Milieu en Gezondheid
12 feb 2022, 22:41
De eerste clubs hebben, tegen de coronamaatregelen in, de deuren geopend in het kader van de actie 'De Nacht staat op'. Op sommige plekken loopt het al flink storm.
Bij de Westerunie in Amsterdam zijn de deuren om 22.00 uur geopend. Twee mannen staan te popelen in de rij om naar binnen te mogen. "Het is toch heerlijk om weer te gaan", zegt een van hen tegen Hart van Nederland. "We hebben zó veel huiskamers gezien de afgelopen jaren. Ik weet zelfs waar zijn kaasschaaf ligt."
Een ander stel dat in de rij staat prijst het 'rebelse' karakter van de actie. "Alsof het na 22.00 uur opeens gevaarlijker wordt qua besmettingen." Mocht de Amsterdamse nachtclub een boete krijgen, dan zijn de gasten bereid die te betalen. "We gaan met de pet rond en gooien er allemaal 100 euro in."
Tekst gaat verder onder de foto
Drukte in de Amsterdamse Westerunie.
Op het Leidseplein in Amsterdam staan er voor onder andere de Chicago Social Club en Jimmy Woo lange rijen mensen om naar binnen te komen. "Het wordt een gekkenhuis", aldus een medewerkster bij een van de deuren. Geïnteresseerden die op de bonnefooi proberen binnen te komen worden teleurgesteld, alle clubs in de hoofdstad die meedoen aan de actie zijn uitverkocht.
Bij Disco Dolly in Amsterdam is het rond 22.00 uur ook redelijk druk. En vooralsnog grijpt de gemeente niet in.
In de Rotterdamse Huiskantine ging het iets na 21.00 uur al flink los:
In Utrecht trapt club Ekko af om 21.00 uur. Langzaamaan druppelen jongeren binnen. Ook proberen mensen aan de deur vergeefs nog aan een kaartje te komen. Helaas uitverkocht, zeggen de beveiligers. Als iedereen komt, is Ekko straks voor een derde gevuld.
"Ik heb er zin in", roept een vrouw blij. "Het is veel te lang geleden. Ik was vanavond zelfs een beetje nerveus." En een andere bezoeker: "Ik kan het niet geloven dat we zo gaan dansen. Het lijkt wel 800 jaar geleden. Ook al is het maar een uurtje, dan hebben we dat maar vast meegepakt."
Duizenden jongeren verzamelen zich op de Griend in Maastricht voor een illegale raveparty. Daarmee protesteren ze tegen het feit dat de nachthoreca niet mag meedoen aan 'De Nacht staat op', op straffe van een boete van 50.000 euro.
"Ze trokken opeens hun keutel in", zegt een van de deelnemers aan de raveparty. "We willen laten zien dat de jongeren er klaar mee zijn en willen feesten."
Tekst gaat verder onder de foto (Beeld: Track '88)
Het Tilburgse 013 heeft een boete van 10.000 euro gekregen van de gemeente, omdat de club na 22.00 uur nog open was. Een woordvoerder zei vooraf dat 013 die boete op de koop toeneemt, maar ook dat ze verwachtten dat de gemeente niet zou handhaven. Dat is dus toch wel gebeurd.
Bij Patronaat in Haarlem hebben handhavers van de gemeente iets voor 23.00 uur ingegrepen. Het feest was toen een kleine twee uur bezig. Patronaat-directrice Jolanda Beyer had eerder zaterdag al gezegd dat wanneer de handhavers langs zouden komen, ze alle gasten zou vragen te vertrekken. Anders hangt het poppodium een boete van 50.000 euro boven het hoofd.
"We hebben gevraagd of we nog even door konden gaan", zegt Beyer. "Maar dat was geen optie." Uiteindelijk zijn de meeste gasten rustig vertrokken.
Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.