Milieu en Gezondheid
11 okt 2021, 18:02
Het CDA wil dat kinderen zelf een vertrouwenspersoon kunnen aandragen als ze het thuis moeilijk hebben. Als deze mentor uit de eigen omgeving van het kind komt, kent de begeleider hem of haar extra goed.
De inmiddels 18-jarige Aldwin kan dit beamen. Hij is de afgelopen jaren niet ondersteund door een onbekende, maar door zijn tante. "Ik deed altijd wat ik wilde, dat kon wel eens leiden tot conflicten", legt hij uit. "Ik vond het lastig om met mijn ouders te praten. Die staan dichtbij je, maar soms willen ze je levenslessen meegeven waar je als kind juist vanaf wilt stappen. Ik kijk naar wat ik wil, mijn ouders naar wat zij willen. Maar Sabine (Aldwins tante, red.) kijkt naar de hele situatie, en hoe we het probleem kunnen oplossen. Het is fijn om iemand van buitenaf te hebben die daarmee kan helpen. Toen hebben we besloten om Sabine erbij te halen."
Sabine begon drie jaar geleden met de begeleiding. Ze was vereerd dat ze werd gevraagd. "Ik heb direct ja gezegd. Het was heel duidelijk wat mijn rol was. Je moet transparant zijn, maar daardoor zijn er ook geen geheimen. Ik zag alleen maar liefde, maar die werd soms niet begrepen. Ik wilde graag een rol spelen om dat goed te laten komen."
"Ze zaten in een situatie waarin ze niet meer goed met elkaar konden praten. Dan bedoelden ze hetzelfde, maar er was al zoveel gebeurd dat de frustratie te hoog lag. Als buitenstaander kon ik dat goed toelichten. Hij was natuurlijk veel opener naar mij, dan naar een hulpverlener."
"Het was heel heftig op sommige momenten", geeft Sabine toe. "Je moet toch je weg zien te vinden tussen je neefje en zijn ouders. Maar het was een superervaring die ik niet had willen missen. De band die ik met Aldwin heb, en met zijn ouders, is heel erg waardevol."
Inmiddels is, mede dankzij de inbreng van Sabine, de relatie tussen Aldwin en zijn ouders erg goed. Aldwin noemt het een voordeel dat zijn mentor een bekende was. "Het is iemand die je al van jongs af aan kent. Een hulpverlener moet toch eerst jouw situatie ontdekken, kijken wat je hebt meegemaakt, hoe je ouders erin staan. Ik zou het iedereen aanraden."
Toch is het nog meestal zo dat een jongere iemand krijgt aangedragen vanuit een instantie. Voor een kind is dit niet ideaal, want die kent deze persoon niet goed, vindt CDA-Kamerlid René Peters. "Sommige kinderen zien door de bomen het bos niet meer, met tien verschillende hulpverleners. Een hulpverlener is er voor je zolang het traject duurt, maar niet buiten kantooruren of in vakanties. Deze steunfiguur is er voor je en blijft er voor je."
Peters deed maandag een voorstel in de Tweede Kamer om het recht op een zelfgekozen steunpersoon mogelijk te maken.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.