterdamse nachtclubs die meedoen aan de protestactie De Nacht staat op riskeren een boete van 4500 euro als ze zaterdag de deuren openen. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan Koninklijke Horeca Nederland. Vrijdag krijgen de individuele clubs eveneens een brief, die dan direct geldt als waarschuwing.
Halsema schrijft dat ze de frustratie, teleurstelling en noodzaak voor perspectief vanuit de nachtclubs begrijpt. Ze benadrukt echter dat het stadsbestuur zich houdt aan de landelijke coronaregels, "zoals we dat telkens hebben gedaan". "Ik vraag u dringend u nog te voegen naar de regels, ervan uitgaande dat de samenleving binnenkort opengaat", aldus de burgemeester. "Dan kunnen we de Amsterdamse clubs in volle glorie heropenen. Ik reken op u."
Amsterdamse clubs hebben zich nog niet afgemeld voor de actie. Eerder werd bekend dat alle tickets van de Amsterdamse clubs die meedoen zijn uitverkocht. Volgens De Kroon gaat het in totaal om "richting de 20.000 en 25.000 kaarten". Wie na de waarschuwing van de burgemeester alsnog de deuren opent, kan rekenen op een dwangsom van 4500 euro. Ze meldt dat clubs bij herhaling sluiting riskeren.
Brancheorganisatie Nachtbelang en het OAC stelden eerder het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht. Volgens de nu geldende regels moet de horeca om 22.00 uur de deuren sluiten en is een zitplaats voor bezoekers verplicht.
Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag bijeen om een nieuw advies voor te bereiden voor het kabinet. Volgende week is een nieuwe persconferentie met minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid.
ANP / Bovenstaande video is 9 februari 2022 voor het eerst uitgezonden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.