Terug

Volg Hart van Nederland

Ruben (14) redde leven van zijn vader door reanimatie: 'Ieder kind zou EHBO-les moeten krijgen'

Milieu en Gezondheid

22 apr 2021, 19:47

Kinderen moeten al op de middelbare school leren reanimeren en brandwonden verplegen. Dat vindt het Rode Kruis, die daarom een burgerinitiatief indiende. Het plan werd donderdag besproken in de Tweede Kamer. Iemand die maar al te goed weet hoe belangrijk EHBO-les is, is de veertienjarige Ruben van Geleen.

Het is een jaar geleden als het gezin Van Geelen op de bank zit en vader Ron ineens duizelig wordt. "Toen werd het zwart. Mijn hoofd klapte achterover op de bank", vertelt hij aan Hart van Nederland. "Mijn vrouw gaf mij een paar klappen om te kijken of ik reageerde, dat was niet zo."

Ze zocht ook naar een pols, maar die was er niet. "Als niemand iets doet ga je dood, gelukkig wist mijn zoon wat hij moest doen. Hij heeft mij eerste hulp gegeven." Ruben had toevallig net op de basisschool een EHBO-les van zijn juf gekregen en wist dus wat hij moest doen in een noodsituatie.

'Slechts een kwart overleeft'

Juist dat maakte hem zeker genoeg om zijn vader te redden. "Op die dag werd het verschil heel duidelijk: de één staat verbijsterd te kijken, de ander raakt in paniek, de ander blijft kalm", blikt Ron terug.

"Ruben realiseerde zich: het is niet goed. Hij legde mij neer en begon met het drukken op mijn borstkas", aldus de vader. Elke tien seconden neemt de kans op een geslaagde reanimatie af, benadrukt hij. "Dat is de werkelijkheid. Slechts een kwart overleeft. Alles hangt af van die eerste momenten."

Rubens moeder neemt vervolgens de reanimatie over tot een burgerhulpverlener aankomt. Die reanimeert Ron totdat een ambulancebroeder het redden overneemt. Ron overleeft uiteindelijk zijn hartstilstand. "Ik had wat ribben gebroken en alles deed zeer." Maar hij kan het - mede dankzij de EHBO-cursus van zijn zoon - navertellen.

60.000 steunverklaringen

En juist daarom wil het Rode Kruis dat alle kinderen op de middelbare school EHBO-les krijgen. Het burgerinitiatief, in samenwerking met lesaanbieder Schok & Pomp en Radio 10-dj Rob van Someren, werd twee jaar geleden ruim 60.000 keer getekend. Genoeg om behandeld te worden in de Tweede Kamer en dat gebeurde donderdag.

"Na een ongeval telt iedere minuut. Iedereen wil snel geholpen worden in geval van nood. Maar niet iedereen weet hoe je een ander op de beste manier kunt helpen", zei Rode Kruis-directrice Marieke van Schaik in het parlement. "Durven handelen vraagt om kennis van eerste hulp vaardigheden en het vertrouwen om dit toe te passen."

Slob wil geen verplichting

De initiatiefnemers willen dat leerlingen in totaal zes uur les krijgen in eerste hulp, verspreid over hun hele middelbareschooltijd. Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs ziet echter weinig in een verplichte cursus. "Ik heb aangegeven dat ik wel bereid ben om te zien op welke wijze we dit toch kunnen toepassen, mochten scholen dat willen."

Hartstilstandoverlever Ron blijft tot slot benadrukken hoe belangrijk het is dat iedereen leert hoe te reanimeren. "Je moet in Nederland alles van je auto weten met een rijbewijs, maar als iemand ineenzakt weten veel mensen niet wat ze moeten doen." En daar moet snel verandering in komen, wat vader en zoon betreft.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.