Terug

Volg Hart van Nederland

Chirurg Winan: 'Er moet meer aandacht komen voor zeldzame vormen van kanker'

Milieu en Gezondheid

10 mrt 2023, 20:43

Vierhonderd patiënten horen wekelijks dat ze een zeldzame vorm van kanker hebben. Volgens Radboud UMC is de mogelijkheid dat zij na vijf jaar nog in leven zijn gemiddeld vijftien proces lager dan bij een vorm die vaak voorkomt. Deze week is er extra aandacht voor deze groep patiënten tijdens de Week van de Zeldzame Kankers.

Volgens gespecialiseerd chirurg van zeldzame kankers, Winan van Houdt, valt er meer winst te behalen voor deze groep. Het onderzoeksinstituut Antoni van Leeuwenhoek heeft de expertise om mensen met een zeldzame vorm van kanker te behandelen, maar meer ziekenhuizen zouden dat kunnen doen als er meer expertise is door het hele land. Daarnaast pleit Winan ervoor dat er soepeler wordt omgegaan met het geven van medicijnen waarvan de effecten bij andere kankersoorten zijn aangetoond. Vooral voor zeldzame kankers kunnen deze medicijnen goed werken.

Drup-studie

Tom Gerrits uit Sassenheim is een patiënt met een zeldzame vorm van kanker. Hij heeft liposarcoom, een kwaadaardige tumor van het vetweefsel. Hij heeft al vele malen chemotherapie gehad en is al vaak bestraald. Nu krijgt hij via het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis medicijnen die eigenlijk bedoeld zijn voor mensen met borstkanker. Zijn behandeling is mogelijk door de DRUP-studie. In de DRUP-trial wordt onderzocht of bestaande medicijnen breder toepasbaar zijn bij andere tumorsoorten.

Tot nu toe reageert Tom al een jaar goed op zijn behandeling maar helaas houdt de drupstudie ook een keer op: "Als dit ook weer een keer stopt dan is bij mij weer de eerste vraag: wat hebben we dan verder nog? Dat is voor mij een spannend verhaal. Je leven hangt dus af van de beslissing van een paar mensen in het ziekenhuis en dat is heel raar."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.