Milieu en Gezondheid
5 okt 2022, 19:50
Het leek dinsdag zulk mooi nieuws: het energieplafond wordt ruimer dan gedacht. Maar dat geldt voor de gemiddelde Nederlander. Chronisch zieken bijvoorbeeld verbruiken veel meer, zonder dat ze daar iets aan kunnen doen. "Wij vragen niet uit luxe om een maatregel, maar uit pure noodzaak."
Joost Willems is een van hen. Hij woont samen met zijn vrouw, die ook ziek is. Ze kunnen met alle medische hulpmiddelen een prima leven leiden, maar met deze stijgende energiekosten wordt het voor hun weer pijnlijk duidelijk dat hun beperking hun tegenwerkt. Voor bijvoorbeeld beademingsapparatuur en het opladen van de elektrische rolstoelen móeten ze wel stroom gebruiken.
"Natuurlijk worden wij er ook wel iets mee geholpen, maar het is lang niet voldoende, want met het huidige prijsplafond zou het betekenen dat wij van ruim 1.100 euro naar ruim 800 euro gaan. Dat is nog steeds een dikke 500 meer dan we voor die tijd betaalden", zegt Willems tegen Hart van Nederland. "Wat dus voor mij en heel veel anderen die in deze situatie zitten gewoon niet op te brengen is."
Op 1 januari gaan de nieuwe maatregelen in. Gas mag vanaf dan maximaal 1,45 euro per kuub (m3) kosten, stroom 0,40 euro per kilowattuur (kWh). De prijzen zijn vast tot een bepaald gebruiksplafond: voor gas is dat maximaal 1200 m3 per jaar en voor elektriciteit 2900 kWh per jaar.
"Ik kan het gewoon niet betalen, ik zou niet weten hoe ik het moet doen. Ja, schulden maken. Heel veel schulden maken. Maar dat wordt ook moeilijk, want wij krijgen natuurlijk heel moeilijk een lening, omdat we risicogroep zijn. Als ik het niet kan betalen, houdt het op."
Hij vindt dat de chronisch zieken worden vergeten. "Tot het moment dat er eindelijk aandacht voor kwam en nu moet dat nog omgezet worden in een oplossing. Daar is het nu op wachten. Onze groep, de chronisch zieken hebben al jarenlang bezuinigingen voor de kiezen gekregen, waardoor dit nog harder aankomt."
Willems hoopt dat er gekeken wordt naar wat wel kan voor deze groep. Die belofte doet minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). "Het eerlijke verhaal is dat het per huishouden, per gezin en per type woning zal verschillen hoe veel je er precies op vooruit gaat", zegt Jetten. "En met de minister van Volksgezondheid zijn we ook nog aan het kijken of we naast het prijsplafond nog bijzondere bijstand voor deze huishoudens kunnen organiseren."
Joost denkt dat een tegemoetkoming of belastingaftrek op energie en gas wel kan helpen. Want de nood is echt hoog, benadrukt hij. "Heel veel mensen kunnen zichzelf warm houden met beweging. Wij kunnen dat niet. Wij hebben gewoon warmte in onze omgeving nodig om te kunnen functioneren. Wij vragen niet uit luxe om een maatregel, maar uit pure noodzaak."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.