Terug

Volg Hart van Nederland

Over twee weken duidelijkheid over carnaval: 'Het is niet te verbieden'

Over twee weken duidelijkheid over carnaval: 'Het is niet te verbieden'

Milieu en Gezondheid

31 jan 2022, 20:08

Half februari moet bekend zijn in welke vorm carnaval dit jaar kan doorgaan. De 1,5 meterregel blijft het grootste struikelpunt. Daar moet volgens de carnavalsburgemeesters in het Veiligheidsberaad een besluit van het kabinet over komen. "Het is nu te vroeg om een knoop door te hakken", zei minister Dilan Yesilgöz (Justitie) na afloop van het overleg met de burgemeesters maandagavond in Utrecht.

Half februari moet duidelijk zijn wat er kan gezien de besmettingscijfers. "Carnaval is er, heb ik begrepen. Nu moeten we kijken hoe dat kan worden gevierd onder de geldende coronamaatregelen. Eén ding is duidelijk: het zal niet zijn zoals ze gewend zijn. Helaas moeten mensen ook inleveren", aldus de minister.

Carnaval is niet te verbieden, denkt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. "Het is een traditie. Dat is wat anders dan een evenement dat je vergunt. Je mag verkleed de straat op gaan en een kroeg binnenlopen. Daar kunnen wij niets aan doen, maar we maken ons er wel zorgen over." Optochten en grote vergunde feesten gaan sowieso niet door. Die zijn allemaal al afgelast.

Geen afstand

De burgemeesters vrezen dat afstand houden, groepsvorming op straat en sluitingstijd van de horeca in de carnavalsdagen nauwelijks te handhaven zijn. Carnavalsvierders hossen gewoonlijk arm in arm en lopen in groepen op straat. De optochten zijn al vrijwel overal afgelast, maar in kroegen zal zeker carnaval worden gevierd, denken de burgemeesters.

Vooral de 1,5 meter afstand en carnaval gaan lastig samen. "Het is een ingewikkelde situatie", verzucht Antoin Scholten van Venlo. "In een binnenlocatie vol muziek blijven mensen met een biertje in de hand niet op 1,5 meter op hun plek zitten", voorspelt Bruls. De burgemeesters zoeken nog naar de mogelijkheden en de onmogelijkheden van het feest. Zij geven aan in elk geval de toeloop naar de cafés te willen reguleren. "We moeten proberen de grote toestroom ontmoedigen", stelt de voorzitter van het Veiligheidsberaad.

Aanspreken en aansturen

Annemarie Penn-te Strake van Maastricht geeft aan dat zij "haar best gaat doen", maar dat zij "het niet kan waarmaken om de coronamaatregelen" te handhaven. "Wij lopen rond, spreken aan en zullen waarschuwen, maar ik ga geen ME op het Vrijthof afsturen als die vol staat met mensen." Zij hoopt vooral dat rond 15 februari het aantal besmettingen drastisch is afgenomen en er dan sowieso weer meer mogelijk is.

Een ding is volgens Jack Mikkers van Den Bosch (Oeteldonk) zeker: het land zit nog steeds in een crisis. "Wij moeten dit jaar met bezinning carnaval vieren." Collega John Jorritsma van Eindhoven houdt zijn hart vast en wil ook het "carnavalstoerisme" proberen in te dammen. "Ik ben bang dat dit jaar een teleurstelling wordt voor iedereen die een carnavalshart heeft."

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.