Milieu en Gezondheid
26 jan 2022, 11:37
Tijdens de persconferentie dinsdagavond zei minister Ernst Kuipers dat coronatoegangsbewijzen een "dempend effect" van 15 procent hebben op de coronabesmettingen. Maar klopt dat percentage eigenlijk wel?
De minister baseert zich op een theoretisch model waarin wordt gesteld dat de snelheid waarmee het virus zich verspreid met de inzet van de coronapas met 15 procent kan worden verminderd. Hij verbeterde zichzelf later, toen een journalist naar het percentage vroeg.
Maar wat de minister er niet bij vertelde is dat dat percentage alleen kan worden gehaald in "een optimale situatie" waarbij overal consequent om een coronatoegangsbewijs zou worden gevraagd, dus ook in bijvoorbeeld de supermarkt. Daarnaast gaat het model uit van een situatie waarbij ongevaccineerden geen contact zoeken met mensen buiten het eigen gezin.
Het huidige 3G-beleid heeft volgens de berekening een dempend effect van slechts 5,4 procent op de snelheid waarmee het virus zich verspreid, oftewel het R-getal. Maar zelfs bij dit percentage wordt ervan uitgegaan dat ongevaccineerden geen contact hebben met anderen. Heel onwaarschijnlijk, stellen ook de gedragsonderzoekers in het rapport.
De uitspraken van Kuipers over de voorgestelde effectiviteit van 15 procent leidde tot veel kritiek. Maarten Hijink, Tweede Kamerlid voor de SP, spreekt op Twitter van "misleiding". De minister verbeterde zichzelf aan het eind van de persconferentie na een vraag van een journalist.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.